Skocz do zawartości

Skrócenie wędki, dolnika - czy warto i jak to zrobic?

zayl990

Rekomendowane odpowiedzi

zerknij sobie do tego tematu:

http://jerkbait.pl/topic/17391-skrócenie-wędki-czy-warto/

pozniej polacze z odpowiednim watkiem :)

Co do wywazenia to jesli juz skrociles dolnik o te 15cm, to wywazyc mozesz zakladajac jakis ciezki kapsel na koniec dolnika lub wkladajac jakis ciezarek w blank.

Osobiscie jestem przeciwnikiem dowazania przez wpychanie dodatkowych ciezarkow w blank, 3m wedka powinna miec dluga rekojesc ;) 

• 7 miesięcy temu...

witam,wszyscy chca skracac blanki od gory lub dolu,a ja chcial bym ciachnac go po srodku.Na zlaczu dwoch skladow,a dokladnie gorny sklad nasadowy o jakies 2-3cm.

Czy jest ktos kto podzielil by sie ze mna takim doswiadczeniem I czy jest to wogule mozliwe?

ehh... i zas kolejny temat do przerobienia ''spigot'' :mellow:

Przerobilem sobie bardzo stary kijek shimano vengeance 10-30g 240cm.Zdarlem z dziada wszystko,dolnik ciach a gora zostala.Teraz gorna sekcja ma 122cm a dol 95cm.Specjalnie mi to nie przeszkadza,ale chce ten kijek zabrac ze soba do Hiszpanii,jako trzecia uniwersalna wedke,przekracza ona(gorny sklad) dugosc bagazu spotrowego,ktory moze wynosic max 120cm(RyanAir) :unsure:  i z tad wzielo sie cale zamieszanie.

post-68302-0-74380800-1549997909_thumb.jpg

+/- w tym miejscu chcial bym mu odjac z dlugosci

w tym shimano zlacze wchodzi az 8cm,to chyba sporo,tak mi sie wydaje.Jak odejme te 3cm z gornego skladu to zostanie mi 5cm, a jak jeszcze pod szlifuje zlacze papierkami (800/1000/1500/2000) to spasuje zlacze na 6cm :)

5,8cm mam w MHX

Dragon viper wklejanka chodzi tylko na 4,5cm

daiwa wchodzi na 5cm

6cm moze wystarczy :D

Edytowane przez ManiekL-ski

W twoim blanku to pewnie było mniej tylko jak pisałeś był skrobany więc i to się zmieniło. 

Fakt,nie wzialem tego pod uwage.Tylko ze zlacze nie bylo pokryte lakierem(zadne chyba nie jest)tez nie bylo w tym miejscu skrobane.Co najwyzej przelecialem drobniutkimi papierkami raz czy dwa.

Teraz tak sobie mysle ze przeciez jest to jedna z moich najstarszych wedek(15lat lekko) zlacze musialo sie sporo zetrzec przez tyle latek I pewnie stad te 8cm

Edytowane przez ManiekL-ski

• 1 rok później...

Witam. Skrocilem dolnik w Daiwa Exeller 300 10-30gr. (Ciekawe co na to gwarancja kij ma 3 tygonie :) ) Łowiłem juz nim i jest bardzo dobrze. Wiec przyszedł czas na zakończenie wędziska. Orginał niestety zmaltretowałem i nie do końca mi się to podoba. Waga odcietej końcówki to 20gr. Kijek juz sobie wyważyłem. Teraz szukam ładnego zakończenia. Gdzie kupię takowe?

Grubość rdzenia 15mm. Same korkowe znalazłem ale chciał bym coś drewnianego, alu/drewno itp.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

691eee445492ef109ed41367380b2019.jpg

Edytowane przez Tresor

Witam. Skrocilem dolnik w Daiwa Exeller 300 10-30gr. (Ciekawe co na to gwarancja kij ma 3 tygonie :) ) Łowiłem juz nim i jest bardzo dobrze. Wiec przyszedł czas na zakończenie wędziska. Orginał niestety zmaltretowałem i nie do końca mi się to podoba. Waga odcietej końcówki to 20gr. Kijek juz sobie wyważyłem. Teraz szukam ładnego zakończenia. Gdzie kupię takowe?

Grubość rdzenia 15mm. Same korkowe znalazłem ale chciał bym coś drewnianego, alu/drewno itp.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

691eee445492ef109ed41367380b2019.jpg

Rodshop.pl // brc // fishing center

... o gwarancję nie musisz się martwić , bo masz ją już z głowy ...  ;)  :) ,

... co do skracania dolników w długich wędkach w powyższy sposób i faszerowania ołowiem - nie będę się wypowiadał , bo szkoda czasu ...

... a drewniane zakończenie do czego ma w tej wędce pasować ??? ;)  :rolleyes:

• Like 4

... o gwarancję nie musisz się martwić , bo masz ją już z głowy ... ;) :) ,

... co do skracania dolników w długich wędkach w powyższy sposób i faszerowania ołowiem - nie będę się wypowiadał , bo szkoda czasu ...

... a drewniane zakończenie do czego ma w tej wędce pasować ??? ;) :rolleyes:

A myślisz Mariusz, że nierówna długością składów może się martwić, czy z tym w najbliższych tygodniach też zdoła sobie poradzić ? ;)

• Like 1