Skocz do zawartości
  • 0

Wędkarski kajak

lukomat

Pytanie

Witam

Czy ktos z was mial przyjemnosc (badz tez nie) wedkowac z kajaka? Dzisiaj kolega podniosl ten temat. Przejzalem szybko oferty ne ebay'u no i ceny sa calkim rozsadne, bez problemu mozna zapakowac na dach samochodu i zwodowac w kazdym miejscu. Nawet silniczek maly mozna doczepic. Tylko ta jednoskta wydaje mi sie byc malo sabilna i jeszcze mniej wygodna. Czekam na wasze zdanie.

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi na tyle przypadło do gustu łowienie z deski, gdzie mam dużą wygodną platformę, że na kajaku chyba bym się nie odnalazł, szczególnie na nastogodzinnych maratonach z wędką. Na desce jak mi się zachce to mogę się nawet położyć, a nogi mogę stawiać tak jak mi wygodnie, a nie na 2 ograniczonych obszarach.

A kolegów łowiących z deski chętnie bym poznał. Możnaby kiedyś wspólnie na rybki wyskoczyć.

• 0

Mi na tyle przypadło do gustu łowienie z deski, gdzie mam dużą wygodną platformę, że na kajaku chyba bym się nie odnalazł, szczególnie na nastogodzinnych maratonach z wędką. Na desce jak mi się zachce to mogę się nawet położyć, a nogi mogę stawiać tak jak mi wygodnie, a nie na 2 ograniczonych obszarach.

A kolegów łowiących z deski chętnie bym poznał. Możnaby kiedyś wspólnie na rybki wyskoczyć.

A jak się gibniesz, to wszystko nie ląduje w wodzie?

• 0

A jak się gibniesz, to wszystko nie ląduje w wodzie?

Nic mi jeszcze nie spadło z deski. ale oczywiście, trzeba uważać i drobiazgi trzymać w pudełkach. Ja jedynie GoPro i szczypce do wyhaczania mam przypięte do deski. Skrzynka z przynętami i druga z żarciem ciuchami i różnymi drobiazgami, leżą luzem i myślę że w razie kąpieli , zostałyby tak jak postawiłem. Totalnie płaską powierzchnię ciężko rozbujać.

• 0

Ja wiem że tanio ale z reguły nie rzucam sie na tanie promocje bo zawsze to ryzyko pułapki.

Poza tym po co mi drugi kajak na którym też nie będę pływał, tak samo jak na moim obecnym [emoji23]

BTW

Sprzedał bym mój i kupił dwójkę wędkarską...

Ale to może wiosną.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 0

Niestety nie mam zdjęcia załadowanej deski, ale zrobię przy najbliższej okazji.

Na razie opisowo:

Od rufy do dziobu zawiazązałem linkę na której wiąże kotwicę tak żeby węzeł od kotwicy móc przesuwać po lince wzdłuż deski. To pozwala ustawiać się odpowiednio do wiatru (słońca przy zdjęciach). Z tyłu deski mam dużą skrzynię na przynęty z przymocowanymi na trytki kawałkami rurek na wędki. Skrzynka to takie wiaderko z 4 pudełkami kupione w Raven'ie. Jest to siedzisko jednocześnie. Na środku deski mam ok 120cm wolnej przestrzeni a z przodu mam skrzynkę ok 20l na żarcie ciuchy i różne drobiazgi. Na tą skrzynkę mam zarzucony rozłożony podbierak. Przy skrzyneczce przywiązane na sznurku mam GoPro na tej podstawce na której jest eksponowane w pudełku. Jak mam rybę w podbieraku to góra skrzynki jest wolna i wtedy tam wędruje GoPro.

Wcześniej robiłem tak, że skrzynka na pierdoły stała za tą na przynęty a wtedy z przodu miałem kamerkę na statywie dociśniętym do pokładu gumami które większość desek ma z przodu. A na górę oczywiście podbierak ????

• Like 1

• 0

Niestety nie mam zdjęcia załadowanej deski, ale zrobię przy najbliższej okazji.

A ja tak trochę pytanie z czapy :) 

Moje dzieciaki zakochały się w te lato w SUPach chciał bym kupić chociaż jeden na wiosnę. 

Zastanawia mnie co innego jak z wytrzymałością tego sprzętu.

W planie przyklejenie sporego uchwytu z przodu linka i heja za pontonem. :)

Na narty i inne większe ślizgi ponton za słaby ale to ma tak niskie opory, wytrzyma 25-30km/h? :) Na aliexpres widziałem zdjęcia ze spaliną kosiarkową. Dzieciak na leżąco.