Skocz do zawartości
  • 0

Co Tam Panie W Prasie ..

Sławek Oppeln Bronikowski

Pytanie

Ano niewiele się dzieje . Redaktor Dębicki nas zawiódł i porzucił , WW czyli organ , prawie zupełnie oklapł i tylko gdzieś tam majta w prózni . A ja tu gore , oczekując daremnie niczym kania dżdżu !! No ale jako człowiek dobrotliwy , życzliwy oraz konsyliacyjny , a nie złoślwy zgred , jak niektórzy myślą , wspieram czynem nieomal każdą , tak nam przecież wszystkim miłą , formę wędkarskiej aktywności . Bywam nawet wolontariuszem przy organizacji zawodów wedkarskich , choć zupełnie nie jestem ich fanem , a rozrywka tak niskiego lotu . Więc wczoraj sypnąłem groszem i legalnie oraz z nadzieją wyniosłem z kiosku kolejny numer miesięcznika WŚ . Zaryzykowałem po raz wtóry w ciemno .

A niech tam :rolleyes:

Jest mi zazwyczaj trudno z jego treści pełnej wypełniaczy wyłowić coś świeżego . Sieć bije ich w tym względzie na łeb i szyję , ale czytać prawdziwy druk na papierze jest jednak zawsze przepięknie . Pismo jest nudne , tak jak i inne , ale kolory mają chyba jednak najlepsze ze wszystkich . Jak zwykle w środku znajdziemy te same reklamy , w tym samym sosie z autoreklamy , zajadłe zwalczanie głowacicy w Polsce , podobnie jak i elektrowni atomowych , prymitywne , bezstresowe nawalanie keltów , lansy wszystkich znajomych oraz sponsorów , gajowskie klimaty , oraz regularnie serwowana opadologia dla własnych lemingów w miejsce zwykłej w świecie wiedzy . Tradycyjnie nie ma nic o castingu , rodbuildingu , ani niczym innym co opłacone z góry nie jest , ani też o no kill , którego to gorącą adorację zastępuje jak zwykle , półgębkiem wymruczana aprobata i pojedyńcze ogony w paradzie rekordów . Zwyczajowo tą rutynową treścą poprzedza dział - listy od czytelników , czyli popkulturowe egzegezy w guście rybie oko wiecznie żywe , gdzie w pudelkowych klimatach dają upust emocjom precyzyjnie wybrani wychowankowie , ale taki Kowalski to już tam nie gości , bo chyba po prostu WŚ nie czyta , a nawet jak by czytał , to i tak by nic ciekawego nie odkrył :) Przed tm działem jest jeszcze redakcyjny wstepniak , który dość dobrze pełni rolę interesującego parawanu dla monotonnych , ustawicznie powielanych treści .

Tym niemniej , ku mojej radości znalazłem w numerze 10/12 niezły tekst o róznych aspektach plagi kormoranów , przedstawione przez p.Koniecznego , jednego z najciekawszych , najbardziej kreatywnych ludzi , pośród całej tej związkowej beznadziei . Na stronie miesięcznika tekstu nie ma , trzeba kupić ..

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Robek, brawa za rozsądny wpis.

Całość ciekawego opracowania jest tylko w ostatnim numerze WŚ , reszta to szczątkowe zajawki . .

To nie jest dobre założenie , iż prasa musi koniecznie dopasowywać sie do odbiorcy , choć często praktyka to potwierdza . To jest potocznie zwana tabloidyzacja . Zgadzam się też , że nasze wędkarstwo jest wyprane z elit . Liderów mamy niewielu , lobbystów brak , podobnie jak idei . Może jednak wbrew woli pasywów przybliżać tych nielicznych , jak Konieczny , którym coś się z założenia albo zamiaru udaje ?

• 0

A mnie się tam podobają wstepniaki Jacka. Są super i jeszcze zostawiają ślad na papierze. Czekam na pozew i wynik rozprawy, bo to wcześniej, czy później musi nastapić. Ja bym już dawno to zrobił, podziwiam cierpliwośc systematycznie pomawianych.

