Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
 Dlatego użytkownicy komercyjni powinni dostawać eksmisję z wątków takich jak ten, do wątków komercyjnych, inaczej zawsze będzie kończyło się jatką.

To od razu z Mefisto, Psułkiem i wszystkimi Rodbuilderami. Bo też doradzają. A skąd mamy wiedzieć, że nie dogadałeś się z producentem, czy też z dystrybutorem Ellinga i bierzesz kasę za propagowanie ich produktu , a nie tak bezinteresownie, dla dobra Kolegów . A może ja coś doradziłem i coś z tego miałem.

Masz od dwóch lat wątek-ponton kajak Elling Cardinal, przenieś się do odpowiedniego wątku to wszędzie zapanuje spokój. I Twoje pomysły skądinąd fajne będą trafiały na podatny grunt.

• Like 1

• 0

Możecie mieć problem z dogadaniem się, bo gdybyś rozmawiał z użytkownikiem Hobie, normalnym facetem z jajami, to po wymianie kilku zdań, gość pewnie by stwierdził: Ok. masz co masz, pływasz na czym chcesz. Nie ma problemu. Jak chcesz to możemy popłynąć na ryby. Gdybyś rozmawiał z jakimiś zakompleksionym baranem, to ten za wszelką cenę starał by Cię przekonać, że jego kajak jest najlepszy, a Ty masz badziewie. Pewnie byście się pokłócili, a nawet jeśli nie, to o wspólnym wędkowaniu pewnie nie byłoby mowy. On by popłynął ze swoimi kolesiami na Hobie, a ty mógłbyś na nich tylko popatrzeć. Ewentualnie zabrali by Cię żeby się z ciebie ponabijać.

Panowie, czytajcie ze zrozumieniem, nikt was nie obraził. No chyba że identyfikujecie się z tym sposobem działania ;)

@Włóczykij kpisz ze mnie? Gość ma poważne problemy z samym sobą. Pisze jakieś brednie wyssane z palca snuje domysły na temat tego co Arek może a czego nie może , rzuca teksty  o normalnych facetach z jajami a sam nie ma na tyle odwagi by porwać się rozmowę twarzą w twarz.  Pamietam gościa z targów i pasuje to wszystko co tu widzę do tego jak odebrałem jego osobę na żywo.  

Najzabawniejsze jednak jest to że gdy tylko ja albo Arek skrytykujemy jakiś kajak wystawiony do publicznej oceny  ,lub w tym przypadku ponton, zainteresowany odbija piłeczkę w stronę Hobie :D ( Co w tedy chcą nie chcąc przeradza się w reklamę, bo niby czemu mam biernie patrzeć na bzdury wypisywane przez  osoby które w  99% nie widziała żadnego z kajaków o którym się wypowiada, )

Woleli byście dostawać informacje, ze chińskie nie ergonomiczne badziewie jest szczytem techniki ? Ze kajaczki 280cm będą dobrze zachowywać się na wodzie ? Że cienki jak tyłek węża i sztywny Pu wytrzyma targanie po krzakach ? Czy jednak rzetelną ocenę , nie zawsze usłana różami  bo taka w 90% będzie gdy przychodzi nam ocenić chińskie produkty? 

Piszecie tu o natrętnej reklamie?  Janusz Cały czas przyrównuje swój  pontonik do kajaków H, co samo przez się jest zabawne. Konkretnie ten cytat "Tutaj sytuacja jest jeszcze inna. Kayak Fishing Poland jest dilerem i nie może przyznać: Ok. to co masz jest równie fajne jak to co ja sprzedaję" Nawet średnio ogarnięta osoba nie porwała by się na taką ocenę po 5 minutach obserwacji obydwu jednostek.  Arek nie może przyznać bo po prostu by skłamał ze to równie fajne rozwiązania bo takimi nie są.  Cardinal to prosty wąski ponton, z airmatą która w wędkarskich pontonach nie zyskała wielu fanów. O uchwytach borika nie chce się rozwodzić ale my zrezygnowaliśmy z produktów tej firmy na rzecz marek takich jak Ram Mounts i Railbaza. Te po prostu nas nie zawodzą jak miało to miejsce w przypadku systemu borika u naszego kolegi Mariusza S. Ale tego też nie ogarnie przez  wąski pogląd i nie znajomość rynku, najzwyczajniej w świecie nie wie że są lepsze rozwiązania.

