Skocz do zawartości

Skrócenie wędki, dolnika - czy warto i jak to zrobic?

zayl990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was.
W szafie lezy kij Berkley'a lighting rod cast 2,4m do 30g. Fajny patyczek, ale ma za dlugi dolnik. Wpadl mi do glowy pomysl ze mozna go przeciez skrocic! Tylko czy nie szkoda samego blanku siac, no i straci wywazenie. Co radzicie czy skrocic, no i jak sie do tego zabrac, czy poprostu pilka i jazda, czy rozebrac i przezbroic?
Pozdrawiam
zayl990

Witam,piszesz ze chcesz skrócic bo dolnik za długi,ja miałem podobnie tylko w kiju 3m,i tez wystawał mi dolnik za łokiec jakies 10cm,zadzwoniłem do XRODS,(jak jeszcze był dobry)i Daniel zaproponował ze zamiast ucinać dolnik mozna zdjąc korek i uchwyt i wszystko zsunac o 10cm w dół i zamontowac ponownie,tak zrobił w moim przypadku i było naprawde extra.

Skrócenie dolnika prócz zmiany wyważenia ma jeszcze jedną wadę. Składy wędki po złożeniu mają różna długość i niestety ta słabsza szczytowa jest dłuższa i bardziej narażona na uszkodzenie. Chwila nieuwagi kończy się uszkodzeniem szczytowej przelotki lub złamaniem końcowego odcinka szczytówki.

• 2 tygodnie później...

kombinerkowałem trochę z różnymi patykami i nie zawsze w efekcie końcowym to wychodziło.moim zdaniem najsensowniejsze rozwiązanie to przestawienie już nowego uchwytu.przekalkuluj czy ci się to opłaci bo trzeba zmontować całość od nowa i wyważyć.

• 4 lata później...

Hej,

Mam wedke ktora mi pasuje lecz jest troszke za dluga - 2.4m. Chcialbym ja skrocic do 2.2m jest jakas sensowan opcja? Dodam ze z wedki bedzie wszystko sciagane i zbrojone na nowo. Dodatkowo juz robilem w niej wklejke bo sie szczytowka ulamala.

Prosze o porady :)

Może się zastanów co chciałbyś uzyskać w efekcie? Długość - ok, a moc, akcja ?

Robiłeś już na niej wklejkę to wiesz jak zachowa się wędka po zmianie.

Jak ją obetniesz na szczycie aby skrócić to prawdopodobnie zwiększysz CW. Jeśli skrócisz od dołu - możesz stracić nieco mocy (jak pisał @Kadet).

Eksperymenty pozostają...

do ćwiczeń rodbuildingowych są ok :)

• 1 miesiąc temu...

Stoję przed tym samym dylematem. Mój krótszy spiner to Daiwa Exceler 3,15. Łowiąc z brzegu jest ok, ale siedząco z pontonu haczę dolnikiem o brzuch :) Dolnik wystaje mi jakieś 10cm za łokieć. Chciałem ciąć i doważyć ale sam juz nie wiem czy nie zepsuję fajnego kijka. Dodatkowo dolnik ma twardy drewniany korek który puka na kamieniach (a to wędka na bolki) chciał bym wymienić na gumowy.

• 7 miesięcy temu...

Witam chciałbym skrócić sobie dolnik w wedce jaxon cały dolnik wykonany z korka. Chciałbym aby był troszkę krótszy ponieważ nie miesci się swobodnie w bagazniku. Kij ma 3metry chciałbym skrucic dolnik o jakieś 15cm wtedy było by OK I troszkę odelżyć wędke.

Proszę o pomoc bo mam sentyment do tego kija dlatego nie sprzedaje I chciałbym z niego dalej korzystac.

Z tego Co wiem po skróceniu trzeba dociazyc dolnik żeby kij był wywazony proszę kolegów o rady potem wrzuce zdjecie wędki pozdrawiam.