Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Autostrada [emoji41] Warszawa - Poznań prędkość 140 km/h .[emoji123]

Jadę na treningi do zawodów Szczupak Cup Moran Powidz .[emoji41][emoji879][emoji568]6ed0423e4db5a4475ce7521f5469d735.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

Mógłbyś zrobić fotki tego patenciku z ruchomym ramieniem pod kamerkę? Super rozwiązanie. Czy to kupny zestaw, czy coś samemu kombinowałeś? 

Zestaw kombinowany. Dawcą był nieużywany statyw do aparatu, nie pamiętam nazwy ale chiński i tani.

Podstawka ze złomu nierdzewnego:

post-50850-0-60672900-1521586197_thumb.jpg

Na nią nasunięta pozostałość po statywie:

post-50850-0-14374000-1521586273_thumb.jpg

Dokręcone nakrętką z podkładką żeby nie spadło:

post-50850-0-60014800-1521586404_thumb.jpg

Jedna noga od statywu przykręcona do elementu którym się normalnie ustawia nachylenie aparatu góra/dół (rączka przycięta):

post-50850-0-62321800-1521586513_thumb.jpg

Na końcu zamontowany uchwyt do kamery:

post-50850-0-51334900-1521586674_thumb.jpg

Całość można ustawić w dowolnej pozycji góra/dół/lewo/prawo ale naprawdę fajne jest to, że można jednym ruchem ręki przestawić kamerkę i zmienić perspektywę.

• Like 2

• 0

Znalazłem, statyw Hama taki jak ten, może w innym rozmiarze, pokrętło mam inne (mój model był stary miał z 8 lat). ale z tego co widzę budowa i zasada działania się nie zmieniła.

https://entero.pl/p/634/9752/hama-statyw-star-75--statyw-tripod-statywy-i-akcesoria-akcesoria-do-aparatow-foto-i-kamer.html

Polecam najpierw pomacać w sklepie i dopiero rzeźbić :)

Edit: albo bardziej taki, bo też ma wysuwana do góry głowicę za pomoca korbki jak miał mój

https://www.mediaexpert.pl/statywy/statyw-hama-star-61-z-torba,id-5713?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=001575&utm_campaign=2018-03&utm_term=Statywy&ceneo_spo=true

Edytowane przez vBartek

• 0

vBartek, bardzo dziękuję. Nie wiem czy ogarnę bo nie jestem za bardzo techniczny. Może poproszę kumpla "złotą rączkę", bo ten zestaw widzę jest bardzo użyteczny. Lubię nagrywać a on daje bardzo dużo możliwości ustawienia kamerki. Jedną kamerką możesz pokazać wiele perspektyw. Świetny patent, gratuluję:)    

• 0

Ja od dwóch sezonów używam suchego kombinezonu. Koszt spory ale naprawdę warto. Żaden deszcz, czy wywrotka nie straszne. Zastępuje również kamizelkę ratunkową. Bardzo przydatny przy wodowaniu w trudnych warunkach. Ponadto, przy bardzo niskich temperaturach niezastąpiony ze względów bezpieczeństwa - przy ewentualnej przymusowej kąpieli nie ma ryzyka szybkiego wychłodzenia organizmu. Idealne rozwiązanie na kajak.   

Tylko taki kombinezon nie nadaje się chyba na łowienie wiosną czy wczesną jesienią? Będzie za ciepły?

• 0

Jest jak w saunie , do tego gumy na szyji i rękawach bardzo nie wygodne.

Szyja czerwona , a na mojej to się nie dopina.????

Kajak jest bardzo trudny w doborze odzieży z jednej strony cieplo jak się ruszasz a z drugiej zimno jak długo stoisz.

Czesto robię tak , że jak mi zimno po długim postoju odkladam na moment bojkę kotwiczną i robię parę rundek dla rozgrzewki po czy wracam na miejsce kotwiczwnia (listopad , grudzień)

Starcza na jakieś 2 g stania bo odzież kumuluje ciepło.

Najlepiej zakładać coś jak na narty.

• 0

Tylko taki kombinezon nie nadaje się chyba na łowienie wiosną czy wczesną jesienią? Będzie za ciepły?

