Skocz do zawartości

Daiwa Certate 2000 / Infinity-Q 2000

patu

Rekomendowane odpowiedzi

masz na myśli różnice w obu kołowrotkach? Czy tylko pytanie o np. trwałość, itp?

Jeśli to pierwsze to moim zdaniem certate nie jest tym samym co Q, Świadczy o tym różnica w cenie obu kołowrotków nawet u polskich sprzedawców. Polscy dystrubutorzy czy niemieccy koniecznie chcą każdemu wmówić, że to samo , a że Q tańsze, więc bedzie wiekszy zbyt. Ale różnica jest podstawowa. Infinity Q jest na Europę, a Certate było początkowo tylko na Japonię i USA, ale teraz jest wszędzie dostępne i wszędzie jego cena jest wyższa od Q. Każdy kręcioł produkowany na rynek japoński jest po prostu lepszy niż na inny. Dlatego też Infinty Q nie cieszy się zbyt dużą popularnością w przeciwieństwie do certate i tak pewnie zostanie. Jeśli już ktoś chce wydać dużą kwotę na kołowrotek to kupi to co pewne, a nie jakieś cholera wie co :D

Zapytałem między innymi o różnice, poniewaz w opisach sklepów internetowych podają, że Infinity-Q to europejska wersja Certate. Ale patrząc na cenę widać znaczącą róznicę...ciekawa sprawa, zważywszy że, ponoć to te same kołowrotki :unsure:

Zapytałem między innymi o różnice, poniewaz w opisach sklepów internetowych podają, że Infinity-Q to europejska wersja Certate. Ale patrząc na cenę widać znaczącą róznicę...ciekawa sprawa, zważywszy że, ponoć to te same kołowrotki

Roznic moze nie byc widac na 1 rzut oka, a nawet po jakims czasie eksploatacji...

Wystrczy taki kreciol zrobic z troche tanszych (gorszych) materialow.

To samo dotyczy lozysk...

No i jak juz bylo wiele razy walkowane ich liczba nie musi swiadczyc o duzej zywotnosci. Wg mnie wystarczy po 1szt z obu stron korby, po 1nym z kazdej strony oski + 1szt w rolce prow. zylke.

No i tak..jak ktos chce miec duza gwarancje jakosci to powinien brac ze zrodla (od rosnacych do malejacych): Japonia, Stany, Europa, Polska...

Z moich doswiadczen wynika, ze jakiekolwiek kwestionowanie powyzszego rozumowania powoduje powrot do pktu nr 1. :D

Gumo

• 5 lat później...

Sugeruję porownąć czy nr katalogowe części w przypadku modeli Infinity Q i Ceratate (mówimy o modelach z lat produkcji 2004-2009 - czyli pierwsza wersja Infinity-Q szara i grantaowa Certate) Jeśli nr sa te same to mogłoby to oznaczać, iz Infinity-Q = Certate.

Cena daje do myślenia ale i Toyota czy VW na rynek USA kosztuje znacznie taniej niż w Europie. ... Często spotykamy się z różnicowaniem polityki cenowej na rózne rynki.

Może ktoś z forum miał rozebrana oba moedle i może coś poiwedzieć o materiałach użytych w obu modlach - czy sa jakieś różnice. Na jakimś niemickim forum czytałem, iz gość uratował swoją zuzytą Certate bebechami od Infinity-Q i młynek słuzy mu dobrze do dziś (dłużej niz przezyła org. Certate). Niestey tera zna szybko wątku nie mogę znaleźć.

Sam mam znajomego, który kupił najpierw Infinity-Q 3000 potem poo 2 latach dokupił Certate 3000 i obcenie choć jego zdaniem uzywa młynki od zakupy Certate po równo, Cerate wykazuje gorszą prace niż starze Infinity-Q. A młynki u niego nie mają łatwego żywotu bo używa je na sandacza z opadu (same główki do 30gr)

Co do róznic bym nie przesądzał roptarując jedynie cenę.

Prędzej przekonany jestem po informacjach z netu i wypowiedziach znajonych, że nowsze wersje Infinity-Q są znacznie gorsze od pierwszej serii.

Wersja limitowana Crabon najgorsza ! Zion njuż  lepsza ale trzbe wybierać w egzemplarzach.

Pewnie Bartku masz rację, ciężko na oko ocenić po rozebraniu kołowrotka w którym materiał użyty na przekładnię jest lepszy certate czy infinityQ.Miałem na warsztacie jednego i drugiego, po wyglądzie ciężko ocenić, kultura pracy, certate jakby bardziej miękka przekładnia ale to zależy, który ile i jak ciężko pracował.Zasadniczo to kołowrotki bliźniacze, ostatnio pokusiłem się o porównanie rarenium EU i JDM.osobiście różnicy w kulturze pracy nie widziałem żadnej, zarówno jeden jak i drugi szumiał.

Śmiem twierdzić, że dużo zależy od egzemplarza tzn. ich powtarzalności wykonanych mechanizmów, jeden bardziej spasowany inny mniej.

Sugeruję porownąć czy nr katalogowe części w przypadku modeli Infinity Q i Ceratate (mówimy o modelach z lat produkcji 2004-2009 - czyli pierwsza wersja Infinity-Q szara i grantaowa Certate) Jeśli nr sa te same to mogłoby to oznaczać, iz Infinity-Q = Certate.

Cena daje do myślenia ale i Toyota czy VW na rynek USA kosztuje znacznie taniej niż w Europie. ... Często spotykamy się z różnicowaniem polityki cenowej na rózne rynki.

Może ktoś z forum miał rozebrana oba moedle i może coś poiwedzieć o materiałach użytych w obu modlach - czy sa jakieś różnice. Na jakimś niemickim forum czytałem, iz gość uratował swoją zuzytą Certate bebechami od Infinity-Q i młynek słuzy mu dobrze do dziś (dłużej niz przezyła org. Certate). Niestey tera zna szybko wątku nie mogę znaleźć.

Sam mam znajomego, który kupił najpierw Infinity-Q 3000 potem poo 2 latach dokupił Certate 3000 i obcenie choć jego zdaniem uzywa młynki od zakupy Certate po równo, Cerate wykazuje gorszą prace niż starze Infinity-Q. A młynki u niego nie mają łatwego żywotu bo używa je na sandacza z opadu (same główki do 30gr)

Co do róznic bym nie przesądzał roptarując jedynie cenę.

Prędzej przekonany jestem po informacjach z netu i wypowiedziach znajonych, że nowsze wersje Infinity-Q są znacznie gorsze od pierwszej serii.

Wersja limitowana Crabon najgorsza ! Zion njuż  lepsza ale trzbe wybierać w egzemplarzach.

Tutaj trochę widać bebechy Q  :D http://allegro.pl/kolowrotek-daiwa-infinity-q-3000-bcm-i3144868617.html

hmm...caldia kix to co innego...trzeba traktować infinity Q jako podejrzanie tani odprysk certate...

Lubię ten odprysk. Jedyną jego wadą jest zbyt słaba sprężyna kabłąka. Troszkę mocy, by się jej przydało.

Ostatnio, w listopadzie, jakieś 3-5 minut pływał w Bałtyku (Canon Ixus też :angry: ).  

Ixus poległ mimo, że tylko zaparował solanką, "odprysk", mimo solidnej kąpieli,  hula w najlepsze :P. 

Fakt jeden.

Niewiele łowię na gumy. Nie podbijam, nie "szarpię". Za to duża obrotówka, SDR-wobler nie stanowiły nigdy problemu. Od dłuższego już czasu łowię nim wyłącznie plecionką.

A bebechy? Są raczej takie "zwykłe"

http://img33.imageshack.us/img33/3825/608g.jpg

http://img402.imageshack.us/img402/892/607as.jpg

http://img23.imageshack.us/img23/3373/609ns.jpg

Przyrównać do granatowej Ceratki nie potrafię. Nigdy nie miałem za to "odprysk" służy już u mnie trochę.

Nad wodą, istotne jest dla mnie, by o takich niuansach, jak kołowrotek, czy wędzisko, po prostu nie pamiętać. Ten kołowrotek, od dawna mi na to pozwala. 

Edytowane przez popper

Mam  Infinity q 3000 5-6 lat i złego słowa na ten kołowrotek ni moge powiedzieć.Przy zakupie miałem dylemat czy certatka czy infi.

Certatka była troszke taka rozdygotana  i kupiłem Infi która nie ma luzów, nie ząbkuje do tej pory

Co prawda nie moczę jej nie turlam w piasku i nie wbijam gwożdzi.Mam do niej trzy szpulki więc latała i na sandaczyka(plecionka o,15 lub żyłka 0,28)

jak i za klenio- jaziem z żyłeczką 0,16.

