Skocz do zawartości
  • 0

* Ranking Woblerów Szczupakowych 2007 *

MATAS

Pytanie

Witam serdecznie wszystkich spinningistow i castingowcow :D

Wpadłem na pomysł przeprowadzenia ankiety i statystyki w celu stworzenia rankingu najlepszych woblerow szczupakowych na rok 2007. Pomyslalem ze taka statystyka moze byc bardzo przydatna i ciekawa, niejedna osoba poczatkujaca albo zaczynajaca z jerkingiem chcialaby zobaczyc ranking woblerowy i ocenic co jest na topie. Zreszta nawet zawodowców napewno bedzie ciekawic, która przynęta jest najbardziej popularna w Polsce. W nastepnej edycji o ile takowa bedzie planuje zrobic ranking woblerów pstrągowych. Kiedy ankieta zbierze okolo 80-100 osob wyniki ankiety bedzie mozna wykorzystac w artykule o woblerach szczupakowych w Polsce ( pracuje nad tym B) ) Oprocz rankingu woblerow stworze przy okazji ranking firm produkujacych te woblery.

Zasady Rankingu:

- Głosować ma prawo każda osoba

- Kazdy ma prawo wybrac dowolne woblery

- Kazdy moze głosowac tylko raz

- Kazdy ma prawo wytypowac 5 najlepszych woblerów od najlepszego według reguły:

1. wobler na 1 miejscu dostanie 5pkt do rankingu

2. wobler na 2 miejscu dostanie 4pkt do rankingu

3, wobler na 3 miejscu dostanie 3pkt do rankingu

4. wobler na 4 miejscu dostanie 2pkt do rankingu

5. wobler na 5 miejscu dostanie 1pkt do rankingu

- Jezeli ktos chce typowac mniej niz 5 woblerow moze wytypowac np 2 albo 3 wtedy bedzie to wygladac tak:

1. wobler na 1 miejscu dostanie 5pkt do rankingu

2. wobler na 2 miejscu dostanie 4pkt do rankingu

3, wobler na 3 miejscu dostanie 3pkt do rankingu

( wszystko zalezy od liczby woblerów max 5 )

- Kazda głosujaca osoba musi podac NAZWE FIRMY oraz NAZWE MODELU + długosc , prosze o NIE podawanie , kolorów itp, chodzi tylko o firme ,nazwe modelu oraz długosc np SALMO Slider 10

- W przypadku w ktrórym wobler nie jest produkowany przez zadna firme tylko przez konkretną osobe prosze o podanie nazwiska + nazwa modelu.

Przykład:

głosowanie Jaśia:

1. SALMO Warrior 15

2. RAPALA X-Rap 10

3. RAPALA Shad-Rap 8

4. SALMO Fatso 10

głosowanie Zdzisia:

1. JAXON Ferox 8

2. KAMATSU Vibbra 5

3. SALMO Slider10

4. RAPALA X-Rap 10

5. SALMO Jack 18

W tym przypadku ranking po glosowaniu tych 2 osob wyglądałby tak:

1. RAPALA X-Rap 10 - 6 pkt

2. SALMO Warrior 15 - 5pkt

JAXON Ferox 8 - 5pkt

4. KAMATSU Vibbra 5 - 4pkt

5. SALMO Slider 10 - 3pkt

RAPALA Shad-Rap 8 - 3pkt

7. SALMO Fatso 10- 2pkt

8. SALMO Jack 18 - 1pkt

a ranking firm tak:

1. SALMO - 11 pkt

2. RAPALA - 9 pkt

3. JAXON - 5pkt

4. KAMATSU - 4pkt

podkreślam to jest tylko !PRZYKŁAD!

Głosowanie zaczynamy od teraz, kazdy kto chce zagłosowac niech napisze w tym wątku swoje typy. Mam nadzieje ze pomysł sie spodoba i zostanie zaakceptowany, sam zreszta jestem ciekawy wyników tej ankiety ,no moze poza 1 miejscem ;)

Ankieta jest przeprowadzana na 2 portalach, www.jerkbait.pl oraz www.multiplikator.pl , wyniki z obu portali bedą sumowane, postaram sie raz dziennie aktualizowac ranking, aczkolwiek moze to byc czasami ciezkie bo mam mature za 10 dni :mellow:. Wszelkie refleksje oraz opinie mile widziane

