Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki Arku za podpowiedź.

Przedstawię swoje wykonanie uchwytu na linę do kotwicy.

Zakupiłem zwykły zwijacz do kabla za 5 PLN troszkę starego ocieplenia do rur i parę trytytek.

Testy przeszło przy obciążeniu 1,5l wody. Oczywiście wypuściłem bąbel powietrza z butelki. Ładnie unosi butle więc jak pozostawię na chwilę kotwice w celu wyciągnięcia zaczepu etc. Ładnie widoczne czerwone coś na wodzie.

Teraz nawinięcie liny, kotwica i 2 karabinczyki.47efc31d3aaca6e4474a1b32a7b69081.jpg046883516e44bea4927f7a37fd302caa.jpga518dbad24066e5f5b0bca8a8be0885c.jpgc64bc8c80fe8dedb442aa8d3b08eb978.jpgbd92e5d844d121a9d36e65eef12ed29b.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Przepiękne [emoji16] , ale radzę coś innego będzie się plątało z otuliną.

Sama linka pływająca będzie unosiła wieszak jak chcesz coś dla widocznaści zamów na alle mini bojkę pomarańczową .

Ja mam białą bo taką znalazłem na szybko.d6279a5154fd0cdc8cebad5d0344f7f6.jpg

• 0

Ja mam taki zwijacz

http://allegro.pl/zwijany-sznur-na-pranie-bielizne-delight-i6833133154.html?reco_id=ed1a8a7d-0c1b-11e8-b1ae-246e96870598&bi_m=reco&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro

Wyciągam kotwicę, linka sama się zwija.

Linkę co jest w zwijaczu oryginalnie, trzeba całą wyciągnąć i prawie całą obciąć, do pozostałego końca przywiązać linę kotwiczną. Nie pamiętam ile mam tej liny, ale na pewno ponad 10 m wejdzie.

Oczywiście trzeba jeszcze przemalować zwijacz, by chłopaki na łowisku nie robili domysłów z różowego koloru????

• 0

Nie znalazłem większego zwijacza. Może od rolet są jakieś pojemniejsze modele.

W ten co mam pewnie wchodzi więcej niż 10m liny. Mam 3m przy kotwicy i to co w zwijaczu, na Odrze nigdy mi linki nie brakło. Fakt że mam cieńszą linkę niż twoja.

Wytłumacz mi jak to jest z tą bojką. Odpinasz linę i puszczasz bójkę wraz z zwijaczem do wody? Czy może wrzucasz kotwice i puszczasz całą linę do wody, a jej koniec zapinasz z bojką do kółka?

Edytowane przez mmedenski

• 0

Przedstawię swoje wykonanie uchwytu na linę do kotwicy.

Testy przeszło przy obciążeniu 1,5l wody. Oczywiście wypuściłem bąbel powietrza z butelki. Ładnie unosi butle...

Panowie to już drugi przypadek w tym wątku kiedy dajecie obciążenie w postaci napełnionego naczynia z wodą.... do wody  :). Wczesniej chyba kolega pisał o 5 litrowej bańce jako kotwicy.

Nie daje mi to spokoju bo tak na chłopski rozum to ile waży woda w wodzie ;) ? Woda że tak powiem waży tyle co woda. Z prawa Archimedesa wynikało by, że te na przykład 1.5l wody (w butelce plastikowej napełnionej do pełna) traci na wadze tyle ile waży wyparta przez nie ciecz, objętość butelki 1.5l wypiera 1.5l wody.

Czyli 1,5l minus 1.5l = ?? :)

• 0

Panowie to już drugi przypadek w tym wątku kiedy dajecie obciążenie w postaci napełnionego naczynia z wodą.... do wody :). Wczesniej chyba kolega pisał o 5 litrowej bańce jako kotwicy.

Nie daje mi to spokoju bo tak na chłopski rozum to ile waży woda w wodzie ;) ? Woda że tak powiem waży tyle co woda. Z prawa Archimedesa wynikało by, że te na przykład 1.5l wody (w butelce plastikowej napełnionej do pełna) traci na wadze tyle ile waży wyparta przez nie ciecz, objętość butelki 1.5l wypiera 1.5l wody.

Czyli 1,5l minus 1.5l = ?? :)

Po części racja :)

Ale pełna butla wody bez bąbla powietrznego idzie na dno.

• 0

Fajny statek! Gratuluje! A teraz szykuj kasę na dodatki bo sie zacznie - echo, srecho, kotwica, srotwica... i tak bez końca [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Kotwica już prawie zmontowana, czekam tylko na linę.

Ten rok napewno biczowanie bez echo, muszę uzbierać parę zł ;)