Pamietam jak w tejże gazecie, niejaki niesławny Romek Pietrzak, o pewnym profesorze, nomen omen jedynym piszącym w tym kraju pracę habilitacyjną z wędkarstwa, napisał, że "nie chodził na wykłady, w tej szkole, w której on studiował".

• 0

Spodziewasz się Mari , że niechęć , czy może nawet otwarte nagonki redaktorów w stosunku do praktyki oficjalnej ichtiologii , pójdzie aż w tak niebagatelny , sądowy konflikt ?

• 0

Witam!
Krótko i bardzo ogólnikowo na temat gazet wędkarskich w moich oczach.Wędkarstwem w szerokim tego słowa znaczeniu ( nie tylko wyjmowaniem ryby z wody) zajmuję się nieprzerwanie od 37 wiosen - czyli od najmłodszych lat.Nad wodą spędzam każdy weekend w sezonie - plus częste bonusy w dni powszednie. Sezon w moim przypadku nigdy się nie kończy.W grudniu zamykam go nad Odrą , aby 1-go stycznia otworzyć nad jakąś z trociowych rzek.Jak do tej pory wędkuję tylko na łowiskach krajowych - także realia polskiego wędkarstwa znam doskonale,chodźby ze względu na częste przebywanie nad wodą ,na różnych akwenach i z różnymi wędkarzami. Patrząc przez pryzmat dnia dzisiejszego śmieszą mnie ludzie którzy twierdzą że obecnie w prasie wędkarskiej nic nie ma i nie warto takowej kupować a nawet przeglądać fu....Co gorsze mówią tak w większości wędkarskie "Wygi i Mistrzowie " którzy na rybach są raz albo dwa dni w miesiącu - a ich staż wędkarski często w porywach wynosi pięć sezonów. Nie mówiąc o tym że swoją przygodę z tą piękną pasją zaczynają od kupna ciuchów simms oraz markowych polaroidów - i w tym momencie już myślą że wszystko wiedzą i są wielcy.Jednak jeśli na swojej drodze nie spotkają bardziej doświadczonego kolegi który będzie chciał w sposób rzetelny udzielić im kilku wskazówek - to rzeczywistość szybko sprowadza ich na ziemię, nie dość że tacy mają nikłą wiedzę na temat samej etyki i szeroko rozumianej teorii wędkarskiej to i ich zapędy praktyczne na poligonie również nie przynoszą im oczekiwanych efektów - jednym słowem nie łowią ryb.Następuje frustracja,zakompleksienie i zaniżenie swojej wartości - taki stan szybko odbudowują między innymi na forach wędkarskich ,wypisując różne pierdoły i sprzedając tym samym nierzetelną wiedzę podpartą niczym.Krzykacze którzy najwięcej szumu podnoszą że gazet nie czytają bo nic tam nie ma ,sami często dokładnie przeglądają je,a wyczytaną z nich wiedzę oraz nowinki przenoszą ( praktykują) często z dobrym skutkiem nad swoimi wodami - co często obserwuje niżej tu podpisany.
Panowie pamiętam czasy kiedy jedyną gazetą wędkarską w naszym kraju były WW i jakby ktoś powiedział że wtedy w niej nic nie było to byłbym skłonny się zgodzić - gdzie w większości dominowały tematy związane i dotyczące zarządu PZW z czcigodnie panującym nam prezesem Grabowskim. Gdzie m.in. przez kilka lat w tabelce Rekordy Polski - amur robił za rekordowego klenia,a jaź za rekordową płoć .Mimo wszystko prenumerowało się - czytało od dechy do dechy, a gazetę ze względu na jej popyt ciężko było kupić w kiosku. Również z tamtych WW młody człowiek coś wyczytał co przydało się nad wodą.Tym bardziej teraz w obecnie publikowanych gazetach -młody adept wędkarstwa może się coś dowiedzieć. A starym powiem tyle że często mają wyższe wykształcenie wędkarskie a podstawowego im brak.

Z wędkarskimi pozdrowieniami
Mrongas Dariusz ( Daro M.)

Edytowane przez Darekspin

• 0

Dariuszu , oczywistą sprawą jest , że główną oraz niezmienną od lat zasadą wszystkich , podkreślam - wszystkich naszych miesięczników jest pożeranie własnego ogona , przy wtórze triumfalnych wrzasków , iż my to właśnie jesteśmy ten number 1 !

W stare buty wchodza nowi .. i jest jak zwykle :rolleyes:

Uniki przed ciekawymi ludźmi , trudniejszymi tematami , plus goła monetyzacja . Coś pominąłem ?

• 0

Dziwna sprawa, jakie temat prasy wędkarskiej wzbudza emocje… Nie obywa się przy tym bez osobistych wycieczek i wartościowania, oceniania „kwalifikacji” tych, którzy zabierają głos. Miałem nic nie pisać, ale niech tam. A żeby oszczędzić wysiłku krytykom, powiem na wstępie:

- tak, jestem niedzielnym wędkarzem, choć kiedyś spędzałem nad wodą/na wodzie kilkaset godzin w roku,

- staż mam krótki, nawet 30 lat mi nie stuknęło „w zawodzie”,

- w ciągu kilku ostatnich sezonów łowię proporcjonalnie więcej za granicą, guzik wiem o polskich łowiskach i z nielicznymi wyjątkami mało mnie one obchodzą,

- sfrustrowany jestem diablo, bo nie spędzam na rybach nawet 10% czasu, jaki bym mógł i chciał na to przeznaczyć.

Mainstreamowej prasy wędkarskiej nie kupuję, bo nie znajdują tam dla siebie nic, albo prawie nic ciekawego. Wąsko się wyspecjalizowałem i metoda, którą często stosuję to na 99% polskich łowisk kłusownictwo. Co ciekawe w większości cywilizowanych krajów jest popularna i poważana. Z racji tego nasza prasa przeważnie dyskretnie o niej milczy – może również dla tego, że niewiele o tym wie. Kilka godzin czytania ogólnie dostępnej w Internecie literatury zza małej wody/zza wielkiej wody, kilka filmów na YT daje mi więcej niż 5 lat śledzenia prasy wędkarskiej pod tym kątem. A zawartość numerów najpoczytniejszych tytułów śledzę – bo przeglądam od czasu do czasu. Podobnie jest z moim majsterkowaniem powiązanym z wędkowaniem – w tym wypadku prasa wędkarska może pomóc mi w takim stopniu w jakim „pomaga” jakikolwiek papier, byle nie był zbyt twardy i zbyt szorstki.

Ja się na prasę mainstreamowi nie obrażam. Po prostu Internet kasuje ją skutecznie i pod względem wiarygodności, i merytorycznym. A jak wiadomo lepsze jest wrogiem dobrego…

• 0

Jako że jerkbait w nowym wydaniu jest, to i ja w duchu świeżości napiszę.

Gazeta owa produktem jest i ma swojego adresata, i na miarę jego potrzeb skrojona jest. Co oczywiście nie oznacza że lepszą i ciekawszą być nie może.

Czy jest już miejsce na treści bardziej w tematyce zaawansowane, na pismo do wąskiego grona adresowane. może...

Jest kasa, są chęci i wiedza, nic tylko wydawać, sprzedawać i zarabiać, misję przy tym wynosząc, a jakże.

• 0

Nie obywa się przy tym bez osobistych wycieczek i wartościowania, oceniania „kwalifikacji” tych, którzy zabierają głos.

[/quot

Krzysiek - jeśli to sformułowane zdanie napisane przez Ciebie dotyczyło mojego posta to krótko odpowiem że absolutnie nie kwalifikuje osób zabierających tu głos ,daleki jestem od tego,a zdanie każdego szanuje - również Twoje i albo się z nim zgadzam albo nie.....

Odniosłem się jedynie do rzeczywistości którą widzę i jaka nas otacza z niewielkimi wyjątkami,a przy okazji napisałem kilka słów o sobie aby potencjalnemu czytelnikowi przybliżyć swoją osobę....i tyle. W zamian również lubię wiedzieć choć w małym skrócie kogo czytam - ponieważ wyznaję zasadę że nie ważne kto co pisze ,tylko kto to pisze? A internet ma to do siebie że pisać może każdy.

