Skocz do zawartości

Wybór smartfona :-) A jakże!

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

S 20 fe może okazać się ze ma lepszą baterię. To naprawdę dobry telefon jeżeli ktoś zaakceptuje jego wielkość. Ja zawsze byłem zdania że lepsza starsza górna półka niż nowsza a jednak nie topowa. Z tych dwóch wybieram s10+, sam się kiedyś do s10 przymierzelem, s20 fe kupilem żonie i nic mu nie można zarzucić.

• Like 1

Teraz mam Xioami i już więcej nie chce. Nie potrzebnie odszedłem od Samsunga. Wolę zapłacić więcej, ale się nie denerwować.

A co Ciebie tak denerwuje?

Na black friday zakupiłem w dobrej cenie Xiaomi note 10 pro dla siebie i note 10s dla żony. Jak na razie oboje jesteśmy zadowoleni.

• Like 1

Ja mam obecnie POCO F3 i nigdy więcej Xiaomi. Co z tego, że procesor mocarny, jak reszta szajs. MIUI mnie wnerwia straszliwie, a skaner na boku wg mnie jest porażką, jakbym nie wziął telefonu do łapy to palec na skanerze choćbym nie chciał. Ale co kto lubi. Dobrze, że chociaż aparat przyzwoity. Przemęczę się z rok i wracam do Galaktyki.

Ja mam teraz samsunga galaxy A51.
Wideokonferencje na teams z jadącego samochodu ok, maile ok, zdjęcia jakoś dobra.
Co tam jeszcze, dzwoni, smsy, internet śmiga.
Jako służbowy, świetnie się nadaje na ryby, brodzenie itd. No i bezkosztowy.

Minus, za duży. Wolę mniejsze.

Świetny smartphone, niestety dość duża awaryjność płyt głównych i znikająca szybko bateria.

O baterii to wiem, o płytach nic nie słyszałem.

Podoba mi się przede wszystkim ze względu na rozmiar, ma dobry aparat, wodoszczelny.

Brałem jeszcze pod uwagę Oppo Reno 6 Pro 5G i Samsunga S21.

Jak się zastanowiłem, to telefon zastępuje mi laptopa (chyba z rok już go nieodpalałem), często nawigacja, no i przede wszystkim do zdjęć.

Obecny Huawei p20 już powoli się kończy ????

Ja bym wybrał samsunga, jak to podstawowy model, ale to moja subiektywna opinia. Co do płyty głównej, to pada w pierwszych tygodniach użytkowania, więc w tym czasie nie warto trzymać na telu ważnych danych. Po wymianie w serwisie problem znika. Przy tych dwóch żadnego Oppo.

To może jeszcze inaczej, co będzie robiło najlepsze zdjęcia? Bo w internecie można znaleźć bardzo dużo opinii i testów, ale są często spore rozbieżności.

Pomijam telefony powyżej 5 tyś. 3 tyś. jestem w stanie dać.

No i najlepiej wielkości Asusa bądź S21.

Smartphone to nie lustrzanka, ale wiekszość topowych modeli robi bardzo przyzwoite zdjęcia, w zupełności wystarczające do naszych zastosowań. Jeżeli są to jednak zdjecia przy słabym oświetleniu, to nie patrz na ilość megapixeli a na budowę matrycy.

Nie patrzę na ilość megapixeli, Ważne jest, jak te zdjęcia wyglądają, szczególnie przy słabym świetle czy wieczorem. Stąd też pojawił się wymieniony, i brany przeze mnie pod uwagę Oppo Reno 6 Pro 5G

Czemu tak odradzasz Oppo?

Nie patrzę na ilość megapixeli, Ważne jest, jak te zdjęcia wyglądają, szczególnie przy słabym świetle czy wieczorem. Stąd też pojawił się wymieniony, i brany przeze mnie pod uwagę Oppo Reno 6 Pro 5G

Czemu tak odradzasz Oppo?

Nie odradzam żadnego telefonu, robię tylko porównania. Pamiętasz na pewno jak w latach 90 i początek 2000 w Polsce sprzedawano komputery składane w sklepach. Jeżeli ktoś dobrze znał się na sprzęcie i potrafił dobrze powybierać składał naprawdę niezły kadłubek, niestety większość wybierała dość mocny procesor a już płyta główna i pamięć była z dużo niższej półki, że o karcie grafiki nie wspomnę. Wtedy taki sprzęt latał na kilkunastu procentach możliwości procesora. Dziś podobnie postępują składający telefony, dobierają jeden lub dwa składniki dość dobre, a reszta z niższej półki. Firmy typu samsung, LG, Sony, Huawei postepują troszkę inaczej, lepiej dobierają środek tak jak w markowych kadłubkach kiedyś od HP czy Della itp. To nie sztuka do Renault wsadzić dobry silnik od np. Mercedesa, to niestety nie będzie Mercedes a nadal troszkę lepsze Renault. Samsung w S21 ma system OIS, optyczna stabilizacja obrazu, nie wiem na tą chwilę jaki jest w oppo. Aparat aby robił dobre zdjęcia musi mieć dobrą matrycę, czym większa tym lepiej, bardzo dobrą przysłonę, czym niższa wartość tym większa "dziura" i więcej światła dla zdjęć oraz dobrą stabilizację. Przy dobrej matrycy w lustrzance zdjęcie 7mpx powiększych do rozmiaru billbordu i będzie ok, przy małej matrycy 40mpx przy takim powiększeniu zdjęcia pokaże złe naświetlenie i ziarno.

Asusy też nie są złe, nie wymienilem tu wszystkich firm które polecam, wśród nich też zdarzają się chiniole. Dla mnie stabilną firmą jest samsung. Sam korzystam obecnie z Note9 i mi wystarcza w zupełnosci, jest aż nad moje dzisiejsze potrzeby. Świetny ekran, dobre parametry środka i można używany w niezłym stanie kupić poniżej 1000zł. Dbając co jakiś czas o baterię z czasem działania też jest nieżle. Co do baterii, kupiłem ostatnio zegarek lemfo8 na androidzie, znajomy narzekał na baterię i pierwsze dwa dni było słabo. Pełne formatowanie 3 razy i dziś spokojnie wytrzymuje cały dzień pracy. W komórkach jest podobnie, ludzie mają powłączanych pełno aplikacji, wszystkie połączenia, łącznie z wifi i gps, telefon non stop w ręku i ekran na max ustawieniach i się dziwią, że dnia nie wytrzymuje. Nie jestem w stanie przetestować wszystkich dostepnych modeli, życia by zabrakło. Każda potwora ma swojego amatora, szczególnie jak jest ona już w jego rękach. Kupując tel wybieram interesujące mnie parametry i je porównuję z konkurencją zbliżoną cenowo. Co do wymagań użytkowników, moja zona uzywała Huaweia 10 i była zachwycona, jak utonął nad wodą dostała na chwilę Samsunga S8, szybko zapomniała o Huaweiu.

Edytowane przez Matteoo

Ja bym wybrał samsunga, jak to podstawowy model, ale to moja subiektywna opinia. Co do płyty głównej, to pada w pierwszych tygodniach użytkowania, więc w tym czasie nie warto trzymać na telu ważnych danych. Po wymianie w serwisie problem znika. Przy tych dwóch żadnego Oppo.

Dlaczego żadnego Oppo?