Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mój też pierwszy raz na wodzie

post-65110-0-25987500-1523212827_thumb.png

Kajak bardzo stabilny, można spokojnie spiningować na stojąco, szczególnie z podniesionym do tyłu siedzeniem. Można wtedy oprzeć się o siedzenie i łowić do przodu i do tyłu. Fotel się usztywnia pasami do tego przygotowanymi i można pewnie się oprzeć czy złapać. Fajna sprawa.

Pływa trochę wolniej od mojego gumiaka. Na silniku 5,30 z prądem, 3,70 km/h pod prąd w tym samym miejscu. To i tak szybciej niż na wiosłach. Od mojego starego gumiaka jest zdecydowanie mniej podatny na prąd rzeki i nie kołysze tak na boki. Od turystycznych na których ja dotąd pływałem to mniej zdecydowanie mniej kosi na boki przy wiosłowaniu ale oczywiście jest bardziej podatny na prąd go znosi bardziej. Założyłem prowizoryczny ster i przydał się na rzece. Zmienię tylko linki do steru na drut (magnes się nie przydał, ma rurkę przeciągniętą by łatwiej linkę wprowadzić).

Może w przyszłym tygodniu uda mi się w końcu zmajstrować sterownik do silnika, to zamontuję go na miejscu steru.

Na minus to sonarpod, jest za głęboki, przetwornik od Strikera na oryginalnym uchwycie wystaje poniżej kajaka. Muszę go przykręcić na inny uchwyt.

Wrzucanie na dach bezproblemowe pomimo jego wagi. Ja mam hatchbacka, przy kombi czy wyższym aucie już byłoby zdecydowanie trudniej.

• Like 3

• 0

Jak ze sterowaniem silnikiem? To że jest z boku mocno wplywa na całokształt? Widziałem gdzieś na yt że facet nie zachwalał ale chyba nie miał steru z tyłu. Pytam bo mój będzie z boku.

Z boku, bardzo dobrze. Sprawdził się ten mój uchwyt. Silnik siedzi pewnie, zakłada się go chwilę. Może tak u mnie zostanie bo pod ręką, łatwo można go podnieść, a i łatwiej nagle skręcić w razie potrzeby. Wcześniej jakoś nie wpadłem na to by mieć ster i silnik z boku. Wcześniej zmontowałem te mocowanie pod silnik z tyłu a dziś przed wyjazdem skleciłem na szybko ster w ten uchwyt i dobrze tak się pływało. Ręce wolne, sterowanie nogami. Tylko linki powinny być stalowe bo zwykłe się naciągają i trochę brak czucia przy skręcaniu.

Z tyłu może być za dużo zabawy z podnoszeniem silnika i sterowaniem mimo wszystko. No ale najpierw zobaczę jak się sprawdzi silnik z tyłu. Złączki już mam tylko czasu brak na polutowanie tego.

Edytowane przez mmedenski
  • Like 1

• 0

Często pytacie o stabilność , no nie jest jak na łodzi ????, ale spoko daję radę .

Często łowię w pozycji stojącej waga 107 kg netto ☺

Pozdrawiam ????

5c7b5e8ffba591feccfcbd68203d6629.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

Bardzo mi przykro z powodu usunięcia kolegi Buszmena był kontrowersyjny , ale lubiany ????

Jak to czytasz to zapraszam na Fb do grupy o tytule jak mój nic.

Przepraszam Mod za tę formę przekazu , ale proszę to zrozumieć straciłem kontakt z kolegą nie wiem co zrobił bo wszystko usunięte ale nie podejrzewam żeby kogoś bardzo obraził ????

Ahoj wiosła i płetwy w górę ????????????????

Edytowane przez Kayak Fishing Poland
  • Like 1