Skocz do zawartości

Wybór smartfona :-) A jakże!

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie zależało na aparacie w telefonie dlatego Samsung poległ.W Xiaomi mi 10tpro jest lepszy aparat.

Poległ ? Chyba za mocne słowo, mój kolega z pracy ma tego Xiaomi i lepsze fotki to ma może jak się zrobi zbliżenie i liczy piksele... A aparat na porównaniu megapikseli może i wypada miażdżąco, ale na pewno nie porównując na żywo. Do tego jest to ciężki, niewygodny klocek nie mający oficjalnie żadnej wodoszczelności .Jako wędkarz patrzę na to zawsze. Wystarczy mega ulewa i już trzeba kombinować...

Edytowane przez Szymon82

To prawda, ten mi 10t pro, ma lepszy aparat, naprawdę dużo lepszy, a tak z ciekawości dopowiem, że jest on na matrycy Samsunga ????, a Samsung w swoim topowym s21 montuje matrycę Sony, gorszą technicznie. Nie chodzi tu o ilość pikseli, bo spokojnie 7mpx by starczyło, ale chodzi o przesłony wielkość matrycy itd.

Edytowane przez Matteoo
  • Like 1

Sorry że się wtrącę...

Matteoo, teojr posty brzmią jak posty fanbojów Apple...

Piszesz o topowym modelu i porównujesz go do zwykłego modelu konkurencji. Zapominasz też napisać że Samsung robi masę średniaków z którymi jest wiele problemów.

Albo porównujemy modele topowe kosztujące grubo powyżej 4k pln, albo odpowiedniki i wtedy już Samsung tak dobrze nie wypada.

Jest jeszcze jedno ale - W tym samym modelu, ale w różnym czasie produkcji, potrafią się zmienić komponenty i zaczyna się problem przy aktualizacjach. W jednych egzemplarzach poprawa, w innych wychodzi kaszanka....

Niestety wśród "średniaków" Samsung wypada dość blado na tle konkurencji....

• Like 2

Daleko mi do Apple, nie lubię ich sprzętu i ich systemu. Co do topowych modeli Samsunga, to dla mnie z nimi jest jak z samochodami. Audi np konkurencji nie wygrywa samym silnikiem że średniakami, bo może z cytryną by przegrało, jednak zestawieniem auta zmiata konkurencję. Podobnie jest z telefonami. Ja na rynku nie widzę konkurencji dla topowych modeli Samsunga, do średniaków co innego. Topowy model nie musi mieć wszystkiego . No i t10 pro to nie jest średniak w linii Xiaomi, więc Venom nie pisz bzdur, Ty lub Twój obcy. Z tego co piszesz, nie masz pojęcia o produkcji,zmianowości i aktualizacji modeli. Błędy robią ludzie, aktualizacja, przykład ostatni facebooka. Gdyby nie zmieniali, nie udoskonalali i nie bawili się tym co robią zarabiając przy tym kasę dziś byśmy byli na etapie nokii 3110.

Kiedyś Mercedes wymyślił A klasse i w trakcie produkcji musieli go udoskonalać bo pierwszy model nie przechodził nawet testu łosia, czy to znaczy że mieli się zatrzymać?

Edytowane przez Matteoo

Daleko mi do Apple, nie lubię ich sprzętu i ich systemu. Co do topowych modeli Samsunga, to dla mnie z nimi jest jak z samochodami. Audi np konkurencji nie wygrywa samym silnikiem że średniakami, bo może z cytryną by przegrało, jednak zestawieniem auta zmiata konkurencję. Podobnie jest z telefonami. Ja na rynku nie widzę konkurencji dla topowych modeli Samsunga, do średniaków co innego. Topowy model nie musi mieć wszystkiego . No i t10 pro to nie jest średniak w linii Xiaomi, więc Venom nie pisz bzdur, Ty lub Twój obcy. Z tego co piszesz, nie masz pojęcia o produkcji,zmianowości i aktualizacji modeli. Błędy robią ludzie, aktualizacja, przykład ostatni facebooka. Gdyby nie zmieniali, nie udoskonalali i nie bawili się tym co robią zarabiając przy tym kasę dziś byśmy byli na etapie nokii 3110.

Kiedyś Mercedes wymyślił A klasse i w trakcie produkcji musieli go udoskonalać bo pierwszy model nie przechodził nawet testu łosia, czy to znaczy że mieli się zatrzymać?

Od kilku lat używam prywatnie xiaomi a służbowo samsunga z podobnej półki cenowej i samsung nie zachwyca przede wszystkim wydajnością. Wiesza się czy też zacina proporcjonalnie częściej (już nie wspominając, że właśnie w podobnej cenie xiaomi ma lepsze podzespoły). Osobiście też wolę nakładkę od xiaomi niż od Samsunga, ale to już subiektywna opinia z którą można się nie zgodzić

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Napisałem wyraźnie, że w średniakach wcale samsung nie świeci wielkim przykładem. Każdemu jednak jadącemu po samsungach polecam rozebrać xiaomi i zobaczyć czyje ma bebechy w środku. Dla zobrazowania klasyfikacji smartphona jako topowy model podam analogię znów do samochodów. Mercedes klasy S jest wzorcem topowego modelu, ale nie jest we wszystkim najlepszy. Jest gorszy od zafiry, bo nie ma 7 miejsc. Jest gorszy od astry, bo nie ma spalania na poziomie 5 litrów. Ktoś powie ok, ale to samochód z innej półki cenowej i nie powinno się ich porównywać. To porównajcie porche z mercedesem. Wykazać tylko chciałem, że ludzie porównują pewne cechy tylko, nie całokształt.

Algeroth, wgraj sobie czystego androida na samsunga, jeżeli jest dostępny dla Twojego telefonu a go nie poznasz. Dodatkowo nakładki operatorów nie dopracowane zaśmiecają system, warto to wszystko pousuwać lub powyłączać.

Edytowane przez Matteoo

Z tymi średniakami Samsunga to trochę legenda bo wystarczy pokazać A52 , super telefon.

Nakładka Xiaomi mnie nie przekonała , ale nie będę mówił, że to badziewne telefony . Po prostu w tym roku wybrałem Samsunga , dwa lata temu Huaweia . Dawno temu brałem HTC i znowu Samsunga ... nie przywiązuję się do marki .

Podyskutować możemy zawsze.

Z telefonami jest tak jak z kołowrotkami. Jednemu odpowiada pod znaku S innemu D.

Mnie odpowiada xiaomi, bo:

1. Cenowo wygrywa z szajsungiem w podobnych parametrach.

2. Jest w niższej cenie i ma lepsze parametry ( nie interesuje mnie jako użytkownika co ma w środku).

3. W niższej cenie ma lepszy aparat na czym bardzo mi zależy. Foto w telefonie  używam na rybach, przy jeździe na rowerze czy 

motocyklu, dlatego aparat stanowi dla mnie priorytet.

4.Do hobby foto mam dobry sprzęt ( dwie puszki micro 4/3 i zestaw dobrych obiektywów).

5.Lubię nakładkę xiaomi, bo używam jej od dawna.

P.s.

Poniżej porównanie modeli. Jakoś niewielka różnica w ciężarze, a nie kloc....

https://komorkomania.pl/vs/28423,xiaomi-mi-10t-pro,28464,samsung-galaxy-s20-fe-5g

Edytowane przez Jozi
  • Like 1

Podyskutować możemy zawsze.

Z telefonami jest tak jak z kołowrotkami. Jednemu odpowiada pod znaku S innemu D.

Mnie odpowiada xiaomi, bo:

1. Cenowo wygrywa z szajsungiem w podobnych parametrach.

2. Jest w niższej cenie i ma lepsze parametry ( nie interesuje mnie jako użytkownika co ma w środku).

3. W niższej cenie ma lepszy aparat na czym bardzo mi zależy. Foto w telefonie  używam na rybach, przy jeździe na rowerze czy 

motocyklu, dlatego aparat stanowi dla mnie priorytet.

4.Do hobby foto mam dobry sprzęt ( dwie puszki micro 4/3 i zestaw dobrych obiektywów).

5.Lubię nakładkę xiaomi, bo używam jej od dawna.

P.s.

Poniżej porównanie modeli. Jakoś niewielka różnica w ciężarze, a nie kloc....

https://komorkomania.pl/vs/28423,xiaomi-mi-10t-pro,28464,samsung-galaxy-s20-fe-5g

Raczej marna szansa na konstruktywną dyskusję, skoro już na starcie nie potrafisz napisać "Samsung" 

• Like 2

Raczej marna szansa na konstruktywną dyskusję, skoro już na starcie nie potrafisz napisać "Samsung" 

Miałem go raz i więcej nie chcę. Zaraz spierniczyło się gniazdko, oddałem i zmieniłem firmę.

Moja pani miała bodajże 7-kę to po miesiącu padaczka baterii, wymieniła i używała bodajże starą piątkę, siódemka poszła do szuflady.

Po jakimś czasie patrzy a telefon "spuchnięty", było już po gwarancji więc pozostał "śmietnik".

Dlatego szajsungiem go nazywam :D  :D  :D .

A widzisz ... a ja znowu praktycznie od zawsze seria galaxy i złego słowa nie powiem... (poza cena- ale i tu da sie coś wykombinować) teraz mam s9 plus - praktycznie od premiery i działa jak nowy do tej pory. Mimo ze bateria juz nie tak dobrze trzyma . A pływałem i nagrywałem nim w morzu- choć nie można ;) kazde wakacje spędzał w kieszeni kąpielówek podczas pływania w basenie . Najgorsze właśnie jet to ze dziala bez zarzutu do tej pory i szkoda mi poprostu go zmienić. Wszystkie gniazda działają- choć bylnproblem z usb-okazalo się że w środku zebrał się syf i wystarczyło wyczyścić.

