Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

U mnie jest podobnie :) tyle że nie posiadając spawarki mam skręcany ,a wykorzystałem pręt gwintowany , kątowniki wzmacniane do krokwi dachowych i nawiasy od stodoły :) Na foci prototyp , wpierw tak było ,teraz są dłuższe rurki i szerszy wózek , no i otulina na rury jak u Ciebie , ale kiedyś może to u kogoś pospawam i dam jeszcze szerzej kola, bo na nierównym pochyłym terenie czasem kajak przewraca się .

Edytowane przez buszmen

• 0

Ten napęd to słaba sprawa bo dyskwalifikuje kajak do tego czego jest stworzony - pływania tam gdzie Łódź nie ogarnie. Wszelkie mielizny, konary czy łachy połamią te płetwy w cholerę.

Dławik elektryczny jest Ok, wcale nie jest brzydki i robi robotę a kosztuje grosze. Jak ktoś chce to może zaszaleć z nierdzewnym.

Woda to żwirownia Ptakowice obok Lewina Brzeskiego.

Pływa ktoś z Was po Bugu albo Krznie w okolicach Białej Podlaskiej czy Janowa?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Widzę , że jesteś bardzo nastawiony na nie.

Nie rozumiem takiego podejscia.

Rozumiem , że pływałeś kajakiem Hobi jeśli się wypowiadasz na temat jego napędu i przydatności w różnych sytuacjach ?

Odnośnie Twego dławika to różne są pojęcia

brzydoty i jestem zwolennikiem wykorzystania przedmiotów do tego do czego są przeznaczone, a cena 120 zł nie jest tak astronomiczną bym miał dziurawić swój kajak złączką ze sklepu elektrycznego.

Przyjrzałem się jeszcze raz temu dławikowi i bez urazy jak Ty uważasz , że on pasuje do tak ładnej całości to wybacz .

Poddaje się.????????⛷

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 1

• 0

Nowa oferta firmy Hobie , rozsądna cena super napęd.

Jest to wersja ekonomiczna , ale jak dla mnie strzał w dziesiątkę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Czyli jak uznam że to jest to, to mam zbierac na ten właśnie?  

• 0

Haha nie zrozum mnie źle ale trochę pływam i jakoś mnie te płetwy pod spodem nieprzekonują, ani na Odrze, ani na żwirowni. Może na morzu. Bo za bardzo wystają. Gdybym miał sie pokusić o napęd inny niż wiosło to elektryk na bok lub tył, podnoszony OFC ale to dodatkowe aku i ciężar do taszczeniu.

Dwa to dławik, dziura jest dziura, a dławik za 5zl a 120zl to dla mnie duża różnica. Tak samo dla sprzedającego [emoji12] tylko w druga stronę.

• 0

Grzegorz pokonałem kajakiem Hobie ponad 1200 km w różnych warunkach i o ile sobie przypominam to nigdy nie wyciągałem napędu przed jakąś przeszkodą, po prostu płetwy ustawiam w pozycji poziomej i lecę ślizgiem.

Napęd działa też na wodzie o głębokości 20 cm i gwarantuję Ci , że jak byś nim popływał to nie chciał byś na swego wsiadać.

Pływam trochę kajakami i mam jako takie pojęcie na ten temat.

Jest jeszcze wiele zalet tego napędu , o których nie wiesz np. wolne ręce , utrzymywanie pozycji bez kotwicy itd.

Może kiedyś się spotkamy nad wodą to zrobimy zamianę , będziesz wtedy mógł coś od siebie napisać.;-)

Elektryk na boku to dobre rozwiązanie do kajaka z napędem tradycyjnym , ale przy wydajności napędu Hobie jest to zbyteczne ponieważ jest on tak wydajny , że ciężko mi jest utrzymać prędkość  3,5 km , a normalnie płynę 6 km max to 11.

Masz filmy poglądowe albo na fb wpisz Kayak Fishing Poland.

Pozdrawiam

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 1

• 0

Znowu sie podłożę. [emoji12]

Kupiłem knage, zblocza, oczka, kółka z nierdzewki, kotwice składaną i bojke w żeglarskim. Całość wyszła może ze 100zl ale nie pamietam dokładnie. Gdzieś w tym wątku jest wcześniej info. System działa bardzo dobrze, a bójka pozwala wypiąć się z kotwicy w sytuacji awaryjnej i wrócić po nią jak się uspokoi. System kotwiczny bardzo pomaga.

• 0

Panowie mam małe pytanie.

Czy u Nas w Polsce jest do kupienia Anchoring Trolley czy tylko zakup Chiny bądź jakiś zagraniczny portal aukcyjny.

Można zrobić samemu, ale są gotowe w sklepach z akcesoriami kajakowymi.

Początek i koniec łatwy , ale moduły środkowe to komplikacje.

Bojkę zastąpiłem linką pływającą nawijam ją na drabinkę.