Dokupiłem jej siosrzyczke Infinity 3000 xp ale  jakoś wole zwykłą infi.Chyba mam do niej sentyment i.... lubie ją :lol:

Troszke sandaczyków pomogła mi wyjać(60-90cm) ale napracował się przy tym kijek a ona tyko zwijała i oddawała żyłkę plecionkę

Moim zdaniem ODPRYSK wart zainteresowania

Swego czasu często często zmieniałem kręcioły.Były Spro,Ryobi, Stradici , Twin Powery i ciągle coś nie pasowało. Aż w 2005 roku zdecydowałem się na kosmicznie drogą i podobno supwernowoczesną, (jak na owe) czasy Infinity Q3000. po paru miesiącach kupiłem drugą w jakiejś promocji. Pożniej dokupiłem jeszcze 3 dodatkowe szpule. Sprzedawca Daiw(wędkarz z wieloletnim doświadczeniem)zapewniał,że posłużą po 20 lat. Potraktowałem to z przymrużeniem oka. Ale wychodzi na to , że facet  miał racje.Starsza używana 80 procent czasu( w tym przynajmniej raz w roku w słonawych szkierach) poza lekkimi odpryskami lakieru(mea culpa) kręci idealnie. Dałem ją niedawno do przesmarowanie koledze z Forum-stwierdził,że bebechy jak nowe.Nowsza pracuje , jak w dniu zakupu. Starsza jedynie troszeczkę szumi w porównaniu z nowszą. Nie rzucam sprzętu w piasek, nie uwalniam kołowrotkiem przynęt z zaczepów.Nie jestem tez nad wodą co prawda 7 dni w tygodniu, ale trochę pracy moje Infinitki już wykonały.Super się spisują z plecionkami od 4-20 lbs oraz żyłkami.Waga pozwala je komfortowo używać nawet z kijkami o mniejszej mocy).Fantastyczny hamulec, który uratował pare niezłych rybek co jakiś drobiazg- przynętę chwyciły.Gdy trzeba siłowo nawet nie jękną.Jak dla mnie są po przeszło 8 latach super.(kupiłem na próbę Rarenium2500 do najlżejszej wklejanki,ale to dwie klasy niższa półka,choć i tak przyjemny sprzęt jak za te zł ).Wg mnie skromy, ponadczasowy design.Te Daiwy ponadto nabierają wartości sentymantalnej. Jak w takim tempie sie będą zużywać to je chyba moje wnuki odziedziczą.

P.S. No i dwóch kumpli mnie wciąż prześladuje,żeby im te używki odsprzedać.Ich niedoczekanie, tyle się kontrowersji o najnowszych superororoukcjach wiodących marek na tym forum naczytałem, że mam dodatkowy argument by 

pozostać wierny w tym trójkącie z Infinitkami..

Osobiście się nie odważyłem zakupić Infinity Q Custom. 

Z kilku powodów : najważnieszy był taki, że nawet juz na łożyskach zaczeli oszczędzać (klasyczne Infinity Q miało łącznie 10) Custom tylko 6.

Oczywiście jest kilka modelów klasyków "nie-do-zajechanaia" co mają 5 łożysk. Choćby jeden z najmocniejszych młynków jakie znam stary - Ryobi Metaroyal.

Tylko że budowa Infinity Q z założenia przywidywała gęste łożyskowanie, którego w tym "Custom" nie zapewniono.

Wizulanie młynek też nie przypadł mi do gustu. Miałem w zaprzyjźnionym sklepie 3 egzemplerze w ręku - kazdy inaczej pracował - starszy rozrzut.

A najważniejszy argument. Znajomy kupił i po 2 rybach praca przypominala tańsze wyroby Daiwy, juz nie ta kultura co stary szary Infinity-Q czy Ceretate grantowe. Młynek tarfil do reklamacji do dziś odbija piłeczkę z serwisem :(

"Custom" to w tym przypadku jakiś kiepski żart - to nie-japońska zubożała wresja Infinity-Q.

10 x wołałbym wersję Zion. Znajomi mają pacuja juz po parę lat i oprócz otarać na korpusie nic im nie dolega.

Tak jak ktos już wspomniał XT-7 Shimano to tez nie metal - ale sprawdził się znakomicie. Zion ma spory udział aluminim w składzie, wiec zasadniczo można byłby sie więcej nawet po nim spodziewać.