Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Nie,,mam "ale plywam co chcesz wiedziec?

Jak chodzi o hobie Compass to jak najwięcej.

Na jakich akwenach plywales ?

Wrażenia że stabilności ?

Jak ten fotel, inny na plus czy na minus niż w Outback I PA ?

Plywales wersja z mirage GT czy 180 ?

Dzięki za odpowiedź

• 0

Plywam czasami intercostal wody pomiedzy wyspami a stalem ladem(nawet nie wiem jak to jest po Polsku)wersja chyba gt 12'z tymi pletwami chyba stabilny bo ja ze swoja niezdarnoscia nie wylondowalem w wodzie siedzenie z mesh jest spoko miejsca na graty tez. Ale mam znajomych wariatow co plywaja nimi offshore 5-10 mil lapia duze ryby i jeszcze sie nie potopili wiec chyba jest stabilny zabieraja tone gratow 3 wedki

Edytowane przez sharkfishing
  • Like 2

• 0

Plywam czasami intercostal wody pomiedzy wyspami a stalem ladem(nawet nie wiem jak to jest po Polsku)wersja chyba gt 12'z tymi pletwami chyba stabilny bo ja ze swoja niezdarnoscia nie wylondowalem w wodzie siedzenie z mesh jest spoko miejsca na graty tez. Ale mam znajomych wariatow co plywaja nimi offshore 5-10 mil lapia duze ryby i jeszcze sie nie potopili wiec chyba jest stabilny zabieraja tone gratow 3 wedki

.

Dzieki Bruno !

Pozdrawiam serdecznie

• 0

a tak sobie póki co wymościłem kajak :)

Widzę że w większości kajaków, skrzynki macie za plecami. U Ciebie też, jak z dostępnością sprzętu podczas pływania?

Sam próbowałem i nie podeszło mi to rozwiązanie. Skrzynka wylądowała przed nogami.

• 0

Spora część kajaków wędkarskich ma z przodu napęd, ale najważniejsze życzy trzyma się w przeróżnych skrytkach. Czy też pod siedzeniem, wszystko zależy od modelu jaki sie ma. W skrzynce to raczej takie rzeczy które nie są potrzebne w danej chwili, jakieś zapasowe narzędzia i akcesoria, jedzenie ekstra ubrania itd.

• 0

Mam skrzynkę z pudełkami, nie chowam drobnicy po kątach bo później nie mogę znaleźć. Przed sobą mam dosyć dużo miejsca, wymiana zestawu, zjedzenie kanapki...trudno sięgać po to wszystko jak ma się za plecami.

Stojąc na kotwicy mogę zrobić dużo rzeczy nie splywajac do brzegu.

Ot takie dywagacje;)

• 0

W skrzynce mam rzeczy/przynęty ktore nie sa w ciągłym obiegu, obok fotela mam dwa małe schowki w jednym jest małe pudełko z gumkami, szczypce itp. Przed sobą wyselekcjonowane przynęty, jak muszę kombinować to większe pudełko ląduje pod fotelem,z przodu w butelka z wodą, podbierak jeszcze dobrego nie ustaliłem

• 0

Jaki z tego wniosek? Każdy ma inne potrzeby i inny kajak który dostosowujemy do swoich potrzeb. Moje potrzeby to pudełko z błystkami za lub pod siedzeniem. Boczne kieszenie to szczypce, okulary i miarka.Skrzynki nie posiadam, zaraz za fotelem ma wodoszczelną skrytkę gdzie trzymam trochę rezerw, wagę i inne pierdoły???? Tylna platforma często jest zapakowana bagażem w wodoszczelnych workach, a przednia skrytka to ubrania namiot i śpiwór, lubię wyprawy z noclegiem????

• Like 1

• 0

Cześć wszystkim:)!

Nabyłem świetny kajak z napędem nożnym, „płetewki” - ????????.

Mam pytanie - wusuwając ster, nabierając prędkości, kajak nie płynie mi w lini prostej tylko delikatnie ustawia się bokiem, jest lekki opór i minimalny skręt w jedną stronę????????‍♂️. Zrobiłem dogłębne oględziny, ja się nie znam????????‍♂️, ale wydaje mi się, że to wina steru, który jest nieco wygięty. Czy mam go „wycentrować” czy wymienić na nowy i przede wszytskim czy to jest trafna diagnoza?

Foto poniżej. Mile widziane porady, dziękuję i pozdrawiam:)!

post-49556-0-86371600-1591999093_thumb.jpeg

Edytowane przez PILOT

• 0

Zeob zdjęcie w osi kajaka bo taka fotka nie wiele daja i jest myląca.

Ster wyglada na krzywy.

A tak w ogóle to weź jakas długą łate i pomierz sobie.

Wszystkie nierówność mają wpływ.

Pewnie ster da sie ustawić ale kazda korekta to opór znaczący dla takiej lekkiej jednostki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1