Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zobaczcie co wprowadza producent feelfree. Może przyciągną tym kajaczkiem pontoniarzy. Może być dobre na większe akweny, gdzie na miejscówki daleko

Nie rozumiem jak można robić takie rzeczy, gościu nawet nie widział na oczy tego niebieskiego szerszenia a robi recenzje. I pierdzieli takie głupoty  że aż uszy więdną.

Do tego ma tak irytujący akcent....

Kajaczek(?) będzie bardzo niedrogim rozwiązaniem ale też ubogo wyposażonym, wszystko co widać na  fotkach to akcesoria. Fabrycznie wyposażony będzie tylko w fotel i regulowane oparcia pod stopy. Wszystkie elementy będzie można dokupić osobno.  Co znacząco wpłynie na jego szeroką dostępność - osobiście mi się to bardzo podoba.  

Będzie można zamontować napęd elektryczny , nożny  lub sonarpoda do czujnika. No i oczywiście silnik zaburtowy na pawęży, do wyboru będzie pare opcji montażowych dobranych pod różnych producentów silników. Na pierwszy rzut oka bardzo solidnie wykonane elementy sterowania a pamietajmy że to tylko prototyp, wiec finalnie powinno być jeszcze lepiej.

Porozmawialiśmy chwile na targach z twórcą kajaka na stoisku Feel free gdzie była jego światowa premiera ogólnie bardzo Fajny gość :)

@Hurrican słusznie,  ale chyba te nasze sprzęty też już nie wiele maja z kajakami wspólnego :P 

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 0

Nie rozumiem jak można robić takie rzeczy, gościu nawet nie widział na oczy tego niebieskiego szerszenia a robi recenzje. I pierdzieli takie głupoty że aż uszy więdną.

Do tego ma tak irytujący akcent....

Kajaczek(?) będzie bardzo niedrogim rozwiązaniem ale też ubogo wyposażonym, wszystko co widać na fotkach to akcesoria. Fabrycznie wyposażony będzie tylko w fotel i regulowane oparcia pod stopy. Wszystkie elementy będzie można dokupić osobno. Co znacząco wpłynie na jego szeroką dostępność - osobiście mi się to bardzo podoba.

Będzie można zamontować napęd elektryczny , nożny lub sonarpoda do czujnika. No i oczywiście silnik zaburtowy na pawęży, do wyboru będzie pare opcji montażowych dobranych pod różnych producentów silników. Na pierwszy rzut oka bardzo solidnie wykonane elementy sterowania a pamietajmy że to tylko prototyp, wiec finalnie powinno być jeszcze lepiej.

Porozmawialiśmy chwile na targach z twórcą kajaka na stoisku Feel free gdzie była jego światowa premiera ogólnie bardzo Fajny gość :)

@Hurrican słusznie, ale chyba te nasze sprzęty też już nie wiele maja z kajakami wspólnego :P

Kiedy będzie dostępny, od jakiej ceny będą się zaczynać?

To wciąż jest kajak, w końcu hobbie to nie rower wodny i myślę że może wstrzelić się idealnie w rynek. Jeśli cena nie będzie znacznie odbiegać od pontonów czy małych łódek.

Jeśli dziś miałbym kupować kajak mocno bym się temu przyjrzał ????

• 0

Zgadzam się, że to bardzo fajny pomysł, ale z kajakami łączy go jedynie wspólny producent. Dla mnie np. kajak "czystej rasy" jest napędzany wiosłami, a napęd nożny to efekt mezaliansu kajaka z rowerem wodnym. Nawet tak genialny sprzęt jak Hobie przestał być 100% kajakiem.

Być może ten piękny niebieski twór to owoc wakacyjnej miłości kajaka i pychówki pozostawionych w letnią noc bez opieki na przystani ;).

Dla mnie kajak ma być lekki i mieć możliwie małe zanurzenie. Nawet najlepszy kajak nigdy nie będzie motorówką czy rzeczną pychówką, tak jak latający samochód nigdy nie będzie pełnoprawnym samolotem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Dalej masz możliwość pływania tylko na wiosłach. Nikt Ci nie nakaże zapinać silnika. Dopuki da się tymi kajakami pływać na wiosłach jak tradycyjnymi kajakami i da się przewieźć na dachu, to będą dla mnie kajaki.

Ciekawe czy 14 będzie 2 osobowa czy 1 i już bliżej bedzie normalnej łódki, w końcu waga przy takiej długości zmienia zupełnie funkcjonalność , raczej nie wrzucisz go na dach auta. Przy takiej wadze pokusilbym się na zrobienie hybrydy kajaka i bassboata i tak potrzeba będzie przyczepę.