Producenci kajaków zainwestowali olbrzymie pieniądze w swoje produkty i wyceniają je tak żeby się sprzedały. Tak jest w przypadku hobie tak jest w przypadku Feel free i Jacksona  każdego jednego chińskiego produktu. Producent zna wartość i wycenia tak by się sprzedał ,nie taniej nie drożej. Świadomy wartości tego co sprzedaje , zawsze udostępni produkt na testy.

Ponton Kardinal może być fajnym rozwiązaniem dla osób które nie mogą sobie z różnych względów pozwolić na normalny kajak  albo normalny ponton  a jednak chciały by mieć oba te rozwiązania, Niestety nie będzie to ani najlepszym pontonem ani najlepszym kajakiem jak to bywa za zwyczaj z rozwiązaniami typu 3w1. 

Aha Panowie jeszcze chciałem zauważyć że  tu  rozmawiamy o kajakach  , nie o waszych żonach nie musicie bronić ich do ostatniej kropli krwi, tym bardziej  że niektórzy z was  jeszcze ich nawet na żywo nie widzieli... 

• 0

@Włóczykij Nie odpowiedziałeś na zadanie pytanie

Gdzie mogę w polskiej dystrybucji znaleźć podlinkowane przez ciebie kajaki?

Oprócz Pelikana i ala canoe bo te wiem kto sprzedaje

I jeszcze jedno Czy Ty w ogóle widziałeś któryś z tych kajaków na żywo ?

Ps. stwierdzenie ,,raczej nie są złe " jakoś do mnie nie trafia

Świadczy o tym że nie wiesz o czym piszesz

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

Co do uchwytu na wędki pomysł dobry ale do pontonu , 3 sezony nie zdarzyło mi się podczas rzutu zahaczyć o kije postawione za mną pionowo. To dla tego że siedzę zawszę w tym samym miejscu, w przypadku pontonu i łodzi te rozwiązanie mi się już nie sprawdza. Czyli tam gdzie mogę siadać lub łowić w różnych miejscach ,  ławka  lub obrotowy fotel nie wymusza na nas zawsze tej samej pozycji przez co może zdarzyć się zapomnieć gdzie odłożyliśmy wędki.   Pozycja pozioma wzdłuż kajaka według mnie jest najbardziej urazogenna i podczas dobijania do brzegu i w czasie odkładania kija na miejsce, ja jeden w ten sposób tak utopiłem , znam jeszcze 2 osoby które to spotkało oczywiście przez nie uwagę w ferworze walki .  Używając bocznych uchwytów na wędki po za borysem kajaka ,nie mamy drugiej szansy pomimo tego że kij dość wolno tonie...

Amerykanie trzymają wędki wewnątrz kajaka poziomo, do tego tez nie mogę się jakoś przekonać.

• 0

Ja pierniczę zostawić was na 5 minut samych i ręce bolą od opadania. [emoji16].

Ten dziwny pontono-kajak też jest ok ale raczej daleko mu do kajaka a bliżej do czegoś, co z silnikiem pozwoli na dłuższe wypady. Osobiścienke się nie podoba. Wolał bym mały RIB z konsolą po środku i wędkowanie jak ze skutera.

Niestety ja też jakiś czas temu odniosłem wrażenie o stronniczości Arka na dwie marki i nawet była dyskusja dosyć mocna bo wiele osób również zauważyło to wcześniej . Natomiast Arek ma olbrzymią wiedzę i olbrzymie doświadczenie, tego sie ukryć nie da. Trzeba z tego korzystać i tyle. Jak ktoś potrafi rozmawiać i odfiltruje sobie marketing od wiedzy to dowie się czego potrzebuje, a jak chce kupić i nie ma uprzedzeń to Arek paru osobom tu sprzedał dobry sprzęt w dobrej cenie. Jakoś nikt nie narzekał. Natomiast rynek jest wolny i szukać trzeba.

Hobie świetna marka ale nie każdego stać na gadżet za naście tysięcy złotych, a czasem nawet stać ale rozsądek nie pozwala.

Tłumaczenie że lepiej wydać naście niż dwa za chińczyka jest ok, ale jest kupa kajaków markowych bez napedu za 1/3 ceny Hobie, naprawdę bardzo dobrych. I rynek wtórny też ma co nieco do zaoferowania.

Z mojej strony osobiście widzę rynek kajakowy jako złota żyłę odkryta przez amerykanów, którzy płacą krocie za hobbystyczne gadżety i cool look. Jest na czym zarobic i z kogo kasę wyciągnąć. Dotyczy to wszystkich marek kajakowych i osprzętowych. Dobrym przykładem jest RAM Mount, świetny system ale za parę elementów trzeba 1000zl albo lepiej. W USA wyjdzie 250$, gdyby u nas było 250 zł to jest ok ale niestety. Gadzety=kasa

W takich przypadkach polecam Pinterest i tablice z rozwiązaniami kajakowymi, kopalnia wiedzy dla tych co się nie boją modyfikować swój sprzęt i rozróżniają młotek od pilota TV.

