Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jakby ktoś był zainteresowany, to w dziale sprzedam umieściłem gotowy do pływania zestaw FeelFree Moken 14" z silnikiem Haswing Osapian 55/60LBs z maximizerem, ze zrobioną prze ze mnie pawężą pod silnik do której też przykręcałem przekaźnik echosondy.

Wspawałem też w dziobie mocowanie na akumulator Toyama 80Ah. 

Z mojego doświadczenia wynika że zamocowanie akumulatora pod pokładem znacznie poprawiło stabilność (obniżenie środka ciężkości), natomiast "spawanie" polietylenu nie jest wcale takie proste jak to na filmikach na Youtube pokazują ;)

Edytowane przez glider

• 0

Moje marzenie to Suzuki Jimi  :) chociaż golfikiem też daję radę , w tamtym roku pozmieniałem sprężyny i amortyzatory ,dałem też pod nie tulejki , to golfik stoi troszkę wyżej , jest to wersja SDI co roku wymieniam tylko klocki , jakieś tam sworznie od 6 lat jeżdżę na tych samych świecach żarowych , nie mam problemu w największe mrozy , puki daję radę to i nie opłaca mi się zmieniać :)

Vitara tez by dala rade, szczegolnie po malych przerobkach ;)

• 0

GoloGolo,

pytam, bo sam meczylem sie przez sezon z zewnetrzna instalacja (z tylu, w miejsce steru) - czasami sie cos zawiesilo (zielsko), czasami przestawilo, ale najgorzszy byl kazdorazowy montaz i demontaz... przy tym calym majdanie, ktory zabieram, kazde uprostszenie to ulga... Z ta temperatura to chyba nie tak do konca, jesli przetwornik jest otoczony cienka warstwa wody, potrzebnej by sygnal sie mogl rozchodzic, powinien nawet przez kadlub po pewnym czasie ja poprawnie pokazywac... Mi udalo sie znalezc rozwiazanie montazu pod kadlubem, w dedykowanej do tego celu wnece, przeprowadzenie kalbla przez dziure odprowadzajaca wode z pokladu, w innym wypadku montaz wewnatrz bybly dla mnie najlepsza opcja.

• 0

No ja mam jak mam. Mnie pasuje. Rurki wkładam w dedykowane uchwyty montażowe na klik, podłączam kabel i tyle, 15 sekund roboty. Jak się coś zaczepi to łatwo mi go podnieść do góry i oczyścić, to samo na płyciźnie, podnoszę żeby nie zahaczył o kamienie itp. Zrobię jakąś fotkę z wody to wstawię.

Montaż we wnęce pod kajakiem to dobre rozwiązanie, chyba najlepsze ale dedykowany "korek" trochę kosztuje.

Nie mam na razie siły ani czasu na kombinowanie nad takim montażem DIY. bo kupiłem motocykl i latam po okolicy jak tylko mam wolna chwilę :)

• 0

No wlasnie... tu 15 s, tam 20, niby nic ale... Na poczatku wydawalo mi sie, ze z montazem we wnece "nie da sie" - mam chyba takie samo echo jak Ty (elite4 bez chirpa) i transducer byl za duzy, az mnie oswiecilo, ze mozna zmienic stopke, ktora sobie dorobilem sam. Postaram sie wstawic zdjecie. Motocykle juz mam "za soba" ;-), faza lodzi motorowych jeszcze trawa, ale kajak - to jest to! :-)

• 0

Tak siedzi echo na kajaku. Niestety system montażu np od RAM jest drogi więc trzeba było zrobić to na elementach z Castoramy :)

Przetwornik osadzony na rurkach PCV do wody zimnej i jest podnoszony w razie wpłynięcia na płyciznę albo przy potrzebie oczyszczenia z zielska. Do tego łatwo go zdemontować do transportu. Aku wewnątrz kajak, jedna dziura i dławik na wyprowadzenie zasilania.

IMG_0395.JPG

Chej mam pytanko :)

Rozumiem że wpust kabla do środka kajaka to poprzez dławik? Potrzebuję puścić kable w kajak ale może się zdarzyć, że znajdzie się w tym miejscu pod wodą więc to musi być szczelne. Jakieś konkretne urządzenie polecisz? :)

28725477381_f66ae164a9_o.jpg

28518369310_6579de60c1_o.jpg

• 0

Pstryknę foty jak będę blisko. Uchwyt zrobiony bez dziurawienia kajaka jedynie dobrym pomysłem będzie przełożenie aku na przód by wagę rozłożyć po całości :)

Pływałem teraz bez echo, a w telefonie niedokładnie mi pokazuje prędkość więc w przybliżeniu max predkość około 7km/h. czas to minimum 6h z trolem i castem - więcej jeszcze nie miałem okazji popływać w ciągu dnia. Aku 70 albo 80 nie pamiętam.

