Skocz do zawartości

Wybór smartfona :-) A jakże!

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka modeli Xiaomi obsługuje pasmo LTE B20 (800 MHz), np. ten:

https://allegro.pl/xiaomi-redmi-note-5-4-64gb-dual-sim-czarny-i7458059322.html?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24ANDI2MDU2NjgAMzAyMDA1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=da9bf2f1-f765-4b30-8f25-3033cf09e9e7

Moim zdaniem w tej cenie jest to kiler absolutny (oczywiście na polskim rynku, bo na świecie w trochę niższej cenie jest np. Asus M1 Max Pro 6 GB RAM i 64 GB ROM, który jest imho jeszcze ciekawszą propozycją - sam go niedługo zamawiam).

Taki tylko z 32 GB ROM-u we Wrocku w sobotę będzie za nie całe 500 pln-ów, ale trochę daleko masz.

"Czego chcieć więcej" - choćby LTE 800 (zwłaszcza dla wędkarza) :)

Jeżdżę codziennie około 300 km, a że radia nie słucham mam włączony YouTube aby grało i uwierz mi, że jeżeli gdziekolwiek rwie to dokładnie w tych samych miejscach gdzie Samsung z b20. Też mnie to martwiło jak kupowałem, a teraz stwierdzam że nie ma to takiego znaczenia (bynajmniej przy tym telefonie)
  • Like 1

Taki tylko z 32 GB ROM-u we Wrocku w sobotę będzie za nie całe 500 pln-ów, ale trochę daleko masz.

Thx, ale czekam na zagraniczną premierę Asusa w wersji 6GB i go ściągam.

chyba raczej... RAM  :rolleyes:

Chyba raczej nie -> http://splesko.home.pl/MODUL_1/pami_ram_i_rom.html Tutaj chodziło o 32 GB ROM czyli 32 GB pamięci dysku.

Jeżdżę codziennie około 300 km, a że radia nie słucham mam włączony YouTube aby grało i uwierz mi, że jeżeli gdziekolwiek rwie to dokładnie w tych samych miejscach gdzie Samsung z b20. Też mnie to martwiło jak kupowałem, a teraz stwierdzam że nie ma to takiego znaczenia (bynajmniej przy tym telefonie)

Z mojego doświadczenia również wychodzi, że w PL brak B20 nie robi różnicy (przynajmniej w mojej okolicy).

Edytowane przez Maciek.

Kupno nowego smartfona to jest koszmar Istnieje jakis nie wiekszy niz 5 cali w budzecie okolo tysiaca/tauzena/patyka, ktory sprawdzi sie w zakresie dzwonienia, internetu, mejli i ewentualnie fotek wedkarskich?

mam galaxy s5neo od 2 lat i i śmiga mi aż miło nie zamienie na żadnego innego 3 razy zaliczył chodnik i żyje. 

ROM Read Only Memory... Tylko fo odczytu. To nie jest pamięć "dysku"

Nie należy mylic tych pojęć.

No właśnie Kolego. ROM czyli read only memory i RAM czyli random access memory. Pierwsza to pamięć stała czyli pamięć w której na stałe są przechowywane dane takie jak nasze dokumenty, zdjęcia, pliki muzyczne etc., potocznie zwana dyskiem, a jej pojemność pamięcią dysku. RAM to pamięć operacyjna, czyli pamięć dynamicznego, dowolnego czy swobodnego dostępu, która zawiera otwarte w danej chwili aplikacje i procesy i jest opróżniana na komendę użytkownika lub najpóźniej przy restarcie urządzenia. Możesz wyjaśnić, które konkretnie pojęcia pomyliłem?

Kupno nowego smartfona to jest koszmar Istnieje jakis nie wiekszy niz 5 cali w budzecie okolo tysiaca/tauzena/patyka, ktory sprawdzi sie w zakresie dzwonienia, internetu, mejli i ewentualnie fotek wedkarskich?

Redmi 4X

Redmi Note 4.

Redmi Note 4 ma ekran 5,5 cala i jest już klockiem. Redmi 4X ma 5 cali i znacznie mniejsze wymiary.

Edytowane przez Maciek.
  • Like 1

ROMbto pamięć w której jest zainstalowany system.

Pamięć zarówno operacyjna jak i "dyskowa" to RAM, przy czym pamięć do zapisu danych użytkownika bywa nazywana flash ranem w odróżnieniu do dyskow fizycznych hd, ssd itp.

Trochę się Koledze pomieszało, bo SSD to akurat rodzaj pamięci flash, czyli pamięci stałej szybkiego dostępu, a RAM nigdy nie jest pamięcią dyskową (pamięć dyskowa to magnetyczne dyski na których zapisujemy dane, a RAM to pamięć operacyjna, do której ładują się aplikacje i procesy używane w danej chwili).

Flash Ram nie ma nic wspólnego z RAM-em, bo jest to synonim dla pamięci flash, a więc pamięci stałej, a nie operacyjnej. Jest to rozwinięcie pamięci typu EEPROM, która może na bieżąco być edytowana i wykorzystywana jest ona w nowych komputerach do zapisu ustawień BIOSu umożliwiając jego szybki update, tzw. flash BIOSu.

ROM w starszych komputerach zawierał np. ustawienia BIOSu (którego ze względu na charakter tej pamięci nie można było upgrade'ować). System jest zainstalowany w pamięci dyskowej, a nie w ROMie.

Mój błąd polegał na użyciu określenia ROM jako pamięci dyskowej, a to dwa różne pojęcia, także się poprawiam. W powyższym poście powinienem był napisać 4 GB RAM i 64 GB pamięci dyskowej, ew. SSD czy inny rodzaj pamięci stałej, którą zainstalowaną ma ten telefon.

Tutaj jest wszystko:

http://eduinf.waw.pl/inf/alg/002_struct/0044.php

Edytowane przez Maciek.

Chętnie bym kupił telefon w aluminiowej obudowie z przyzwoitymi bebechami i dobrym aparatem, ale takich już się nie produkuje. Tez mi to nie odpowiada...

Na chwilę obecną mogę pochwalić baterię w moim hujałeju.

DooGee S60. 6/64

Aparat z Sony Xperia Z5

bateria 5600 mAh czy jakoś tak. 

Ladowanie quick charge + indukcja

solidna obudowa alu na ktora juz nie załozysz zadnej ochronki bo... i po co . 

uzywam od kilku miesiecy i jestem bardzo zadowolony. Kilku znajomych uzywa już ok roku i też zlego słowa nie poweidzą. 

Niestety ma jedną wadę, ale to już na prv. 

Edytowane przez mifek
  • Like 1

DooGee S60. 6/64

Aparat z Sony Xperia Z5

bateria 5600 mAh czy jakoś tak. 

Ladowanie quick charge + indukcja

solidna obudowa alu na ktora juz nie załozysz zadnej ochronki bo... i po co . 

uzywam od kilku miesiecy i jestem bardzo zadowolony. Kilku znajomych uzywa już ok roku i też zlego słowa nie poweidzą. 

Niestety ma jedną wadę, ale to już na prv. 

A cóż to za hipokryzja Szanowny Panie;

- o zaletach głośno i publicznie, a o wadach "na ucho" ?

Dawaj tę wadę "na ławę"  B)

• Like 1

A cóż to za hipokryzja Szanowny Panie;

- o zaletach głośno i publicznie, a o wadach "na ucho" ?

Dawaj tę wadę "na ławę"  B)

może to zwać jak Ci się podoba. 

Powyższy post traktuj jako sugestie. Dla wnikliwych wiecej info w sieci. 

Sam niedawno go wybrałem. Nie wiem czego oczekujesz, ale bateria Cię pozytywnie zaskoczy. Świetny aparat. Szybkie ładowanie robi robotę.

Dla mnie mnimalnie za duży, ale to był w pełni świadomybwybór.Nie do końca polubiłem się z emui. Chyba za 'mądre' już są dla mnie dzisiejsze smartfony.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez thug