Wracając do kajaków - mój Jackson nie ma startu do Hobie z napędem, gdy przychodzi do walki na dużym akwenie ale ma niezaprzeczalna zaletę - przechodzi po wszelkich mieliznach, chaszczach czy ukrytych kłodach bez szwanku. Tu gdzie wedkuję ma to krytyczne znaczenie i jestem z tego zadowolony.

Myślałem o elektryku ale tylko na przeloty, natomiast martwi mnie dźwiganie dodatkowych ciężarów. Wiosło jest ok.

Proponuję więcej luzu i jak to mówią na forum gitarowym - graj, nie perd@/!

BTW

Nie byłem w tym roku jeszcze nad wodą ze skorupą, problemy życiowe nie pozwalają może w końcu jutro mi się uda.

Sprzęt przygotowałem. [emoji16]

821272f89819322a3cd8253cc824459d.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 3

• 0

tu jest pokaże jedną ważną rzecz , woda 1,4m bardzo czysta (powidz) z kajaków można naprawde bardzo zbliżyć się do ryb , w tym samym miejscu byłem wcześniej i póżniej łodzią na elektryku , nie udało się nic takiego zaobserwować. Myśle przewagą kajaków jest cisza i psucie tego elektrykami nie jest najlepszym pomysłem   :)  Na przeloty super, szczególnie te paro kilometrowe

post-51248-0-36651100-1560002676_thumb.png

to akurat były leszcze , bardzo duże nawet :P

Edytowane przez Tu nie ma ryb.

• 0

@Włóczykij Nie odpowiedziałeś na zadanie pytanie

Gdzie mogę w polskiej dystrybucji znaleźć podlinkowane przez ciebie kajaki?

Oprócz Pelikana i ala canoe bo te wiem kto sprzedaje

I jeszcze jedno Czy Ty w ogóle widziałeś któryś z tych kajaków na żywo ?

Ps. stwierdzenie ,,raczej nie są złe " jakoś do mnie nie trafia

Świadczy o tym że nie wiesz o czym piszesz

Wszystko trzeba palcem pokazać...

Ale cóż nie każdemu Google działa ????

https://www.sklep.kanokajaki.pl/23-wedkarskie

Nie widziałem tych kajaków, miałem Ci tylko wymienić te o których nic nie pisałeś a mogą być ok.

Ponoć już na wszystkim pływaliście...

A przy okazji, nie raz i nie dwa Ty krytykowałeś sprzęt którego nie używałeś i podejrzewam że nawet na żywo nie widziałeś.

Dopóki jest to konstruktywna krytyka to spoko, ale w Twoim przypadku często wchodzą niepotrzebne emocje i próba ubliżania inteligencji i doświadczeniu innych osób. W tym kontekście tym bardziej śmiesznie wygląda oburzenie na podobne zagrywki w Twoim kierunku.

Trochę to wszystko przykre, bo na prawdę wierzę że razem ze swoim wspólnikiem, macie ogromną wiedzę i doświadczenie i moglibyście rzeczowo doradzać. A takimi przepychankami wiele tracicie.

• 0

Ej @Włoczykij który twoim zdaniem kajak nadaje się do wędkowania z tych co podlinkowałeś oprócz oczywiście tych o których już było w tym wątku , czyli jackson , pelican i perception ?

https://www.sklep.kanokajaki.pl/wedkarskie/531-abaco-lux.html

Ja prawdopodobnie najlepiej czułbym się w tym. I obstawiam że przy koncepcji wodowania i kończenia wędkowania w tym samym miejscu na rzece, bez angażowania osób trzecich, tym kajakiem obskoczyłbym największy kawałek rzeki.

Ale to rozważania teoretyczne, bo nie szukam kajaka wędkarskiego. Na razie SUP mi wystarcza.

• 0

Widać na echo działanie napędy Hobie?

Na wioslach za kajakiem robią się delikatne wiry ale widoczne na echo. Przy energicznym wiosłowaniu schodzą aż do dna na 4-5m

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

To co widać  na echu to zakłócenia,  przetworniki są nadwrażliwe na wiosła , przynęty i inne obiekty obok nich, ,,słyszą je". Stożek 1metr pod przetwornikiem ma 30-40 cm średnicy i trudno by przy szybszym płynięciu mogły wchodzić w niego wiry.

