Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

witam!

byłem dziś po testować świeżo zamontowany ster.

różnica w pływaniu jest dramatyczna.

zupełnie inna jakość. kajak płynie dokąd się chce niezależnie od wiatru, kierunku fali ect.

dopiero teraz pływanie sprawia po prostu frajdę.

moim zdaniem kajak bez steru biorąc pod uwagę wiatr sprawia wrażenie wykastrowanego. ze sterem natomiast, to zupełnie inna bajka. aż dziw bierze że ten niewielki kawałek plastiku tak ułatwia pływanie. kajak na niewielkie ruchy steru reaguję natychmiast. manewrowanie jest łatwe i precyzyjne. można się skupić na wiosłowaniu i podziwianiu widoków. mogę teraz spokojnie płynąc w poprzek wiatru przestać wiosłować i chwilkę odpocząć, podczas gdy kajak bedzie siłą rozpędu płynął po kursie bez upierdliwego skręcania na wiatr. coś pięknego.

dla tych którzy się zastanawiają/wahają czy inwestować w ster, sugeruję zakup. nie będziecie żałować.

pozdrówka

ps.

nic nie złowiłem, ale i tak było fajno

:lol:

20120919dsc0134.jpg

Uploaded with ImageShack.us

• 0

Przy 2:13 widać dla czego nawet wędkarski kajak powinien mieć jakieś podparcie dla kolan. W tych kajakach w zasadzie nie ma kontroli przechyłów, co w takich sytuacjach jak ta na filmie będzie skutkowało wywrotkami, lub wyciąganiem wędkarza z kajaka. Szeroki kajak morski można by było w tej sytuacji bez większego problemu obrócić.

• 0

Kuba, uwierz mi że nie ma takiej sytuacji żebyś nie dał rady wyjść z kajaka. Nawet jak siedzi się w kajaku tak sztywno że upchnięcie się w nim zajmuje 15min, to wyskakuje się pod wodą w 5s.

Ja w swojej łupince siedzę na tyle pewnie że nawet jak byś mnie na lądzie do góry nogami zawiesił to byś mnie nie wytrząchnął :D

Inna sprawa że jak byś trzymał kajak kolanami to w razie wywrotki, można wstać eskimoską ;) Tylko w tej sytuacji trzeba by mieć na tyle zimną krew żeby wiosło najpierw znaleźć :D

• 0
Kuba, uwierz mi że nie ma takiej sytuacji żebyś nie dał rady wyjść z kajaka. Nawet jak siedzi się w kajaku tak sztywno że upchnięcie się w nim zajmuje 15min, to wyskakuje się pod wodą w 5s.

Ja w swojej łupince siedzę na tyle pewnie że nawet jak byś mnie na lądzie do góry nogami zawiesił to byś mnie nie wytrząchnął :D

Inna sprawa że jak byś trzymał kajak kolanami to w razie wywrotki, można wstać eskimoską ;) Tylko w tej sytuacji trzeba by mieć na tyle zimną krew żeby wiosło najpierw znaleźć :D

Plywalem w tym roku pierszy raz na kajku i potwierdzam wychodzenie przy wywrotce jest ekspresowe, zaliczylem 3 smiechu bylo co nie miara bo to byl taki brateski splywik.Nawet zastanawialem sie czy nie zabrac muchowki ze soba , i dobrze ze zostala w domy bo by byla pewnie z 7-8 czesci skladana.

• 0
a nie wkklejalem videa z nim kilka postow temu? wiesz moze ile kosztowal? Bo wydaje mi sie, ze bym kupil 2 zwykle kajaki i lodke aluminiowa.. ;)

http://www.ekajak.com/sklep/hobie-mirage-pro-angler-nowosc-2012-p-162.html

http://www.ekajak.com/sklep/hobie-mirage-pro-angler-facelift-2013-p-130.html

plus wodotryski...