Wobler, tylko latem. Przy temperaturach ok 12-15 i jeszcze przy wietrze, jest spoko. Nie czujesz aby było za gorąco. Kwestia ubioru pod spodem. Późna jesień, zima wczesna wiosna - naprawdę super. Używam go nie tylko do kajakowania, ale i do łowienia z łódki. Żaden deszcz nie straszny. Czasem nawet dobre ciuchy mi przemakały, a przy tym kombinezonie lux. Wahałem się przed jego kupnem, bo wydawało mi się że będzie niewygodny, ale trafiłem na okazyjną cenę i kupiłem i nie żałuję, wręcz przeciwnie. Gdy ten zużyję, od razu kupię nowy.  

• 0

Do trollingu, raczej wskazany silnik (lub pedały), choć pewnie się da i na wiosłach. Do pływania jako pomocnik, jak robisz duże dystanse. Wszystko zależy jak pływasz i łowisz. Rekreacyjnie na krótszych dystansach silnik zbędny, szkoda targać graty by popływać godzinę czy dwie, ale na cały dzień zabieram silnik. Kiedyś zamienię na hobie i temat silnika się skończy u mnie????

Na małym silniku można płynąć 5-6 km/h, ale nie chodzi o prędkość bo ta i tak nie jest duża, ale wspomaganie wiosłowania na małym biegu. Jeśli tak ktoś podejdzie do tematu silnika w kajaku, to wystarczy najmniejszy motor 18-20 lbs i aku 50 ah, stosunkowo lekki zestaw pozwalający wspomagać się przez kilka godzin. Kupiłem za duży akumulator 80ah i trochę ciężko???? Pływam przeważnie 15-20 km i sporo w aku jeszcze zostaje.

Najlepiej zamontować motor z tyłu, są ręce wolne i można porzucać kijkiem.

• 0

A co do kombinezonu - nie jest jak w saunie. Gumy na początku, szczególnie ta na szyi rzeczywiście wydają się niekomfortowe, ale po paru pływaniach człowiek tak się przyzwyczaja, że nie czuje tego dyskomfortu. Te gumy muszą być - bo dają super szczelność i przez to bezpieczeństwo. Od dwóch lat korzystam z kombinezonu i jestem bardzo zadowolony. Tylko latem w nim nie pływam z oczywistych względów, choć jak chłodniej i wietrznie, a w szczególności jak pada, to wolę w nim niż w jakiś ciuchach przeciwdeszczowych. Kombinezony są drogie, ale jeśli ktoś może wygospodarować na to kwotę, to nie pożałuje. Zresztą jest wiele bardzo pozytywnych opinii ludzi, którzy używają kombinezonów do wędkowania z łódek, a w szczególności w wędkarstwie morskim, gdzie fale wlewają się na pokład. Kontakt z wodą w kajaku jest nieodzowny, od wodowania, poprzez wlewające się na pokład fale, czy zwykły deszcz, co przy niższych temperaturach daje pełny komfort łowienia, nie mówiąc już o bezpieczeństwie. Jako użytkownik takiego kombinezonu przy kajakowaniu mogę go polecić. Nie podaję oczywiście firmy - żeby nie zarzucono mi działań komercyjnych ;)

A te słuchacze na kajak są z takiego materiału jak te nurkowe? Czy jakieś takie bardziej z membraną?

Edytowane przez mmedenski

• 0

Chodzi o to także , że prostszego rozwiązania chyba nie ma . I znikoma ingerencja w konstrukcję . Fakt , że troche przestrzeni ubędzie i może troche przeszkadzać przy wędkowaniu ale też jakiś tam sposób na zamontowanie silnika jest :)

Prościej jest zamontować za plecami na belce aluminiowej, ale cały pic by sterować pedałami i pokrętłem

• 0

Chodzi o to także , że prostszego rozwiązania chyba nie ma . I znikoma ingerencja w konstrukcję . Fakt , że troche przestrzeni ubędzie i może troche przeszkadzać przy wędkowaniu ale też jakiś tam sposób na zamontowanie silnika jest :)

Jest zdięcie poglądowe jak zamieścić silnik z tyłu bez żadnej ingeręcji i szbko go zdemontować.

• 0

No dobra CZUPURKI i nie tylko, pochwalcie się jakie długie kije używacie wędkujac z kajaka (spławik i spining). Pewnie to sprawa bardzo indywidualna, ale jestem ciekaw.

