pitt Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 w nowym esox angler jest artykul o jigowaniu na zebacze, artykul jak artykul, co mnie zaciekawilo, to pewien fragment, w ktorym autor opisuje, ze mial dobre rezultaty na gumy mocowane 'w poprzek', czyli tak, ze hak nie wychodzi z plecow shada tylko z jego flanki ...pomyslalem sobie, ze trzeba sprobowac takiego mocowania wabika, no musze wam powiedziec, ze tak zamontowany i prowadzona guma wyglada w 100% na umierajaca rybke macie jakies doswiadczenia z takim mocowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirat Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Ciekawe też spróbuje to może dać efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2007 Bardzo dobre rozwiązanie. Najlepiej do tego nadają się, szerokie rippery powyżej 10cm długości.Żeby uzyskać ciekawszą pracę przynęty, dobrze jest zastosować główkę z krótszym hakiem, niż w tradycyjnym zbrojeniu np: zamiast 5/0 założyć 3/0. Gdzieniegdzie można kupić gumową rybkę Mann'sa o symbolu M-008, która jest specjalnie do takiego zbrojenia opracowana. Bardzo dobra do jerkowania. Na szczęście nie wzbudza zaufania Polskich wędkarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 ja montuje w ten sposob gumy renosky, relaxy sa zbyt sztywne a mannsy sie natychmiast rozrywaja, bo sa zbyt miekkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2007 i jeszcze dwie fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Temat zbrojenia gum przerabiałem i przerabia nadal. Haczyk z boku używam, ale jest to jeden z kilku. Zbroje tak podwójną kotwiczką. Ponad to daje pojedynczy hak tradycyjny na karku. Każde zbrojenie ma swoje wady i zalety. Haczyk z boku ma mniejsze szanse na wbicie się przy ataku od ogona, ponieważ w momencie zaciśnięcia paszczy znajduje się w martwej strefie. Jeśli guma się nie obróci, lub nie zostanie totalnie ściśnięta, to rokowania są kiepskie. Inaczej temat wygląda kiedy ryba atakuje gumę pod katem prostym do toru prowadzenia. Wówczas szanse są jeśli hak jest po właściwej stronie nożyczek. Dlatego daje podwójna kotwiczkę aby nie mieć pecha. Po wielu eksperymentach sadzę, że najlepsze rozwiązanie to podwójna kotwiczka w brzuchu i pojedyncza na karku. Obstawia to wszelkie warianty ataku. Wadą jest to, że kotwiczek brzuszna łapie zaczepy. Mimo to stosuje takie zbrojenie od kilku lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 @Robert to Twoja przynęta wygląda jak nadziewana drutem kolczastym . Ja zbroiłem tylko rippera do góry brzuchem i musze przyznaćże miałem nawet fajne wyniki, najwięcej brań było jak prowadziłem przynęte przy samym dnie. Bokiem jeszcze nie zbroiłem, to ciekawy pomysł i z pewnościa godny przetestowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 To dobry sposób zbrojenia, łowiłem w ten sposób największym(12,5cm) Banjo relaxa. Niezbyt grube przynęty o dużej powierzchni bocznej(jak Mann's Jelly-Hoo czy wspomniany Banjo) lekko obciążone i nieusztywnione dużą główką pięknie falują podczas prowadzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MATAS Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Przepraszam za off-topic ale wiecie moze czy Remek nie wyjechal czasem gdzies za granice? Mam do niego pytanie w sprawie zamieszczenia ankiety a ostatnio widac brak jego aktywnosci na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 TomCast, zbroje tak rippery 16 - 22 cm, więc porównanie do drutu kolczastego nie przystaje. MATAS, Remak jest w Zielonej Górze z wprawach rodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 ja zbrojac w odpowiedniej wielkosci hak jigowy i odpowiedni stinger nie mam praktycznie pustych bran, pisze oczywiscie o zbrojeniu tradycyjnym, zobaczymy za tydzien jak to bedzie funkcjonowalo ze zbrojeniem przez flanke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Przepraszam za off-topic ale wiecie moze czy Remek nie wyjechal czasem gdzies za granice? Zapraszam na Priv - odpowiedziałem już Robert, ta Twoja guma jest jak mina pływająca - złowi szczupaka, który przepłynie w odległości 1m od niej Poza tym ... skorzystam z Twojej propozycji i tak właśnie uzbroję gumy na następną wyprawę. pozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JohnnyJohn Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Ja stosowałem taki patent iż bez obcążenia zachaczałem gumkę mała za bok i puszczałem z nurtem. To wyglądało ładnie ale nie raziło jakąś wyjątkową skutecznością.Łowiłem tak na Liwcu i w Wiśle a wyniki- kilka zaledwie okonków i szczupaczek 15 cm.Nic ciekawego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi