Skocz do zawartości

Przeróbka spinningu na casting

zayl990

Rekomendowane odpowiedzi

Przy Lamiglasie fabrycznym to pewnie miałbyś uśmiech od ucha do ucha. Ich zbrojenie najczęściej jest dupiate. Można próbować tu przepis na bolka, na miejscu od Y20 przepis na gumofilca (nie mylić z Gumofilcem) w sosie błotnym itd. Ja najczęściej kończę skrobaniem i pozostawiam w gołym graficie. Szczególnie zyskują na tym delikatne blanki.

• 2 tygodnie później...

Skracać go bym raczej nie chciał.

Wolałbym też zachować dotychczasowe walory.

Całą tą finezję i lekkość.

żeby zachować te lekkość i finezję po przeróbce i uzbrojeniu w casta może lepiej pomysleć o poświęceniu na to jakiejś fajnej muchówki ? ;)

żeby zachować te lekkość i finezję po przeróbce i uzbrojeniu w casta może lepiej pomysleć o poświęceniu na to jakiejś fajnej muchówki ? ;)

I to jest ogólny zarys kolejnego projektu,fakt nie będę przerabiał lecz uzbroję blank muchowy pod multik.Przeznaczenie trolik za zatokową trotką i myślę ,że wyjdzię przy okazji miotacz wiślanych wobów i lekkich szczupaczych przysmaków różnej maści :) :P

• 2 miesiące temu...

witam koledzy potrzebuję Waszych porad jak uzbroić kij pod multiplikator

może szerzej opiszę problem ;-)

Obiekt do przebudowy- Robinson Tritum Perch Jig, długość 2,25m,c.w. 1-8g.

Stan -prawie jak nowy

Czy da się z tego coś zrobić jak przebudować taką wędkę pod mój multiplikator

Kijek jest typowo na Okonie w zbrojeniu pod kołowrotek o stałej szpuli, ja potrzebuję go przerobić pod multiplikatorek Shimano Calcutta Conquest 51 z tuningiem hamulca na magnetyk i szpulką Avail Microcast Spool . Rzuca sie nim komfortowo już przy 1,5 gr ale ..... nie mam z czego rzucać.
Wiem nasuwa się pytanie po co Ci taki kołowrotek kiedy można z powodzeniem rzucać stało szpulowym odpowiedź-od kilku lat rzucam tylko multikami wszelkiego rodzaju nawet kiedy mam ochotę czasem spławik podwiesić to tylko i wyłącznie na lince nawiniętej na multiplikator powiecie -zboczenie może ale multiplikator ma swoje plusy , ale nie miejsce tu aby sie nad tym rozwodzić .

Z braku odpowiedniej wędki latem wymyśliłem kombinację dolnik z jakiegoś mojego najlżejszego robinsona chyba cw-25 i 2 sekcje z muchówki 5 trewal ale to delikatnie mówiąc partyzantka i to straszna ;-) Postanowiłem coś przebudować więc kupiłem taki używany kijek pod przezbrojenie.  Dodam, że mam w domu trochę sprzętu mini tokarka kilka wiertarek szlifierek .......itd wiec wykonanie przyrządów nie będzie po za znalezieniem wolnego czasu stanowiło większego problemu.

Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji Piotr

Calcutta Conquest 51 z tuningiem hamulca na magnetyk i szpulką Avail Microcast Spool . Rzuca sie nim komfortowo już przy 1,5 gr 

Cześć,

na m.pl jest CC51 w dobrym chyba stanie, nawet myślałem o nim poważniej, stąd pytanie moje takie off top, co masz na myśli pisząc komfortowo?

Ja polecam zbrojenie spiralne, sprawdza się szczególnie w kijach UL,choć ja mam tak wszystkie :) Możesz zastosować mniejsze przelotki jak w tradycyjnym i mniej,choć ja kosztem mniejszej wagi mniejszych ringów ,często daję dość sporo małych pod blankiem ,w celu leprzego rozłożenia naprężeń działających na blank np. w TX-e 682 do 7g mam ich 10 ,  LN6 -5.5L-5L-4.5L-5x4L +top4. 

Gęsty ale lekki tunel lepiej prowadzi linkę i nie zostawia jej zbyt wiele luzu ,na odchylenia i ucieczki między przelotkami .,co ma wpływ na odległość rzutu.

Ja polecam zbrojenie spiralne, sprawdza się szczególnie w kijach UL,choć ja mam tak wszystkie :) Możesz zastosować mniejsze przelotki jak w tradycyjnym i mniej,choć ja kosztem mniejszej wagi mniejszych ringów ,często daję dość sporo małych pod blankiem ,w celu leprzego rozłożenia naprężeń działających na blank np. w TX-e 682 do 7g mam ich 10 ,  LN6 -5.5L-5L-4.5L-5x4L +top4. 

Gęsty ale lekki tunel lepiej prowadzi linkę i nie zostawia jej zbyt wiele luzu ,na odchylenia i ucieczki między przelotkami .,co ma wpływ na odległość rzutu.

dziekuję za podjecie tematu

a myślisz ze ten kijek o którym piszę będzie sie spisywał po przeróbce?? - Robinson Tritum Perch Jig

jakie polecasz mi przelotki do mojego kija i gdzie je dostanę w dobrej cenie?

