Skocz do zawartości

Wybór smartfona :-) A jakże!

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Doczytałem, że Huawei lata bez googla. Jednak google maps mi się przydaje i jestem przyzwyczajony do tego.

Z bardziej niszowych firm rzuciło mi się coś takiego w oczy:

https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i-zegarki/smartfony/smartfon-realme-gt-12-256gb-5g-6-43-120-hz-zolty-rmx2202

Ja miałem w łapach wszystkie te modele i wybrałem... no właśnie, tzn czy mój wybór będzie też Twoim wyborem? Do pytania o smartphona to nie to forum, każda pliszka swój ogonek chwali. Jeżeli nie masz sprecyzowanego co ma dominować w telefonie, to zobacz w sklepie kilka modeli, odpal popatrz jak leży w łapie itd. Na koniec wybierz max 2 lub 3 modele i niech wygra ten z najlepszą specyfikacją.

Kupując telefon warto dowiedzieć się jak długo będzie aktualizowany (zwłaszcza starsze modele). Sam od lat używam Galaxy S, teraz eSki dostają co najmniej trzy duże aktualizacje systemu.

Rzuć okiem na najnowszą nowość:

Wszyscy recenzenci są nim zachwyceni ;)

Ale gdybym miał wybierać, to pewnie S20FE 5G.

Ja miałem w łapach wszystkie te modele i wybrałem... no właśnie, tzn czy mój wybór będzie też Twoim wyborem? Do pytania o smartphona to nie to forum, każda pliszka swój ogonek chwali. Jeżeli nie masz sprecyzowanego co ma dominować w telefonie, to zobacz w sklepie kilka modeli, odpal popatrz jak leży w łapie itd. Na koniec wybierz max 2 lub 3 modele i niech wygra ten z najlepszą specyfikacją.

Wiesz jak to jest z forami. Pójdę na forum o smartfonach to będzie 20 postów w tym może jeden na temat a reszta dywagacje i spory :) a w cafe na forum innej tematyki kilku opowie parę konkretów. Subiektywnie, wiadomo, ale i tak sporo można wyczytać.

To jaki wybrałeś i dlaczego?:)

Wybrałem s10, ale ostatnio wymieniłem go na galaxy note 9, mega telefon i bajer dla wędkarza z piórkiem bluetooth, którym można odpalać fotki samodzielnie na łódce. Przy rybie piórka nie widać, a steruje telem jak pilot. Po latach prób mi najbardziej odpowiadają galaxy z klasy S i noty. Nie powiem złego słowa o huawei również, i gdyby nie wojna handlowa bym też polecał. Cokolwiek od samsunga z klasy s wybierzesz, będziesz zadowolony. Ja wybrałem note 9 jeszcze z powodu czytnika kart i gniazda słuchawkowego, ale to już duży klocek.

• Like 2

Jako zaletę p30 pro dopiszę że można w nim za 100zł wymienić baterię na nową w serwisie Huawei. Przynajmniej dwa tygodnie temu można było, bo skorzystałem. Tym syn powinien posłużyć jeszcze z 1,5 roku ;)

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Mój służy mi już 3 lata bez wymiany baterii, która trzyma 2 dni

Też mi wyczyn serwisanta, wymiana baterii. Dla większości to jak tankowanie samochodu. Dziwi mnie, że dla odświeżenia wymieniłeś baterię po 1,5 roku, ale dziwi mnie też, że serwis huawei zrobił taką akcję, nie jest to racjonalne, może za to mieć drugie dno. No i ten test szczelności, to taki dobry żart przy ip68, do szklanki wsadził na minutę? Dobry serwisant to taki, który wymieni szybkę bez wymiany dotyku, i nie zostawi śladów i powietrza, lub poprawi styki gniazd itd. Reszta łącznie ze zmianą oprogramowania i wymianą elementów to jak zabawa klockami lego. Z wyborem telefonu jest jak z wyborem auta, każdego ogranicza jakiś budżet. Nigdy Dacia nie będzie Audi, choć też ma 4 koła i przewiezie tyle samo osób. Dla mnie na androidzie top1 to klasowe modele samsunga. Za wyjątkiem jeszcze lg, sony i huawei reszta to monterzy sprzętu bez zaplecza technologicznego i własnych laboratoriów. Handluję i sewisuję telefony od 25 lat, to drugie to już mniej osobiście. Miałem większość modeli w ręku i mam swoje zdanie.

