Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czemu do tyłu jak są też dziury w nogach? A którą echosondę z wersji Hook wybrać ? 3 czy 4 ? ten chrip coś daje? z gps mi nie potrzebna bo mam Garmina ręczniaka :)

Z echo nie pomogę a dziurką puść przednią ja mam 11 i przednie mam zatkane aby woda się nie dostała.

• 0

Siedzenie można rzec jest zamontowane trzy punktowo - tzn. jest pasek mocujący którym się troczy  siedzenie do kajaka i 4 paski mocujące go w pionie - 2 z przodu i 2 z tyłu , można więc siedzenie nachylić jak się chce , jak komu wygodnie - jeden woli siedzieć wyprostowany , ktoś inny prawie leżeć ;)  tak jak to widać na ulicy w autach :D  Na mój gust wolał bym niższe oparcie , czasem więc pływam bez siedzenia :) no ale do wędkowania np. na spławik lepiej to siedzenie mieć i w oczekiwaniu na branie wygodnie na nim się rozłożyć , chociaż jak jest upał to wędkuję z nogami w wodzie siedząc jak na kładce , spininguję przeważnie na stojąco.

• 0

Czemu do tyłu jak są też dziury w nogach? A którą echosondę z wersji Hook wybrać ? 3 czy 4 ? ten chrip coś daje? z gps mi nie potrzebna bo mam Garmina ręczniaka :)

Z echo nie pomogę a dziurką puść przednią ja mam 11 i przednie mam zatkane aby woda się nie dostała.

Ja mam zatkane otwory pod siedzeniem :D  na sondach też się nie znam , na łódce mamy mark pro 4czy 5 ale elektroniką i silnikami to zajmuje się brat , mi do szczęścia to nie potrzebne ;)  na kajak mam fish findera takie tanie badziewie na baterie , które pokazuje głębokość i czasem ikony ryb :o  ale ponoć łuki ryb to jest to :blink: no i brat napalony na kolor.

• 0

Jeszcze parę moich przemyśleń co do pytania kolegi @mmgg kajaki ''wędkarskie'' jednak troszkę kosztują - oczywiście warte są swojej ceny- mi wygodniej wędkuje się jak z łódki ;)  ale można też wędkować z kajaka turystycznego , który ma duży kokpit , podstawa na kajaku jednak to wędzisko z krótkim dolnikiem , można wędkować też z canoe co jest modne na spływach w Kanadzie  :D z kolei tacy Rosjanie łączą spływ z wędkowaniem z pontonu - sam bym tak chciał pobiwakować , no ale u mnie w robocie dostać urlop a lato to cud :angry:  chociaż mi to nie przeszkadza - biorę go zimą bo uwielbiam wędkować na lodzie :wub:https://youtu.be/AODTinYw8ho

https://youtu.be/CSglPCH5QwI

• 0

@buszmen, kup 2-3 stateczniki do desek sup, coś jak ten

https://www.decathlon.pl/statecznik-sup-kajak-l-id_8363793.html

Kiedyś w Decathlonie były podstawy w które się mocuje ten statecznik, do samodzielnego przyklejenia, ale nie widzę teraz tego u nich. Pewnie jak byś zamontował kilka takich stateczników, zmniejszyłbyś tendencje do obracania. Bo zdaje się, w twoim kajaku nie zamontujesz steru, jak ma vBartek.

Przejżyj YTube z filmami kayak anchor system, możesz bardzo prosto zrobić taki systemik i wtedy ustawiasz na kotwicy kajak w kierunku jaki potrzebujesz.

Edytowane przez mmedenski

• 0

sam mam zamiar kajak wyposażyć w taki skeg , bo wqurwia mnie na rzece jak dryfuję to kajak staje bokiem w zależności jak wieje wiatr

Do zamontowania skega zrobił bym mocowanie coś w rodzaju jak kolega adski tylko że z grubego plastiku i w mniejszej skali http://jerkbait.pl/topic/1746-wedkarski-kajak/page-23#entry1977269. Podnoszony na lince w razie potrzeby. Tylko chyba dla Ciebie na dryf skeg musiałby mieć odpowiednio większą powierzchnię niż typowe bo mój ster raczej nie pomaga na wiatr.

• 0

Ja jeszcze w tamtym roku zrobiłem taki ''ster'' z pleksi odrysowując na niej wiosło - miało to być w ramach testu , no ale tego nie testowałem :P  miałem to zamontować pod spodem kajaka w miejscu tego plastikowego kółka , którego i tak nie używam   , chociaż tak jak na zdjęciach u @adaski też dało by radę . Na YT można znaleźć inne rozwiązania , tylko trzeba pokombinować . Anchor Troling System mam - mi chodzi o obracanie nie na kotwicy tylko podczas dryfu - jak płynę w górę rzeki , a potem dryfuję z prądem , wiosło mam w ''uchwycie'' i macham spiningiem , jak jest przeciwny wiatr to kajak staje bokiem , testowałem też dla spowolnienia spływu torbę jako dryf kotwę , ale czasem nie pomaga , nie wiem może za mała?  

• 0

Arek, co sie dziwisz.... 130 km pokonać kajakiem to już nie jest takie ajwaj.

Tapatalknięte z komórki

Myślę ,że to raczej sprawa finansowa 500 paczek za start to nie mało powinna być opcja tańsza bez noclegu.

500 start + paliwo auto 250+ paliwo ja 100+drobne wydatki 100 = 950 a za tyle to mogę się gdzie indziej nieźle pobawić :-) może nie dwa dni ale parę godzin .:-)

Edytowane przez brig
  • Like 1

• 0

Ja łowię rekreacyjnie :) nigdy nie brałem udziału w zawodach , najlepiej czuję się w swoim towarzystwie ;)  dlatego przeważnie wędkuję sam , bez żadnej napinki , rybki i tak wracają do wody , po co więc mi zawody?  :ph34r: 

• Like 1

• 0

Ja np. jeżdżę, ale nie po to by się napinać rywalizacją, a po by spotkać starych dobrych znajomych i poznać kolejnych , a przy okazji świetnie spędzić czas ????

Ps.Nie bardzo lubię wędkować sam, lubię robić to na wesoło, więc potrzeba kogoś drugiego do.......

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

• Like 2