Być może w odróżnieniu od Ciebie najbardziej na sercu leżą mi polskie łowiska i sprawy dotyczące tych wód - tutaj mieszkam i tu wędkuje, a czas jaki poświęcam na swoją pasję często kosztuje mnie wielu wyrzeczeń ,sfery rodzinnej jak i materialnej.....do których jestem zdolny aby co tydzień być nad wodą.W szerokim rozumowaniu samo wędkarstwo ludzie różnie formułują ,dla jednych jest to zwykłe hobby,dla innych sposób na życie lub biznes. W zależności od miejsca w którym się znajdują zdolni są do takich czy innych poświęceń oraz wyrzeczeń.Absolutnie nie namawiam tutaj nikogo do kupowania gazet wędkarskich, a jedynie wyraziłem swoje zdanie jak to wygląda na moim podwórku.

Mrongas Dariusz (Daro M)

• 0

Prawda jest taka, że rynek prasy wędkarskiej nie jest jakoś bardzo rozbudowany. Na dobrą sprawę są trzy tytuły które przewijają się najczęściej. Jakie? Bez zbędnej krypto reklamy wystarczy napisać WW/WŚ/WMH i każdy wie o co chodzi. Moim zdaniem brak jest przynajmniej jeszcze jednej pozycji. Czegoś bardziej może "niszowego" nie musi być to opasłe tomiszcze niech ma i 50 stron ale konkretnych. Niech porusza te dziedziny o których pisze się mniej. Najelepiej gdby było ukierunkowane w stronę metod, technik, przynęt, ichtiologii, sprzętu dotyczącego ryb drapieżnych ;)

Edytowane przez Bootleg

• 0

Oczywiście Panowie , jest zawsze niezmiernie cenną rzeczą umiejetność , ba , może nawet osobista zdolność do szczerego i otwartego wyrażenia własnych poglądów , sympatii czy też antypatii . Robimy to my , robią to również redaktorzy gazet . Ale jednak to my , więcej albo mniej chętnie płacimy za ten towar . A jak to mówią , klient to nasz Pan :) Nie musimy sie biczować z powodu innych wrażeń , wyrażamy przecież zupełnie uprawnioną opinię . Nie lękajcie się :P

Opracowanie P.Koniecznego jest warte tych kilku złotych . Jest też bez wątpienia warte rozmowy o kormoranim problemie widzianym przez nas , miłośników i regularnych użytkowników wody , ponoć także i gospodarzy . Nasz człowiek jasno wykłada punkt widzenia naszej , kilkusettysięcznej społeczności , przedstawia publice świetnie udokumentowaną narrację , którą obrócić możemy na nasz pożytek . Nim po.ebany , zielony oszołom , swoją narzuci . Lepsze to od groźnego machania palcami w bucie . Nawet łowienie z opadu wydaje się po takim tekście bardziej inteligentne ..

Edytowane przez Sławek Oppeln Bronikowski

• 0

Mimo że gazetek naszych od jakiegoś czasu nie kupuję, bo właśnie tak jest, że zaskoczyć niczym mnie nie mogą. :) To oddać muszę, że gdy brałem wszystko i czytałem wszystko - a to trwało lat wiele, od dziecka i od początku tej pasji samego - to jednak czytanie owo, wnosiło wiele do mojego wędkowania, było kilku ciekawych autorów, dobrych wędkarzy. No i pozwolę sobie przywołać w tym miejscu pana Marka Sz. :), i od siebie pochwalić i podziękować że nie wprowadzał nigdy młodych, czy mniej doświadczonych wędkarzy w ślepe uliczki, co notorycznym było i jest pewnie nadal, w naszej prasie wędkarskiej.

Tekst o ptakach chętnie przeczytam, to ciekawy temat, podziękowania Sławkowi za wskazanie się należą.

• 0

Po obydwu stronach tego ciekawego sporu, któremu się przygladam od początku jest wiele racji.

Jedno tylko chciałbym podnieść jako zaletę "naszych" gazet,- o coś im jednak chodzi i idą w ta stronę...

Zapewne tak samo jest z ich czytelnikami, w zaleznaosci od wyznawanych pogladów przypisują sie do zwolenników jednej czy drugiej.

Wpis ten nie miał by sensu, gdyby nie to, że obserwuję go z perspektywy niemieckich czasopism wedkarskich z których średnio inteligentny szympas wycztuje jedną treść,- sprzedaż,sprzedaż i jeszcze raz sprzedaż... Tu 99% tekstów jest oparta na motto,- jak nie masz tego czy tego to nie połowisz....

Pewnie, że pocieszenie, że inni mają jeszcze gorzej jest mało tworcza i zaniza wszystko co sie da ale tu akurat nie jest z polską prasą wedkarską tak źle, bo i nowicjusz się abecadła nauczy i wyjadacz też znajdzie jakąś inspirację.

Pozwalam sobie tak napisać bo już kiedyś ubrudziłem sobie paluchy prze pisanie do jednej z gazet i znam ograniczenia z tego wynikające, które były powodem porzucenia tego miernego zajęcia, które jawiło mi sie na początku jako fajne wyzwanie i mozliwość zrobienia czegoś co pomoze innym w spinningowej łamigłowce...

• 0

Nie dożyliśmy jeszcze czasów by każdy tytuł gazety wędkarskiej charakteryzował się inną dziedziną (techniką ) łowienia i wydawany był regularnie ze wszystkimi nowinkami ,bez reklam ,sponsorów itd.itp. A autorami i wydawcami byli ludzie którzy na rybach - przysłowiowe zęby zjedli.... Mamy taką prasę jaką mamy, gdzie każdy obecnie wydawany tytuł na rynku ,stara się mieć wszystkiego po trochę.Świadomy i ogarnięty wędkarz (potencjalny czytelnik i nabywca gazety) zawsze będzie szukał w gazecie tematów które go interesują. Jeśli kupi i znajdzie coś co go zainteresowało to po przeczytaniu sam oceni artykuł jak i autora który go napisał.Dostrzeże z pewnością czy facet który podpisał się pod tekstem przeczytanym przez niego wali ściemę i pisze o rzeczach mało istotnych - czyli sam nie wie o czym - przykładowy teoretyk. Czy jest to tekst kogoś kto łowi ryby ,a prawdziwy survival nie jest mu obcy - czyli praktyk.Dobra gazeta charakteryzuje się tym -ba.... powinna się charakteryzować ,że większością jej autorów powinni być praktycy a nie teoretycy.A że w każdym tytule obecnie dostępnej prasy na rynku znajdą się tacy i tacy - samemu trzeba wyselekcjonować ,to co się czyta -i kogo? Ta sama sprawa dotyczy internetu ,gdzie napisać może każdy -ale czy ma rację? oceniają to użytkownicy. Gorzej sprawa wygląda z wędkarzem początkującym który chłonie wszystko i nie ma jeszcze rozeznania co jest dobre dla niego a co nie - wchodzi na pierwsze lepsze forum wędkarskie -i co ? czyta i zależy na jakie wiadomości trafi.Dlatego takiemu wędkarzowi gazeta krzywdy nie zrobi a często więcej pomorze niż internet - gdzie przewaga teoretyków jest miażdżąca. No ale rzeczywistość jest różna. W tamtym tygodniu spotkałem nad wodą młodego człowieka który najpierw poprosił mnie żebym zawiązał mu wobler bo mu węzeł nie wychodzi, a po chwili dyskusji stwierdził że w październiku ,to on tu nie przyjeżdża ,bo na trocie jeździ ( okres ochronny) A na koniec rozmowy też powiedział że gazet wędkarskich nie czyta ,bo nic nie ma...

D.M. (Daro M.)

