Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@ Włóczykij po prostu nie rozumiesz idei Kajaka wędkarskiego śródlądowego ????

Wędkarze oczekują od niego pakowność i stabilności ( szreokość 90 cm + ) by móc łowić nim na stojąco co za tym idzie podwyższa się jego waga i pogarsza pływalność bardzo

W żaden sposób nie możemy go porównać do kajaków turystycznych które są szybkie i zwrotne

Zresztą niedługo będziesz mógł się sam przekonać ????

Jaka jest pakowność na prawdę dużych kajaków wędkarskich? Bo Kanadyjki przy szerokości 90cm i pewnie podobnej stabilności mają od 350kg do zazwyczaj lekko powyżej pół tony i to przy wadze +/- 37kg z dwoma siedziskami :)

Do 5tyś Kupisz większość dobrych kanadyjek dostępnych na rynku i szczerze mówiąc nie wiem jakich kryteriów kanadyjka nie spełnia porównując ją do kajaka wędkarskiego. No może poza legendarnym napędem hobie, ale za te pieniądze będziesz miał kanadyjkę z silnikiem.

• 0

Jaka jest pakowność na prawdę dużych kajaków wędkarskich? Bo Kanadyjki przy szerokości 90cm i pewnie podobnej stabilności mają od 350kg do zazwyczaj lekko powyżej pół tony i to przy wadze +/- 37kg z dwoma siedziskami :)

Do 5tyś Kupisz większość dobrych kanadyjek dostępnych na rynku i szczerze mówiąc nie wiem jakich kryteriów kanadyjka nie spełnia porównując ją do kajaka wędkarskiego. No może poza legendarnym napędem hobie, ale za te pieniądze będziesz miał kanadyjkę z silnikiem.

Stary co ma kanadyjka wspólnego z kajakiem?  Dobre kajaki wędkarskie są od początku do końca zaprojektowane tylko i wyłącznie do łowienia ryb (Nie przewozu kartofli , krów , transportu węglą rzeką ) l taki np P14 ma 270kg zalecanej ładowności i to dużo więcej niż trzeba , dwu osobowy PA17 na koło 410kg , ale ma litość boską po co mi tyle badziewia ?  To nie ma być kajak do wszystkiego, rozmawiamy tu o kajakach wędkarskich. Strikte wędkarskich  , majacychy płaski poklad do stabilnego stania , wygodne regulowane siedzenie , możliwość swobodnego kotwiczenia , uchwyty na wędki , miejsce na przetworniki i wygodne obszerne schowki. O napędzie nie będę sie rozpisywał, niektóre go mają nie które nie ja wybieram 'z' bo po prostu są dużo szybsze a ja jestem leniwy. 

Pływalność kajaków z napędem, ma jeszcze tą jedną zaletę ze nie boją się fal. W Holandii i na Słowacji pływałem po dość dużych falach ( kolega przede mną znikał za falą a pływanie dalej było przyjemnością a robiłem to na najbardziej podstawowym model z H. Woda często wpada przez dziób jak idzie się dynamicznie pod fale, ale dziura na napęd jest ogromnym otworem spustowym plus dodatkowe drenaże w środkowej i tylnej części kajaka przez które woda znika w pare sekund.  

Jestem przekonany że topowe kajaki lepiej zachowują  się  na wodzie w trudnych warunkach niż 95% łódek wędkarskich spotykanych u nas. Napęd umieszczony przedniej części kajak generuje ciąg, który bardzo stabilizuje jednostkę, jest to bardzo ważne szczególnie gdy płyniemy z falą. Ale co ja tam w sumie wiem :)

Edytowane przez Tu nie ma ryb.
  • Like 1

• 0

Dyskusja z tobą Włóczykij to mniej więcej jak rozmowa gęsi z prosieńciem. Przy wyborze auta było by podobnie. Po co mi np. nowe Q7, Cayenne jak mogę mieć Łade Nive 4x4 i tez się zapakuje i nią pojadę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez wisnia1999

• 0

a co do kajaka to mi się w oczy rzuciło tylko to  :D

attachicon.gif Zrzut ekranu 2019-04-27 o 10.36.12.jpg

chyba nie musze tu nic więcej dodawać i proszę nie pisać mi tu że jak będzie wiało to spłyniesz do brzegu. 

Jednak musisz bo nie rozumiem co takiego strasznego widać na tym zdjęciu?

• 0

Z wami też się świetnie rozmawia ????

Z niekrytym podziwem obserwuję jak ciężko wam pojąć że każdy wędkarz oczekuje od pływała trochę czegoś innego. Analogia do wyboru samochodu jest całkiem trafiona.

Jakby wszyscy mieli takie same potrzeby, zasobność portfela i preferencję marki, to może po ulicach jeździły by same Q7

Ale wyjrzyj za okno...

Mi na moje potrzeby wędkarskie na razie wystarcza w zupełności SUP.

Gadda szuka dmuchańca i jestem pewien że jeśli wybierze odpowiedniego, to po przejściu z belly, będzie bardzo zadowolony.

