Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tym bardziej zazdroszczę...

????????????????????????????????????????

A dmuchańca oglądałem na pierwszych targach na których był wystawiony

Pływając na Belli pewnie nie zauważasz pewnych szczegółów ,ale dla nas wędkarzy jest ważne też to byśmy wrócili do miejsca z którego wypływamy

Błądz przepłynęli więcej niż 300 m w poszukiwaniu ryb

Dmuchaniec jest dobry do pływania przy pomoście bo jak wypłyniesz dalej i zawieje wiatr to możesz nie wrócić do Brzegu ????

Jeszcze takich tam parę szczegółów ,ale to nie na dzisiaj bo siadam do winka ????

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

No już bez przesady, jeśli w prognozach nie zapowiadają mocniejszego wiatru, spokojnie można kilka km nakręcić niemal dowolnym pływadłem. Jak ktoś jest sprawny i zdeterminowany to i kilka km Wisłą pod prąd zrobi takim sprzętem. Ale oczywiście są do tego lepsze narzędzia. Do wędkowania od dmuchańca lepszy jest polietylen, a jeszcze lepsza łódka z silnikiem, ale każdy wybiera to na czym mu najbardziej zależy.

• 0

Osobiście jeśli miałbym kupować dmuchańca, szedł bym bardziej w coś tego typu

Sporo miejsca w środku i możesz tam wstawić co Ci się spodoba. Jak ktoś zrobi w końcu katamaran wędkarski w technologii drop-stitch to może być strzał w dziesiątkę. Byłby szybki, sztywny, lekki i mieściłby się w bagażniku.

Edytowane przez Włóczykij

• 0

Rozwiń swoją myśl, bo nie wiem do czego pijesz? Zaryzykuję stwierdzenie że na różnych pływadłach napędzanych wiosłem spędziłem "ciut" więcej czasu od Ciebie, więc jakieś doświadczenie mam. Tego że katamaran w technologii drop-stitch może być szybszy od typowego wędkarskiego kajaka przy zastosowaniu tego samego napędu, jestem więcej niż pewien.

• 0

Osobiście jeśli miałbym kupować dmuchańca, szedł bym bardziej w coś tego typu

https://youtu.be/fBQ3TenWvz0

Sporo miejsca w środku i możesz tam wstawić co Ci się spodoba. Jak ktoś zrobi w końcu katamaran wędkarski w technologii drop-stitch to może być strzał w dziesiątkę. Byłby szybki, sztywny, lekki i mieściłby się w bagażniku.

Ale po co wydziwiać skoro są sprawdzone kajaki z napędami lub bez na których się pływa wygodnie, bezpiecznie i bez problemu się je ładuje na dach. Jak ktoś chce na sile kajak a go nie stać na te dobre to niech lepiej sobie po prostu to odpuści i kupi zwykle Kolibri z silnikiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

• 0

Rozwiń swoją myśl, bo nie wiem do czego pijesz? Zaryzykuję stwierdzenie że na różnych pływadłach napędzanych wiosłem spędziłem "ciut" więcej czasu od Ciebie, więc jakieś doświadczenie mam. Tego że katamaran w technologii drop-stitch może być szybszy od typowego wędkarskiego kajaka przy zastosowaniu tego samego napędu, jestem więcej niż pewien.

????????????????????????????????????????????????

Po tym co piszesz stwierdzam że nie masz bladego pojęcia o pływaniu kajakiem Wędkarskim,

Twoja wiedza zaczerpnięta jest chyba z YouTube ciśnienie bary i te wszystkie informacje Po co komu potrzebne

Najważniejsza jest praktyka a ty widocznie jej nie posiadasz w ogóle

Kajakiem Wędkarskim na wiosłach pod prąd Wisłą jeszcze w dodatku dmuchańcem

Proszę Nie wprowadzaj ludzi w błąd

• 0

Dmuchaniec ma nad sztywną konstrukcją jedną podstawową przewagę, która dla kogoś może być kluczowa.

Z dmuchańcem mogę wsiąść do autobusu, podjechać nad Wisłę, spłynąć do Modlina obławiając po drodze wszystkie fajne miejsca, a w Modlinie wsiąść do pociągu i wrócić do domu.

Panowie patrzycie z perspektywy własnej dupy i nie bierzecie pod uwagę potrzeb innych osób. Z góry zakładacie, że każdy ma gdzie trzymać i czym przewieźć sztywny kajak, a świat wcale się nie kończy na waszej rzeczywistości.

• Like 1

• 0

Po tym co piszesz stwierdzam że nie masz bladego pojęcia o pływaniu kajakiem Wędkarskim,

Twoja wiedza zaczerpnięta jest chyba z YouTube ciśnienie bary i te wszystkie informacje Po co komu potrzebne

Najważniejsza jest praktyka a ty widocznie jej nie posiadasz w ogóle

Kajakiem Wędkarskim na wiosłach pod prąd Wisłą jeszcze w dodatku dmuchańcem

Proszę Nie wprowadzaj ludzi w błąd

Ile km przeplynąleś Wisła pod prąd żeby się za mnie wypowiadać?

Bo ja łącznie coś ok 4tyś km. W tym spokojnie ponad 100km sprzętem o porównywalnych lub gorszych właściwościach nautycznych niż wędkarskie kajaki.

Z dmuchańcami też miałem więcej do czynienia niż Ty, wnosząc po Twoich wypowiedziach.

• 0

@Włóczykij Wisłą pod prąd , pokonałem 2 razy po 500 m

I nigdy na wiosłach

Ale nie ma problemu Zadzwoń kiedy będziesz miał ochotę podstawie Kajak i pokażesz jak Ty to robisz

Czekam ,ale wiem że się nie doczekam ????