Co mi się spodobało to przy jerkowaniu na stojąco nie muszę już kontrować wiosłem czy przysiadać po wiosło bo mam pilocik który się sprawdza w 100% :) 

Jedynie muszę pamiętać by zmniejszyć prędkość na minimum przed wstaniem bo jak już stoję a mam ustawioną prędkość do trola lub szybszą to niestety potrafi mocno pociągnąć i ryzyko wpadnięcia spore ale po chwili zabawy już wchodzi to w nawyk :)

• 0

Przydał by mi się mały silniczek na jesień , zawsze to szybciej w górę rzeki (6km) jak na wiosłach , a potem spływ z prądem i machanie spiningiem :) Do łódki z braćmi mamy elektryka i Mercurego 3,5k , do kajaka to by się nadał od kosy spalinowej sthill żeby dało się przerobić :)

Edytowane przez buszmen

• 0

Na Mazurach dziś nawet w miarę pogoda - nie padało i +22*C chociaż silny zimny wiatr :( w tygodniu też kosili rzekę , wczoraj z brzegu(padało) zero kontaktu z rybą , widocznie jest jeszcze ''przepłoszona'' chociaż dziś z kajaczka udało się złapać na wirówkę 20 okonków , małego szczupaczka i małego klenia :) Szczupak widocznie zaczyna szykować się do jesieni , gdyż oprócz maja to latem nigdy nie bierze na tej rzece :( dopiero pokazuje się właśnie w sierpniu , klenia jest chyba najwięcej w rzece , ale na spining to rzadkość już prędzej z gruntu - jest też wielgachny bolek , ale nie zdarzyło mi się go złowić :(   Testowałem też torbę jako dryfkotwę :) chyba trochę jest za mała i przepuszcza wodę , ale trochę spowolniała dryf , co przydaje się w prądzie , muszę coś wypróbować większego i pokombinować z jakimś sztywnym sterem , bo przy wietrze nie raz kajak idzie bokiem.

• 0

Na Mazurach dziś nawet w miarę pogoda - nie padało i +22*C chociaż silny zimny wiatr :( w tygodniu też kosili rzekę , wczoraj z brzegu(padało) zero kontaktu z rybą , widocznie jest jeszcze ''przepłoszona'' chociaż dziś z kajaczka udało się złapać na wirówkę 20 okonków , małego szczupaczka i małego klenia :) Szczupak widocznie zaczyna szykować się do jesieni , gdyż oprócz maja to latem nigdy nie bierze na tej rzece :( dopiero pokazuje się właśnie w sierpniu , klenia jest chyba najwięcej w rzece , ale na spining to rzadkość już prędzej z gruntu - jest też wielgachny bolek , ale nie zdarzyło mi się go złowić :(   Testowałem też torbę jako dryfkotwę :) chyba trochę jest za mała i przepuszcza wodę , ale trochę spowolniała dryf , co przydaje się w prądzie , muszę coś wypróbować większego i pokombinować z jakimś sztywnym sterem , bo przy wietrze nie raz kajak idzie bokiem.

A masz lure 10.

• 0

Długość to 315m a szerokość to 79cm  :) a Lure10 - długość 3,05m szerokość 91cm. :) kupiłem najmniejszy , bo i ja niski :) 169cm 74kg.  na rzekę nie potrzebowałem dużej jednostki :) lekki jest (25kg) przy mojej wadze mam małe zanurzenie , to i podatny na silny wiatr , jak miałem ponton to też nosiło mnie po rzece :)

• 0

Dziś pogoda prawie jak wczoraj , może trochę cieplej , ale więcej słońca no i deszczu :D , na mojej ulubionej płyciźnie jak zwykle można było liczyć na okonki i w razie większego deszczu uciec pod drzewo  ;) I jak zwykle cisza i spokój , troszkę zakłócona przez miejską stonkę na kajakach , którym musiałem odpowiadać dzień dobry i czy bierze  :angry:  ;)