Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Przede wszystkim nie ma co się bać wiercić w kajaku, luki do bakist nie są w 100% szczelne, po całym dniu pływania na pewno na dnie kajak znajdzie się  pare mililitrów wody w każdym kajaku, nawet najbardziej markowym :)  

wiercić nie przejmować się :)

• 0

Oj, tu się nie zgodzę, mój może nie markowy to jak na razie nie nabiera wody????. No ale u mnie nie ma otwieranych luków.

Choć raz po pływaniu coś chlupie zdrowo, już psy na producencie wieszałem. Ale okazało się że woda zbiera się pod plastikową nakładką na dno, tą co się na niej stoi.

Swoją drogą fajny patent bo woda która wlewa się do kajaka odrazy spływa pod tą nakładkę i pokład jest zawsze suchy.

Edytowane przez mmedenski

• 0

Co do przetwornika, to będzie szyna i do tego uchwyt na przetwornik możliwe że ten: 

https://www.rammount24.pl/product-pol-5316--Ramie-montazowe-przetwornika-z-18-calowym-sztywnym-aluminiowym-pretem.html

Chyba, że coś podpowiecie innego. 

Bateria w luku w jakimś coverze + złącze + wiercenie? Dobrze rozumiem? 
Jeśli ktoś mógłby wrzucić zdjęcia będę wdzięczny ;)

• 0

Co do przetwornika, to będzie szyna i do tego uchwyt na przetwornik możliwe że ten:

https://www.rammount24.pl/product-pol-5316--Ramie-montazowe-przetwornika-z-18-calowym-sztywnym-aluminiowym-pretem.html

Chyba, że coś podpowiecie innego.

Bateria w luku w jakimś coverze + złącze + wiercenie? Dobrze rozumiem?

Jeśli ktoś mógłby wrzucić zdjęcia będę wdzięczny ;)

Dziurę na złącze zrób w deklu, albo w kadłubie obok echa.

• 0

To nie jest złącze przepustowe przez poszycie kajaka tylko złącze szczelne kabla.

Poszukaj dławika elektrycznego w hurtowni.

Ja tak zrobiłem i działa choć niektórym sie nie podoba. [emoji12]

Taki jak ten przykładowo

https://goo.gl/images/HFWFK3

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

no właśnie, w przemyśle nie w kajaku :P mam ten czarny i jestem zadowolony 

szukałem jakiegoś fajnego uchwytu do relingów i ten był super 

https://www.taurus.info.pl/pl/p/Thule-Hullavator-Pro-Uchwyt-do-przewozu-kajaka/11739?gclid=CjwKCAjwiurXBRAnEiwAk2GFZk8X6DIiztFRm3Gw_D8zPp3krkS9uLVCtiJ1MLtdWDu5cOtYpYbhPxoC2nUQAvD_BwE

do puki nie zobaczyłem ceny :P 

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 0

Moim zdaniem chyba najlepszy sposób załadunku na samochód:

Mój leasingodawca by mnie zabił chyba :)

Osobiście nigdy, przenigdy nie użyję takiego sposobu (w takiej właśnie formie) - naprawdę dbam o dach, relingi i generalnie o auto

Edytowane przez Dano.

• 0

Dach tam przecież nie ucierpi, bo kajak opiera o relingi, a potem o belki bagażnika. Bardzo dobry sposób. Wygodny i szybki. Wiele sposobów sprawdzałem i ten wydaje mi się najlepszy. Jedyne co zmodyfikowałem, to dodaję montowaną na szybko dodatkową belkę między belkami bagażnika na bocznej krawędzi, tak żeby o tę właśnie belkę opierać kajak, a nie o reling. 

Edytowane przez Hurrican
  • Like 1

• 0

Mój leasingodawca by mnie zabił chyba :)

Osobiście nigdy, przenigdy nie użyję takiego sposobu (w takiej właśnie formie) - naprawdę dbam o dach, relingi i generalnie o auto

Chwali się, też dbam. I uwierz, kładziesz wzdłuż kajaka(równolegle do belek) ręcznik z mikrofibry na relingu, i nie ma śladu wsuwania kajaka. Jeśli się nadal boisz, że coś się stanie, dodatkowa "szybka" belka wzdłuż relingów, zapewnia 100% bezpieczeństwa nawet najostrożniejszym :) Oddala kajak od krawędzi dachu o ładnych killka cm. Sposób ładowania i rozładunku wg mnie genialny w swej prostocie, i użyteczności. Nawet ostatnie chuchro wrzuci w ten sposób kajak na dach, niezbyt się przy tym pocąc. Inna sprawa, to pasy i sposób zabezpieczenia na czas podróży. Macie jakieś patenty? Ja luźne końce pasów dowiązuję do uchwytów z boku kajaka, tak, aby uniemożliwić ruch kajaka w przód i tył, podczas gwałtownego hamowania, tudzież ruszania z "parą"...

• Like 2