Skocz do zawartości

Wybór smartfona :-) A jakże!

Wojtek B.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was użytkuje może Google Pixel 7 lub 7 PRO i mógłby się wypowiedzieć czy telefon jest wart swojej ceny ?

Czas najwyższy przesiąść się z leciwej S8 na coś bardziej świeżego i zastanawiam się co wybrać. Brałem też pod uwagę S22 ale wystraszyły mnie opinie o lichej baterii.

Jedyna zaleta tego smartphona, to że ma eSim, reszta na pewno nie klasa premium, choć dość blisko. Dla mnie S22 by był lepszym wyborem, ale wersja ze Snapdragonem, ten dostepny w Polsce z Exynosem niestety wypada słabo z baterią. Osobiście bym brał S21 lub odczekał chwilkę na S23, ma mieć mocno poprawioną baterię. Co do google, to robią ... świetną wyszukiwarkę, no telefon nie jest zły, ale z ekranu głównego "lamer" nie usunie kilku zbędnych aplikacji i paska. Tu jest czysty android, ale znacznego przyspieszenia brak.

Jedyna zaleta tego smartphona, to że ma eSim, reszta na pewno nie klasa premium, choć dość blisko. Dla mnie S22 by był lepszym wyborem, ale wersja ze Snapdragonem, ten dostepny w Polsce z Exynosem niestety wypada słabo z baterią. Osobiście bym brał S21 lub odczekał chwilkę na S23, ma mieć mocno poprawioną baterię. Co do google, to robią ... świetną wyszukiwarkę, no telefon nie jest zły, ale z ekranu głównego "lamer" nie usunie kilku zbędnych aplikacji i paska. Tu jest czysty android, ale znacznego przyspieszenia brak.

Dlaczego S22, według np. tego banchmarka wolniejszy od Pixel 7 Pro. Poza tym jak dla mnie za mały( 6,1 kontra 6,7 cala)

https://www.antutu.com/en/ranking/rank1.htm

Edytowane przez godski

Dlaczego S22, według np. tego banchmarka wolniejszy od Pixel 7 Pro. Poza tym jak dla mnie za mały( 6,1 kontra 6,7 cala)

Ja bym się bardziej niż benchmarkami kierował wsparciem systemowym i żywotnością i trwałością. Do grania są konsole/ komputery :)

Kup sobie iPhone i będziesz zadowolony :D zawsze miałem samsungi od pierwszego „s” i przez lata zmieniałem na te „nowsze” . W zeszłym roku na gwiazdkę kupiłem córce nowego iPhone i dała mi na próbę swojego X . Kurcze po kilku dniach już wiedziałem czego chce . Kupiłem sobie nowego iPhone. Czemu ? Bo mieliśmy w rodzinie leciwego iPhone 6s i wiesz co działa szybko i sprawnie i co lepsze jeszcze jak niedawno go żona używała miała TEN SAM system co na nowszych mimo ze telefon sprzed kilku lat . Czy drogo ? Teraz eski samsunga kosztują podobnie co iphony . Ale nie muszę zmieniać po 2 latach bo system stary i nie ma wsparcia . Bateria trzyma zajebiscie. Ceny używanych trzymają się na bardzo dobrym poziomie w odróżnieniu do innych .

A. I plus dziesięć do zejbistosci jak masz jabłko (taki żart )

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Taa...Miałem kiedyś iPhone'a podobno ciężko było mnie zrozumieć ;) Ale faktycznie, trzyma cenę. Sprzedałem go po dwóch latach, dokładnie za tyle, za ile go kupiłem.

Dzwonię kiedyś do Tomka, nic nie słychać...Pytam - zamieniłeś Galaxy na iPhona, czy co? No i faktycznie...Miałem rację ;)

Miałem S2, S4, S5, S7, S9+, S10+, teraz mam S21FE (z gratisowym Galaxy Watchem 4) z zagwarantowanymi 4 dużymi aktualizacjami systemu (jedną już dostałem). Telefony zmieniam co 2-2,5 roku. Czego chcieć więcej?

• Like 1

Taa...Miałem kiedyś iPhone'a podobno ciężko było mnie zrozumieć ;) Ale faktycznie, trzyma cenę. Sprzedałem go po dwóch latach, dokładnie za tyle, za ile go kupiłem.

