Skocz do zawartości
  • 0

Śruba Uciągowa, Czy Wymienić Na Zwykłą?

saw

Pytanie

Cześć,

Stałem się posiadaczem 6 konnego Tohatsu na długiej stopie z uciągową śrubą. Zapięty jest to łodzi 4,20 x 170 o wadze ok 200kg, pływa po akwenie 1000ha. Zastanawiam się czy jest sens wymienić śrubę na zwykłą? Czy to może pomóc płynąć szybciej czy też będzie gorzej. Wiem, że 6KM to za mało do tej łodzi ale była okazja kupić praktycznie nowy silnik za małe pieniądze więc się nie zastanawiałem. W tej chwili od połowy do końca przepustnicy prędkość praktycznie jest stała, śruba mocno wkręca się w wodę ale obroty przez to nie są wydaje mi się maksymalne. Łódka w ślizgu i tak z nim nie popłynie w związku z tym czy opłaca się tą śrubę zmieniać?

Pozdrawiam

Sławek

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć,

Stałem się posiadaczem 6 konnego Tohatsu na długiej stopie z uciągową śrubą. Zapięty jest to łodzi 4,20 x 170 o wadze ok 200kg, pływa po akwenie 1000ha. Zastanawiam się czy jest sens wymienić śrubę na zwykłą? Czy to może pomóc płynąć szybciej czy też będzie gorzej. Wiem, że 6KM to za mało do tej łodzi ale była okazja kupić praktycznie nowy silnik za małe pieniądze więc się nie zastanawiałem. W tej chwili od połowy do końca przepustnicy prędkość praktycznie jest stała, śruba mocno wkręca się w wodę ale obroty przez to nie są wydaje mi się maksymalne. Łódka w ślizgu i tak z nim nie popłynie w związku z tym czy opłaca się tą śrubę zmieniać?

Pozdrawiam

Sławek

Witam,

Na pewno będziesz troszkę szybciej płynął, i jak odkręcisz do końca manetę to silnik nie będzie chodził na maksymalnych obrotach, i mniej paliwa spalisz. W ślizgu żeby taką łódką pójść to ze 30KM musiałbyś powiesić :)

pozdrawiam

Edytowane przez szymonrdh

• 0

miałem to samo z moją F4.w moim przypadku pomogło zmniejszenie łopatek śruby[zeszlifowanie]-silnik reaguje prawie na cały gaz.jednak nie polecam tego wykonywać samemu.proponuję wymienić śrubę jeśli nie na inny rodzaj to napewno na trochę mniejszą.

• 0

Sławek i co zmieniłeś śrubę? Ja mam dokładnie taki sam dylemat. Mam yamahe 5 na uciągowej i zastanawiam się czy jest sens to zmieniać. (Łajba podobna do twojej i jezioro to samo)

To było 6 lat temu, nie pamiętam dokładnie ale, kojarzę, że sprzedałem silnik pod koniec sezonu z taką śruba jaka była. Z perspektywy czasu uważam, że w Twoim przypadku wymiana nie ma większego sensu, niczego nie zyskasz a efektem będzie wyższe spalanie, wyższe obroty, więcej hałasu, ta sama prędkość i sprawność zestawu.