Edytowane przez Matteoo
  • Like 2

Brzmi to jakbyś czuł się niedowartościowany, o co Tobie w ogóle chodzi ? [emoji848][emoji16]

Takie akcje w Huawei to normalka, robią promocje co jakiś czas na typowe akcje serwisowe jak wymiana wyświetlaczy, baterii itp. oczywiście dla stosunkowo świeżych modeli.

Wymieniłem bo mogłem, żeby dłużej cieszyć się sprawną baterią, bo te zwykle po dwóch latach padają. A nie widzę potrzeby, ani możliwości zmiany smartfona w najbliższych miesiącach/latach.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez thug

Pieprzenie, nikt nie robi akcji serwisowych gdy nie musi, lub gdy nie chce na nich zarobić. Dowartościowany? Nie polecam jednego modelu który osobiście posiadam, polecam markę która daje poziom i na dodatek nie jedną. Więc to raczej uwaga w drugą stronę. Ty po prostu polecasz bo masz, a to "on" ma wybrać świadomie i ma dostać jak najwięcej informacji. Nie widziałem jeszcze w 100% zadowolonego klienta bo kupił taki sam telefon jak ma sąsiad. Nie chciałem tego dotykać ale akurat p30pro jest kiepsko dopracowany, kiepski ekran na bokach dotyk prawie nie reaguje bardzo często, problem z obsługą niektórych aplikacji, źle dobrany głośnik z kiepską regulacją głośności, problem z połączeniami przy dużym oddaleniu od btsa, brak jacka, spersonalizowane karty pamięci. Suma sumarum, bateria to jego bardzo mocna strona, na końcu bym ją wymieniał. No i telefon nie jest mały blisko 6,5 cala, a kolega wyżej szukał czegoś delikatniejszego.

Edytowane przez Matteoo
  • Like 3

Każdy producent odpłatnie naprawi, lub wymieni jakiś element w telefonie, huawei robi na takie usługi fajne promocje. Doszukuj się nawet ósmego dna ;) Oczywiście, że polecam to co mam i znam, a nie widziałem na półce w sklepie. Taka opinia jest chyba bardziej miarodajna. Co do wad p30 pro przez Ciebie wymienionych:

- kiepski ekran na bokach dotyk prawie nie reaguje bardzo często - nie zauważyłem czegoś takiego, ale zwrócę uwagę

- problem z obsługą niektórych aplikacji- konkretnie jakich ? sprawdzę

- źle dobrany głośnik z kiepską regulacją głośności- super stereo to to nie jest, zachciało się Chińczykom eksperymentów, ale żadnego problemu regulacji nie dostrzegam,

- problem z połączeniami przy dużym oddaleniu od btsa- dla mnie bzdura, nigdzie nie narzekam na brak zasięgu (orange) podczas gdy moja dziewczyna z iphonem często na mazurach szuka zasięgu, żeby rozmowę przeprowadzić (plus)

- brak jacka- to nie wada tylko cecha i ogólny trend, patrz Samsung S20 FW, przy galopującym rynku słuchawek TWS,

- spersonalizowane karty pamięci - dla nielicznych pewnie wada, ale ja nie wyobrażam sobie żeby mi zabrakło standardowej pamięci,

No i telefon nie jest mały blisko 6,5 cala, a kolega wyżej szukał czegoś delikatniejszego.

Przecież to jest rozmiar ekranu, a nie telefonu. Z wymienionej przez kolegę na początku listy tylko s10 jest wyraźnie mniejszy (pewnie dlatego, że ma słabą baterię), pozostałe nie odstają wymiarami od p30 pro.

Od siebie dodam jako wadę kiepski czytnik linii papilarnych, porównując z mate 10 pro którego miałem wcześniej. Nie jestem fanbojem chińczyków, to pewnie mój ostatni tel z tej firmy (nie zamierzam rozstawać się z androidem), a jest to już leciwy model.

• Like 2

Ja kupiłem podróbkę Huawei-a serii p. Po ponad kwartale oczekiwania otrzymałem zupełnie coś innego od tego co było na zdjęciu. Spór nic nie dał. Zaproponowano mi jedynie możliwość zwrotu pieniedzy pod warunkiem odesłania podróbki. Niestety koszt odesłania to prawie 100 zł. Dziś nie ma już tej strony z tym co kupiłem. Plus jest taki, że teoretycznie zgadza się specyfikacja wnętrza. Ogólnie nie polecam zwłaszcza, ze w oczekiwaniu na ten cud techniki kupiłem (bo musiałem) oryginał, a konkretnie p40 lite za mniej jak 5 setek i jestem bardzo zadowolony jak na razie.

• 3 tygodnie później...