Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Właśnie przyszedł regulator obrotów do silnika. Trochę buczy na małych obrotach, ale działa fajnie.

[/url]

O tym buczeniu tych regulatorów z ali już gdzieś na forum było ale podobno w niczym nie przeszkadza poza tym dzwiękiem czasami.

Do ilu masz amper i jak zamierzasz go zabudować?

Ja się zastanawiam czy obudowa bez wentylacji noe spowoduje nadmiernego grzania. No ale do kajaka musi być szczelnie.

• 0

Nie wiem czy pływaliście kiedyś na gumiaku, ale płaskie dno oraz to że jest lekki i długi sprawia, że przy wiosłowaniu mocno buja lewo-prawo. Może to świadczyć, iż pomimo tego, że ma całkiem płaskie dno, to ślig jest duży. Choć z drugiej strony taka niestabilność czy też niezdolność do równego pływania prosto, powinna wpływać na zmniejszenie prędkości. Wiadomo, że taki sam kajak sztywny np. z laminatu, będzie z wiadomych powodów płynął szybciej.

Puki nie zwoduję nowego to się nie dowiem.

vBartek pływałeś już z silniczkiem?

Edytowane przez mmedenski

• 0

Raz pływałem z kumplami na 3 kajaki, oni po 2 na gumiakach (wiosłował zawsze tylo jeden z nich) a ja sam na swoim lure. Nie mialem szans, na ich jedno machnięcie wychodziło moje 2 albo 3. W dodatku nie widzialem żeby się jakoś przemęczali. Ja siódme poty ale robiłem dobrą minę i nawed podgwizdywałem sobie :). Doopa mokra ;)

Inna sprawa że faktycznie trudniej na gumiaku utrzymać kierunek bo tył zarzuca i na wietrze mocniej spycha.

• 0

O tym buczeniu tych regulatorów z ali już gdzieś na forum było ale podobno w niczym nie przeszkadza poza tym dzwiękiem czasami.

Do ilu masz amper i jak zamierzasz go zabudować?

Ja się zastanawiam czy obudowa bez wentylacji noe spowoduje nadmiernego grzania. No ale do kajaka musi być szczelnie.

Niby do 40A, kost 7$, szło 3 tyg.

Sam regulator włożę do skrzyni z akumulatorem, przez skrzynię złącze wodoszczelne 5 pin, do którego będę podłączał kabel z pokrętłem ( lub kierownicę????). Pokrętło zamontuję w jakiejś małej puszce

• 0

Raz pływałem z kumplami na 3 kajaki, oni po 2 na gumiakach (wiosłował zawsze tylo jeden z nich) a ja sam na swoim lure. Nie mialem szans, na ich jedno machnięcie wychodziło moje 2 albo 3. W dodatku nie widzialem żeby się jakoś przemęczali. Ja siódme poty ale robiłem dobrą minę i nawed podgwizdywałem sobie :). Doopa mokra ;)

Inna sprawa że faktycznie trudniej na gumiaku utrzymać kierunek bo tył zarzuca i na wietrze mocniej spycha.

To mnie nie pocieszyłeś ????

Siebie chyba też, bo silniczek masz podobny

Słyszałem gdzieś opinię że ten mój jest niby trochę szybszy od lure. Trochę

• 0

vBartek pływałeś już z silniczkiem?

Jeszcze nie. Wszystko kupione kilka miesięcy temu. Oprócz baterii i kabli. Nabierałem mocy i chęci do instalacji i w tym sezonie już sobie popływam.

Motywuje mnie kumpel bo on pływa na bellyboacie więc jak mamy razem płynąć na miejscówkę 2 kilometry to go pcham kajakiem. "Bicepsy rosną" ale już mi się nie chce ;)

• 0

Niby do 40A, kost 7$, szło 3 tyg.

Sam regulator włożę do skrzyni z akumulatorem, przez skrzynię złącze wodoszczelne 5 pin, do którego będę podłączał kabel z pokrętłem ( lub kierownicę????). Pokrętło zamontuję w jakiejś małej puszce

Ja "zaszalałem" do 50A za chyba 9$ ;). Ale po fotce twój mi wygląda na taki sam jak mój, jeden diabeł wie jaki jest naprawdę. Możesz dać orientacyjne namiary na te złącze 5pin wodoszczelne?

• 0

Ja "zaszalałem" do 50A za chyba 9$ ;). Ale po fotce twój mi wygląda na taki sam jak mój, jeden diabeł wie jaki jest naprawdę. Możesz dać orientacyjne namiary na te złącze 5pin wodoszczelne?

Któreś z tych wybiorę

http://nowyelektronik.pl/index.php?id_category=747&controller=category

Przydałaby się jeszcze jakaś zrywka, by w razie co kajak nie uciekł. Chyba, że puszkę z pokrętłem przyczepiać do ubrania by w razie wywrotki kabel odpiął się z gniazda przy skrzyni.

Ale czapki z silnika chyba nie będę ściągał, w razie jak by kierownica wysiadła

• 0

Jeszcze nie. Wszystko kupione kilka miesięcy temu. Oprócz baterii i kabli. Nabierałem mocy i chęci do instalacji i w tym sezonie już sobie popływam.

Motywuje mnie kumpel bo on pływa na bellyboacie więc jak mamy razem płynąć na miejscówkę 2 kilometry to go pcham kajakiem. "Bicepsy rosną" ale już mi się nie chce ;)

Jak kolega zobaczy jakie lajtowe jest pływanie na silniku, to pewnie też sobie zamontuje????

Gdzie pływasz, na morzu czy na jeziorze?

• 0

Odnośnie prędkości na Lure 11,5. Wiosłowałem ostatnio i mierzyłem :)  Przy normalnym wiosłowaniu mam prędkość około 3,5-4km/h. Do 6km/h się da ale płynięcie na dłuższy dystans jest męczące :)  Mi te 4km/h na małe jeziorka w zupełności wystarcza.

• Like 1

• 0
  • 0

Dzięki :) ale popatrzę może coś się znajdzie w PL

raczej bez szans, to są elementy do maszyn, takich firm jest tylko kilka w europie, co takie pierdoły robi/sprzedaje

alu profile to oczywiście dużo taniej u nas kupisz

u nas to nawet nie znalazłem narętek płaskich w wymiarze pasującym do profilu lura (chyba nigdzie na świecie takich nie ma skoro ktoś wymyślił i sprzedaje podkładki redukcyjne nasadzane na węższe innych firm np Ram- za 6szt ok 100zł!)