Dzwonię kiedyś do Tomka, nic nie słychać...Pytam - zamieniłeś Galaxy na iPhona, czy co? No i faktycznie...Miałem rację ;)

Miałem S2, S4, S5, S7, S9+, S10+, teraz mam S21FE (z gratisowym Galaxy Watchem 4) z zagwarantowanymi 4 dużymi aktualizacjami systemu (jedną już dostałem). Telefony zmieniam co 2-2,5 roku. Czego chcieć więcej?

Tomku to akurat była wina mojego operatora :) teraz jest już Ok i wszystko słychać :D

Z tą bateria w nowym s23 to nie był bym aż tak przekonany bo to tylko 3900 mAh i dalej mniej niż w s21 4000 mAh.

Możemy jedynie mieć nadzieję że ze względu na Snapdragina może jej pożerać mniej ale to się dopiero okaże.

Każdy ma inne potrzeby i z tą wielkoscią w nowych flagowcach to trafili w dziesiątkę.

Są bardzo kompaktowe i w końcu można operować jedną ręką bez nadwyrężania kciuka.Osobiscie dla mnie idealne wymiary porównując do wcześniejszych flagowców.

Asus swoimi flagowcami ZenFone pokazał już że można upchać dobrą baterie i wydajność w mniejszą obudowe i teraz to dalej kontynuuje ZenFonem 9 na którego od dłuższego czasu zacieram ręce ale coś mój aktualny s21 którego mam od dnia premiery nie chce odmówić posłuszeństwa a lekko nie ma :)

Edytowane przez adriano

Andrzej lubisz zmiany i próbujesz różnych ciekawostek. Spróbuj nie pożałujesz :) najwyżej odsprzedaż z niewielka stratą- chociaż watpię :D

Nie, nie namówisz mnie - zmiana systemu w moim wieku odpada. Poza tym te ajfony zawsze mi się z globusem u kobiet kojarzą.

• Like 1

(...)

A. I plus dziesięć do zejbistosci jak masz jabłko (taki żart )

A dla jeszcze większej  zajebistości polecam torebkę Louisa Vuittona nosić koniecznie  ;)  aby mieć gdzie go trzymieć :D ewentualnie jeszcze białe kozaczki....

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 3

Tak szczerze, to nawet nie myślałem, że takie potrzeby i oczekiwania co do telefonów ludzie mają.

Jak dla mnie, to telefon ma służyć (jak to telefon :D ) do rozmów, czasami do internetu, gdy jestem poza domem i okazjonalnie jakieś foto, bez wielkich oczekiwań. Dotychczasowy aparat służył mi bezawaryjnie jakieś 7-8 lat, jakiś Samsung. Ostatnio kończył się, bateria wytrzymywała 1-2 dni, zależnie od uzytkowania i czasami umierał, nie reagował na włączenie. Kupiłem następny jakiś Samsung, bodajże A50 czy 50 coś tam i...zaskoczyła mnie bateria, pozytywnie. Po paru dniach poziom energii spadł kilka%, a po naładowaniu po dwóch dniach ze 100 do 92%, dla mnie bomba. Reszta działa co trzeba i jeśli bezawaryjnie będzie służył kilka lat, to będzie super.

Ale rozumiem, że istnieją znacznie szersze potrzeby. :)

• Like 4

5700 za iphone 13 pro 1TB rzekomo nowy w oryginalnie zapakowanym pudełku.

Posprawdzalem imei, serial, na stronie Apple, wszystko legitnie, urządzenie nie rejestrowane. Polscy operatorzy wysłali mi raporty - wolny od rat.

Ze względu na kamerę zdecydowałem się sprawdzić te "okazje", najwyżej będę korzystał z programu ochrony kupujących.

Jak będzie ok to faktycznie będzie strzał patrząc na inne ceny takiej konfiguracji

Jak można kupić telefon który nie obsługuje T9 w dialerze? [emoji2357]

Chciałem żonie kupić iPhone ale jakby zorientowała się, że nie ma tej opcji (przy pierwszym telefonie), to by mnie zabiła [emoji23]

Moja żona ;)  by mnie zabiła :Dgdybym kupił jej IPhone. 

Zmieniałem/kupowałem telefon, więc przy okazji i ona wybrała sobie nowy, bo stary ledwie żył, a padło na najnowszy Gotze&Jensen GFE36 :blink: :D . To dla niej i tak , jak sama twierdzi, zbędnie rozbudowany model, ale jakoś da radę.