• Like 1

• 0

@Włóczykij proszę żebyś się odniósł do tego co napisałeś

kilka km Wisłą pod prąd zrobi takim sprzętem

????

Celowo wyciąłeś "sprawny i zdeterminowany"?

Nie polecam pierwszemu lepszemu amatorowi schodzenia na Wisłę w kajaku w ogóle. Ale każdy kajakarz z przeciętną kondycją i dużym obyciem, jest w stanie popłynąć 2-3km pod prąd Wisły niemal dowolnym kajakiem.

• 0

Celowo wyciąłeś "sprawny i zdeterminowany"?

Nie polecam pierwszemu lepszemu amatorowi schodzenia na Wisłę w kajaku w ogóle. Ale każdy kajakarz z przeciętną kondycją i dużym obyciem, jest w stanie popłynąć 2-3km pod prąd Wisły niemal dowolnym kajakiem.

Ale po co się męczyć na wiosłach i nie mieć przyjemności z wędkowania jak można kajakiem z napędem i w trakcie płynięcia rzucać i wędkować.

• 0

@Włóczykij Wisłą pod prąd , pokonałem 2 razy po 500 m

I nigdy na wiosłach

Ale nie ma problemu Zadzwoń kiedy będziesz miał ochotę podstawie Kajak i pokażesz jak Ty to robisz

Czekam ,ale wiem że się nie doczekam ????

Wyślij numer na priv.

Możemy się umówić na jakiś weekend po majówce albo w tygodniu ok 18:00 podstaw dowolny wedkarski kajak napedzany wiosłem, ja zabiorę SUPa i zobaczysz jak idzie dmuchany sprzęt na kajakowym wiośle.

• 0

Ale po co się męczyć na wiosłach i nie mieć przyjemności z wędkowania jak można kajakiem z napędem i w trakcie płynięcia rzucać i wędkować.

Oczywiście można, tylko ja próbuję doradzić w kwestii dmuchanców, których według mojej wiedzy nie produkują z napędem innym niż wiosło.

I zgodzę się że wędkowanie z pływadła z napędem nożnym prawie zawsze będzie wygodniejsze.

• 0

Oczywiście można, tylko ja próbuję doradzić w kwestii dmuchanców, których według mojej wiedzy nie produkują z napędem innym niż wiosło.

I zgodzę się że wędkowanie z pływadła z napędem nożnym prawie zawsze będzie wygodniejsze.

Twoja wiedza też tu troszkę jest ograniczona aa0cef478043400be9ec5911c4226f42.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 0

Z dmuchańcem mogę wsiąść do autobusu, podjechać nad Wisłę, spłynąć do Modlina obławiając po drodze wszystkie fajne miejsca, a w Modlinie wsiąść do pociągu i wrócić do domu.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Piszesz o jakiś ekstremalnych rzeczach łowienie ryb ma być przyjemnością nie pracą

Tarmoszenie 30 kg paki z autobusu na brzeg rzeki po wszystkich dziurach ,krzakach i piachach spływ potem powrót na piechotę do pociągu

Wiesz co wolałbym kupić Wodery i pochodzić brzegiem rzeki ????

Za jakie grzechy mam się tak męczyć ?

To jakiś brak zdrowego rozsądku

• Like 1

• 0

No i widzisz, ja się dziś dowiedziałem że są dmuchańce z napędem nożnym, Ty się dowiesz po majówce że jak się wie jak to da się niemal każdym kajakiem pod prąd pływać.

Różnica między nami jest taka że ja nie drwię z ludzi mających inne potrzeby i wymagania co do sprzętu, a staram się rzeczowo doradzić.

• 0

Piszesz o jakiś ekstremalnych rzeczach łowienie ryb ma być przyjemnością nie pracą

Tarmoszenie 30 kg paki z autobusu na brzeg rzeki po wszystkich dziurach ,krzakach i piachach spływ potem powrót na piechotę do pociągu

Wiesz co wolałbym kupić Wodery i pochodzić brzegiem rzeki

Za jakie grzechy mam się tak męczyć ?

To jakiś brak zdrowego rozsądku

A kto niby ma oceniać,czy ten rozsądek jest jeszcze zdrowy,czy już nie.

Mam kilku kumpli,którzy tak właśnie "spływają" ( i do tego pontonami ).

Zapewniam,zabawa jest przednia. W czasie tych "męczarni za grzechy" 

wypasione skorupy (Lodzie,kajaki) pozostają w garażach.

Włóczykij wie co mówi.

• Like 1

• 0

Wiem bo też nie raz tak robiłem, co prawda nie z dmuchańcem, a z freestylowym polietylenem i nie z wędkami (choć się da)

Ale za to bez uzależniania się od kogokolwiek. Pływadła które można załadować do komunikacji zbiorowej mają swoje bezdyskusyjne zalety, ale jak wszystko, nie są pozbawione wad. Ważne żeby podejmować decyzję świadomie.

• 0

Pax Vobiscum - Panowie!

Mój post nie miał na celu wywoływanie burzy na Forum, ale skierowany był do osób, które miały rzeczywisty kontakt i najlepiej jakieś doświadczenie do tego sprzętu! Znam jakość dmuchanych konstrukcji SG i każdemu mogę doradzić czy warto kupić  belly  od tego producenta bo użytkuję go już 2 sezony. Nie chodzi mi o ekstremalne pływanie pod prąd, ponieważ użytkować go będę na Zatoce Puckiej i ewentualnie niewielkich zbiornikach śródlądowych. Potrzebuję sprzętu o dobrych właściwościach nautycznych, łatwego do rozłożenia i złożenia, a także transportu.

Pozdrawiam,

Gadda

PS> A ile kosztuje taki Mirage I 11S, jakie ma parametry i gdzie go można zobaczyć? Wygląda interesująco...