Skocz do zawartości
  • 0

Lifepo4 ładowarka

przemyslaw_pajak

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Siarq - jak piszesz, któreś ogniwo zawsze będzie pierwsze i zazwyczaj aku nie osiąga w całości nawet tych 14,4V. Szczególnie z biegiem czasu, jak ogniwa zaczynają się rozjeżdżać. Nawet jeżeli - to przeżyję ten 1% niedoładowania. Mam też zwykłe Yato, które wyłącza się, jak prąd ładowania spadnie poniżej 10% zadanego (tak widzę z obserwacji). Nigdy nie skończyła sama przy LFP, zawsze BMS był pierwszy nawet przy programie dla mokrych (14,4V).

Ale... ma program AGM który ładuje w trybie CC/CV do 14,7v. Udało mi się też nabić praktycznie na full aku 8s przetwornicą 12/28. Spawarka podaje do 29,2V w trybie cc/cv więc akurat ile potrzeba. Koszt w porównaniu do ładowarek " LFP" jest śmieszny, a można kupić sam inwerter bez spawarki i jest jeszcze taniej + ładowanie do 60A. To naprawdę zasuwa przy ładowaniu. A - i spawarka jest w pełni funkcjonalna, bo sprawdzaliśmy. I opcja rozruchu na zimę jest :) . Dla mnie same zalety.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

I y

Ładowanie do 90 kilku procent też ma swoje zalety w postaci wydłużenia życia takiego akumulatora. Coś jak w autach hybrydowych gdzie akumulator pracuje w mniejszym zakresie 30-70% i to wydłuża znacząco

W praktyce wędkarskiej nie masz szans na zrobienie tylu cykli , chyba ze mieszkasz na łajbie. Czas zdegraduje ogniwa nim je wyeksploatujesz. Poza tym nie porównuj pakietów samochodowych do wędkarskich , to są z praktyki dwa światy jakościowe w sposobie pakietowania oraz jakości ogniw

Zgadza się , ale ta sama reguła dotyczy każdego ogniwa lifepo , mniejszy zakres ładowanie rozładowanie wyższa żywotność.

• 0

Chciałbym kupić lifepo4 20ah do zasilania echosondy, czy możecie polecić jakąś ładowarkę? Mam w domu ładowarkę 10A do dużego akumulatora ale jest na dużych krokodylach i nie wiem czy 10A to nie za dużo. Chciałbym coś poręcznego ale dobrego.

Jeszcze jedna sprawa: czy jest dziś do kupienia komplet gniazdo/wtyk nadające się do montażu w coverze aby nie wyjmować aku do ładowania (takie coś dają w sklepach wędkarskich w zestawach do echosond.

• 0

Mam jedną kupiona od znanego tu sprzedawcę aku a drugą mam najtańszą z alie. Obie 10 A i obie sobie radzą z moimi lifepo4 a trochę przesło przez moje ręce. Obecnie zostały mi tylko 32 ah i 150 ah.

Ja nie narzekam na tą z Alie choć słyszałem o przypadku że bezpieczniki w bloku poleciały????