Pozdrawiam wszystkich i zycze miłej zabawy przy typowaniu woblerów!:D

Ranking Woblerów Szczupakowych 2007

( ostatnia akrualizacja 28.09.07 )

1. Salmo Slider 10cm - 114pkt

2. Salmo Fatso 10cm- 56pkt

3. Salmo Jack 18cm - 41pkt

4. Salmo Slider 12cm - 32pkt

5. Rapala X-Rap 10cm - 24pkt

6. Salmo Fatso 14cm - 19pkt

7. Salmo Perch 8cm - 16pkt

8. Salmo Skinner 12cm - 14pkt

9. Dorado Lake 3cm - 12pkt

Salmo Pike 11cm - 12pkt

11. Rapala Shad-Rap 8cm - 11pkt

12. Salmo Pike 16cm- 9pkt

13. Rapala X-Rap 12cm - 8pkt

14. Rapala X-Rap 14cm - 7pkt

Salmo Executor7cm - 7pkt

Salmo Skinner 15cm - 7pkt

17. Salmo Perch 12cm - 6pkt

Rapala X-Rap 13cm - 6pkt

Jaxon Ferox 6cm- 6pkt

Salmo Pike 13cm- 6pkt

21. Duel Aille Magnet 12cm - 5pkt

Yo-Zuri Minnow 6cm - 5pkt

Salmo Warrior CR 15cm - 5pkt

Rapala DT 10cm - 5pkt

Salmo Slider 7 cm - 5pkt

Yo-Zuri Minnow9cm - 5pkt

Siek Ukleja - 5pkt

28. Salmo Whitefish 13cm - 4pkt

Wolfcreek Lures The Wolf- 4pkt

Salmo Pike 9cm - 4pkt

Dorado Drunk 10cm - 4pkt

Salmo Rover 7cm - 4pkt

Abu Tormentor 9cm - 4pkt

34. Smuttly Dog Smuttly Dog - 3pkt

35. Dorado Classic - 2pkt

Gloog Hermes - 2pkt

Salmo Bullhead 8cm- 2pkt

Salmo Frisky 7cm - 2pkt

Pitt Glider 10cm - 2pkt

Siudak Sharp 18 cm - 2pkt

Bomber Long 18cm - 2pkt

Rapala Count Down - 2pkt

Savagear Herring Swim19 cm - 2pkt

Siudak Jam 14cm - 2pkt

Grandma Grandma 6cm- 2pkt

Strike Pro Pro Shad 7cm - 2pkt

Berkley Frenzy 10cm- 2pkt

48. Guusbaits Rebbel 15cm- 1pkt

Siudak Leaf - 1pkt

Muskie Mania Burt Heavy 25cm- 1pkt

Salmo Hornet 6cm - 1pkt

Salmo Skinner 10cm - 1pkt

Salmo Butcher - 1pkt

Salmo Mass Marauder 13cm - 1pkt

Gloog Calipso - 1pkt

Rapala Long Cast - 1pkt

Rapala Husky 12cm - 1pkt

(58) Gloog Parys - 1pkt

Ranking FIRM:

( ostatnia aktualizacja 28.09.07)

1. Salmo - 345pkt

2. Rapala - 60pkt

3. Dorado - 18pkt

4. Yo-zuri - 10pkt

5. Jaxon - 6pkt

6. Duel - 5pkt

Siek - 5pkt

Siudak - 5pkt

Savagear - 5pkt

10. Wolfcreek Lures - 4pkt

Abu - 4pkt

Gloog - 4pkt

13. Smuttly Dog - 3pkt

14. Grandma - 2pkt

Pitt - 2pkt

Bomber - 2pkt

Berkley - 2pkt

Strike - 2pkt

19. Guusbait - 1pkt

(20) Muskie Mania - 1pkt

Liczba ankietowanych: 34

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W statystyce moj glos nic nie zmieni, bylo juz takie zestawienie i wyszlo to samo: Salmo, Salmo, Salmo,...,...

I dla mnie to bardzo wazna wskazowka...ale chyba ja to rozwazam w innych kategoriach niz wiekszosc... :D

Do metod rzutowych zapewne te sa najlepsze.

Do metody trollingowej - sa lepsze...

I do spiningu bywaja lepsze...

Gumo

• 0

Wyniki w dużym (bardzo dużym) stopniu związane są z dostępnością Salmo na naszym rynku. Nik nie będzie głosował na dajmy na to woblery megabassa jeżeli ich nigdy nie używał. Inna sprawa że są to bardzo dobre przynęty.