Komuś innemu może pasować canoe, a jeszcze innemu nieprzyzwoicie drogi i ciężki Hobie.

• 0

Łukaszu , Ty będziesz użytkował tego "dmuchańca" czy ja?. Więc podcieranie d-py szkłem Ci nie grozi. Przekonasz się za parę lat, że w pewnym wieku wtarganie kajaka na dach samochodu, jak i czynność odwrotna zaczyna być poważnym problemem. A belly pewnie sprzedam, bo dużo łowię na Zatoce Puckiej i nogi marzną... Wydaje mi się, że ten kajak spełni moje oczekiwania, a post zamieściłem nie dla reklamy, tylko z pytaniem czy ktoś użytkował ten sprzęt i prośbą o wypowiedź w tym zakresie. Mnie wydaje się ciekawszym rozwiązaniem niż ponton (łowię zazwyczaj sam, wolę siedzieć wyżej niż na niskiej pontonowej ławeczce).

Więc jeśli nie masz żadnych doświadczeń z użytkowania tego sprzętu - lepiej się nie wypowiadaj. Marketingowego bełkotu mam dość i o niego nie proszę.

Dmuchańcem pływałem kilka sezonów, pisałem o nim tutaj kilka razy.

Jest kilka zalet jak i wad, o których każdy wie.

Samo pływanie jest ok, choć dupa czasem mokra. Najgorzej z rozkladniem i skladaniem. Robisz to w sumie cztery razy, bo kajak musi schnąć i jak zimno to jest to upierdliwe. A jak zabieralem sporo gratów, to rozkładanie zajmowało mi do pół godziny.

Taki kajaczek jest spoko głównie latem (bo czasu więcej i przyjemniej nad wodą)) albo się chce się spłynąć z dalszego miejsca i dotrzeć tam komunikacją.

Ja mam garaż więc z ochota się przesiadłem na PE, ale dmuchance zostawiłem sobie, zabieram czasem na dłuższe wyjazdy urlopowe z rodziną.

@Gadda, jeśli mogę coś Ci poradzić, to poszukaj kajaka dłuższego i zdecydowanie tańszego. Poszukaj coś do 1-1,5 tys. Można za tyle coś ciekawego kupić. Tylko nie cerate czy seylory z cordury. Muszą być 3 warstwy jak w pontonach. Na pewno bym odpuścił tego SG. Może jest spoko, ale na gumiaka za drogi i za krótki.

Zobacz w Juli coś takiego mają, może na allegro coś się pojawi.

Ale jak masz samochód i miejsce do trzymania to przemyśl jeszcze czy nie warto PE, bo zalet zdecydowanie więcej niż w gumiaku.

Panowie wycieczki o Porsche czy skodach nie na miejscu. To tylko hobby, po co się tak napinać?

Edit

https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/lodzie-i-mariny/lodzie-i-silniki/lodzie-gumowe/kajak-007029?gclid=Cj0KCQjw5J_mBRDVARIsAGqGLZBjAtmfjFhvUUJv6Ao1v5ASedAPLOg0XS8cUTavvEnquf1kojJg_nIaAv-HEALw_wcB

Ten z Juli to dokładnie taki co mam ja, albo podobny. Nic lepszego, dmuchanego w tej cenie nie kupisz. Wytrzyma każde tyranie i stosunkowo sztywny. Podłoga ma dwie warstwy, tak więc jest równa i można dość mocno ją nabić ,co wpływa pozytywnie na pływalność (choć to dalej jest dmuchaniec). Jest szybki (nawet szybszy od mojego PE), bo ma płaska podłogę i niejako ślizga się po wodzie. Ale ta płaska podłoga to też wada, bo nie trzyma kursu i przy każdym machnieciu wiosłem mocno kosi na boki. Ciężej się wiosłuje.

Ogólnie to nie ma co dyskutować nad wyższością kajaków PE nad dmuchancami to oczywiste. Natomiast czasem możliwości oraz potrzeby są różne od naszych.

Kajak vs ponton, kajak PE vs guma, kajak na wiosłach vs napęd, belly vs kajak, łódka vs ponton ...fajnie o tym pogadać, ale nie ma co bić piany.

Edytowane przez mmedenski
  • Like 3

• 0

Wypraszam sobie [emoji16]

Skoda to bardzo fajne auto [emoji4]9641b443314e036569d4ab9b396c3c6f.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

A tam skoda, nie ma jak ssangyong rodius, pewnie nawet nie wiesz jak on wyglada????

Właśnie sobie taki przerabiam na auto weekendowe, łóżko, prąd, woda, ogrzewanie etc

• 0

Sprawdziłem zapomniałem ,że taki istnieje ???? i chyba lepiej żeby tak pozostało

niesamowicie brzydki ????

Trochę tłumaczy to ,że zaprojektowany przez Anglika

Ale posiada dobrą jednostkę napędową i napęd 4x4 , a tego się nie spodziewałem ????

