Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Sprecyzuj o jakie uchwyty Ci chodzi, bo napisałeś mało czytelnie. Chcesz zamontować relingi czy potrzebujesz uchwytów do szyn, które już masz w kajaku?

Jeśli potrzebujesz do szyn montażowych, to masz dwie opcje oryginalne które będą na pewno pasować do lura. Oryginalny feel free, do którego przymocujesz echo i każdy uchyt- ok.150zł lub uchwyt borika, na dwa pokrętła do którego pasują wszystkie ich akcesoria 80zł. Nic innego nie pasuje bo producent kajaka wymyślił sobie własne szyny w dziwnym rozmiarze.

A jak chcesz po taniości możesz kombinować- nakrętka teowa M8 + podkładka 30mm i do tego śruba z pokrętłem. Niektóre akcesoria można tak przymocować. Fajny jest uchwyt na wędkę w Juli, z kulą, jak Ram Mount. Niezła jakość za 70 zł. W ten sposób co napisałem można go do szyny lura przymocować

• 0

Sprecyzuj o jakie uchwyty Ci chodzi, bo napisałeś mało czytelnie. Chcesz zamontować relingi czy potrzebujesz uchwytów do szyn, które już masz w kajaku?

Jeśli potrzebujesz do szyn montażowych, to masz dwie opcje oryginalne które będą na pewno pasować do lura. Oryginalny feel free, do którego przymocujesz echo i każdy uchyt- ok.150zł lub uchwyt borika, na dwa pokrętła do którego pasują wszystkie ich akcesoria 80zł. Nic innego nie pasuje bo producent kajaka wymyślił sobie własne szyny w dziwnym rozmiarze.

A jak chcesz po taniości możesz kombinować- nakrętka teowa M8 + podkładka 30mm i do tego śruba z pokrętłem. Niektóre akcesoria można tak przymocować. Fajny jest uchwyt na wędkę w Juli, z kulą, jak Ram Mount. Niezła jakość za 70 zł. W ten sposób co napisałem można go do szyny lura przymocować

Chodziło mi o transport kajaka na dachu samochodu. Relingi dachowe mam . Belki poprzeczne również .  Czy wrzucacie na belki pływadło i pasami dociskacie ? Czy jeszcze zabezpieczacie podpórkami bocznymi i pasy? Gdzie można tanio zdobyć takie ograniczniki dopasowujące się do kształtu kajaka ?

Oczywiście czytam jeszcze o kotwicy i zastanawiam się jaki ciężar wybrać do Lure 11,5 i chyba to wszystko czego na początek potrzebuję. No może zakup kapoka i ewentualnie ubrania oddychającego na zimniejsze dni z odpowiednimi butami.

• 0

Chodziło mi o transport kajaka na dachu samochodu. Relingi dachowe mam . Belki poprzeczne również . Czy wrzucacie na belki pływadło i pasami dociskacie ? Czy jeszcze zabezpieczacie podpórkami bocznymi i pasy? Gdzie można tanio zdobyć takie ograniczniki dopasowujące się do kształtu kajaka ?

Oczywiście czytam jeszcze o kotwicy i zastanawiam się jaki ciężar wybrać do Lure 11,5 i chyba to wszystko czego na początek potrzebuję. No może zakup kapoka i ewentualnie ubrania oddychającego na zimniejsze dni z odpowiednimi butami.

Przypnij samymi pasami, będzie ok.

Latem kapok? Jak jest gorąco to nawet kamizelki pneumatycznej nie chce się nosić.

Ja mam kotwicę 1,5kg, jak wieje to słabo trzyma na Odrze, ale z drugiej strony za ciężka nie może być, bo jak nie trzyma kotwica to znak że czas do domu. 3kg byłoby ok.

Edytowane przez mmedenski

• 0

A ja wczoraj spotkałem takiego asa na wodzie. Traper znad Odry, obóz ma  w dziczy, mieszka od kilku tygodni w busie w lesie. Mówi ze wszystko zrobił sam, sterociagi (kieruje nogami), odpalanie, itp. Silnik 32lata 600zł, tłoki pierścienie z EMZetki... :) Pod pąd szedł tym jakies 25-30km/h.

.

kajak02.jpg

.

kajak01.jpg

Film słabej jakości bo juz było mocno po 20 i na zumie cyfrowym.

• Like 7

• 0

Nastepny wędkarz łowiący z kajaka [emoji123][emoji106]fd12cef0cc4c64ad965f4532a3e45d92.jpg

Pozdrawiam sąsiada z ulicy l.. w dolnośląskiem ;) Trzeba na jerkbaita wejść, żeby zobaczyć że sąsiad z tego samego lub sąsiedniego bloku to zapalony wędkarz ;) Ale ten świat mały ;) Do zobaczenia pod blokiem lub nad wodą

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

• 0

Odnośnie montażu kajaka to sobie na szybko tak rozwiazałem . W Jula kupiłem rozkładaną rozpórkę za 49 zł . 1.3m ceownika zakładanego za 8 zł na reling i w domu miałem zaciski śrubowe. Zaciskami mocuje na szybko ceownik do relinga i w sumie to by wystarczyło ale na wszelki wypadek daje rozporkę jako słupek pionowy a później narzucam kajak i już. To widziałem na filmiku który wcześniej daliście na forum. Wkurzają mnie pasy zaciskowe do mocowania łajby ale zobaczę czy lepsze ma Arek to może sie zaopatrze w inne. Dobrze że nie mam za dużo czasu bo bym wciągarkę zrobił w pełni automatyczną ;) . Może na dniach podjadę do starej firmy to sobie zrobię zestaw z aluminium do bezpiecznego wyciągania kajaka na dach. Bo waży trochę a auto teraz mam 1,7m wysokie . Ręcznie wrzucam sam ale wiadomo czasami człowiek może być niedysponowany i auto łatwo uszkodzić ;) .f92a6098c54cc7f5785042ad72eceb3d.jpg3b19761317fe13fa7e199e7eddfef4e6.jpg43fd995f6b954c9ff95e247029b2f0d7.jpg1e47dfc5530ad7b4d6a83dbabb5e354b.jpg40fd01729c54ae82a2c2c65c45b5adc5.jpgc29e30d8806c18be0eb5f89431a58344.jpgffeb36ed61485317bb0dae15b0568fb3.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Chce do mojego Lure 11,5 zamontować silnik w miejscu gdzie ma być ster. Z kwaski zrobię kątownik na sworzniu do którego przymocuję silnik który będzie sterociagami skręcany. Silnik ma być używany to pływania pod prąd na rzece. Jaki silnik używacie do tej jednostki i jak się sprawdza? Szablon z kartonu zrobiony pozostaje tylko szybko zrobić kątownik dobrać silnik i dłuższe pływanie pod prąd nie starsze. Podzielcie się uwagami. Dzięki.56843e9945631378d554c04b4ee259a9.jpgb6996fbea80f212b576c073009313b18.jpgc7c74d0cf245847b2fe487d0b93dd179.jpg4f4ee0eae6f6d7736935ad41d2c5a6b3.jpgb5dbcbd3359e7930e672138d086eeb38.jpg

• 0

Silnik podnieść można bo mocowanie to umożliwia samego silnika. Jeśli chodzi o odbicie silnika gdy trafi na przeszkodę to trzeba inny bajer zamontować coś na zasadzie zawiasu . Jak będzie silnik to to rozwinę.