Kurcze ,co ci napisać,niby kombinacji za wiele nie ma ,ale też i jednej receotury.Każdy blank zboisz inaczej, jast kilka prawidowości ,które bowinny być zachowane.Pierwszą od multika ustawiam w miejscu gdzie dół blanku zaczyna się giąć ,aby na staecie uniknąć kontaktu linki z blankiem i umiejscawiam w lewo od osi blanku, tak oby przy lince wychodzącej z środka szpulki ,stykała się ona z prawą krawędzią pierścienia przelotki. kolejne w spirali w ten sposób aby linka biegnąca z multika ,przez piersze trzy kierujące ją pod blank ,była w lini  prostej bez załamań.Lekkie załamanie linki wystąpi tylko ,co nie jest do uniknięcia, na kolejnej prowadzącej do tunelu L-ek pod blankiem , które montujesz z kolei w zależności od ugięcia, jakie chcesz osiągnąć.To tak w skrócie :) Aha  pierwsza od multi w kijach krótkich pod niski profil to spokojnie 6LN. i L-ki5.5-5 -4.5-4 dokońca lu nawet zajście na 3.

Edytowane przez Dąbek 111
  • Like 2

• 4 miesiące temu...

ostatnio napisałem, ze mam trochę czasu i.... faktycznie mi trochę ;-) zeszło ale muszę się pochwalić, że dzisiaj kijek wylądował wreszcie w suszarce i będzie się kręcił do rana ;-)

Witaj

Koniecznie napisz, jak wyszło, a jeszcze lepiej wrzuć może parę fotek. Jestem bardzo ciekaw finału.

Pozdrawiam

Alek

• 2 miesiące temu...

obiecuję, że wrzucę ale pewnie nie wcześniej jak za tydzień albo .........2 ;-) bo kiepsko z czasem u mnie za to obiecuję opisać kilka odkrytych w trakcie pracy patentów ;-)

Hej, widzę że mam takie dylematy (albo b. podobne co ty) napisz, ew. wklej fotki jak ci to wyszlo.

Pozdrawiam

Adam

Jaki blank wybrałeś do budowy wędki?

blank jest z odzysku jest to mój drugi kij który chce zbudować bardziej do nauki jest to pusty w środku szklak 2cz ok 180cm cw do ok. 10g troche kluskowaty przynajmniej ze starymi ciezkimi przelotkami i przesadzonymi omotkami, ma pracować ze scorpionem i być w spirali to moje założenia jakie przelotki ? byście koledzy zaproponowali? pb minima? dodam ze ma być budżetowo ;-) wiec tytany odpadają ;-)

Edytowane przez deejaybialy

Ja w kilku kijach w tym UL mam te ringi ,sprawują się znakomicie włącznie z kijem 30lb pod plećką i przynetami 30-120g na zatokowych dorszach. Zadzwoń do Rodmas ,powinni mieć set:

NOG6--MKOG 5--4.5--5x4 +top PMCST,śmieszne pieniądze,ale lekko i pewnie.

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Aluminum-Oxide-old/NOG-Casting-Guides

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Micro-Guides/MKOG-Aluminum-Oxide-Micro-Guides

i szczyt

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Micro-Guides/PMCST-Silicon-Carbide-Micro-Tops-Polished-Stainless

Ja w kilku kijach w tym UL mam te ringi ,sprawują się znakomicie włącznie z kijem 30lb pod plećką i przynetami 30-120g na zatokowych dorszach. Zadzwoń do Rodmas ,powinni mieć set:

NOG6--MKOG 5--4.5--5x4 +top PMCST,śmieszne pieniądze,ale lekko i pewnie.

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Aluminum-Oxide-old/NOG-Casting-Guides

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Micro-Guides/MKOG-Aluminum-Oxide-Micro-Guides

i szczyt

http://www.mudhole.com/Rod-Building/Micro-Guides/PMCST-Silicon-Carbide-Micro-Tops-Polished-Stainless

Spoko, dzięki mail poszedł zobaczymy co będzie dalej tak czy inaczej czas mam - mam czym łapać jutro pomierzę jeszcze średnicę blanku (dol i top) i będę szukał uchwytu.

ps jakieś inne propozycje co do uzbrojenia? (sic na szczycie zostaje)

pozdrawiam

Edytowane przez deejaybialy

Spirala. Kiedyś bym powiedział, że w całości na mikro, ale dziś nie. Dół na takich przelotkach, żeby zrozbić prawdziwy tunelowy stożek, z prostym prześwitem, przez powiedzmy 3 pierwsze, kończąca się minimum z boku, czyli 90 stopni. Na trzeciej linka dotyka do przelotki, na pierwszych dwóch wogóle, dopiero przy ugięciu. Potem już na dwóch przejście na 180. To pozwoli Ci dopasować kij do kilku młynków, jeśli je masz i chesz. Można wtedy odjeżdżać z pierwszą w stronę spirali tak dużo jak się da i pozbyć się nierównomiernego nawiajnia linki (linka dotyka do przelotki daleko). Góra przy tej kategorii na mikro. Nie wiem czy to zrozumiale to napisałem. W każdym razie działa, choć na ustawienie tego schodzi dużo czasu i prób. :)

• 1 miesiąc temu...

obiecuję, że wrzucę ale pewnie nie wcześniej jak za tydzień albo .........2 ;-) bo kiepsko z czasem u mnie za to obiecuję opisać kilka odkrytych w trakcie pracy patentów ;-)

minęło trochę więcej niż dwa tygodnie :P , jestem ciekaw tych patentów, bo zabieram się za zbrojenie swojej pierwszej spirali