P.S. Gumo, chętnie poznam twoje typy nawet jeżeli nic w statystyce nie zmienią. :mellow:

• 0

Wyniki sa odzwierciedleniem rzeczywistosci.

W Polsce przyjelo sie lowic szczupaki przy uzyciu woblerow wiosna. Gdy sa na dosc plytkich wodach. Wedkujac w Szwecji tak samo postepujemy.

Do innego lowienia uzywa (rzeka, jesien, doly) uzywa sie innych przynet.

Ranking byl opatrzony takimi warunkami ze nie mogly wygrac inne przynety. Niz przynety STWORZONE do lowienia szczupakow w plytkich miejscach z rzutow. Kazdy wie jaka jest geneza Fatso, Jacka czy Slidera. Nie dziwi wiec ze przynety te sie sprawdzaja.

Guzu

• 0

Wyniki sa odzwierciedleniem rzeczywistosci.

W Polsce przyjelo sie lowic szczupaki przy uzyciu woblerow wiosna. Gdy sa na dosc plytkich wodach. Wedkujac w Szwecji tak samo postepujemy.

Do innego lowienia uzywa (rzeka, jesien, doly) uzywa sie innych przynet.

Ranking byl opatrzony takimi warunkami ze nie mogly wygrac inne przynety. Niz przynety STWORZONE do lowienia szczupakow w plytkich miejscach z rzutow. Kazdy wie jaka jest geneza Fatso, Jacka czy Slidera. Nie dziwi wiec ze przynety te sie sprawdzaja.

Guzu

wszystko racja Guzu. Mnie zas zastanawia pewna monokultura w tym rankingu. Czy przed erą jerkow nie łowiono szczupakow na plytkich wodach? Interesujące jest też, ze wiekszość bioracych udział w rankingu, kiedy idzie łowić szczupaki wybiera własnie wielkie i cięzkie klocki, a nie przynety, ktore mniej meczą po kilku godzinach łowienia a wielkością i skutecznoscia nie ustępują jerkom Salmo. Byłbym wstanie to zrozumieć, gdyby ranking dotyczył przynęt do łowienia wielkich esoxów czy musky w skandynawii bądż w US. Ale u nas? Wielkosć przynety nie jest decydującym czynnikiem kuszacym wieksze ryby w łowisku. Istotniejszym był charakter pracy przynety. Wściekle prowadzony X-rap 10 był taksamo dobry jak Slider 10S a pozwalał na dłuższe łowienie i oddawanie większej ilosci rzutów, bo był lżejszy i pozwalal na operowanie lżejszym wagowo sprzetem. Podobną skutecznosć miał Salmo PH 8F RR, bez którego nigdy nie idę na ryby. Trolingowcy ciągną wielkie toniowe szczupaki na DT-16 Rapali, ktory jest mikrusem przy jacku 18 czy Skinerze. Niegdyś wiele lat temu byłem świadkiem jak jeden z wedkarzy z Łomży na Śniardwach lowil kapitalne szczupaki na gnoma 3 Polsping. Myslę, że tak duża popularnośc ciezkich i wielkich przynet to najzwyczajniej moda, zwłaszcza na polskich łowiskach PZW, gdzie 65 cm szczupak to juz okaz.

pozd JW

• 0

Jerzy,

Pytanie bylo o woblery, wiec tylko przez pamiec Remka pojawily sie wirowki DR w tym watku. Teraz wahadlo padlo. To byly przynety z wczesniejszego okresu.

Wez pod uwage ze jeszcze kilkanascie lat temu niewielu bylo lowcow preferujacych woblery - poczatek lat 90tych.

Teraz o meczeniu sie.

Bledem jest umieszczanie w jednym worku Jacka, Fatsa 14, Warriora i...Slidera 10. Do tego ostatniego mozna uzywac dokladnie tego samego sprzetu, ktory sluzy do agresywnego prowadzenia X-Rapa 10.

Teraz o wedkowaniu w Polsce, rybach i przynetach do nich dobrancyh.

Po pierwszej wyprawie do Szwecji(2005) podjalem decyzje o nieinteresowaniu sie szczupakami zyjacymi w Polskich wodach srodladowych. Zdarzaja sie przy wedkowaniu w rzece, przylow. Jasne, ze teraz mam ulatwione zadanie bycia konsekwentnym, bo wedkuje w polskich wodach tydzien w trakcie sezonu :D

Niemniej jednak znam sporo osob, ktore wedkuje caly rok(poza tygodniem) w Polsce i na szczupaki nie nastawiaja sie.

Guzu

• 0

Na plytkiej wodzie bardzo dobrze mi sie sprawdzal plywajacy Super Shad Rap Rapali, jerki nie byly jeszcze wtedy w modzie. Nie ma go tu wymienionego.

Ostatnio jednak odpuszczam sobie lowy majowe jakos...pewnie dlatego, ze moge w zasadzie wylacznie w dlugi weekend. W tym roku zima byla ciepla, zatem dlugi weekend powinien obrodzic, ale w ubieglym roku bylo odwrotnie. Poza tym...sum sie tarl B)

• 0

Aktualizacja :mellow:

Nastepna jest planowana na cos kolo 14 Maja, poniewaz mam matury i wole sobie w tym okresie nie zawracac glowy internetem :unsure:

W rankingu zostalo juz sklasyfikowanych 47 woblerów, jezeli sa jakiekolwiek bledy to prosze meldować. Pozatym widze ze juz mozna odczytac pewne zaleznosci wysunać wnioski i okreslic powod tych zbieznosci, zaczeliscie juz analizowac ankiete to znaczy ze przyniosla ona oczekiwane dla mnie efekty :mellow:

Pozdrawiam

• 0

-FINSKIE testy z lat 1989-2002

Nils Master Invincible - 222 - 113 - 335

Rapala Magnum - 49 - 124 - 173

Bomber Long A - 66 - 10 - 76

self-made wobbler - 17 - 43 - 60

Rapala Super Shad Rap - 23 - 32 - 55

Hi-Lo - 25 - 22 - 47

Rapala Original - 12 - 28 - 40

Sliver - 14 - 24 - 38

Emma - 5 - 27 - 32

Karikko - 21 - 11 - 32

Rapala - 10 - 22 - 32

Rapala Shad Rap - 8 - 21 - 29

Turus Ukko - 9 - 20 - 29

Rapala Husky - 3 - 20 - 23

Rapala Jointed - 5 - 18 - 23

Swim Whizz - 5 - 12 - 17

Kuusamo Puukala - 7 - 6 - 13

Rapala Fat Rap - 2 - 10 - 12

Rapala Rattlin Rapala - 6 - 6 - 12

Vilppu - 3 - 8 - 11

Bagley's Bang-O-B - 2 - 7 - 9

Grosari - 5 - 4 - 9

wobbler - 7 - 2 - 9

Rapala Countdown - 2 - 6 - 8

Zalt - 8 - 8

Believer - 7 - 7

Cisco Kid - 3 - 4 - 7

Nils Master Spearhead - 1 - 6 - 7

Rapala Rattlin Fat Rap - 1 - 5 - 6

Kuusamon Maxi - 1 - 4 - 5

Variant - 1 - 4 - 5

Mirrolure - 4 - 4

Polar - 1 - 3 - 4

Rapala Husky Jerk - 2 - 2 - 4

Russian wobbler - 1 - 3 - 4

Conrad - 3 - 3

Creek Chub - 2 - 1 - 3

Halco Sorcerer - 3 - 3

Husky Jerk - 2 - 1 - 3

KH Lax - 1 - 2 - 3

Rapala Deep Runner - 3 - 3

Salmo wobbler - 1 - 2 - 3

Terminator - 2 - 1 - 3

Wise - 2 - 1 - 3

Big Mac - 2 - 2

Jesse - 2 - 2

OPM wobbler - 1 - 1 - 2

Pentin uistin - 2 - 2

Rebel Windcheater - 2 - 2

Shallo Mac - 2 - 2[/font][/font]

Ciekawe jak to wyglada na dzien dzisiejszy?

