Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

https://www.skifflife.com/2726827/ambush-microskiff-super-skinny/ 

Wydaje mi się że z tym może być tak jak z rowerem , do puki jest w ruchu to jest stabilne... :D

o na przykład tak :D 

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 0

Jak ktoś kaman po portugalsku to opis http://www.topboats.com.br/produtos.jsp?linhaproduto=1&produto=12&tipoFoto=lanchas reszta ze mną ma google tłumacza i obrazki.

Napisałem do nich, ciekawe czy odpowiedzą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Dziękuję za powitanie i poświęcony czas! Tak, zapewne zrobię lub kupię w najbliższym czasie anchor trolley system, bo ma to sens Z której strony kajaka to zamontować? Ma to znaczenie? Czy jest tu ktoś z okolic Wrocławia, kto ma zamontowany ten system u siebie? A odnośnie "dupy w wodzie", to jeśli faktycznie będzie to problem, to kupię sobie styropianową podstawkę, jaką montuje się w aucie dla dzieci I będzie git

I jak tam ? Popływane już na Catfishu ? Jeśli tak to podziel się wrażeniami :)

Bo coraz bardziej  mnie kusi zakup :rolleyes:

Edytowane przez thug

• 0

Hej. Dziękuję za odzew. Interesują mnie podstawowe rzeczy. Stabilność podczas wędkowania, czy da się rzucać na stojąco?

Sprawność przemieszczania. Czy fotel wygodny i tyłek suchy ;) Ogólne wrażenie, czy warto zacząć przygodę z wędkarstwem kajakowym od tego modelu. Planuję pływać po mniejszych jeziorach. Łowić na lekkie i średnie zestawy.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

• 0

Ja dodam od siebie ze pływałem sezon na hobie compass który ma 3,6m i łowilem na stojąco choć nie czułem się pewny, raczej była to bariera psychologiczna, a łowienie na stojaka z catfish-a jakoś bardzo słabo widzę. Kajak jest super ale jak kupie się byle co to później już jest byle jak i można łatwo się z razic. Można to porównując do prób łowienia UL multikiem tatula która ma ciężka szpulke.... Zarazić jest się łatwo. Jak chcesz kupić coś dobrego i żeby cena nie zabiła crluj w feel free lure, często pojawiają się używki i wtedy potestujesz i będziesz wiedział czy to jest to czy nie. Mój kolega napalil się na kajak kupił popływal kilka razy i sprzedał. Ja się zakochałem w tym pływadle :)

• Like 1

• 0

Na początku nie mogłem się przekonać nawet do podniesienia siedziska na wyższy poziom [emoji16]

Ale to kwestia wewnętrznego lęku i przełamania go. Teraz łowie na stojąco.

Bardzo ważne jest pakowanie kajaka z obniżeniem środka ciężkości.

Aku od echa mam na dnie, przynęty pod siedzeniem a jak coś na dłuższą wyprawę to w bagażniki w kadłub, byle jak najniżej.

Ale do takiego poziomu opanowania jeszcze nie doszedłem.

Może poćwiczę w tym roku.

https://youtu.be/UrQj9WfllWc

Edytowane przez GoloGolo

• 0

post-65110-0-78066100-1555441262_thumb.png

Może w niektórych kajakach można ustawić siedzenie podobnie jak w moim, tylko ważne by pasy trzymały fotel by się nie rozwalił.

Nie wyobrażam sobie łowienia na stojąco bez podpórki. Co innego stanąć na chwilę, a co innego ryzykować kąpiel szczególnie w zimnej wodzie.

Edytowane przez mmedenski

• 0

Hej. Dziękuję za odzew. Interesują mnie podstawowe rzeczy. Stabilność podczas wędkowania, czy da się rzucać na stojąco?

Sprawność przemieszczania. Czy fotel wygodny i tyłek suchy ;) Ogólne wrażenie, czy warto zacząć przygodę z wędkarstwem kajakowym od tego modelu. Planuję pływać po mniejszych jeziorach. Łowić na lekkie i średnie zestawy.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Jako pierwszy kajak na początek moim zdaniem jak najbardziej. Należy jednak pamiętać, że jest to tani kajak i niestety ma swoje wady.

Stabilność ocenia dobrze. W pozycji siedzącej czuje się komfortowo. Nigdy nie udało mi się go wywrócić, a często wędkuje siedząc na rancie z nogami w wodzie. Wędkowanie na stojąco raczej odradzam. Problematyczne jest już samo wstawanie - siedzi się bardzo nisko. Dodatkowo gdy już stoimy miejsce na nogi nie jest płaskie, a delikatnie wybrzuszone. Zdarzało mi się owszem łowić na stojąco, ale zawsze przy bezwietrznej pogodzie i dobrze zacumowany kajaku.

