przemyslaw_pajak Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2022 Witam Czy dam radę naładować dwa akumulatory lifepo4 30 i 100 ah jedną ładowarka. Jeśli tak to jakie parametry ona musi mieć? Propozycje produktów też chętnie poznam. Sent from my SM-S901B using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Siarq - jak piszesz, któreś ogniwo zawsze będzie pierwsze i zazwyczaj aku nie osiąga w całości nawet tych 14,4V. Szczególnie z biegiem czasu, jak ogniwa zaczynają się rozjeżdżać. Nawet jeżeli - to przeżyję ten 1% niedoładowania. Mam też zwykłe Yato, które wyłącza się, jak prąd ładowania spadnie poniżej 10% zadanego (tak widzę z obserwacji). Nigdy nie skończyła sama przy LFP, zawsze BMS był pierwszy nawet przy programie dla mokrych (14,4V). Ale... ma program AGM który ładuje w trybie CC/CV do 14,7v. Udało mi się też nabić praktycznie na full aku 8s przetwornicą 12/28. Spawarka podaje do 29,2V w trybie cc/cv więc akurat ile potrzeba. Koszt w porównaniu do ładowarek " LFP" jest śmieszny, a można kupić sam inwerter bez spawarki i jest jeszcze taniej + ładowanie do 60A. To naprawdę zasuwa przy ładowaniu. A - i spawarka jest w pełni funkcjonalna, bo sprawdzaliśmy. I opcja rozruchu na zimę jest . Dla mnie same zalety. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 highvoltage Opublikowano 13 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2023 I yŁadowanie do 90 kilku procent też ma swoje zalety w postaci wydłużenia życia takiego akumulatora. Coś jak w autach hybrydowych gdzie akumulator pracuje w mniejszym zakresie 30-70% i to wydłuża znacząco W praktyce wędkarskiej nie masz szans na zrobienie tylu cykli , chyba ze mieszkasz na łajbie. Czas zdegraduje ogniwa nim je wyeksploatujesz. Poza tym nie porównuj pakietów samochodowych do wędkarskich , to są z praktyki dwa światy jakościowe w sposobie pakietowania oraz jakości ogniw Zgadza się , ale ta sama reguła dotyczy każdego ogniwa lifepo , mniejszy zakres ładowanie rozładowanie wyższa żywotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 espe Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Chciałbym kupić lifepo4 20ah do zasilania echosondy, czy możecie polecić jakąś ładowarkę? Mam w domu ładowarkę 10A do dużego akumulatora ale jest na dużych krokodylach i nie wiem czy 10A to nie za dużo. Chciałbym coś poręcznego ale dobrego.Jeszcze jedna sprawa: czy jest dziś do kupienia komplet gniazdo/wtyk nadające się do montażu w coverze aby nie wyjmować aku do ładowania (takie coś dają w sklepach wędkarskich w zestawach do echosond. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Monster Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Poleci ktoś ładowarkę 20A do lifepo4?Jest tego tyle w ofercie, że niewiadomo co wybrać ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Prosta sprawa. Bierz tą po środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Polecam Energy Research Lithium battery charger 36V 20A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 albo victron , 5 lat gwarancji tylko drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jogger1 Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2024 Także Victrona polecam - kup raz a dobrze … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jz1337 Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja Lifepo4 12v 150ah. Czy ta ładowarka zda egzamin? https://suntrack.pl/ladowarki-do-akumulatorow/2720-ladowarka-akumulatora-12V-13A.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartekmaj Opublikowano 13 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja Mam taką na łodzi ale 25A do aku ok120 Ah ( nie pamiętam dokładnie ) i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 KWin Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Jaka ładowarkę w rozsądnej cenie polecacie do lifepo4 24V, 100ah (mam akumulator Liitokala). Może być z Alliexpess. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siatkaz Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Mam jedną kupiona od znanego tu sprzedawcę aku a drugą mam najtańszą z alie. Obie 10 A i obie sobie radzą z moimi lifepo4 a trochę przesło przez moje ręce. Obecnie zostały mi tylko 32 ah i 150 ah.Ja nie narzekam na tą z Alie choć słyszałem o przypadku że bezpieczniki w bloku poleciały???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
przemyslaw_pajak
Witam
Czy dam radę naładować dwa akumulatory lifepo4 30 i 100 ah jedną ładowarka. Jeśli tak to jakie parametry ona musi mieć? Propozycje produktów też chętnie poznam.
Sent from my SM-S901B using Tapatalk
Top użytkownicy dla tego pytania
13
8
8
5
Popularne dni
13 Paź
13
13 Sie
12
12 Sie
6
6 Sie
6
Top użytkownicy dla tego pytania
highvoltage 13 odpowiedzi
psulek 8 odpowiedzi
siarq 8 odpowiedzi
sero1975 5 odpowiedzi
Popularne dni
13 Paź 2022
13 odpowiedzi
13 Sie 2023
12 odpowiedzi
12 Sie 2023
6 odpowiedzi
6 Sie 2023
6 odpowiedzi
Popularne posty
wuran
10Ah powinno dać radę. Mam aku 20Ah i 100Ah od Maverika i ładuję ładowarka 10A
highvoltage
Żeby to ogarnąć to spalina + rozruchowy kwas i do niego przez przełącznik wpięta przetwornica DC/DC ja mam to tak na łódce zrobione. Niestety te pod wyższe prądy ładowania są drogie ja mam 6A czyli ni
highvoltage
To zależy jaki masz silnik a dokładniej ile podaje Amp i jak chcesz tego używać. Ja miałem to na początku z silnikiem bez rozrusznika z ładowaniem 6A z tym że jest to maksymalny prąd , przy obrotach j
62 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi