Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W Stanach jest sporo ciekawych pływadeł dla wędkarzy. Jednym z ciekawszych jest Nucanoe, połączenie kajaka, kanu i mini bassboata. Otwarty kokpit jak w kanu, dwa wysokie siedziska, szeroki pokład jak w kajaku sit on top umożliwiający stanie, otwory w dnie, pawęż na silnik i łatwość montarzu wielu akcesoriów. To wszystko na ok. 3,6m. Dla mnie ideał. Szkoda że u nas nie do kupienia

Nucanoe ma przedstawiciela w Polsce.

• 0

To firma Waterdreamer z Piaseczna. Przedstawiali produkty Nucanoe na Rybomanii w Poznaniu zarówno w 2016 jak i 2017. W tym roku dysponowali basenem, dzięki któremu można było samodzielnie przetestować stabilność pływadeł podczas targów.

Edytowane przez Rafał S.
  • Like 1

• 0

N prośbę kolegi thug z tego wątku http://jerkbait.pl/topic/24546-jaki-silnik-elektryczny-kupić-opinie/?p=2196714

kilka słów o moim kajaku:

model Lure 11.5, nie miałem doświadczenia z kajakami dlatego długo zabrało mi wybranie modelu. Miałem dylemat czy dłuższy, węższy ale szybszy czy krótszy, stabilniejszy ale wolniejszy. Wybrałem ten drugi bo jako model ma dużo plusów (i kilka minusów), na YT pełno znajdziesz review. Dla mnie największy minus to właśnie prędkość. Na wodzie jest powolny pomimo w miarę normalnej wagi 34kg. Na  kapryśne i zimne morze się nie nadaje więc pomyślałem o silniczku jako pomocy w razie przemieszczania czy walki z prądami. Silnik się też może przydać do trolowania na jeziorach. Kółko w kajaku przydatne na twardej nawierzchni ale na piasku czy żwirze nie da rady bo za niskie i się zapada, robię sobie mały wózek. Siedzenie... wypas, niesamowicie wygodne nawet całodniową sesję wędkarską. Generalnie wygodny i bardzo stabilny* kajak na jeziora i rzeki, oczywiście jak nie dmucha 40km/h :). Tak naprawdę to jeszcze zbyt mało w nim posiedziałem, chciało by się więcej :)

*Stabilny ale można się zapomnieć i skąpać jak się podniesie siedzenie na full.

Edytowane przez vBartek
  • Like 1

• 0

N prośbę kolegi thug z tego wątku http://jerkbait.pl/topic/24546-jaki-silnik-elektryczny-kupić-opinie/?p=2196714

kilka słów o moim kajaku:

model Lure 11.5, nie miałem doświadczenia z kajakami dlatego długo zabrało mi wybranie modelu. Miałem dylemat czy dłuższy, węższy ale szybszy czy krótszy, stabilniejszy ale wolniejszy. Wybrałem ten drugi bo jako model ma dużo plusów (i kilka minusów), na YT pełno znajdziesz review. Dla mnie największy minus to właśnie prędkość. Na wodzie jest powolny pomimo w miarę normalnej wagi 34kg. Na  kapryśne i zimne morze się nie nadaje więc pomyślałem o silniczku jako pomocy w razie przemieszczania czy walki z prądami. Silnik się też może przydać do trolowania na jeziorach. Kółko w kajaku przydatne na twardej nawierzchni ale na piasku czy żwirze nie da rady bo za niskie i się zapada, robię sobie mały wózek. Siedzenie... wypas, niesamowicie wygodne nawet całodniową sesję wędkarską. Generalnie wygodny i bardzo stabilny* kajak na jeziora i rzeki, oczywiście jak nie dmucha 40km/h :). Tak naprawdę to jeszcze zbyt mało w nim posiedziałem, chciało by się więcej :)

*Stabilny ale można się zapomnieć i skąpać jak się podniesie siedzenie na full.

Rzeki oczywiście chodzi o spływ , jeszcze podwójny pokład woda fajnie odpływa.

Za tą cenę najlepszy wybór , można negocjować.;-)

Wiosło 250 cm minimum i gwarantowana zmiana sylwetki po 2  miesiącach pływania ( uwydatnione barki i wciągnięty brzuch) same plusy ;-)

Spokojnie łowisz w pozycji stojącej.

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 1

• 0

Witam , mam pytanie czy któryś z kolegów używa kolibri kajaku fish-n-go ? jakies opinie? zdaje egzamin na rzece czy tylko na jeziorach ? czy lepej mysleć o mokeen 12,5 ? prosze o opinie

Jest bardzo podobny do amerykańskiego Predatora ma plusy i minusy.????

Jak chcesz trochę info daj nr tel na priv.

• 0

Pogoda zrobiła się wiosenna :) dziś pochmurno ale bez opadów i +2*C wyciągnąłem więc kajak i poszedłem w górę rzeki ponad kilometr(nie chciało mi się wiosłować) rzeka powylewała , w niektórych miejscach można wpłynąć na łąki :) złapałem 2 szczupaki jeden kurdupel , drugi 60ka , w nurcie i dołkach go nie ma , siedzi w trzcinach i różnych zakolach/zatoczkach gdzie jest narybek , nic większego nie ma. miałem jeszcze jedną spinkę na oko wymiarowy .

• 0

Nie znam się , ale wydaje mi się że dobierając wiosło do kajaka , nie sugeruje się wzrostem kajakarza a szerokością kajaka ;)  ja mam wiosło Eaglis Swift Alu są dwa rozmiary- 210/220cm  ja mam chyba 220 (może później zmierzę :) ) reasumując , dobrze nim mi się wiosłuje , ale pewnie i krótsze dało by radę? w kajaku sit on top nie przeszkadzają burty kokpitu.

• 0

Czy mógłbyś opisać jak łowisz kajakiem na rzece, czy tylko przemieszczasz się na miejscówki? łowisz w nurcie? jak kotwiczysz kajak?

Pogoda zrobiła się wiosenna :) dziś pochmurno ale bez opadów i +2*C wyciągnąłem więc kajak i poszedłem w górę rzeki ponad kilometr(nie chciało mi się wiosłować) rzeka powylewała , w niektórych miejscach można wpłynąć na łąki :) złapałem 2 szczupaki jeden kurdupel , drugi 60ka , w nurcie i dołkach go nie ma , siedzi w trzcinach i różnych zakolach/zatoczkach gdzie jest narybek , nic większego nie ma. miałem jeszcze jedną spinkę na oko wymiarowy .

• 0

A więc tak- mój kajak to Moken10lite jego szerokość to 79cm i wiosło jednak mam 210cm a wzrostu mam 170cm :D  Na rzece kotwiczę na różne sposoby w zależności gdzie łowię , jaka jest głębokość itd. Moja rzeka w zasadzie jest płytka ,średnia głębokość to 1,5m mocno też zarasta ,więc latem nie ma mocnego nurtu jak teraz - więc wiosną/jesienią używam kotwicy 5kg do kajaka jest aż nadto ale nie widziałem lżejszych gumowanych , podczepiam ją do anchor troling system widoczny na zdjęciu , jak jest zielo to napływam na nie i też stoję , wzdłuż brzegu staję też na tataraku , można też na tatarak położyć wiosło (przywiązane) i też utrzyma kajak , czasem też napływam na łachę i wbijam w nią podpórkę przez otwór odpływowy przy nogach (zdjęcie) jak staję w trzcinach to można przywiązać się do nich :) są różne sposoby zależnie od miejsca , używam też aluminiowego kija malarskiego i też wbijam go w dno :)

Dziś trochę poprószyło śniegiem   +1*C oczywiście popłynąłem za szczupakiem :) no i złowiłem tego co mi się wczoraj spiął w zatoczce(wymiarowy) do foci spętany gumką ;)  taki nerwowy wziął przy samym kajaku widziałem jak szedł za gumą :wub:  zatoczka przeważnie wody do uja :P  w tym sezonie 1,70cm ! Drugi szczupaczek 45cm też w zatoczce , ale innej , teraz przeważnie siedzi w trzcinach/zakolach gdzie drobnica i oszczędza energię , w nurcie go niema.

• 0

Dzięki za odpowiedź, chyba się wreszcie zdecyduję na ten kajak - 10lite będzie chyba najodpowiedniejszy, pójdę jeszcze na rybomanię żeby się przymierzyć. 

Pozdrowienia.

A więc tak- mój kajak to Moken10lite jego szerokość to 79cm i wiosło jednak mam 210cm a wzrostu mam 170cm :D  Na rzece kotwiczę na różne sposoby w zależności gdzie łowię , jaka jest głębokość itd. Moja rzeka w zasadzie jest płytka ,średnia głębokość to 1,5m mocno też zarasta ,więc latem nie ma mocnego nurtu jak teraz - więc wiosną/jesienią używam kotwicy 5kg do kajaka jest aż nadto ale nie widziałem lżejszych gumowanych , podczepiam ją do anchor troling system widoczny na zdjęciu , jak jest zielo to napływam na nie i też stoję , wzdłuż brzegu staję też na tataraku , można też na tatarak położyć wiosło (przywiązane) i też utrzyma kajak , czasem też napływam na łachę i wbijam w nią podpórkę przez otwór odpływowy przy nogach (zdjęcie) jak staję w trzcinach to można przywiązać się do nich :) są różne sposoby zależnie od miejsca , używam też aluminiowego kija malarskiego i też wbijam go w dno :)

Dziś trochę poprószyło śniegiem   +1*C oczywiście popłynąłem za szczupakiem :) no i złowiłem tego co mi się wczoraj spiął w zatoczce(wymiarowy) do foci spętany gumką ;)  taki nerwowy wziął przy samym kajaku widziałem jak szedł za gumą :wub:  zatoczka przeważnie wody do uja :P  w tym sezonie 1,70cm ! Drugi szczupaczek 45cm też w zatoczce , ale innej , teraz przeważnie siedzi w trzcinach/zakolach gdzie drobnica i oszczędza energię , w nurcie go niema.

• 0

:D  mi ten moken pasuje - chciałbym tylko mieć inne siedzenie - nie takie jak w lure , te co jest może być , ale jak dla mnie ma za wysokie oparcie , latem przeważnie pływam bez siedzenia , lubię łowić na spławik siedząc w poprzek z nogami w wodzie B)  latem pomaga na upał.

• 0

Dobrać wiosło najlepiej do swojego wzrostu i szerokości kajaka i co najważniejsze przy długich dystansach- poprawnej techniki wiosłowania tzn nie używajac bicepsow lecz barków i tułowia. Zobacz na poczatku filmu, wiosło blisko burty i pióra całkowicie zanużone.

https://m.youtube.com/watch?v=vDn5ICHXq-c

Ja mam 180cm, kajak szeroki na 93 a wioslo 225cm i wiem że przedało by mi się z 10-15cm dłuższe.

• 0

Witam kolegów. Napiszcie mi proszę jakiej długości używacie wioseł, ewentualnie jak dobrać prawidłową długość wiosła.

Pozdrawiam Radek

0000000000000000000000000000000000

Kajak wędkarski 80 / 95 cm szerokość wiosło minimum 240 cm lepsze 250.cm.

Wiosło 225 cm to katastrofa.

Mam do sprzedania Lure 11.5 jak ktoś jest zainteresowany.

• 0

A w jakiej cenie? Czy możesz napisać coś więcej na temat kajaka?

• 0

Chyba wiem co kupujesz teraz :D .

https://szczecin.onet.pl/aleksander-doba-sprzedaje-swoj-kajak-cena-bagatela-milion-zlotych/5sgmjm9

• Like 1