Siedzenie jest średnio wygodne. Na krótkie wyprawy wystarcza, jednak jak przyszło wędkować trzy dni pod rząd po 8h dyskomfort był odczuwalny.

Mokry tyłek to raczej standard. Jak wcześniej wspomniałem siedzimy nisko w takiej że tak powiem 'wnęce' także przy wiosłowaniu zawsze trochę wody się nazbiera. Receptą na ten problem jest podłożenie czegoś pod siedzenie. Są takie podkładki choćby na ali. Mi się sprawdziła i dodatkowo poprawiła nieco wygodę siedzenia. 

Co do przemieszczania się nie mam żadnych zastrzeżeń. Na moje potrzeby w zupełności wystarcza. Pływam nim głównie po starorzeczach, niewielkich jeziorach.  Z pewnością są szybsze i bardziej zwrotne kajaki, ale ten w swojej klasie cenowej spisuje się w mojej opinii dobrze. 

Obok ceny która bez wątpienia jest jego dużym plusem, należy wymienić również gabaryty - nieduży i nieciężki. Zwracam uwagę na ten szczegół bo sam mieszkam w bloku a swoje catfish'a trzymam w piwnicy. ;)

Jeśli nie chcesz dużo wydać, a mimo wszystko spróbować jak to jest wędkować z kajak, to moim zdanie jest to słuszny wybór. Myślę że się nie zrazisz, a tak jak ja pozytywnie zarazisz do tego typu wędkowania.

Pozdrawiam. 

• Like 2

• 0

Thug na OLX masz dwie oferty Wildfish do 2000 zł a one mają normalne wysokie siedzenie.

Jak widać koleś też na nim stoi.

To siedzenie przekonało by mnie do zakupu bo tym pianko nie ufam, raz że nisko a dwa że dupą w mokrym.

Druga sprawa że jak Cię nie wciągnie to sprzedasz bez straty a jak zalapiesz to tak samo i wtedy kupisz se nówkę za 10kpln jakiegoś wypas sprzęta.

https://www.olx.pl/oferta/kajak-wedkarski-wildfish-9-kajak-potestowy-CID767-IDvMmWW.html

Edytowane przez GoloGolo
  • Like 2

• 0

Nie wiem czy fajna bo są chyba trzy różne na OLX na ten kajak i jest w czym wybrac. W tym zakresie chyba jednak godne uwagi.

Ja nigdy nie pływałem tym kajakiem, ale wolał bym dopłacić do normalnego siedzienia gdybym to ja kupował.

Co do wstawania to w moim kajaku jest pasek który pomaga ponieść dupsko do pionu.

[emoji16]

• Like 1

• 0

Cześć! Trochę to trwało, ale miałem inne rzeczy na głowie... W ubiegłym tygodniu udało mi się  w końcu wyrwać na chwilę nad wodę. Zabrałem ze sobą "błękitną łupinę"

Muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z tego, jak zachowuje się na wodzie: jest bardzo zwrotny, dosyć szybki (czego obawiałem się w związku z dość dużą szerokością), łatwo utrzymuje się na kierunku. Mimo tego, że dość mocno wiało i lekko uniesiony dziób działał trochę, jak żagiel - bez problemu udawało się skorygować kurs i prosto go prowadzić. Siedzenie jest też ok. Wcale nie jest mokro pod "czterema literami". Siedzi się pewnie, choć po 5 godzinach pływania bolał trochę tyłek

Jeśli chodzi o wędkowanie z tego kajaka, to moim zdaniem jest rewelacyjny na niewielkie rzeki, ale nie tylko. Dokładnie o to chodziło mi, kupując go. Ma wystarczającą ilość schowków, uchwytów na wędki. Muszę jeszcze zmodyfikować system kotwiczenia, by łatwiej ułożyć się właściwą burtą w stronę łowiska (zgodnie z sugestiami kolegów). To tyle na szybko! :-)

Fotki:

https://drive.google.com/file/d/1phdzNSft8RHCEvNR_ArqAi9oGsN4Z8w_/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1ox7Yr9P3KbUMypSO9XHJT-Yg4N3vuGqM/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/19HURMj7VWri4Oz3FjeiKpEYKA3ebw4ez/view?usp=sharing

Edytowane przez tr33
  • Like 1