• 0

Taaaak tylko ze ten ranking zostal przeprowadzony w zupelnie innych srodowisku i w zupelnie innym czasie, a jak wiemy wiekszosc kultowych modeli Salmo ukazala sie niedawno. Pozatym SALMO jako firma Polska daje nam lepszy i łatwiejszy dostep do tych woblerów. Druga sprawa to to ze obecnie mamy zupelnie inną mode łowienia tych wspaniałych ryb - JERKOWANIE co widac na szczycie obecnego rankingu. Finlandia z tego co wiem lubuje sie w lowieniu metodą trolingu dlatego wiekszosc ich woblerow to sterowce ( dobrze mowie?? :mellow:). No i oczywiscie mozna polemizowac nad popularnoscia firmy Salmo w Polsce itp itp ale model Salmo Slider jest naprawde jednym z najlepszych woblerow na swiecie i jego zdecydowane prowadzenie tutaj nie jest przypadkiem.

Pozaym dobre bo Polskie

:mellow:

• 0

Taaaak tylko ze ten ranking zostal przeprowadzony w zupelnie innych srodowisku i w zupelnie innym czasie, a jak wiemy wiekszosc kultowych modeli Salmo ukazala sie niedawno. Pozatym SALMO jako firma Polska daje nam lepszy i łatwiejszy dostep do tych woblerów. Druga sprawa to to ze obecnie mamy zupelnie inną mode łowienia tych wspaniałych ryb - JERKOWANIE co widac na szczycie obecnego rankingu. Finlandia z tego co wiem lubuje sie w lowieniu metodą trolingu dlatego wiekszosc ich woblerow to sterowce ( dobrze mowie?? :mellow:). No i oczywiscie mozna polemizowac nad popularnoscia firmy Salmo w Polsce itp itp ale model Salmo Slider jest naprawde jednym z najlepszych woblerow na swiecie i jego zdecydowane prowadzenie tutaj nie jest przypadkiem.

Pozaym dobre bo Polskie

:mellow:

uwazam,ze nie można sie zgodzic z tym , ze przynety traca na atrakcyjności z wiekiem.

pewne sa bardziej skuteczne drugie mniej i to zależy tlko i wyłacznie od upodobań ryby / jej srodowiska / naturalnego pokarmu:

lapalem na jeziorach gdzie tylko i wyłacznie obrotówki , nawet do tego stopnia, ze jeden model, zakladajac inna byly efekty oczywiscie ale nie tak czesto ( about - 4:1).

lapalem na akwenach gdzie tylko i wylacznie jeden model wobka,

i to nie tyczy sie tylko i wyłącznie drapieżników ale wszystkich ryb.

ja na slidera nie złapałem nic - ale go mam

wiec jak stare przysłowie mówi:

MACHAJ WĘDĄ RYBY BĘDĄ - trza machać i próbować

pozdr/ Tomek

• 0

no kurcze, osobisie w tym sezonie tez odnioslem wrazenie ze wyniki na slidera byly o wiele gorsze niz w poprzednich latach, moze cos w tym jest ze ryby sie przyzwyczajaja, moze to przypadek, albo moze wszytskie zostaly juz na slidery wytachane :lol:

Bardziej sie przekonałem do Fatso 14

• 0

ja w pudelku nosze dwa slidery i przy kazdej okazji łowienia na stojącej, chociaz na pare-parenascie rzutów trafiaja na agrafke i tak mniej więcej od ponad roku.

efekt ZEROWY, nigdy na slidera nic nie złowiłem, miałem kiedyś jedno puste branie na jakiejs wiślanej klatce i to wszystko

• 0

Do każdego rodzaju glidera (zresztą jak do każdej przynęty) trzeba mieć przekonanie. Ja też na początku go nie miałem i nie łowiłem. Przy okazji zauważyłem, że jak prowadzę przynętę i ją widzę to prowadzę ją dobrze. Gdy znikała mi z oczu zaczynałem trochę inaczej ją prowadzić i ona inaczej się zachowywała.

Dlatego najpierw nauczyłem się ją prowadzić. Prowadziłem płytko swoją dziewiątkę tak, by widzieć co się z nią dzieje (wtedy najlepiej przywyknąć do ruchów wędziskiem) i coraz częściej odwracałem wzrok by po chwili wrócić i stwierdzić czy nie zmieniam prowadzenia.

Już w trakcie tejże nauki miałem pierwsze dwa brania które przekonały mnie do przynęty. Ponieważ prowadziłem płytko - wszystko widziałem. Za gliderem pojawił się mały szczupły i z impetem na niego najechał. Drugi to samo. To wystarczy by uwierzyć.

Najlepiej takie doświadczenia robić przy słonecznej pogodzie w polaroidach i gdy ryby są płytko. Wtedy to kwestia czasu i... można pokochać jerkowanie gliderami :D