Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

dobra już, cicho :) nie ma się co ekscytować bo faktycznie ubijemy fajny temat.

Zrzut ekranu 2018-03-07 o 09.59.19.jpg

ciekawe czy ta podróba hobie będzie robić robotę ?

Ale cenę wywindowali sporą, ten sam bez siedzenia i napędu sprzedają za mniej niż połowę.

Może sam napęd by sprzedali, pewnie paru chętnych od lura by się znalazło

• 0

W tym sklepie wypatrzyłem przejściówki do szyny do feel freestyle, tylko cena za 6 szt ok 130 zł, mały koszmar

Może ktoś wie gdzie u nas można coś takiego dostać, ew nakrętkę ślizgową

Na ali dostaniesz coś w tym stylu i podobne, to tylko przyklad:

https://m.aliexpress.com/item/32819943372.html?pid=808_0000_0101&spm=a2g0n.search-amp.list.32819943372

• 0

Wlaśnie w tym problem , że dobry naped to podstawa bo to tylko może przysporzyć problemu na wodzie.

On ma kopię pierwszego napedu Hobie , ale nie wiadomo jak jest i z czego wykonana .

Co z gwarancją jak z cześciami zamiennymi.

Bardzo dużo niewiadomych co sklania do kupienia najtaniszeho Hobie ???? jeśli nie chcemy wioslować.

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

A te słuchacze na kajak są z takiego materiału jak te nurkowe? Czy jakieś takie bardziej z membraną?

NIe, to nie jest taki materiał jak kombinezony do nurkowania. Nie wiem co to jest. Wydaje się bardzo solidnym na mechaniczne szkodzenia. Myśle, że nie ma membrany, to jest 100% wodoszczelne. Na internecie pewnie można znaleźć skład materiału i właściwości. Jak będę miał czas to poszukam. Wydaje mi się że ważne co założymy pod kombinezon, zreszta jak pod wszystkie inne ciuchy z membranami czy też nie. Ja zakładam do tego termiczną bieliznę, a przy zimniejszych dniach dodatkowo polar. Nie gotuję się w tym, żadnej łaźni itp. Niewielkie zawilgocenie występuje na wewnętrznej stronie kombinezonu. Zapinam go na sam koniec wodowania, bo zdarzało mi się podczas szybkiego noszenia, ładowania itd. zgrzać. Ale jak go zapnę dopiero przed samym wypłynięciem, nie miałem problemów. Przy ostrym pływaniu na wiosłach może być problem ze zgrzaniem, ale to samo jest jak się ubierzemy w cieplejsze ciuchy. Przy napędzie nożnym zero zgrzania i ciepłotę super utrzymuje. Pływałem w lutym tego roku całymi dniami przy temperaturach odczuwalnych poniżej zera. Nie było żadnego problemu, ani zgrzania, ani nie zmarzłem. Jetem z tego zakupu bardzo zadowolony. Ważne aby wybierać rozmiar buta większy o 2-3 nr, żeby ze dwie lub trzy pary dobrych skarpet założyć.

• 0

Sznur... ;)

Musiałem jakoś na szybko kotwicę ogarnąć bo to spontaniczny wypad. Kotwica 1.5kg ładnie trzymała nawet na wietrze, ani razu mnie nie przesunęło. Tylko ja nie parkuje na stokach.

Wcześniej chyba pisałeś, że masz problem ze zdobyciem systemu kotwicznego. Jak jeszcze nie ogarnąłeś tematu, to mam jeden na zbyciu. Kiedyś z tym też był problem, w Polsce nie do dostania, więc ściągnąłem sobie od razu dwa z Anglii, jeden na zapas. Jeśli chcesz to daj znać na priv.  

• 0

jedyny problem to wysylka 600usd :) + tam jakieś opłaty. Te same kajaki sprzedją w angli na ebayu za 1500-1700f , tam to dopiero jest cena :D

prosty sysytem kotwiczny można zrobić z elementów dostępnych w każdym sklepie żeglarskim jedyne czego nie ma to , plastikowe jarzma do prowadzenia linki. Wszystko razem wychodzi koło 80zł i 30 metrów linki pływającej 2-3mm + zwijadło z decathlonu z działu polowanie z kuszą

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 0

jedyny problem to wysylka 600usd :) + tam jakieś opłaty. Te same kajaki sprzedją w angli na ebayu za 1500-1700f , tam to dopiero jest cena :D

Ale ja pisałem o nakrętkach, nie kajaku ;)

PS. Czy Wam sie linki z aliexpress też wyświetlają na cały ekran, kuźwa nic nie widzę normalnie.

Edytowane przez vBartek

• 0

Takie mam, są za małe. Do kajaków feel free potrzeba ok 20x27 na oko.

Od kilku dni wertuję neta i nic nie znalazłem. Sklepy z profilami, aluminiowej oknami, jakimiś systemami mocowań czegoś tam i nic. A muszę przykręcić profil za siedzeniem do silnika i wózka, a nie chcę wiercić. Nawet amerykaniec z YT po roku użytkowania chwalił sobie lura, a przeklinał właśnie takie przejściówki jak z tego sklepu węgierskiego. Pewnie też nie mógł znaleźć u siebie takiej pierdoły.

• 0

Pokażę co ja zrobiłem u siebie, może Ci da pomysł:

Pasek nierdzewki 5mm z nagwintowanymi otworami, wsunięte na stałe do szyny:

post-50850-0-23371000-1521673464_thumb.jpg

Mam takie po dwa na stronę (z przodu) i do nich przykręcam uchwyty do wędek lub kamery

post-50850-0-63440200-1521673601_thumb.jpg

post-50850-0-59647400-1521674010_thumb.jpg

od spodu do każdego przykleiłem kawałek gumy więc nie latają tam i nazad kiedy nie są używane.

• 0

A te orginalne , Od feel free ?

Bardzo fajnie to maja rozwiązane

Fajna szyna, ale jeszcze potrzebne uchwyty montażowe na różne akcesoria, najlepiej jednego systemu by pasowały do siebie w miarę rozbudowy

Chyba wezmę borika, dostępne i dużo fajnych akcesoriów

https://anmur.eu/Uchwyt-z-uniwersalna-platforma-montazowa-na-profil-typu-C-FFr222-p39864https://anmur.eu/Uchwyt-z-uniwersalna-platforma-montazowa-na-profil-typu-C-FFr222-p39864

A te nakrętki potrzebuję do przymocowania profilu do szyny. Nie będę jej demontował, więc nie potrzebuje odkręcanych uchwytów do tego. Arek wrzucał zdjęcie jak to ma wyglądać:

post-65110-0-55406900-1521702512_thumb.jpg

• 0

A czemu nie zrobiłeś osobno na każde pokrętło, by wyciągać z szyny razem z nakrętką? Jaki masz rozmiar śruby?

Zrobilem tez kilka wyciąganych ale nie używam bo te pierwsze mi na razie wystarczają.

post-50850-0-74724100-1521705109_thumb.jpg

Śruby mam 5mm.

I mała poprawka do posta wyżej, blacha to nie 5mm ale 3, wystarcza w zupelności.