Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Domyślam się, że temat tego kajaka (Savage Gear HighRider Kayak 330) był już poruszany.

Ale proszę o sporą dozę cierpliwości i ew. odpowiedź, czy któryś z Kolegów go użytkuje (bądź użytkował).

Interesuje mnie na jego temat "wszystko": czas pompowania, "dzielność" na małej , wolno płynącej rzece (rz. Łyna w ok. Olsztyna i dalej, w kierunku Dobrego Miasta), stabilność podczas wędkowania na stojąco,a także-jaka jest alternatywa dla tej firmowej, nożnej pompki.

Za odpowiedź z góry dziękuję.

• 0

Na razie na etapie studiow i rozwazan zastanawiam sie nad wedkowaniem z kajaka.

Rozwazam dwa modele : 

Hobie Pro Angler 12 i Hobie Pro Angler 12 360 drive.

Byc moze sa na forum uzytkownicy tych modeli, aczkolwiek ten drugi, to z tego co sie orientuje, to nowosc.

1. Jaka jest efektywnosc tego napedu noznego w tych modelach na wodach stojacych ? czy plywanie to przemieszczanie sie z miejsca na miejsce czy mozna np zaplanowac kilkugodzinne sesje trollingu z predkoscia 3.5 / 4 kmh kajakiem napedzanym nogami ? 

2. Jaka jest efektywnosc wykorzystania napedu noznego celem zatrzymania sie kajakiem na kilka / kilkanascie minut na nizinnej rzece w srednim uciagu by oblowic konkretne miejsce ? wykonalne ? praktyczne ? 

3. Korzystal ktos z tego 360 drive w warunkach lowiska ? na filmach pokazuja to jako bardzo ciekawe rozwiazanie, a jak to wyglada w praktyce ? 

Bede wdzieczny za odpowiedzi i wskazowki 

Pozdrawiam serdecznie

• 0

Mogę się wypowiedzieć co do PA 12.

1) kajak stworzony do wędkowana z ręki jak i do trollingu.   

przemieszczanie z prędkością ok. 3 - 4 km/ha - bez problemu przez wiele godzin. Praktycznie nie odczuwa się zmęczenia.    

przemieszczanie z prędkością ok. 5 - 6 czy nawet 7 km/ha - bez problemu przez dłuższy czas np. 1-2 godz. lub więcej w zależności od grubości uda:) 

prędkość maksymalna jaką osiągałem to ok. 10 km, jednak tylko na "krótką metę".  

2) z łowieniem z ręki bez kotwiczenia w rzece raczej trudne i niepraktyczne, chyba że rzeczywiście wolny i jednostajny uciąg, a łowimy wolno przemieszczając się, np. bolenie lub obławiamy np. krótkimi rzutami trzcinowiska, gdzie woda płynie naprawdę powoli. O utrzymywaniu jednej pozycji (i to kilka/klikanaście minut) przy pomocy napędu - zapomnij:) Nie jest to łatwe przy silniejszym wietrze na wodzie stojącej.     

3) nie korzystałem.   

• Like 1

• 0

Mogę się wypowiedzieć co do PA 12.

1) kajak stworzony do wędkowana z ręki jak i do trollingu.

przemieszczanie z prędkością ok. 3 - 4 km/ha - bez problemu przez wiele godzin. Praktycznie nie odczuwa się zmęczenia.

przemieszczanie z prędkością ok. 5 - 6 czy nawet 7 km/ha - bez problemu przez dłuższy czas np. 1-2 godz. lub więcej w zależności od grubości uda:)

prędkość maksymalna jaką osiągałem to ok. 10 km, jednak tylko na "krótką metę".

2) z łowieniem z ręki bez kotwiczenia w rzece raczej trudne i niepraktyczne, chyba że rzeczywiście wolny i jednostajny uciąg, a łowimy wolno przemieszczając się, np. bolenie lub obławiamy np. krótkimi rzutami trzcinowiska, gdzie woda płynie naprawdę powoli. O utrzymywaniu jednej pozycji (i to kilka/klikanaście minut) przy pomocy napędu - zapomnij:) Nie jest to łatwe przy silniejszym wietrze na wodzie stojącej.

3) nie korzystałem.

Dziekuje bardzo.

Odnośnie punktu 1 - bardzo cieszy :)

Punkt drugi - używa się wówczas kotwicy ? Z dziobu ? Tak jak na pontonie ?

