Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Chce do mojego Lure 11,5 zamontować silnik w miejscu gdzie ma być ster. Z kwaski zrobię kątownik na sworzniu do którego przymocuję silnik który będzie sterociagami skręcany. Silnik ma być używany to pływania pod prąd na rzece. Jaki silnik używacie do tej jednostki i jak się sprawdza? Szablon z kartonu zrobiony pozostaje tylko szybko zrobić kątownik dobrać silnik i dłuższe pływanie pod prąd nie starsze. Podzielcie się uwagami. Dzięki

W miejscu mocowania steru idealnie pasuje oryginalne mocowanie od silnika Rihno 18lb.

Musisz skrócić o kilka cm trzpień.

Masz od razu sterowanie i podnoszenie.

Jak planujesz wł/wył i sterować prędkością?

Ja mam regulator w skrzyni z akumulatorem i do tego "pilot" na kablu.

Wszystko sprawdza się idealnie.

post-65110-0-69256200-1528522778_thumb.jpg

post-65110-0-55666000-1528522891_thumb.jpg

post-65110-0-17294100-1528523019_thumb.jpgpost-65110-0-79053000-1528523077_thumb.jpg

Fota z przymiarki, bez obciętego trzpieniapost-65110-0-79337500-1528523218_thumb.jpg

A tu już że skróconym trzpieniem, bez linek sterujących (nie mam fotki, jak to wygląda z linkami, jak chcesz mogę wieczorem wrzucić)post-65110-0-52919900-1528523320_thumb.jpg

Edytowane przez mmedenski

• 0

A gdyby tak założyć silnik sterowany pilotem bezprzewodowym.

(Przykładowo Haswing Cayman T).

Ma ktoś doświadczenia z takim sprzętem - Czy to dobry pomysł ?

Wykonalne, ale trzeba by popytać modelarzy co potrzeba, może na arudino można by coś wykombinować. Ale to pytanie do ogarniętych w temacie, sam ledwo swój zestaw polutowałem (ze 20 lat nie miałem lutownicy w rękach, trzy podejścia do tematu robiłem????)

Regulator brałem 40A z Ali, ale trochę buczy, lepiej poszukać taki co ma różne częstotliwości.

Może być ten, od tego samego gościa, albo poszukać na allegro z szybką dostawą.

http://s.aliexpress.com/me6fYFbM?fromSns=Copy to Clipboard

Jak będę miał chwilę, to chcę się przymierzyć do takiego silnika

https://youtu.be/uJ4Hz6cmL_4

Rusek sprzedaje obudowy z drukarki na eBayu za 40e, a silnik w sklepach modelarskich poniżej 10e. Silnik chodzi też na 24v, ma wtedy coś około 400w o ile pamiętam. Takie dwa + li-ion. Może ktoś chciałby się z tym zmierzyć ze mną to na prv.

• 0

A gdyby tak założyć silnik sterowany pilotem bezprzewodowym.

(Przykładowo Haswing Cayman T).

Ma ktoś doświadczenia z takim sprzętem - Czy to dobry pomysł ?

Są ale kosztują wszystkie pieniądze . W sklepie mc znalazłem wpisz na Google : Silnik do łódki elektryczny HASWING CAYMAN 55Lbs sterowany PILOTEM

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• 0

Wykonalne, ale trzeba by popytać modelarzy co potrzeba, może na arudino można by coś wykombinować. Ale to pytanie do ogarniętych w temacie, sam ledwo swój zestaw polutowałem (ze 20 lat nie miałem lutownicy w rękach, trzy podejścia do tematu robiłem)

Nic nie potrzeba. Cayman T - to gotowiec (ma wszystko,łącznie z bateryjką do pilota).

Na zdjęciach wygląda fajnie, tylko jak sprawuje się w praktyce .

Dostępne filmiki nie pozwalają ocenić płynności przyspieszania, precyzji skręcania,

głośności serwomechanizmu.

• 0

Nic nie potrzeba. Cayman T - to gotowiec (ma wszystko,łącznie z bateryjką do pilota).

Na zdjęciach wygląda fajnie, tylko jak sprawuje się w praktyce .

Dostępne filmiki nie pozwalają ocenić płynności przyspieszania, precyzji skręcania,

głośności serwomechanizmu.

To że jest to wiem, ale uwierz mi nie tędy droga. Sam motor i aku będą ważyć więcej niż sam kajak i całość zrobi się mało funkcjonalne. Silnik mam mały i jest na stałe przy kajaku, ale aku 80 w ołowiu i graty to już mam za dużo zabawy przy wodowaniu. Dzisiaj skoczyłem nad rzeczkę po pracy na trzy godziny tylko z wędką i wiosłem i to jest to. Utwierdziłem się w przekonaniu, że muszę kupić li-iona. 5 kilo aku na stałe w kajaku, wszystkie kable przypięte to wodowanie chwila. Odpadnie mi podjeżdżanie samochodem pod sam slip, wszystko na kajaku i na kołach do wody. A i kajak szybciej popłynie bez 25 kilo ołowiu.

• 0

Koledzy co pływacie po rzekach jakich silników używacie i w jakich rzekach pływacie pod prąd ;). Pomóżcie mi dobrać silnik do mojego Lure 11,5 bo nie mam możliwości testów a chcę dobrać jak najlżejszy i możliwie najsłabszy by szybko nie zużywać akumulatora ale o wystarczającej mocy. Jeżdżę w rodzinne strony w dorzecza Odry i Warty blisko rezerwatu ptactwa wodnego . Na Bugu i czasami na Wiśle pływam. Co dobrać tylko bez przesady.

• 0

Witam

Chciałbym odświeżyć temat kajaka z Juli. Ktoś ma i może podzielić się opinią ?

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Tańszy czy ten za 2900 ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

A ten droższy ktoś testował?

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Bardzo słaby produkt

Na giełdzie masz fajny kajak sprzedaje Dano z osprzętem za 4000

Polecam

Sama torba kosztuje 690 i wiosło 300 więc za kajak płacisz 3000 , a jest praktycznie nowy.

• 0
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Za tą cenę na początek jest ok

Tak mi się wydaje ????

• Like 1