zayl990 Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Witam Was.W szafie lezy kij Berkley'a lighting rod cast 2,4m do 30g. Fajny patyczek, ale ma za dlugi dolnik. Wpadl mi do glowy pomysl ze mozna go przeciez skrocic! Tylko czy nie szkoda samego blanku siac, no i straci wywazenie. Co radzicie czy skrocic, no i jak sie do tego zabrac, czy poprostu pilka i jazda, czy rozebrac i przezbroic?Pozdrawiamzayl990 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 najprosciej najszybciej i najtaniej. brzeszczot - rachu ciachu i po strachu. tylko musisz pomyslec o jakimś zakonczeniu ucietego dolnika i ew dowazeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Kolega skracał dolnik w Aglistiku, wyszło całkiem zgrabnie, kwestię doważenia załatwiła koncówka z dociązeniem. Operację przeprowadził gość z Salara z Waliców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayl990 Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 No wlasnie takie cos mi do glowy wpadlo. Tylko czy warto skracac fajny blank? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Jest niebezpieczenstwo ze inne wywazenie nieco zmieni akcje kija... ale... przy tej mocy za bardzo bym sie nie obawial... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OloPe Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 A warto by fajny blank stał w szafie bo ma za długi dolnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayl990 Opublikowano 2 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Hehehe, no jasne ze nie ;p chcialem juz go opylic, ale jakis sentyment do niego mam i kombinuje ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 Witam,piszesz ze chcesz skrócic bo dolnik za długi,ja miałem podobnie tylko w kiju 3m,i tez wystawał mi dolnik za łokiec jakies 10cm,zadzwoniłem do XRODS,(jak jeszcze był dobry)i Daniel zaproponował ze zamiast ucinać dolnik mozna zdjąc korek i uchwyt i wszystko zsunac o 10cm w dół i zamontowac ponownie,tak zrobił w moim przypadku i było naprawde extra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Skrócenie dolnika prócz zmiany wyważenia ma jeszcze jedną wadę. Składy wędki po złożeniu mają różna długość i niestety ta słabsza szczytowa jest dłuższa i bardziej narażona na uszkodzenie. Chwila nieuwagi kończy się uszkodzeniem szczytowej przelotki lub złamaniem końcowego odcinka szczytówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 19 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 faktycznie w moim przypadku to by była kwestia czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 20 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 kombinerkowałem trochę z różnymi patykami i nie zawsze w efekcie końcowym to wychodziło.moim zdaniem najsensowniejsze rozwiązanie to przestawienie już nowego uchwytu.przekalkuluj czy ci się to opłaci bo trzeba zmontować całość od nowa i wyważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruu Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Hej,Mam wedke ktora mi pasuje lecz jest troszke za dluga - 2.4m. Chcialbym ja skrocic do 2.2m jest jakas sensowan opcja? Dodam ze z wedki bedzie wszystko sciagane i zbrojone na nowo. Dodatkowo juz robilem w niej wklejke bo sie szczytowka ulamala.Prosze o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Tematow o skracaniu blankow juz troche jest, po co zakladac nowy? Wystarczy poszukac w wyszukiwarce i podpiac sie pod pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Tematow o skracaniu blankow juz troche jest, po co zakladac nowy? Wystarczy poszukac w wyszukiwarce i podpiac sie pod pytanie.Lubię to ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archix Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 od dołu tnij i będzie ok. jeżeli 1 skład to ok a jak dwa składy to będzie asymetrycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruu Opublikowano 10 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 No wlasnie 2 sklady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Jeżeli masz duży zapas mocy w dolniku to można skrócić, natomiast jak kijek wchodzi chętnie w parabole to raczej stracisz dużo na mocy w dolniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Hej,Mam wedke ktora mi pasuje lecz jest troszke za dluga - 2.4m. Chcialbym ja skrocic do 2.2m jest jakas sensowan opcja? Dodam ze z wedki bedzie wszystko sciagane i zbrojone na nowo. Dodatkowo juz robilem w niej wklejke bo sie szczytowka ulamala.Prosze o porady Może się zastanów co chciałbyś uzyskać w efekcie? Długość - ok, a moc, akcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruu Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Nominalny c.w. 25 realny 20g. Chciałbym uzyskać 15g przez wklejkę. Akcja medium/fast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Robiłeś już na niej wklejkę to wiesz jak zachowa się wędka po zmianie.Jak ją obetniesz na szczycie aby skrócić to prawdopodobnie zwiększysz CW. Jeśli skrócisz od dołu - możesz stracić nieco mocy (jak pisał @Kadet). Eksperymenty pozostają... do ćwiczeń rodbuildingowych są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruu Opublikowano 11 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 No coraz bardziej się zastanawiam czy tylko nie skrócę dołu tak o 10 cm a górny segment zostawie tak jak jest, tylko wklejkę wymienię. Wiem, że będą nierówne segmenty ale jakoś to przeżyje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tresor Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Stoję przed tym samym dylematem. Mój krótszy spiner to Daiwa Exceler 3,15. Łowiąc z brzegu jest ok, ale siedząco z pontonu haczę dolnikiem o brzuch Dolnik wystaje mi jakieś 10cm za łokieć. Chciałem ciąć i doważyć ale sam juz nie wiem czy nie zepsuję fajnego kijka. Dodatkowo dolnik ma twardy drewniany korek który puka na kamieniach (a to wędka na bolki) chciał bym wymienić na gumowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian83 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Witam chciałbym skrócić sobie dolnik w wedce jaxon cały dolnik wykonany z korka. Chciałbym aby był troszkę krótszy ponieważ nie miesci się swobodnie w bagazniku. Kij ma 3metry chciałbym skrucic dolnik o jakieś 15cm wtedy było by OK I troszkę odelżyć wędke. Proszę o pomoc bo mam sentyment do tego kija dlatego nie sprzedaje I chciałbym z niego dalej korzystac. Z tego Co wiem po skróceniu trzeba dociazyc dolnik żeby kij był wywazony proszę kolegów o rady potem wrzuce zdjecie wędki pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Sam chcesz to zrobic czy szukasz kogos kto to zrobi? Oba tematy juz istnieja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 A co ze szczytówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi