Skocz do zawartości
  • 0

Sum i sandacz - jak silnie konkurują o siedlisko?

brzoza

Pytanie

Witajcie,

Tak się zastanawiam, po doświadczeniach z lokalnej Warty, jaki wpływ na siebie mają oba gatunki?
Ostatnio u mnie sandacz stał się niebywałą rzadkością, a w kazdej miejscówce wyglądającej potencjalnie na sandaczową późną jesienią podhaczam sumka jakiegoś. Ostatnio nawet (22 października) zaliczyłem normalne branie suma z opadu, który wypiął się po kilkunastu sekundach. Sanadacza na moim odcinku rzeki nie miałem na kiju od zeszłego roku.
Kiedyś było tych ryb u mnie znacznie więcej, choć i tak niewiele, jednak teraz to pustynia, za to suma jest mnóstwo.

Jakie są Wasze doświadczenia? Czy sandacz będzie unikał miejscówk, gdzie są sumy, czy to w sezonie, kiedy jeszcze żrą czy też w okresie zimowania?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na wspomnianym jeziorku, woda jest dosyć czysta, na pewno takie akcje, o której piszecie (polowanie z kuszą) należałoby przeprowadzać w odpowiednich warunkach. W miesiącach letnich po przekwitnięciu wody, jak się wyklaruje nie jest źle, ale kryształ to też nie jest. Najlepiej jest późną jesienią i zimą, ale z wiadomych względów te pory raczej odpadają. Kiedyś woda była czystsza, ale odkąd Towarzystwo Wędkarskie objęło tą wodę swoim zarządem, wszystko jest robione pod "karpiowanie", łącznie z zawodami na szerszą skalę (nie tylko lokalnie). Być może przez to "futrowanie", nęcenie itd. woda jest mniej przejrzysta niż kiedyś.