Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Panowie a możecie się podzielić waszymi pomysłami jak zamontowalscie przetwornik od echa w swoim kajaku?

Nie mam Sonar Poda a niechcial bym wiercić ingerować w kadłubie.

Mam starszą wersję Lure 11,5

Może jakaś żywica? Uchwyty home made???

Edytowane przez Kowalski_P

• 0

Panowie a możecie się podzielić waszymi pomysłami jak zamontowalscie przetwornik od echa w swoim kajaku?

Nie mam Sonar Poda a niechcial bym wiercić ingerować w kadłubie.

Mam starszą wersję Lure 11,5

Ja do starego modelu lure używam oryginalnego ustrojstwa (poprzeczna szyna do montażu) jak na poniższym zdjęciu. Do tego montuje ekran (jest na zdjęciu) i stosuję zwykły uchwyt do sonaru taki jak do łódek, pontonów (regulowana tyczka, imadełko na motylek itd.). Szynę przesuwałem w jedną stronę tak aby trochę wystawała poza bok kajaka, żeby było miejsce na montaż tej tyczki z sonarem. Zdawało egzamin.

• Like 1

• 0

Najprościej to chyba sondę do rurki pvc o niewiele mniejszej srednicy niż otwór odplywowy, sondę ustawić tak żeby leżała w tym stożku w dnie (nie będzie się przekręcać na boki). A od góry rurkę przewiercić i zabezpieczyć żeby nie wypadła. Kabel też przez rurkę. Jakoś tak to bym widział chyba.

• Like 2

• 0

Myślałem bardziej o montażu na stałe, powiedzmy przez otwór do odprowadzania wody. Tylko jak to zabezpieczyć przed poruszaniem i wysuwaniem sie....

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Rozwiń trochę swój opis :) tzn. co na stałe? tylko przetwornik i okablowanie? czy też akumulator i uchwyt do sondy? Luknij tutaj :  https://www.youtube.com/watch?v=zZ6Rcj9P3fE Ja sondy nie posiadam ,a zamierzam ;)  na razie mam Deepera i mam do niego blaszkę na tej szynie jak wyżej pokazywał kolega @ vBartek i do tego kawałek ramienia z aluminium gdzie jest przykręcony Deeper , ale ma to jeden minus , bo aby to zdemontować przy wpływaniu w jakieś zielsko , to muszę to ramie odkręcić , a planach jest jakiś nawias meblowy ,aby można to złożyć/podnieść . Jeśli kupię sobie ''prawdziwą'' sondę to zamontuję ją całą na jakiejś małej skrzynce coś a.la ' Sonar Pod - a więc w skrzynce aku , na skrzynce ekran , i do skrzynki jakieś ramię do którego był by przymocowany przetwornik , wszystkie kable w środku w skrzynce, skrzynka z przodu między nogami , ewentualnie za siedzeniem a ekran z przodu, tylko wtedy by trzeba było poprowadzić kable pod pokładem, albo po tej szynie? Czemu na skrzynce? a no dlatego że sonda była by też wykorzystywana zimą na lodzie :) no i kajak przewożę na dachu auta do góry dnem ,więc raczej wolał bym taką sondę szybko zdemontować.

Edytowane przez buszmen

• 0

Z tyłu kajak możesz załadować jak chcesz , ale z przodu tam gdzie operujesz wędką bądz podbierakiem musisz mieć minimum tego co jest Ci jest potrzebne .????

Nie montował bym żadnych wystających niepotrzebnych przedmiotów.

Przy sporej rybie tak 75 cm plus potrafi ona jeździć z jednej strony na drugą więc każdy wystający przedmiot będzie przeszkadzał , jeśli nastawiamy się na ryby normalne nie zawodnicze.

Umieść echo w centralym miejscu i tak samo czujnik.

Prosta zasada jak najmniej i najniżej z przodu.????????Ahoj ????????????????

Posłuchaj rad weterana bo nadpływa narybek.????????

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 2

• 0

Panie weteranie :D  a kto mówi o montowaniu czegokolwiek z przodu na metr w górę? do kajaków feelfree jest '' unibar'' , na którym można zamontować jakieś gadżety , nie mam więc nie wiem czy to jest ok' czy przeszkadza ? jak bym miał sondę to ''ekran'' dał bym u mnie w Mokenie między schowkiem a bakistą z przodu , a więc nisko jak u tego gościa co filmik zamieściłem, jemu on nie przeszkadza a rybki ładne ciąga ;)  przetwornik dał bym z tyłu albo w otworze odpływowym jak wspomniał wyżej @vBartek 

• Like 1

• 0

Wolę weteran ???? niż celebryta.????

Bardzo dobre rozwiązanie proponujesz , unibara nie komentuje jest bardzo Amerykański leży u mnie w garażu.

Zwróć uwagę na dziób mego kajaka , podbierak sandaczowy rozmiar L to Czorsztyn jest pod ręką jedyne co wystaje to patyczek od selfie , ale jest za nisko by przeszkadzał.????????

• 0

Skrin z mojego filmu , nie potrafię zamieścić w całości .

Szczupak 95 + brak możliwości dokładnego pomiaru ( bardzo wiało) na kajaku nie jest to łatwe bo to silna ryba.

Nie maglem go ruszuć tak stanął pod kajakiem .

Preferuję hol siłowy mam skręconego multika na maxa by nie męczyć ryby.Zmieniał strony kajaka trzy razy.????f9d2af2be117c4cd7e6106da2a6ea513.jpg

• 0

W tym roku mamy w Polsce trzy fajne imprezy wędkarskie .[emoji106]

Pierwsza z nich to Garmin Fishig Series jest to druga edycja w której mogą brać udział kajaki.

Startowałem w zeszłym roku i było bardzo fajnie pogoda i rybki dopisały.[emoji228]

W tym roku przepisy uległy zmianie zobaczymy jak to wyjdzie.

Zapraszam warto , tym bardziej że będzie nas spora grupa.

Pomimo braku miejsc można się zgłaszać przypuszczam , że zwiększą ich liczbę.????8b9d876c52af2bb4fbf7d782d64fa2bd.jpg

• 0

Druga to moja ulubiona .[emoji7]

Tu można przyjechać z osobą towarzyszącą ma charakter rodzinny i bardzo przejrzysty regulamin.

Liczy się największa ryba , więc może wygrać każdy .☺

Nagradzane jest pierwsze pięć miejsc.

W tym roku pierwszy raz wprowadzono kategorię kajak.

Jest to jedyna impreza na którą do tej pory zabierałem żonę i zawsze bardzo lubi tam wracać.

W programie ogniska , kiełbaski i super party jak na weselu.[emoji106][emoji2]

d9ddaac2270b6253ae3803131590dfdb.jpg

• 0

Trzecia i ostatnia .

O tej nic nie powiem bo pierwszy raz będę tam startował , ale rozmawialiśmy z organizatorem i gospodarzami i myślę , że zapowiada się mega impreza.

Kajaki dopuszczone po raz pierwszy.[emoji4]

Mysimy zwrócić uwagę na to , jak bardzo szybko rozwija się wędkarstwo kajakowe .

W zeszłym roku była tylko jedna impreza gdzie dopuszczone były kajaki , a w tym aż trzy.[emoji123][emoji228]

c83f28a4e3021e94eec3e1616fa2cb8e.jpg

• 0

Ktoś kiedyś o to pytał http://allegro.pl/srubki-do-owiewek-z-gumowa-nakretka-i-podkladka-i6841294579.html

pierwszy raz miałem ten patent w łapach.Super rozwiazanie banalne w swojej prostocie,działa to jak nit tylko że się skręca śrubeczką :) Kołnierz jest wykonany z gumy więc odrazu uszczelnia nam wszystko idealnie.

post-51248-0-10964800-1521986216_thumb.jpg

Nazywa się to po polsku "gumiterka" inaczej nakrętka likwidująca drgania. 

Edytowane przez Tu nie ma ryb.
  • Like 2

• 0

Patent sprawdzony w najszybszych motocyklach, to i w kajaku da radę :-)

U mainfrendow występuje opcja z metalową śrubą - ponoć nierdzewną :-)

I cena trochę niższa za 50 % towaru więcej

http://s.aliexpress.com/VbMnUVn6

A dziś właśnie z pomocą Łukasza , (choć właściwie ja służyłem za pomoc), trwały prace przygotowawcze mojego Lure do pełnej funkcjonalności.

Na pierwszy ogień poszedł montaż Anchor Troley z Ali i trzeba przyznać, ze małe chińskie rączki zrobiły dobrą robotę.

A później montaż echa i okazało się, ze tu już czekają nas schody.

Nic na siłę, zatem prace zawieszone i niebawem ciąg dalszy.

Łukasz - dziękuję za wsparcie logistyczne, sprzętowe i wiedzowe [emoji106]

c2f27dfea28c7f990628c67e0be843af.jpg

Pozdrawiam

Daniel

Edytowane przez Dano.
  • Like 3

• 0

Patent sprawdzony w najszybszych motocyklach, to i w kajaku da radę :-)

U mainfrendow występuje opcja z metalową śrubą - ponoć nierdzewną :-)

I cena trochę niższa za 50 % towaru więcej

http://s.aliexpress.com/VbMnUVn6

A dziś właśnie z pomocą Łukasza , (choć właściwie ja służyłem za pomoc), trwały prace przygotowawcze mojego Lure do pełnej funkcjonalności.

Na pierwszy ogień poszedł montaż Anchor Troley z Ali i trzeba przyznać, ze małe chińskie rączki zrobiły dobrą robotę.

A później montaż echa i okazało się, ze tu już czekają nas schody.

Nic na siłę, zatem prace zawieszone i niebawem ciąg dalszy.

Łukasz - dziękuję za wsparcie logistyczne, sprzętowe i wiedzowe [emoji106]

c2f27dfea28c7f990628c67e0be843af.jpg

Pozdrawiam

Daniel

Anie ma sprawy! Niedziela na słońcu wszystkim dobrze zrobi po tej przydługiej zimie :)

Dalsza część,montazy nastąpi we wtorek tu bedą większe ''schody" coś mi się zdaje! :D

Edytowane przez Tu nie ma ryb.
  • Like 1