Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Brig ma ten 11,5 o ile dobrze pamiętam (teraz jeszcze Hobie :))

Idealne na małe akweny i rzeczki. Brig z nim biegał mając go nad głową więc jest w miarę lekki do targania na auto. Jest szeroki i stabilny - można na stojąco obławiać i sporo bagażu ze sobą zabrać. Ale na dłuższe dystanse się średnio nadaje(chyba, że wmontujemy silnik elektryczny lub mamy pudzianowe łapki i pary jak lokomotywa). Mój predator 13 jest trochę szybszy i nie traci na stabilności do tego mokena ale znowu wagowo jest też już większy problem. 

Z mojej strony mogę opisać połów z kajaka w samych superlatywach. Pływałem w czterech wędkarskich kajakach i jako wędkarski najbardziej podpasowały mi te szerokie gdzie tracimy na prędkości ale zykujemy wygodę i komfort połowu na stojąco. Co moim zdaniem jest sporym plusem. 

Znowu na morze pewnie będą lepsze te węższe i szybsze gdzie głównym atutem jest przecinanie fal przy dopływaniu na miejscówki. 

Jest to moja opinia poparta małym doświadczeniem więc proszę z przymróżeniem oka na to patrzyć :)

O Kubie nie czytałem, nie widziałem nigdzie info. Co się stało? 

Jak ktoś by miał chęć sprawdzenia jak się tym pływa to zapraszam w sezonie.

• 0

http://jerkbait.pl/blog/4/entry-153-close-call-czyli-tym-razem-by%C5%82o-naprawde-blisko/

Ja osobiście trafiłem na super pogodę, ale parę razy dostałem falę po przepływającym statku...Rozmokły mi kanapki, a oporówka w Stellce odmówiła posłuszeństwa ;)

http://basshunting.blogspot.com/2013/06/kayak-19062013.html

• 0

Witam, mam do rzeki kilka minut piechotą ok 200m i od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem kajaka a żeby sobie popływać od tak dla relaksu, ale od kiedy przeczytałem że kajak można zarejestrować i też z niego łowić pomyślałem że dobrze żeby ten kajak nadawał się też i do łowienia dlatego raczej typowy wędkarski odpada. Jaki kajak byście mi polecili/doradzili?

• 0

Pewnie ciężko będzie ocenić jak będzie się sprawdzał przy połowie.

Najlepiej to podjechać zabrać na wodę i potestować :)

Akurat ten sprzedawca ma niedaleko miejsce w którym można potestować (przynajmniej takie informacje od nich dostałem :)). Innej rady pewnie nie dostaniesz bo ciężko będzie sie wypowiedzieć o tym sprzęcie jak nikt go nie używał.

Przedzwoń do nich, pogadaj, umów się i zwoduj. Zabierz ze sobą kijek pomachaj. Później to samo z modelem bardziej na ryby przeznaczonym dla porównania. 

• 0

Witam,potrzebuję pomocy przy wyborze.Będę pływał na rzece sredniej wielkośći,dosyć szybki uciąg(zakaz używania wszystkich  silników)  tylko napęd ręczny.Pod prąd do 5 km i potem spływ.Nie widziałem wędkarzy w kajakach.Miejscowi używają tylko pychówek.Podoba mi się

http://www.ekajak.com/sklep/kajak-feelfree-lure-115-350-wedkarski-nowosc-2014-p-235.html

co myslićie o nim może ktoś posiada i podzieli się opinnią. A jeśli nie ten to który?

• 0

A ja dwa dni temu nabylem Ocean Kayak Trident 13 ;-)

Pierwszy test na malej rzeczce zaliczony. Zwykle lowie z brzegu lub lodzi, nieraz juz lowilem z kajaka lub kanu, i to jest chyba to, co najbardziej lubie: Dzike, ciche, "nieodkryte" jeszcze zakamarki z perspektywy zaby, no, prawie ;-)

Edytowane przez yacaré