• Like 1

• 0

Ale oceniając gazety nie do pominięcia jest kontekst obyczajowy albo może nawet kontekst kulturowy . Na prawdziwej pustyni , w odróżnieniu od krajów typu Niemcy , GB czy USA , jaką przez lata był tutejszy rynek wydawniczy , sprzętowy albo światopoglądowy , tytuły które urodziły się w połowie lat 90 , w pewien sposób zmonopilizowały postrzeganie wędkarstwa , wylansowały trendy , narzuciły dość trwałe mody albo kanony środowiskowych zachowań . Wiele z nich zwyczajnie nie jest najwyższego lotu , zdarzają się również istne curiosa , a może nawet prawdziwe horrory jak masowy sport w naszym wykonaniu , kelty albo opad , czyli tutejsze jigowe polo disco :( Wyszło w sumie , a widać to całkiem wyraźnie po latach , coś z ducha i praktyki a la Gazeta z czerwoną plamą :rolleyes: , takie coś , co dla jednych jest ostateczną wyrocznią lubo też najwyższym standardem , a dla szukających ciekawszej alternatywy , albo szerszego horyzontu , przyciasnawym kojcem ..

Zdecydowanie monopolowo jest skrojone , choć nasi wodzireje dwoją się i troją , aby wygladało inaczej ..

• 0

Problem jest tez w tym, ze wbrew pozorom, rynek nie składa się z pięknoduchów, chcących przy rybach poczytać o rzeźbie czy obrazach.

Bardziej interesuje jak dorwac i zaj.... ostatniego lipienia spod kamienia, najlepiej zestawem za 250pln, o którym dobrze by napisac że jest dobry...

Niestety, ale takie są oczekiwania przytłaczającej większosci odbiorców. Można oczywiście iść inną drogą, ale wtedy zostaje robienie tego jako hobby, nie źródło dochodu...

• 0

Gazeta czy książka , jak już ktoś przytomnie zauważył , jest siłą rzeczy jedynie produktem. Jej byt , jako takiej jest uzależniony od wyników sprzedaży. Na tak małym rynku jak nasz nie ma co liczyć na wąsko wyspecjalizowane i niezależne wydawnictwa. Już fakt że istnieją aż trz tytuły ( plus " Sztuka łowienia ") wydaje mi się sukcesem branży w dobie okrzyczanego upadku czytelnictwa wogóle .

Pismo stricte spinningowe nie ma, moim zdaniem racji bytu ponieważ nasz rynek poprostu nie byłby w stanie takiego periodyku utrzymać , a już napewno nie w formie całkowicie obiektywnego magazynu opisującego szczegółowe i wysoce zaawansowane aspekty tej dziedziny.

Zwróćcie uwagę na to jak dalece specjalistyczną wiedzę potrafi dostarczyć nam to czy tamto forum. Jest tu oczywiście mnóstwo śmieci i spamu , ale niektóre teksty dotykają zagadnień tak szczegółowych że dla przeciętnego wędkarza byłyby zapewne niezrozumiałe, niepotrzebne czy wręcz głupie.

Ja obserwuję to o czym piszę na swoim przykładzie. Zacząłem wędkować raptem cztery lata temu, przedtem z wędkarstwem nie miałem nic do czynienia . Przez długi czas ( cały sezon ) wydawało mi się że wystarczy mieć jedną wędkę żeby opędzić wszystkie istniejące metody łowienia. Potem zacząłem kupować książki i gazety i wydawało mi się że serwowana tam wiedza jest tak obszerna że nie sposób jej opanować bo życie jest za krótkie. W tym okresie nakupiłem tonę sprzętu do wszelkiego rodzaju łowienia ryb. Co przeczytałem jakiś artykuł biegłem do sklepu i kupowałem coś nowego.

W końcu zostałem przy spinningu a chwilę potem zainteresowałem się castingiem.

Teraz , po paru latach w gazetach nie znajduję nic interesującego i od pewnego czasu ich nie kupuję a dalszą wiedzę czerpię z internetu.

Jednak muszę przyznać że wiedza serwowana przez czasopisma na pewnym etapie jest bezcenna . Trzeba też pamiętać że dla znakomitej większości wędkarzy ten etap , z tych czy innych względów , jest ostatnim etapem ich wędkarskiej edukacji.

• 0

O tak , trafiłeś w rzeczy sedno , Kuba :unsure: Przytłaczająca wiekszość moich bliższych albo dalszych znajomych , ludzie których spotykam przy wodzie , doskonale pasuje do tej definicji . Tak czasem zachodzę w um , jak ludzie rozsądni , trzeźwo rozumujący , do tego nieżle wykształceni i zazwyczaj dość majętni , a przynajmniej nie kwilący ostentacyjnie z głodu , potrafią bezproblemowo do swojego społecznego statusu dosztukować tak haniebne zachowania , tą czysto chamską , prymitywną pazerność, na potrzeby której wszystko potrafią tak gracko zrelatywizować . Śłepi i głusi na wszystko . Ileż różnych moich znajomości w ten sposób się udupiło :(

Nie jestem przeciw naszym miesięcznikom , ale raz na jakiś czas , mogłyby się puścić trochę wyżej . Nie byłoby tak wsobnie -_-

• 0

Jedna uwaga. Pisma popularne trafaiają też do małolatów. Natomisat z racji kosztów wędkarstwa pisma na poziomie,specjalistyczne, z fajnymi fotami i a artami ciekawych ludzi, podparte też ładunkiem etyki trafiają tylko do starszych ludzi, czy też wędkarzy w śednim wieku. Młodzież ma tylko net i i wyżej wymieniane gazety, pęd do zawodów i takie tam. Sytuacja się nie zmieni raczej gdyż chcąc niechcąc, oprócz klku jaskólek, które wiosny nie czynią, mlodziaki od razu wpadają w wiadomą indoktrynację. Pytanie jak przejąć medialnie nowe pokolenie i bez zbytniej pompy pokazać wędkarstwo takie o jakim marzy i jakim żyje autor tego wątku. Nie chodzi o to że widzę w czarnych barwach tylko o to, że statystyki są korzystne dla masówek.

Edytowane przez bassy

• 0

Trochę przekornie zauważę,że Czasopismo Wędkarskie-którekolwiek z powyżej krytykowanych -staje sie nagle akceptowalne gdy napisze tam coś"wyjatkowego" forumowicz,lub jego kumpel :D

Treści internetowe są ulotne-także w dosłownym tego słowa znaczeniu.Za jakiś czas możemy bezskutecznie poszukiwać przeczytanych kiedyś w necie treści ,ciekawych

artykułów,wspomnień.Czasopismo wydane w odpowiedniej ilości egzemplarzy przetrwa,zarówno z tymi dobrymi jak i niestety kiepskimi treściami.Kogo w końcu utożsamiać z głównym przesłaniem

portalu ,np.wedkarskiego?Tu raczej trudno poszukiwać redaktora naczelnego w dosłownym tego słowa znaczeniu.Ma to swoje dobre strony,ale przyznajmy także negatywne.Fajny pluralizm,ale

netowy adresat ewentualnych zarzutów iluzoryczny.Publikując w prasie jesteśmy zmuszani w końcu do dyscypliny dotyczącej treści i formy ,a każde zdanie zobowiązuje-gdzieś tam przecież

pozostanie :) W latach 80 i 90 napisałem trochę dla WW i efemerycznego Wędkarstwa Muchowego-to się naprawdę pamieta tym bardziej,ze egzemplarze na półce.Reasumując dwa byty-papierowy i

netowy mogą się świetnie uzupełniać,a nasze czasopisma ze stanowczym wskazaniem na Sztukę Lowienia prezentuja akceptowalny(w ostatnim przypadku wysoki)

poziom.pzdr

• 0

Przekornie mógłbym zauważyć , że miesięczniki stały by się bardziej akceptowalne , gdyby dużo więcej Bugajskich w nich bywało :) gdyby nie były wciąż kinem domowym redaktorów i ich wicków wyświetlających do znudzenia własne , firmowe klisze . Dla poszukujących wśród celebrytów wzoru własnej osobowości są właściwe , bo i treść jest uśredniona oraz bezpiecznie zawężona , podaje na tacy gotowe zbitki pojęciowe typu ; ichtiolog to głupi chuj , nie ma świata bez Ewentura , opad rulez , po co przepłacać , pstrągi w styczniu , kelt Twoją ozdobą , sami swoi , a podłemu castingowi , co się nam złośliwie pląta - nasze zdecydowane nie :rolleyes:

Bardzo polubiłem tą ikonkę :)

Masz rację , druk nie jest tak ulotny , jak sieciowe okienko . Utrwala jednak wszystko , nie wybiera złe czy dobre . Nawet taką hucpę jak zaciekła kampanię przeciw znienawidzonemu PZW , gdzie od lat wielu , piękni ludzie honoru do których umizgał się nawet sam słynny DF , pełnią wciąż tak słuszną oraz zaszczytną niewątpliwie społeczną służbę , za zniesieniem wszelkiej ochrony dla nieszczęsnego okonka na potrzeby zakładanych właśnie klubów spinningowych i uwiedzionych mistrzowską łatwizną , wyścigowych świszczypałów :rolleyes:

Istotności , prosze Pana więcej bym widział ..

• 0

Sam jestem wielbicielem słowa drukowanego , ale trudno nie zauważyć pewnych przewag internetu.

Wspomniany przez Sławka pluralizm jest tutaj główną zaletą ( choć bywa też wadą zarazem )

Różne poglądy ścierają się w internecie, niektóre nam się mogą nie podobać , ale zawsze mamy możliwość zamanifestować swoje odmienne zdanie i jeśli tylko będzie to głos istotny , możemy liczyć na odpowiedź rzeszy recenzentów ( nie cenzorów ).

Przewaga internetu polega też na nieporównanie większej dostępności do słowa pisanego i wszelkich innych mediów. Nigdy jeszcze nie było tak łatwo uzyskać dostęp do archiwizowanych treści, nigdy też nie było tak łatwo je odszukać.

Nigdy nie działo się to tak szybko i tak tanio.

Ponadto jak już wspomniałem możemy kożystać do woli z wiedzy innych użytkowników internetu, jeżeli tylko oni zechcą się z nami swą wiedzą podzielić. Czego np. Jerkbait jest doskonałym przykładem.

Dlatego wieszczę nieunikniony upadek prasy drukowanej wraz z jej wadami i zaletami.

Edytowane przez samwieszkto

• 0

Internet ma jedną, główną zaletę - swobodę wypowiedzi. Tu możemy napisać że salmo obłazi, przewodnicy komuś nie zrobili dobrze, w sklepie takim to a takim było niezbyt, zalt morski po nastu wyjściach sie rozleciał wnętrznosciowo. Nie trzeba się oglądać, że ktoś po przeczytaniu takiego tekstu strzeli focha i nam gazeta nagle przestanie się zamykać, bo jak za dotknięciem różdżki reklamodawca zabrał zabawki. To jest gigantyczny plus.

Minusem jest niestety trudność z przebrnięciem do istotnych informacji, w zalewie mniemanologii i pitolenia od rzeczy. Tu niestety brak jest tego, czym zajmuje się redaktor w gazecie - selekcjonowania autorów, korekty tekstów, odsyłania do poprawki/uzupełnienia.

Problem jest w rynku, bardzo płytkim, obstawionym przez kilka firm - dystrybutorów. Nie ma szans na prase która będzie niezależna, nie przesiąknięta marketingiem tych firm, bo nie ma kasy, graczy jest tylko kilku i jak jeden strzeli focha, o co bardzo łatwo, to sa problemy z domknięciem budżetu. I tak to niestety wygląda, mozna wieszac psy na dragonach, ewenturach i reszcie, ze ich jest za dużo, z drugiej strony, gdyby nie ich "pański gest" to by tych gazet od dawna nie było na rynku... A że złote przykazanie - nie gryźć ręki która karmi, jest oczywiste, stąd sa laurki na każdym kroku, choć osobiste przekonania często stoją w sprzeczności...

Dlatego - naprawdę wygodnie działać w świecie netu, za free, ale bez knebla.

A co do upadku prasy drukowanej - na pewno cieżkie czasy dla ogólnych popierdółek, o mieszaniu zanęty, nawlekaniu robaka, opadzie i sandaczach na opasce. To wszystko można znaleźć od ręki w sieci. Myślę ze będzie istniećsegment specjalistycznych magazynów, o bardzo małych nakładach, od hobbystów dla hobbystów...Kwartalniki etc, z kilkudziesiecioma stronami profi wydanych dobrze zrobionych artykułów, kosztujące po 5dych...