Skocz do zawartości

Przeróbka spinningu na casting

zayl990

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z góry uprzedzam, że pytam bo naprawde nie mam zielonego pojęcia więc prosze o wyrozumiałość jeżeli pytanie jest głupie :)

No to tak, Mam spinning na blanku batsona dokładnie HS1021f patyk do łowienia gumami z brzegu. I tu moje pytanie. Z racji, że bardzo polubiłem łowić castem sliderami uznałe że warto spróbować mojej ulubionej technij (opad) właśnie castingiem. Myślałem o kupnie jakiegos kija ale wpadł do głowy mi szalony pomysł czy nie dało by się batsona przerobic na cast.  Czy wogóle jest to możliwe, czy myślicie, że ktoś by się zabrał za takie coś i ile by takie przezbrojenie mogło mnie kosztować ?

Pozdrawiam!

Przerabianie spin na cast (i w drugą stronę) ma sens, jeśli robisz to sam. Jest przy tym co najmniej dwa razy więcej pracy niż przy zbrojeniu gołego blanku, więc większość budowniczych jeśli już się podejmuje to solidnie się też ceni.

No chyba, że blank jest wyjątkowy, niepowtarzalny, nie do kupienia to wtedy koszta się nie liczą :)

Edytowane przez Mekamil
  • Like 2

• 11 miesięcy temu...

Czesc,

Przeszukalem forum, wiec wiem ze takie tematy sie pojawialy ale moje pytania beda dosyc specyficzne.

Chce przerobic wedka spiningowa (na blanku Xzogi) na castingowa. Lezy mi ta wedka, wiec nie chce sie z nia rozstawac. Bardziej precyzyjnie:

1.) Przerobic uchwyt kolowrotka ze spiningowego na castingowy.

- lle to kosztuje?

2.) Przerobic wedke na travel. Czyli z 2 czesciowej na 4 czesciowa.

- Ile cos takiego moze kosztowac?

- Jak bardzo przerobka 2 czesciowej na 4 czesciowa moze sie odbic na parametrach wedki?

dzieki

karol

Co do uchwytu to trzeba  będzie rozebrac rękojeść i złożyć od nowa, pracochłonne ale bez przesady.

Wymienić przelotki i nowy spacing casta spina, wszystko ok, zależy tylko czy zostana śladu po lakierze przy zmianie spacingu, dobrze by było przeszlifować blank i przepolerować, ale z tego co pamiętam to Xzoga ma blanki surowe z wyrażną fakturą i tutaj może byc problem.

Przeróbka na travel to juz wyższa szkoła jazdy, przynajmniej dla mnie, potrzebny spec ktory dobierze i wstawi odpowiednie spigoty, jeśli zrobi to fachowiec to wielkiej róznucy nie będzie.

Podsumowując to koszta takiej operacji będą naprawdę wysokie, dlatego moim zdaniem kolega lepiej pogoni kijek i zleci budowę nowego.

Edytowane przez Hubertus

witam Miałem ten sam problem z przeróbką batsona 785 spina na cast.Posłuchałem kolegi że lepiej go sprzedać i ukręcić nowy jak przerabiać .Koszty są większe i pracy też .Sam demontaż przelotek i wyczyszczenie blanku.Z batsona z robił się talon i służy do dziś .

Co do uchwytu to trzeba  będzie rozebrac rękojeść i złożyć od nowa, pracochłonne ale bez przesady.

Wymienić przelotki i nowy spacing casta spina, wszystko ok, zależy tylko czy zostana śladu po lakierze przy zmianie spacingu, dobrze by było przeszlifować blank i przepolerować, ale z tego co pamiętam to Xzoga ma blanki surowe z wyrażną fakturą i tutaj może byc problem.

Przeróbka na travel to juz wyższa szkoła jazdy, przynajmniej dla mnie, potrzebny spec ktory dobierze i wstawi odpowiednie spigoty, jeśli zrobi to fachowiec to wielkiej róznucy nie będzie.

Podsumowując to koszta takiej operacji będą naprawdę wysokie, dlatego moim zdaniem kolega lepiej pogoni kijek i zleci budowę nowego.

• Like 1

Osobiscie uwazam ze wymiane uchwytu mozna sobie darowac. Kiedy z koniecznosci przyszlo mi polowic multikiem osadzonym.na DPS-17 i powiem.szczerze niedogodnosci zwiazamych z brakiem.pazura nie zauwazylem

Natomiast wymiany przelotek na nizsze pewmie nie da sie uniknac, moze niekoniecznie calego kompletu bo to zalezy od uzbrojenia konkretnego kija ale moze sie to okazac potrzebne

• 3 miesiące temu...

Ten blank wybrałem min. ze względu na Twoją pozytywną opinie na jego temat. Na sucho jestem zadowolony. Czekam jeszcze na jedną przelotkę,i bede próbował jakoś je rozmieścić. Na razie zastanawiam się czy zrobić przejscie na 3 czy 4  pierwszych przelotkach. Zamówiłem BKWAG 10, 5,5, 3 x BKBAG KR 4.0, 4 x BKTAG 4.0,i szczyt. Myślałem o 10 sztukach,ale może 9 wystarczy...

• 1 rok później...

Witam, zdaje sobie sprawę iż były już podobne wątki na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, a więc do rzeczy. Chciałbym przerobić mój spin ul na casting pod okonia, klenia itd. Wynika to z tego ze bardzo odpowiada mi akcja i zachowanie mojego seryjniaka.

1. Czy jest sens robienia czegoś takiego czy lepiej znaleźć sam blank?

2. Czy będzie to duża oszczędność pieniędzy?

3. Czy kij rozbrojony z uchwytu i przelotek i uzbrojony na nowo będzie

wyglądał estetycznie i czy te zabiegi nie sprawia że ucierpi wygląd

całej konstrukcji ? (Dodam że blank jest matowo czarny)

Za odpowiedzi bardzo dziękuję, liczę na was starsi koledzy z jb, pozdrawiam

Da się, ale kij będzie zapewne w jakimś stopniu inaczej pracował z powodu innego rozmieszczenia przelotek i ich masy. W przypadku ultralajta dochodzi problem zbrojenia. Ślady po starym zbrojeniu zostaną na pewno, chyba że usuniesz lakier.