Kompletuje sprzęt. Kupiłem w zeszłym roku NUCANOE Frontiera 12. Obecnie go doposażam i przygotowuję do eksploatacji. Dużo rzeczy (pierduł a jestem gadżeciażem)  kupiłem w sklepie 

www.kajakpeca.hu. Czekam na przesyłke, więc coś więcej o jakości obsługi klienta napiszę  za kilka dni. 

Temat kajaka wędkarskiego TU obserwuję od kilku lat i cieszę się, że jest nas coraz więcej. Przynajmniej będzie można wymienić się doświadczeniem.

Ktoś rzucił hasło wspólnego spotkania. Super pomysł. Proponuję na początek  jezioro w centralnej Polsce, żeby był w miarę sprawiedliwy dojazd. Może jakiś weekend w lipcu na początek. Jestem ze Szczecina i co do miejsca nic nie zaproponuję. 

Pozdrawiam 

• 0

No dobra CZUPURKI i nie tylko, pochwalcie się jakie długie kije używacie wędkujac z kajaka (spławik i spining). Pewnie to sprawa bardzo indywidualna, ale jestem ciekaw.

Kompletuje sprzęt. Kupiłem w zeszłym roku NUCANOE Frontiera 12. Obecnie go doposażam i przygotowuję do eksploatacji. Dużo rzeczy (pierduł a jestem gadżeciażem) kupiłem w sklepie

www.kajakpeca.hu. Czekam na przesyłke, więc coś więcej o jakości obsługi klienta napiszę za kilka dni.

Temat kajaka wędkarskiego TU obserwuję od kilku lat i cieszę się, że jest nas coraz więcej. Przynajmniej będzie można wymienić się doświadczeniem.

Ktoś rzucił hasło wspólnego spotkania. Super pomysł. Proponuję na początek jezioro w centralnej Polsce, żeby był w miarę sprawiedliwy dojazd. Może jakiś weekend w lipcu na początek. Jestem ze Szczecina i co do miejsca nic nie zaproponuję.

Pozdrawiam

Kolego a ja ze Stargardu.

Sezon zaczynam od jeziora Sierakowo koło Wapnicy jak coś zapraszam na wspólne pomachanie wiosłem :)

• Like 1

• 0

Lipa dramat.????????

Poczekaj jak będą w prom za 1800 można brać.

Sprecyzuje by nie było nie domówień.

Jest to kopia Amerykańskiego Old Town Predator bardzo popularny w stanach w 2015 roku.

Plusy stabilny , dobrze pływa do przodu.

Minusu brak możliwości szybkiego demontażu fotela co bardzo podwyższa wagę przy załadunku , słabo skręca i wypustki na kadłubie uniemożliwiają przewożenie do góry dnem.

Kawał mela.????

Jakość wykonania średnia.

• 0

Lipa dramat.[emoji123][emoji106]

Poczekaj jak będą w prom za 1800 można brać.

Ja Areczku jestem szczęśliwym posiadaczem Lura 11,5 i nic więcej do szczęścia na chwilę obecną niepotrzebuje ;)

Tak tylko rzuciłem tematem :)

• Like 1

• 0

Kompletuje sprzęt. Kupiłem w zeszłym roku NUCANOE Frontiera 12. Obecnie go doposażam i przygotowuję do eksploatacji. Dużo rzeczy (pierduł a jestem gadżeciażem) kupiłem w sklepie

www.kajakpeca.hu. Czekam na przesyłke, więc coś więcej o jakości obsługi klienta napiszę za kilka dni.

Ktoś rzucił hasło wspólnego spotkania. Super pomysł. Proponuję na początek jezioro w centralnej Polsce, żeby był w miarę sprawiedliwy dojazd. Może jakiś weekend w lipcu na początek. Jestem ze Szczecina i co do miejsca nic nie zaproponuję.

Pozdrawiam

Cześć, też jestem ze Szczecina, jak zrobi się cieplej możemy się spotkać na Odrze.

Pochwal się swoim kajakiem, kiedyś chorowałem na taki????

W tym sklepie wypatrzyłem przejściówki do szyny do feel freestyle, tylko cena za 6 szt ok 130 zł, mały koszmar

Może ktoś wie gdzie u nas można coś takiego dostać, ew nakrętkę ślizgową M6 w tych wymiarach

http://www.kajakpeca.hu/en/100-feelfree-unitrack-adapter

Edytowane przez mmedenski