• 0

https://www.sklep.kanokajaki.pl/wedkarskie/531-abaco-lux.html

Ja prawdopodobnie najlepiej czułbym się w tym. I obstawiam że przy koncepcji wodowania i kończenia wędkowania w tym samym miejscu na rzece, bez angażowania osób trzecich, tym kajakiem obskoczyłbym największy kawałek rzeki.

Ale to rozważania teoretyczne, bo nie szukam kajaka wędkarskiego. Na razie SUP mi wystarcza.

wyglada na rakietę długość i kształt bardzo ok  ale przez to może być mniej stabilny :)

• 0

Bo tu jeden kolega już też dmuchańca kupił , ale do tej pory zdjęcie nie wstawił

Zresztą chyba musi mieć bardzo dobre koneksje w SG , bo ja usiłowałem przetestować ich kajak dmuchany

I w tak dużej firmie jak Savage Gear Polska takowego do testów nie posiadają ,a jemu się udało.

@KFP - widzę że nawiązujesz do mojej wypowiedzi, więc postaram się ci odpowiedzieć.

Po pierwsze - już raz pisałem, że nie będę udowadniał, że nie jestem wielbłądem i na twoje zawołanie wstawiał fotki. Nie handluję sprzętem ani kajakami i na szczęście nie muszę fotografować się z tym całym kramem aby udowodnić jak jest doskonały. Fotografuję złowione ryby przed wypuszczeniem, a na takich zdjęciach sprzętu widać niewiele i znów zaczęłaby się przepychanka z wami, czy to na pewno ten sprzęt.

Po drugie- napisałem ,że od 4 maja testuję kajak SG Highrider, co nie oznacza, że ktoś dał mi go do testów, tylko że go kupiłem i testuję jego możliwości. Pewnie pamiętasz, że pisałem że na majówkę wziąłem kajak do testów, ale wziąłem go na 3 dni, od zaprzyjaźnionego właściciela hurtowni wędkarskiej, wpłacając 20 % wartości z założeniem, że jeżeli nie kupię kwota przepada.

Kajak mi podpasował, więc dopłaciłem 80% i testuję sobie.

Po trzecie- nie znam nikogo w centrali SG, ale bardzo bym się zdziwił gdyby chcieli dać do testów swój kajak komuś tak nieobiektywnemu jak sprzedawca kajaków polietylenowych.

Po czwarte- kajaki polietylenowe nie mają nic wspólnego z dmuchańcami, to są po prostu wydmuszki z polietylenu. :D

• 0

@Gadda skąd mogli wiedzieć, że jestem sprzedawcą czegokolwiek

Byłem po prostu zwykłym klientem ,który zadzwonił do działu marketingu

I proszę nie nazywaj mnie nieobiektywny bo taki nie jestem

Może tylko za bardzo dążę do ideału i nie mogę przełknąć wypisywanych przez niektórych niedorzeczności , ale zawsze w życiu staram się to co robię robić jak najlepiej

Jest to dziwne że tak duża firma nie ma sprzętu do testów

Stąd moje podejrzenia że starają się coś ukryć

Odsyłanie potencjalnego klienta do YouTube jest co najmniej śmieszne

Może źle odebrałem twoje intencje, ale po tym jak napisałeś że Używałeś Belli SG i teraz będziesz używał Kajak SG i jest to twoja ulubiona firma wyglądało to trochę jak reklama

I ta zaprzyjaźniona Hurtownia wędkarska o której też już pisałeś, ale moderator to usunął

No nie wyglądało to za dobrze

na pierwszy rzut oka ,sam musisz przyznać

Pozdrawiam

Ps . Miałbym taką prośbę

Może choć opiszesz swoje wrażenia z pływania jak zachowuje się na fali ,wietrze ?

Jaka jest stabilność , zwrotność ,łatwość składania ????

Edytowane przez Kayak Fishing Poland

• 0

Panowie, dajcie już spokój, bo zaczyna to przypominać tragikomedię i rozmowę posiadacza małego SUV-a z dystrybutorem Landrovera Defendera.

Jeden potrzebuje dmuchańca z możliwością w miarę komfortowego połowu, bo stawia na na kompaktowość przy przewozie i mozliwość trzymania w domu w szafie lub piwnicy, godząc się jednocześnie na niedogodności, a drugi może sobie pozwolić na komfort trzymania kajaka w piwnicy, wożenia go na dachu lub przyczepce itp itd.

Udowadnianie wyższości któregoś z rozwiązań jest bezsensowne.

• Like 3