Jak będziesz mógł to proszę wstan zdjęcie jak ukończysz projekt

• 0

Odpuść go sobie, słaby chińczyk. Oglądałem go, fajnie wygląda tylko na zdjęciu.

Myślę, że koledzy z forum zaoferują Ci coś lepszego w zblizonej cenie????

Ostatnio widziałem big fish taki jak mój, ale 10, chyba za 3k, w którymś ze sklepów. Na pewno lepszy wybór

• 0

Kiedyś miałem o niego spór( co mnie bardzo nie dziwi)???? z jednym forumowiczem

Więc pojechałem nagrać film do Julii ,by przedstawić jego zalety ????

Poszperam wrzucę potem linka

W skrócie, źle wykonany ciężki mel rozpadający się w rękach ,niedomykające się schowki Bubel

• 0

Dobór środka pływającego trzeba zacząć od paru istotnych szczegółów, jakimi są wzrost i waga

Nie trzeba wydawać kroci żeby naprawdę mieć dobry środek pływających tym bardziej do twoich potrzeb

Jak nie chcesz ujawniać ,wzrost i wagę możesz wysłać na priv ????

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

Tez kiedys myslalem nad dmuchanym kajakiem ale wybralem maly ponton kolibri km 200 i maly elektryk.  Da sie z tego lapac ale skladanie, rozkladanie i suszenie to porazka. Dmuchany kajak ma wiecej wad pontonu niz  jego zalet raczej.Teraz mam kajak PE skladany z 2 polowek i nic lepszego i bardziej mobilnego juz chyba nie znajde.  Wodowanie to 5 minut zadnego suszenia, trzymam 24 h w samochodzie i zawsze jest pod reką na kazda wode. Pod prad na rzece spokojnie 5 km robię na wioslach i na moich wodach naped nozny by sie chyba nie sprawdzil, duzo ziela i czesto woda 15 cm. A odnosnie lady nivy na wislane wertepy sprawdza sie super :)

2019_4.jpg

2019_1.jpg2019_2.jpg2019_5.jpg

• Like 3

• 0

Dobór środka pływającego trzeba zacząć od paru istotnych szczegółów, jakimi są wzrost i waga

Nie trzeba wydawać kroci żeby naprawdę mieć dobry środek pływających tym bardziej do twoich potrzeb

Jak nie chcesz ujawniać ,wzrost i wagę możesz wysłać na priv

175 cm, i 90 kg. wagi

• 0

Tez kiedys myslalem nad dmuchanym kajakiem ale wybralem maly ponton kolibri km 200 i maly elektryk. Da sie z tego lapac ale skladanie, rozkladanie i suszenie to porazka. Dmuchany kajak ma wiecej wad pontonu niz jego zalet raczej.Teraz mam kajak PE skladany z 2 polowek i nic lepszego i bardziej mobilnego juz chyba nie znajde. Wodowanie to 5 minut zadnego suszenia, trzymam 24 h w samochodzie i zawsze jest pod reką na kazda wode. Pod prad na rzece spokojnie 5 km robię na wioslach i na moich wodach naped nozny by sie chyba nie sprawdzil, duzo ziela i czesto woda 15 cm. A odnosnie lady nivy na wislane wertepy sprawdza sie super :)

Nie cytujemy zdjęć!

Ale masz ładny egzemplarz nivy. Ja mam na ryby Explorera 97, który super się sprawdza w terenie i nie szkoda mi pakować ponton czy kajak na dach nawet bez ręczniczków aby się nie zarysowało. :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Odpuście sobie dmuchane kajaki, szukając łatwego w transporcie pływadła rozważałem ponton, ale już trochę czasu łowię i po kilku sezonach, ponton zawsze trzeba kleić, pozatym na wiosłach po rzece się ciężko nim pływa, a jak wieje to już jest tragedia. Długo się zastanawiałem co brać ponton, czy kajak, a może jakąś budżetową pychówkę z drewna, którą mógłbym zostawiać przypiętą nad wodą, tylko, że z tym zostawianiem jest tak, że mogłaby posłużyć komuś na opał, zwyciężył kajak. Dzisiaj cały dzień z niego łowiłem, jestem zadowolony, co prawda kilka rzeczy takich jak wózek będę musiał jeszcze dopracować z tego, który mam się zsuwa, a nad wodę mam z 600 metrów, znajomi wędkarze, którzy przepływali łódkami śmiali się, że wygląda to z daleka jakbym siedział na jakimś konarze i sobie łowił. Kajak ma regulowane siedzenie, ale jak mocniej wieje lepiej go na maksa nie podwyższać, chociaż sam lubię jak buja, da się łowić na stojąco, ale trzeba potrenować trochę, jeszcze zbyt sztywno stoję. Z czystym sumieniem mogę polecić, nawet sumka udało mi się wyjąć ze szczupakiem będzie w tym sezonie gorzej, za dużo suma, na sonarze widziałem jak całymi watachami pływały, podejrzewam, że wychodziły za krąpiami, które się tarły przy zielsku.