Ugly Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Od dłuższego czasu, paru lat, zabieram się by o tym napisać. Dziś jest ten dzień ! Także mój z czego, nie kryję jestem, dumny. Nie pisze dlatego by się chwalić lecz aby zachęcić innych do pójścia tą drogą. W Polsce średnio co 40 minut ktoś otrzymuje diagnozę: rak krwi. I ty możesz pomoc uratować komuś życie. Dziś mamy Ogólnopolski Dzień Dawców Szpiku Myślę że na j.pl gdzie jest tylu chętnych o niesienia pomocy w ten czy inny sposób znajdą się tacy którym los chorych na białaczkę nie jest obojętny. To cos więcej niż dać kasę na szczytny cel, tu dajesz dosłownie część siebie. Nie będę się wdawał w szczegóły, wszystko jest na stronie Fundacji ale chciałem zapewnić ze jest to bezbolesne i jeśli to istotne bezkosztowe ( wszystko pokrywa Fundacja łącznie z dojazdami zakwaterowaniem, wyżywieniem a nawet taksówkami na dojazd na badania)Na koniec: świadomość, że ratujesz komuś życie daje takiego kopa że hol życiowego szczupaka niech się schowa https://www.dkms.pl/ Są i inne organizacje i fundacje tym się zajmujące jak akurat oddawałem w tej i nie mogę się nachwalić opieką przed, w czasie i po pobraniu - wszystko odbywało się w prywatnych klinikach Warszawie. Edytowane 13 Października 2022 przez Marcin Rafalski 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Brawo ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l.berlinski Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 No ja oddaję krew i po tej donacji będę miał 9.9l oddane także spore wiadro . W bazie dkms też jestem ale póki co nikt się nie zgłosił. Opowiesz jak czułeś się fizycznie po wszystkim ?. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Niewątpliwie piękna idea. Sam byłem kiedyś dawcą krwi, także mój syn i wielu kolegów i znajomych. Tylko dlaczego Marcinku wybrałeś niemiecką firmę? Co do której było zawsze dużo wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławomir Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Co do krwi to oddałem około 26ciu litrów, niestety kłopoty zdrowotne nie pozwalały na dalsze oddawanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) Sławomir Szacun????????????Witam w klubie też od grudnia 2021 nie mogę oddać.Ale mam 1 Literkę więcej.ZDROWKA ŻYCZĘ Edytowane 13 Października 2022 przez TOMIS1975 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 13 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 (edytowane) (...) Tylko dlaczego Marcinku wybrałeś niemiecką firmę? Co do której było zawsze dużo wątpliwości. Janusz ! Kilka przyczyn się na to złożyło, o których długo by można ale miejsce nie po temu. Wątpliwości odnośnie DKMS - u były na początku działalności w Polsce. Ktoś rozpuścił widomość ze Niemcy, ze polskie komórki macierzyste dla siebie ...itd Antyniemieckość nadal silna w Polsce no i się zaczęło. Nie pamiętam dokładnych danych bodaj ponad 60% jest ofiarowanych w DKMS komórek wykorzystywana jest w Polsce dla Polaków - reszta na całym świecie. Dużo przylatuje z całego świata dla Polaków właśnie via DKMS Moje akurat poleciały do USA. Specjalny. kurier już "przytupywał" w pogotowiu gdy mnie obrabiano. Edit: Użyłeś słowa "firma" co sugeruje działalność komercyjną DKMS jest fundacją i organizacją non-profit n.b. z największa na świecie baza potencjalnych dawców. W Polsce zdaje się zarejestrowanych jest coś ok 1,5 miliona lub lepiej Edytowane 13 Października 2022 przez Marcin Rafalski 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 13 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 .....(...) . W bazie dkms też jestem ale póki co nikt się nie zgłosił. Opowiesz jak czułeś się fizycznie po wszystkim ?.Zacznę od tego że dawcą zostałem późno. Właściwe przekroczyłem dopuszczalny wiek ale to był jedyny ratunek dla biorcy. Oczywiście, jak każdego gdy wyraziłem zgodę, co jest dodatkowym bonusem, zbadano mnie na wszelkie możliwe sposoby ( krew co oczywiste rtg tomograf, kilku lekarzy itd itp) Ja oddawałem akurat komórki macierzyste. Siedziałem podłączony do rurek od 8.00 do bodaj 17.00 bo ciągle było mało. Panienka , która oddawała obok zeszła z fotela po 4 godzinach. Ponoć 7 razy wypompowano ze mnie całą krew a druga stroną wpompowywano po oddzieleniu tego co trzeba. Nie możesz się ruszyć bo jak igły wypadną to trza od nowa więc łapy masz przywiązane. Jedyna dolegliwość to że pić się chciało i siusiać - zużyłem cały zapas "kaczek" jednorazowych na oddziale i trzeba było donieść z drugiego Po pobraniu euforia ciągle działają zastrzyki na pobudzenie szpiku do roboty. Na drugi dzień po 10 h snu bez problemu przejechałem autem z W-wy do Poznania. Później też bez wstrząsów - zresztą obsługa "po" też jest. dzwonią interesują się kierują na badania itd No i przy wszystkim przemiła Pani Doktor i Pani Pielęgniarka. Było super. Pobranie miale w klinice Damiana a główne badania w Medicoverze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Marcinie, z prawnego punktu widzenia tak i jako taka jest zarejestrowana. Wiadomo jednak, że fundacja prowadzi również działalność gospodarczą, a bez wglądu w szczegółowe sprawozdania trudno powiedzieć jakie ma z tego tytułu przychody i jakie jest ich pochodzenie. Tylko u nas zarejestrowane jest 1,8 miliona osób, ma oddziały w wielu krajach, zapewne tysiące osób działających w ramach fundacji, duży majątek własny. Czyli w sumie duża firma. Nie jestem jakoś szczególnie antyniemiecki, ale przypominam sobie, że działalność DKMS była przedmiotem interpelacji poselskich z powodu wielu wątpliwości na temat jej funkcjonowania w Polsce. Nie muszę dodawać, że krew, osocze, narządy, to dzisiaj duży biznes i jak wiadomo nie zawsze czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trzeci79 Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2022 (edytowane) Kilka lat temu zarezerwowano mój szpik jednak po kilku tygodniach zwolniono rezerwację. Czemu? Odpowiedzi może być kilka. Edytowane 14 Października 2022 przez Trzeci79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi