Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja wziąłem supernovę że względu na rozmiar, potrzebowałem dużego kajaka na wszystkie tobołki.

Pływam tylko w solance,cieśnina Mały Bełt , Zatoka Ho. W tym roku mam zamiar wypłynąć na Morze Północne, a za 3 tygodnie fjordy w Norwegii.

Specjalnie nic nie dokładałem, bo to co potrzebuje to uchwyty na wędki i takie dostałem z kajakiem. Zastanawiałem się nad echem ale nie za bardzo mi potrzebne , bo ja głównie za trocią pływam, choć może by się czasem przydało w poszukiwaniu dorsza????. Ale to znów parę kilo ekstra????, a ja mam i tak czasami mocno obciążony kajak i czuję tą wagę przy pedałowaniu.

U mnie pływanie nie polega tylko na wędkarstwie, ja sobie zwiedzam, łowię i biwakuję.

Mój wygląda tak https://www.instagram.com/p/BwwuFKUFMcD/?igshid=6v511eylhu28

• 0

Zastanawiam się nad tym kajakiem. Ktoś próbował. Znalazłem na necie te same kajaki i innych nazwach czyli raczej produkcja masowa mniejszych. Ciekawe jak ze stabilnością?

Piotrekdk ten Galaxy supernowa cenowo w DK nie wychodzi wcale drogo. Jakie wyposażenie miałeś w standardzie. Dołączam się w kolejkę o opis i jakieś szczegółowsze dane.

Pozdrawiam

Jak ktoś ma możliwość to w Niemczech je też sprzedają, czasami mają dobre promocje, ja mój kupiłem 2000DKK taniej.

• 0

Ja wziąłem supernovę że względu na rozmiar, potrzebowałem dużego kajaka na wszystkie tobołki.

Pływam tylko w solance,cieśnina Mały Bełt , Zatoka Ho. W tym roku mam zamiar wypłynąć na Morze Północne, a za 3 tygodnie fjordy w Norwegii.

Specjalnie nic nie dokładałem, bo to co potrzebuje to uchwyty na wędki i takie dostałem z kajakiem. Zastanawiałem się nad echem ale nie za bardzo mi potrzebne , bo ja głównie za trocią pływam, choć może by się czasem przydało w poszukiwaniu dorsza????. Ale to znów parę kilo ekstra????, a ja mam i tak czasami mocno obciążony kajak i czuję tą wagę przy pedałowaniu.

U mnie pływanie nie polega tylko na wędkarstwie, ja sobie zwiedzam, łowię i biwakuję.

Mój wygląda tak https://www.instagram.com/p/BwwuFKUFMcD/?igshid=6v511eylhu28

Dzieki za odpowiedź.

Fajnie wygląda.

Łowisz na stojąco ?

Czy nie ma warunków na to ?

• 0

Dzieki za odpowiedź.

Fajnie wygląda.

Łowisz na stojąco ?

Czy nie ma warunków na to ?

Po co łapać na stojąco jak możesz wygodnie siedzieć i łapać. Dajesz się nieść wiatrów lub prądowi i w tym czasie obławiasz wokoło. Zmiana miejsca i znów to samo, to nie to samo co z brzegu, tu masz pełny dostęp do wody????

• 0

Taka rada dla przyszłych nowych użytkowników: zadbajcie o swoje bezpieczeństwo a w drugiej kolejności o zabezpieczenie sprzętu podczas wywrotki. Najlepiej przeprowadźcie kontrolowaną wywrotkę ze sprzętem. Ja tego niestety nie zrobiłem. Oj byłem pewny stabilności swojego kajaka popartej filmami na YT. Niestety „ real ” był okrutny. Pare tysi poszło do wody. A to boli.

Dzisiaj zabieram tylko to co jest niezbędne i jest odpowiednio przymocowane. Podstawa to kamizelka i nóż przy sobie.

• Like 2

• 0

Jest parę podstawowych zasad których trzeba przestrzegać,a pływanie kajakiem będzie naprawdę bezpieczne

Trzeba poznać swój kajak,

na co go stać i jak zachowuje się na wodzie

Najlepiej w upalny dzień założyć kąpielówki i po nim pochodzić, do tego przeprowadzić ok dziesięciu wywrotek aby przyzwyczaić się do tego uczucia bo jest dość dziwne, tym bardziej gdy się go nie spodziewamy

nauczyć się wchodzić na niego z wody, jest to bardzo przydatna umiejętność ????

trzeba wziąć pod uwagę, że mokra odzież będzie to znacznie utrudniała

nie należy się go bać, należę nim się bawić, wszystkie ograniczenia mamy tylko w głowie

To tyle z treningu ????

Teraz najważniejsze

Zawsze, ale to zawsze zakładamy kamizelkę

nawet gdy jest bardzo gorąco i wydaje się nam, że kąpiel będzie przyjemnością

Pogoda często jest zmienna i potrafi naprawdę się rozwijać na środku dużego akwenu

Po niespodziewanym wpadnięciu do wody, czy to kajaka lub łodzi dostajemy zastrzyk adrenaliny na serce, co tak naprawdę tylko nas osłabia

Gdy się wynurzymy, czujemy się tak jakbyśmy przepłynęli już 200 m, serce wali jak dzwon, a do brzegu dalej może być bardzo daleko

Wiatr znosi jednostkę i ciężko jest ją dogonić

Dlatego gdy czujemy, że sytuacja jest bardzo poważna, dobrze jedną z linek przypiąć się do kajaka

Wszystko co robimy,ma być wykonane na prostym tułowiu nie schodzimy z osi ( podbieranie ryby, podnoszenie kotwicy, odhaczanie), nie sięgamy po nic bo automatycznie się wywrócimy

Dobry kajak i jest dużo dzielniejszy na wodzie od 4 metrowej łodzi, woda się przez niego po prostu przelewa, mam film na którym pływam po półtora metrowej fali

Staramy się nigdy nie przerywać wiosłowania bądź pedałowania, bo tracimy stabilność jednostki na wodzie jednym słowem zawsze do przodu, opór gaz ????

Jak o czymś zapomniałem

to proszę zapytać

Edytowane przez @Brig
  • Like 2

• 0

Jest parę podstawowych zasad których trzeba przestrzegać,a pływanie kajakiem będzie naprawdę bezpieczne

Trzeba poznać swój kajak,

na co go stać i jak zachowuje się na wodzie

Najlepiej w upalny dzień założyć kąpielówki i po nim pochodzić, do tego przeprowadzić ok dziesięciu wywrotek aby przyzwyczaić się do tego uczucia bo jest dość dziwne, tym bardziej gdy się go nie spodziewamy

nauczyć się wchodzić na niego z wody, jest to bardzo przydatna umiejętność

trzeba wziąć pod uwagę, że mokra odzież będzie to znacznie utrudniała

nie należy się go bać, należę nim się bawić, wszystkie ograniczenia mamy tylko w głowie

To tyle z treningu

Teraz najważniejsze

Zawsze, ale to zawsze zakładamy kamizelkę

nawet gdy jest bardzo gorąco i wydaje się nam, że kąpiel będzie przyjemnością

Pogoda często jest zmienna i potrafi naprawdę się rozwijać na środku dużego akwenu

Po niespodziewanym wpadnięciu do wody, czy to kajaka lub łodzi dostajemy zastrzyk adrenaliny na serce, co tak naprawdę tylko nas osłabia

Gdy się wynurzymy, czujemy się tak jakbyśmy przepłynęli już 200 m, serce wali jak dzwon, a do brzegu dalej może być bardzo daleko

Wiatr znosi jednostkę i ciężko jest ją dogonić

Dlatego gdy czujemy, że sytuacja jest bardzo poważna, dobrze jedną z linek przypiąć się do kajaka

Wszystko co robimy,ma być wykonane na prostym tułowiu nie schodzimy z osi ( podbieranie ryby, podnoszenie kotwicy, odhaczanie), nie sięgamy po nic bo automatycznie się wywrócimy

Dobry kajak i jest dużo dzielniejszy na wodzie od 4 metrowej łodzi, woda się przez niego po prostu przelewa, mam film na którym pływam po półtora metrowej fali

Staramy się nigdy nie przerywać wiosłowania bądź pedałowania, bo tracimy stabilność jednostki na wodzie jednym słowem zawsze do przodu, opór gaz

Jak o czymś zapomniałem

to proszę zapytać

Mądrze gadasz Kolego.

Wędki, torby lub pudełka trzeba na bieżąco zamykać - trzeba nauczyć się tego nawyku. Kleszcze, szczypce na lince lub retraktorze.I bardzo ważna uwaga- pamiętajcie aby wiosło było specjalną linką przymocowane do kajaka.

• 0

Pływam NUCANOE Frontier 12. Jeszcze do nie dawna był w Polsce dystrybutor. Już go nie ma. A szkoda.

Dobra teraz przyznaj, co zrobiłeś nie tak ????

Jednostka dość chybotliwa przez umieszczony za wysoko środek ciężkości (moja opinia) , ale w pewnym momencie się zatrzymuje i prostuje , do tego bardzo sprytny na wodzie szybki i zwrotny daje dużo radości dobry zakup, bardzo mi się podobał

Myślę że podczas przechyłu trochę spanikowałeś i przez to nastąpiła wywrotka

na kajaku największe figle płata nam głowa

Wiosło, podbierak, szczypce wszystko na sprężynkach ważne są też rękawiczki ułatwi nam to wypinanie ryby

pudełka pozamykane, zostawiamy tylko garść potrzebnych przynęt, ja mam jedno puste pudełko do którego wrzucam przynęty z innych różnych pudełek tak zwana baza ????

Pewnie byłeś na nim rozgoszczony jak w domu i poleciało wszystko do wody ????

no takie życie

duża głębokość, udało się coś uratować?

Edytowane przez @Brig

• 0

Proszę, jak możesz opisz sytuację jaka Ciebie spotkała

Dwa lata pływania od zakupu bez żadnej wywrotki. Czułem się pewnie. Mój N. Frontier daje dużo możliwości tuningowania, usprawniania. Wymyśliłem, że podniosę sobie wysokość fotela, bo i będzie wygodniej i większe pudełko włożę pod fotel.

Kotwiczę się na Odrze. Linka od kotwicy dodatkowo przesunięta specjalnym patentem na dziób. Ryby biorą, słońce świeci, idylla.

Poleciałem w bok w głupi sposób, wkładając okonia do siatki.

I tu się zaczyna przygoda. Ja w bok, kajak w bok, wiosło gdzieś tam i szok termiczny. Ciuchy mokre, ciągną w dół.

Milion myśli: wędki, sprzęt i trzeba się podnieść.

U mnie był problem, bo nie mogłem postawić kajaka. Lina od kotwicy trzymała. Po chwili brak sił, nerwy.

W końcu ogarniam temat i tu - brak noża przy pasku żeby ją przeciąć.

Podpływają do mnie ludzie na łodzi i pomagają. Ogarniam się, ale duże straty i nie potrzebne emocje.

Dlatego podpatrzyłem, że są takie wyjmowane pływaki- stabilizatory, które można użyć podczas postoju.

Nawet na Ali są do kupienia.

Dlatego było moje zapytanie czy ktoś to ma, używa. Jak to się sprawuje. Nie chce tez przesadzać z innowacjami bo to tylko kajak

• 0

Czyli się nie pomyliłem klasyczny błąd ????

też sięgałem kiedyś po bajkę jak odpłynęła i wydawało mi się że ją złapie ????

To dobry kajak tylko trochę się na nim poczułeś za dobrze, a życie szybko to weryfikuje

podniesienie fotela jest dużym błędem zmienia się wtedy cała charakterystyka pływadła

złe wspomnienia szybko przeminą

No rzece trzeba uważać z kotwiczeniem bo podczas wywrotki prąd wciąga kajak pod wodę gdy jest zakotwiczony na sztywno, szczególnie przy przelewach wodnych

opuścić fotel jak najniżej się da i na wodę ????

Napisz proszę ile masz wzrostu i jaka waga

Edytowane przez @Brig

• 0

Czyli się nie pomyliłem klasyczny błąd

też sięgałem kiedyś po bajkę jak odpłynęła i wydawało mi się że ją złapie

To dobry kajak tylko trochę się na nim poczułeś za dobrze, a życie szybko to weryfikuje

podniesienie fotela jest dużym błędem zmienia się wtedy cała charakterystyka pływadła

złe wspomnienia szybko przeminą

No rzece trzeba uważać z kotwiczeniem bo podczas wywrotki prąd wciąga kajak pod wodę gdy jest zakotwiczony na sztywno, szczególnie przy przelewach wodnych

opuścić fotel jak najniżej się da i na wodę

Napisz proszę ile masz wzrostu i jaka waga

Masz racje. Klasyczny błąd. Rutyna. Pewność siebie i sprzętu.

Ta przygoda dużo mnie nauczyła. Wyciągnąłem wnioski i stosuje je także podczas wędkowania z łodzi.

Co do moich osobistych parametrów: 194 cm, 96 kg. I wszystko wiadomo. Fotel już obniżyłem.

• 0

Ta przygoda dużo mnie nauczyła. Wyciągnąłem wnioski i stosuje je także podczas wędkowania z łodzi.

Co do moich osobistych parametrów: 194 cm, 96 kg. I wszystko wiadomo. Fotel już obniżyłem.

Super proporcje, jednak jesteś wysoki to też miało duży wpływ ja 176 na 105 ????

Jest mi trochę łatwiej, skupiona masa ????

z pływakami bym się jednak wstrzymał, dasz radę bez nich tylko nie można popełniać błędów

Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz

Dobre są kamizelki pneumatyczne bardzo wygodne w użytkowaniu, tylko nie z Julii ????

tylko jak będziesz kupował, to sprawdź czy jest nabój gazowy bo znam przypadki, że ktoś w sklepie go kradnie, a właściciel nieświadomy myśli że ma w pełni sprawną kamizelkę

Pozdrawiam

Edytowane przez @Brig

• 0

Super proporcje, jednak jesteś wysoki to też miało duży wpływ ja 176 na 105

Jest mi trochę łatwiej, skupiona masa

z pływakami bym się jednak wstrzymał, dasz radę bez nich tylko nie można popełniać błędów

Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz

Dobre są kamizelki pneumatyczne bardzo wygodne w użytkowaniu, tylko nie z Julii

tylko jak będziesz kupował, to sprawdź czy jest nabój gazowy bo znam przypadki, że ktoś w sklepie go kradnie, a właściciel nieświadomy myśli że ma w pełni sprawną kamizelkę

Pozdrawiam

Kamizelkę pneumatyczną mam. Teraz ją zawsze zakładam a nie trzymam na kajaku

• 0

No ja bym kamizelkę pneumatyczną odradzał z dwóch powodów.

Po pierwsze, taka kamizelka bardzo przeszkadza w wciągnięciu się na kajak po wywrotce.

Po drugie, zaliczając wywrotkę nie panujesz nad sprzętem który masz na kajaku, łatwo w coś się zaplątać, zahaczyć o kotwicę z przynęty i przedziurawić kamizelkę.

Ja używam kamizelki od NRS , specjalna dla kajakarzy, nie ogranicza ruchów ma praktyczne kieszenie w których można coś schować a przede wszystkim uchwyt na nóż.

Nie daje co prawda takiej swobody ruchów jak pneumatyczne, ale zawsze i w każdej sytuacji zadziała, a bezpieczeństwo chyba dla wszystkich jest najważniejsze.

• 0

Dwa lata pływania od zakupu bez żadnej wywrotki. Czułem się pewnie. Mój N. Frontier daje dużo możliwości tuningowania, usprawniania. Wymyśliłem, że podniosę sobie wysokość fotela, bo i będzie wygodniej i większe pudełko włożę pod fotel.

Kotwiczę się na Odrze. Linka od kotwicy dodatkowo przesunięta specjalnym patentem na dziób. Ryby biorą, słońce świeci, idylla.

Poleciałem w bok w głupi sposób, wkładając okonia do siatki.

I tu się zaczyna przygoda. Ja w bok, kajak w bok, wiosło gdzieś tam i szok termiczny. Ciuchy mokre, ciągną w dół.

Milion myśli: wędki, sprzęt i trzeba się podnieść.

U mnie był problem, bo nie mogłem postawić kajaka. Lina od kotwicy trzymała. Po chwili brak sił, nerwy.

W końcu ogarniam temat i tu - brak noża przy pasku żeby ją przeciąć.

Podpływają do mnie ludzie na łodzi i pomagają. Ogarniam się, ale duże straty i nie potrzebne emocje.

Dlatego podpatrzyłem, że są takie wyjmowane pływaki- stabilizatory, które można użyć podczas postoju.

Nawet na Ali są do kupienia.

Dlatego było moje zapytanie czy ktoś to ma, używa. Jak to się sprawuje. Nie chce tez przesadzać z innowacjami bo to tylko kajak

Ja pływałem początkowo bez kamizelki ale przeczuwałem, że to się źle skończy więc sobie kupiłem. W pierwszy może drugi dzień po tym, wylądowałem w Odrze. Stałem na kajaku, w pewnej chwili poczułem, że lecę, nie wiem jak to się stało i nic nie mogłem zrobić. W wodzie, a może jeszcze w locie, bo myśli przechodzą błyskawicznie, zastanawiałem się czy nabój odpali. Odpalił może po 3 sek. Faktycznie wejście do kajaka z kamizelką jest trudne.

Teraz wożę kamizelkę bez samowyzwalacza, bo wolę sam zdecydować o odpaleniu i w zasadzie nawet jej nie zakładam - mam praktycznie niewywrotny kajak, a kamizelka trochę przeszkadza. Najczęściej zakładam ją kiedy chcę się kimnąć (chociaż wtedy pewnie przydała by się z nabojem). Oczywiście pływanie bez założonej kamizelki jest niezbyt rozsądne.

• 0

Ja obecnie zakładam kamizelkę pneumatyczną na tzw. wajchę. Na szczęście nie musiałem jej jeszcze odpalać.

A jak z tymi kamizelkami z kieszeniami, nie pneumatycznymi. Wygodne są. Nie krępują tułowia podczas wiosłowania, siedzenia, wędkowania. Co polecacie konkretnie. Myślałem żeby taka sobie sprawić. Miałbym pierdoły osobiste przy ciele.

• 0

Ja obecnie zakładam kamizelkę pneumatyczną na tzw. wajchę. Na szczęście nie musiałem jej jeszcze odpalać.

A jak z tymi kamizelkami z kieszeniami, nie pneumatycznymi. Wygodne są. Nie krępują tułowia podczas wiosłowania, siedzenia, wędkowania. Co polecacie konkretnie. Myślałem żeby taka sobie sprawić. Miałbym pierdoły osobiste przy ciele.

Są kamizelki specjalnie przeznaczone dla kajakarzy, spokojnie można w nich wiosłować i łapać ryby.

Myśle tez o zakupie na sezon jesienno- zimowy kombinezonu pływającego. Ktoś z Was miał kiedyś wywrotkę z takim ubiorem.

Jak tak to jak było z wejściem na kajak.

Na zimę polecam suchy kombinezon.