Jeszcze jakby dali możliwość kupna napędu hobbie lub silnika z GPS i kotwicą, to by zabili konkurencję nie tylko kajakową????. Szczególnie jak zaczną wrzucać filmiki z kajakiem idącym w ślizgu ????

Mi się podoba innowacyjność gości z feel free, czego nie można powiedzieć o Pelikanie (o tym właśnie pisałem wcześniej). Wprowadzają produkty w których zawsze jest coś nowego, co chciałoby się mieć w swoim kajaku. Oby tylko cena była bliżej big fish, a nie lure.

Edytowane przez mmedenski

• 0

Na wstępie napisałem, że podoba mi się pomysł tyle, że to jest hybryda z genami kajaka, a nie kajak. Myślę, że z czasem to ustrojstwo dorobi się własnej nazwy. Np. BOYAK czyli skrzyżowanie łodzi z kajakiem ;).

• 0

Czternastki normalnie wozimy na dachu, często po dwie obok siebie na normalnym kombi. 

Cena będzie wyjątkowo przystępna. Kurcze nie chce walnąć babola ale chyba tak , będzie opcja w 14 na drugi fotel jak dobrze pamiętam.  

kajak czy nie każdy oceni to jak mu pasuje  :)  amerykance mówią o hobiakach boat's wiec jest to jakiś punkt wyjscia

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 0

Dalej można pływać nim na wiosłach więc to kajak, tylko trochę szerszy ;-)

czy jak do zwykłego cienkiego kajaka zamontujemy silnik to przestanie być kajakiem ?

nie będzie kajakiem z doczepionym silnikiem

Łódką też można pływać na wiosłach, co nie czyni ją kajakiem. Przecież to pływadło nawet kształtem nie przypomina kajaka. Gdyby nie producent, to nawet przez myśl by mi nie przeszło, że to coś ma jakikolwiek związek z kajakiem. To jest łódeczka - skorupeczka :)  

• 0

a dla mnie co pływa na jednym wiośle dwupiórowym to kajak

Arku, to żaden wyznacznik. Są przecież kajaki napędzane wiosłami jednopiórowymi.

Jak dla mnie idea kajaka jest trochę inna, to ma być stosownie wąskie pływadło do szybkiego przemieszczania się, wprawiane w ruch wyłącznie siłą mięśni człowieka. Nie piszę specjalnie ramion, aby hobiaka pod to podciągnąć :) Tu przynajmniej w miarę proporcje kajaka są zachowane:)  

• 0

Daleko temu do kajaka ponieważ kajak z założenia ma być wąski i stawiać minimalny opór.

Sama idea bardzo ale to bardzo fajna.

Mikro łódź sit-on-top, jest too wiele ciekawsze niz wszelkie mikro łódki skorupowe czy pontony.

Amerykanie mają Skiffy, ni to łódź ni SUP ni kajak a fajne przeokrutnie.

https://www.skifflife.com/2726827/ambush-microskiff-super-skinny/

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez GoloGolo

• 0

Czternastki normalnie wozimy na dachu, często po dwie obok siebie na normalnym kombi.

Cena będzie wyjątkowo przystępna. Kurcze nie chce walnąć babola ale chyba tak , będzie opcja w 14 na drugi fotel jak dobrze pamiętam.

kajak czy nie każdy oceni to jak mu pasuje :) amerykance mówią o hobiakach boat's wiec jest to jakiś punkt wyjscia

Łukasz, wiem że wrzucasz takiego klocka na dach, ale jakbym miał wybór przy zakupie wybrałbym 12, bo nad wodę jeżdżę sam, a miejsca jest dość. 14, do tego spalina, elektryk, akumulator i pozostałe graty, samemu słabo to widze

• 0

Ciekawe jak by tutaj dali silnik. A ten drugi kajak wieloosobowy też fajny - mało wywrotny. A Tak Serio dobrze że coś robią. Niech to się nazywa kajak, łódka, motorówka i niech nas stać na to będzie. Proszę nie piszcie pierdół o tym co to jest. Tylko gdzie to mogę przetestować im daj ocenić ;) .576a785a2ae64df974da0beea87fc6a5.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

No i o to pewnie chodziło producentowi. Żeby o tym pływadle pomyśleli i kajakarze i pontoniarze. Może niech się wypowiedzą osoby które same łowią i planują zakup pontonu czy mikro łodki, czy rozważyli by zakup czegoś podobnego.

Ja zostaję przy koncepcji ortodoksyjnego kajaka. Same wiosła bez pedałów. Tam gdzie zamierzam łowić nie sprawdzi się jakikolwiek inny napęd. Mimo to uważam, że to jest bardzo ciekawa konstrukcja i pewnie znajdzie amatorów. Jestem ciekaw czy polski przedstawiciel będzie go miał w ofercie.