U mnie w domu wszyscy znowu maja iphony- chwalą sobie . Ja się nie przekonałem jeszcze... xiaomi miałem 2 razy -pierwszy i ostatni ;) powiadomienia nie przychodziły odrazu lecz hurtowo po pewnym czasie - i to już u mnie była dyskwalifikacja A nakladka - no cóż ja nie lubie mieć wszystkiego na ekranie głównym- może kwestia przyzwyczajenia . Żona ma służbowy jakiś xiaomi ze średniej półki jak biorę do ręki to sprawia wrażenie "plastikowego" . Z powiadomieniami też ma problem tyle ze ona go używa wyłącznie do dzwonienia więc jej to nie przeszkadza ...a i Przemek coś ostatnio marudził że xiaomi bez brandu po którejś aktualizacji zostało "zbrandowane " i muli mu . Dodatkowo wymienial juz przyciski- na plus łatwość wymiany i cena części zamiennych .

Ps mam kolowrotki d. I s.:D

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Napisałem wyraźnie, że w średniakach wcale samsung nie świeci wielkim przykładem. Każdemu jednak jadącemu po samsungach polecam rozebrać xiaomi i zobaczyć czyje ma bebechy w środku. Dla zobrazowania klasyfikacji smartphona jako topowy model podam analogię znów do samochodów. Mercedes klasy S jest wzorcem topowego modelu, ale nie jest we wszystkim najlepszy. Jest gorszy od zafiry, bo nie ma 7 miejsc. Jest gorszy od astry, bo nie ma spalania na poziomie 5 litrów. Ktoś powie ok, ale to samochód z innej półki cenowej i nie powinno się ich porównywać. To porównajcie porche z mercedesem. Wykazać tylko chciałem, że ludzie porównują pewne cechy tylko, nie całokształt.

Algeroth, wgraj sobie czystego androida na samsunga, jeżeli jest dostępny dla Twojego telefonu a go nie poznasz. Dodatkowo nakładki operatorów nie dopracowane zaśmiecają system, warto to wszystko pousuwać lub powyłączać.

Ale właśnie o to chodzi kolego, że na dostarczonym telefonie ma mi działać, nie mam wgrywać niczego sam (pominę kwestie gwarancji po wgraniu innego softu). Mam w domu moje stare xiaomi (mi Max 2) i dalej używaja go mój syn - bateria trzyma, wszystko działa. Moja córka ma samsunga od mojego brata a5 i bateria ledwo zipie, a system nie wyrabia. Telefony mają ten sam czas użytkowania. Przypadek? Ja rozumiem, że samsung to marka premium w telefonach, ale tu. Ie ma takiej różnicy o której piszesz w kontekście samochodów tj mercedes a opel. Ja subiektywnie wolę wziąć xiaomi za właśnie bazowa nakładkę w której da się wszystko po swojemu skonfigurować i przyzwoity osprzęt w niższej cenie od Samsunga i idiotoodpotnej nakładce w której niewiele da się zmianic. Ot kto co lubi.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Mam S8, żona ma Mi 9, córka Mi 8 - wszystkie telefony działają bez zarzutu. 

Z Samsunga wiem na pewno, że nie kupię więcej żadnego TV. Telefony, bynajmniej te flagowe mają ok jednak są wg. mnie zdecydowanie za drogie. 

To byłoby na tyle, za drogie w stosunku do xiaomi a nie lepsze :)  :) .

Też tak uważam.

I bardzo dobrze, że tak jest jak piszecie, bo każda potwora ma swojego amatora. Mnie tylko irytuje jak ktoś, bez patrzenia jednak na kasę stara się postawić obok s20 vs m11. Nie ta klasa wyświetlacza, elektroniki, pamieci, procesora i ogólnie wydajności. Nadmienić jednak muszę, że i dziś większości starczył by tel klasy lg g4 bo w 90% większość dzwoni i czasem coś pooglada w sieci. Tak jak pisałem wyżej odmienność jest świetna inaczej wszyscy uganiali byśmy się za tą samą babką i chodzili w takich samych gaciach. Nie można tylko porównywać "kopiarzy" do firm wydających miliony na badania i wdrażanie nowości. Dla mnie samsungi s kierują rynek tel, huawei jest mega silny w sieciach, widać podejście usa, znów apple to takie samochody z kierownicą z innej strony, ale każdy ma na szczęście prawo wyboru. Smartphona wybrać jest stosunkowo łatwo, wystarczy określić co się od niego wymaga. Ja używam s8, bo mi starcza, no może już po latach należało by wymienić baterię ale nie mam kiedy :)

Wszystko zależy kto jakie ma preferencje.

Mnie chodziło najbardziej o dobre zdjęcia i w tej cenie xiaomi zdecydowanie jest lepszy.

Który xiaomi robi takie dobre fotki? mam red mi note 8 pro, córka starego edga 7, fotki bez porównania na korzyść samsunga. 

Który xiaomi robi takie dobre fotki? mam red mi note 8 pro, córka starego edga 7, fotki bez porównania na korzyść samsunga.

Xiaomi w mojej opinii robi naprawdę fajne fotki,na te chwilę innego bym nie kupił , zależało mi na aparacie i daje radę

3fcec5c8bc6018cemed.jpg

Mój to 9 pro ,dla porównania niech ktoś wrzuci fotkę z Samsunga
  • Like 1