Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Polska wdzięczności.[emoji4]

Krzysiu z całego serca dziękuję.[emoji106][emoji2]

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Miło, i danie główne, i zagryzka :-D

Ale, ale, pytanko. Jaki tu butki zakupić żeby nie wytłuc tej pianki wygłuszającej dno kajaka? Zakładam że neoprenowe. Macie jakieś sprawdzone typy?

• 0

Oto jeden z plusów kajaka jaki już zauważyłem. Przetwornik, echosonda, kable, akumulator. Wszystko schowane w sonar podzie :) wsadzamy sonar-pod do kajaka, co zajmuje jakieś 5-10 sekund i możemy już łowić :)

cce9fe2804845e23gen.jpg

Czy nie lepiej było by gdyby ten sonar był w tym pudle zamiast na zewnątrz? Wtedy na pewno o nic się nim nie zahaczy. Jak sądzicie?

• 0

No, to wiem na czym stoję - dosłownie i w przenośni Dzięki

W przyszłym tygodniu zamieszczę zdięcie podłogi mojego pierwszego kajaka który stał cztery lata na dworzu.(kolega trzyma go na działce)

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

Czy nie lepiej było by gdyby ten sonar był w tym pudle zamiast na zewnątrz? Wtedy na pewno o nic się nim nie zahaczy. Jak sądzicie?

Zamontowany wewnątrz nie ma prawa działać poprawnie. Trzeba by kombinować z podnoszeniem denka sonar poda, gra niewarta świeczki.

• Like 1

• 0

Żeby sonar działał poprawnie nie może być powietrza pod nim. Czyli jeśli włożymy go do tej skrzynki i wlejemy doń wody to może będzie działał? Ja w belly mam sonar włożony za plecami pod styropianowym fotelem. Pomiędzy sonarem a wodą jest materiał z którego zrobiono belly. Nic nie wystaje mi poza belly boat. A działa poprawnie (bo belly zanurzone jest lekko w wodzie). Jak miałem ponton, to w drewnianej podłodze wycinałem prostokąt 15x18 w który wkładałem sonar i dociskałem lekko do oryginalnego materiału podłogi. Zalewałem lekko wodą i tak pływałem. Nie było zakłóceń. Jeśli to są kajaki wędkarskie, to może ciekawe by było właśnie takie rozwiązanie? 

P.S. Jeśli to pudło ze zdjęcia powyżej jest puste w środku, to warto by zrobić testy: włożyć sonar i wlać trochę wody. Kto wie? Ciekawe czy tworzywo z którego wykonano to pudło będzie powodować zakłócenia. 

Edytowane przez SPIDERLING84

• 0

Jedynym rozwiązaniem na Twój problem byłby sonar-pod, który miałby 2 komory. Jedna otwartą i drugą suchą. I ta pierwsza musiała by nie mieć dna, wtedy byłoby chyba ok :)

Ja nie mam z tym problemu, nie będę pływał w roślinach itp.

Edytowane przez wobler129
  • Like 1

• 0

Są odpowiednie nakładki do osłonięcia przetwornika, a jak ktoś chce zawsze można zrobić montaż w specjalnej piance 

post-51248-0-32118800-1521136924_thumb.jpg

Tak na zdrowy rozum  z sonar podem opory przy pływaniu powinny być mniejsze niż bez niego,dno kajaka mamy wtedy względnie  płaskie.

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 0

vBartek... Nie przypominaj :( Jezioro poszło do rybaka a resztę można dopowiedzieć sobie samemu... Przez kilkadziesiąt lat było PZW i nie było żadnego problemu. Było drobne kłusownictwo itd. To co się tam wyrabiało i wyrabia aktualnie przechodzi ludzkie pojęcie...

• 0

do sonar poda moza zastosować uchyt naklejke od go pro :) jednym ruchem zdejmujesz i po te macie , w razie jakiejś kolizji też zabezpiecza to nasz przetwornik , pierwsze pęknie mocowanie kamerki niż sam czujnik.

post-51248-0-81527900-1521144392_thumb.jpg

post-51248-0-59321500-1521144414_thumb.jpg

A Tu wersja hd z alu , która można przykręcić 

post-51248-0-44534600-1521144628_thumb.jpg

Edytowane przez Tu nie ma ryb.
  • Like 1

• 0

Mam i ja...Arek, dzięki wielkie!

post-65110-0-04705400-1521147707_thumb.png

Big Fish 120

Kajaczek jest lepszy niż myślałem.

Głęboki, wygodne duże siedzenie, i otwarty pokład. Wrażenie prawie jakbym siedział w Hobie Pro Angler. Taki jak chciałem. Jakość rewelacja.

Jeśli będzie tak pływał jak wygląda to będę mógł go śmiało polecić.

Edytowane przez mmedenski
  • Like 1