Dinozaury ciągle żyją i nie chcą zmian :) .

• Like 3

Stan umysłu powiadasz? To słucham, w miare mały telefon do gora 6.2 cala, z bardzo dobrym aparatem, dobra bateria (1 dzien sot w gore), ip68, nfc, ładowanie bezprzewodowe, aktualizacje 4 lata+, stabilny system.

Odpowiem za Ciebie:

S22 - gowniana bateria

Zenfone 9 - gowniany aparat szerokokątny i przeciętna glowna jednostka, 2 lata aktualizacji.

Xiaomi 12 - gowniany system z reklamami, aparaty so-so, brak ip68.

Innych opcji brak, pozostaje iphone 13, 14.

Jedyny minus iphonea to powolne ładowanie, no i ceny, ale ceglofony z androidem tez do najtańszych juz nie należą, chyba ze 2 czy 3 sortu.

Edytowane przez llunker

Stan umysłu powiadasz? To słucham, w miare mały telefon do gora 6.2 cala, z bardzo dobrym aparatem, dobra bateria (1 dzien sot w gore), ip68, nfc, ładowanie bezprzewodowe, aktualizacje 4 lata+, stabilny system.

Odpowiem za Ciebie:

S22 - gowniana bateria

Zenfone 9 - gowniany aparat szerokokątny i przeciętna glowna jednostka, 2 lata aktualizacji.

Xiaomi 12 - gowniany system z reklamami, aparaty so-so, brak ip68.

Innych opcji brak, pozostaje iphone 13, 14.

Jedyny minus iphonea to powolne ładowanie, no i ceny, ale ceglofony z androidem tez do najtańszych juz nie należą, chyba ze 2 czy 3 sortu.

nie unos sie ... czy ja gdzies napisalem ze aple jes be i do d. ? czy gdzies napisalem ze samsung  czy ogolnie android jest the best ? aple ma wiele zalet i wad ,z  zalet na pewno stabilny system ,plynnosc , swietnie wspolpracuja z soba w srodowisku appla ,wszystkie podzespoly - macos, iphony , smart watche itp. Z drugiej  strony przez swoj hermetyczny system , jest wiele apk nie dostepnych , sam macos  np nie ma sporo programow branzowych... Ci ktorzy pierwszy raz maja stycznosc z ios badz mac os , nie potrafia sie odnalezc, Sam w firmie chcialem przejsc na mac  os , ale nie stety brak oprogramowania branzowego wyklucza ten system. U nas ios jest malo popularny raz ze wzgledu na cene ( aczkolwiek flagowe androidy tez sa drogie) a dwa na na system i wspoprace z windwos

Apple mozna prownac do brandow echosond - bawimy sie w naszej piaskownicy i na naszych zasadach , android jest otwarty bardziej, ma wiecej zabwek i wiekszy bajzel

Edytowane przez siarq

Przeglądając Internet natrafiłem na materiały o kopiach iphonow. Chińczycy już tak się wycwanili, że podrabiają pudełka, oryginalnie plombują, logotyp identyczny, nakładka iOS na android. Tak naprawdę dopiero po otwarciu pudełka i włączeniu urządzenia jesteśmy w stanie stwierdzić, że jest to klon. Ciekawe co dostanę bo oferta 1.5k niższa niż pozostałe (mało ich) wzbudza niewątpliwie moją ciekawość. Gdyby to miało iść przez olx to bym się jednak nie zdecydował. Tu jednak 14 dniowy okres zwrotu plus program ochrony kupujących, legitny- przynajmniej na naklejce na pudełku imei, numer seryjny i "czystość" tych numerów w bazach operatorów i apple'a skłoniły mnie do zakupu.

Edytowane przez scOOtt

A ja jako szczęśliwy posiadacz Samsunga S20FE5G cieszę się dzisiaj kolejną aktualizacją tym razem do androida 13 ...

Muszę u małżonki zaktualizować - jakie pierwsze wrażenia ?

Ja już mam 13 w S20FE, zobaczymy co da zmiana na Pixela 7 Pro.

Daj znać, mocno się zastanawiałem na tym Pixelem.

Dziś ma dojechać do paczkomatu iPhone - zobaczymy czy okaże się oryginałem. Filmik z unboxingu będzie co by mi nikt nie zarzucił, że to ja chińską podróbkę tam włożyłem  :ph34r: