Skocz do zawartości

Jak długość wędziska spiningowego do szybkiego skutecznego zacinania

Martinus

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy ma inny styl łowienia, nie ma co się obrażać. Czasem lepiej jest walić o dno, a innym razem łowić na latawce - często to kwestia miejsca i pory i preferencji danej wody. Najgorzej jak nie działa ani jedno, ani drugie. Dlatego nie można udzielić odpowiedzi jednoznacznej. Nie ma prostej recepty. To są tylko pewne uogólnienia i schematy - ale trzymanie się ich kurczowo, to najgorsze w co można popaść. Bo schematy znają wszyscy, a wyjadacze znają wyjątki ;). Wcale bym się nie zdziwił, jakby naszych dwóch kolegów puścił na to samo łowisko,  a jeden by łowił a drugi a w pewnym momencie sprawa by się odwróciła, bo ryby nagle zmieniły modus operandi .Trzeba spróbować wszystkiego i wybrać to co najbardziej pasuje nam, a przede wszystkim rybom w danej wodzie. Ja byłem swego czasu fanem walenia 30g na 3m i to było często bardzo skuteczne, ale w tym sezonie nie jest, a znowu lepsze efekty mam przy bardzo powolnym opadzie (chociaż ostatnio przez 3 tygodnie przyznam szczerze mam efekty rozczarowujące, ale pocieszam się, że koledzy z wody też), a w pewnym momencie fajnie coś się działo na lekką wahadłówka - gumy zdecydowanie słabo. Teraz staram się być po prostu elastyczny i kombinuję, bo przecież ryby postu nie mają, a mam takiej miejsca, że wiem, że są tam na 1000%.

• Like 6