• 0

Jest specjalny system kotwiczny, bardzo praktyczny i łatwy w obsłudze. Nie wyobrażam sobie kajaka bez niego. Bardzo przydatna rzecz. Możesz kotwiczyć w zasadzie w dowolnym punkcie na całej długości kajaka: dziób, tył, op środku, 3/4 itd, tak jak ci pasuje kierunek łowienia. Możesz go zmieniać bez wyciągania kotwicy.  

Temat był tu już poruszany. Tak na szybko znalazłem post ok. nr 737. Są też tam fotki

Tu masz link bezpośrednio do tych stron.

http://jerkbait.pl/topic/1746-wędkarski-kajak/page-37

Edytowane przez Hurrican
  • Like 1

• 0

Na razie na etapie studiow i rozwazan zastanawiam sie nad wedkowaniem z kajaka.

Rozwazam dwa modele :

Hobie Pro Angler 12 i Hobie Pro Angler 12 360 drive.

Byc moze sa na forum uzytkownicy tych modeli, aczkolwiek ten drugi, to z tego co sie orientuje, to nowosc.

1. Jaka jest efektywnosc tego napedu noznego w tych modelach na wodach stojacych ? czy plywanie to przemieszczanie sie z miejsca na miejsce czy mozna np zaplanowac kilkugodzinne sesje trollingu z predkoscia 3.5 / 4 kmh kajakiem napedzanym nogami ?

2. Jaka jest efektywnosc wykorzystania napedu noznego celem zatrzymania sie kajakiem na kilka / kilkanascie minut na nizinnej rzece w srednim uciagu by oblowic konkretne miejsce ? wykonalne ? praktyczne ?

3. Korzystal ktos z tego 360 drive w warunkach lowiska ? na filmach pokazuja to jako bardzo ciekawe rozwiazanie, a jak to wyglada w praktyce ?

Bede wdzieczny za odpowiedzi i wskazowki

Pozdrawiam serdecznie

Nie zastanawiaj się tylko porozmawiaj i poproś o możliwość przetestowania kajaka od chłopaków z Kayak fishing Poland, ostatnio pływałem na Czorsztynie na Hobie pro Angler 14 i powiem szczerze, że nawet duże fale mu nie straszne po 5-ciu dniach pływania i wędkowania, zarówno z trola jak i jigując jakoś mnie to nie zmęczyło, kolega pływał na 12stce i też było spoko, na spokojnej wodzie można śmiało łowić na stojąco, z tego co widziałem to nawet muszkarze dają radę. Edytowane przez Rexxx
  • Like 1

• 0

Nie zastanawiaj się tylko porozmawiaj i poproś o możliwość przetestowania kajaka od chłopaków z Kayak fishing Poland, ostatnio pływałem na Czorsztynie na Hobie pro Angler 14 i powiem szczerze, że nawet duże fale mu nie straszne po 5-ciu dniach pływania i wędkowania, zarówno z trola jak i jigując jakoś mnie to nie zmęczyło, kolega pływał na 12stce i też było spoko, na spokojnej wodzie można śmiało łowić na stojąco, z tego co widziałem to nawet muszkarze dają radę.

Dzieki za słowa zachęty.

Finalnie, po kilkudniowej analizie różnych scenariuszy, wehikułów i za i przeciw, poszedłem w inną stronę.

Pozdrawiam

• 0

Tak z ciekawości, napisz coś o tej innej stronie:)

Specyfika łowisk i obowiązujących przepisów , do tego kwestia składowania i transportu na łowisko,sprawiły że idę w rozwiązanie pośrednie między Belly boat a SUP.

W wątku o plywadelkach zamieściłem fotkę wybranego wehikułu.

http://jerkbait.pl/topic/1690-p%C5%82ywade%C5%82ko-belly-boat/page-18

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

• 0

Raczej będzie mnie stać na coś Big Fish lub Moken ale chętnie "przypedałowałbym" :lol: abym wiedział co tracę i czym się to różni od wiosła.

Napisz do chłopaków z Kayak fishing Poland, jest lure 11.5 w fajnych pieniądzach do zabrania, pewnie na testy też da radę się z nimi umówić, pływałem na takim cały sezon i było ok, chociaż teraz przeszedłem na hobie z napędem nożnym, ponieważ na rzece jest mi łatwiej pokonywać większe odległości, szczególnie pod prąd.

• 0

Ceny lure 10 i 11.5 będą fajne, bo weszła wersja V2 2020

https://www.youtube.com/watch?v=5ZE890iUMM8

Ja tam dużych różnic nie widzę. Mam wersję z 2015 roku. I też mam otwór w tylnym uchwycie tylko nie mam wyciaganej skrzyneczki w środku kajaka ale to nie problem. Fotel ten sam. Otwory też. Lekko inne wykończenie.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka