Skocz do zawartości

Wklejanie uchwytu kołowrotka

mestre16

Rekomendowane odpowiedzi

Kubo, pociągnę Ciebie trochę za język  ;) . Czyżby omawiany uchwyt tłumił drgania? Ja to tak rozumuję. Jeśli mam czuły blank, to po co poprawiać czułość? Wiem, żeby był jeszcze czulszy  ;) . Skoro tak, to dlaczego w gorszym jakościowo blanku nie opłaca się stosować tego uchwytu? Nie poprawi czułości, czy jest zbyt drogi? A może są jakieś inne powody?

To tak dla mniej "wtajemniczonych" Kubo, czyli dla mnie  ;) .

Panowie, wracając do meritum tematu, jak zaproponowali byście montaż uchwytu American Tackle Dagger G2 Graphite żeby uzyskać najlepsze czucie? :)

Zastosuj te: https://spinningshop.pl/arbory-tuleje-do-montazu-uchwytu-kolowrotka/10506-arbor-pac-bay-ga16.html , a będzie bardzo dobrze. Arbor do uchwytu w rozmiarze 18 (trzeba dopasować do mniejszych rozmiarów).

Edytowane przez markir

Uchwyt, jaki by nie był nie poprawi czułości blanku w gotowej wędce.

Materiał użyty jako arbory niespecjalnie ma wpływ na przenoszenie drgań na uchwyt gdyż od blanku dzieli go warstwa spoiwa.

Najbardziej sensownym wydaje się użycie taśmy z włóknem szklanym. Utwardzona struktura, zawierająca włókna szklane, które łączą blank z uchwytem i mają dużą gęstość, może być faktycznie dobrym medium.

Dodam tylko, że wpływ na czułość blanku ma bardzo wiele czynników, mechanizmu działania, części z nich, nie rozumiem do dzisiaj. Mam wędkę na blanku, który nie jest wykonany z maty o wysokim module, nie jest to też najnowocześniejsza konstrukcja, uchwyt jest zamontowany na taśmę a kij przewyższa czułością wszystkie inne jakie miałem okazję używać przez całe swoje życie.

.....

Dodam tylko, że wpływ na czułość blanku ma bardzo wiele czynników, mechanizmu działania, części z nich, nie rozumiem do dzisiaj. Mam wędkę na blanku, który nie jest wykonany z maty o wysokim module, nie jest to też najnowocześniejsza konstrukcja, uchwyt jest zamontowany na taśmę a kij przewyższa czułością wszystkie inne jakie miałem okazję używać przez całe swoje życie.

Pytanie jest takie: 

1. Jakie jest spoiwo użyte w blanku albo jak są ułożone włókna? Może w tym kierunku należy iść? Nie wiem, szukam przyczyny w budowie blanku.

Technologia produkcji jest tajemnicą manufaktury, co ciekawe mam też wędkę na topowym blanku tej samej firmy z włóknami boronu i choć blank był trzykrotnie droższy i jest naprawdę świetny to jednak, niższy model jest bezkonkurencyjny pod względem czułości. Jest to ciekawe w kontekście wpływu gęstości materiału na przekazywanie drgań czy siłę odbioru sygnału...

Jeśli już rozwodzimy się szerzej w kontekście, ogólnie pojętej czułości wędki, to nie należy pomijać wpływu przelotek na transmisję gdyż one są pierwszym przewodnikiem na drodze linka-wabik. Tu zderzymy się z bardzo śmieszną sytuacją, są wędkarze, skarżący się na tzw głośność przelotek Fuji Torzite ale właśnie te przelotki dzięki dużej gęstości ramek i pierścieni bardzo dobrze przenoszą informacje na blank, czuć to w dłoni nawet podczas zawijania samej 4ro splotowej linki...

a mógłbys rozwinąć temat dużej gestości ramek w torzite?

bo jak dla mnie ramki tytanowe sa stosowane ze względu na niska wagę, czyli gestość materiału też musi byc niska...

poza tym głośne są tylko te wysokie, a przynajmniej ja w żadnym caście nie spotkałem sie z takim problemem... za to w spinie nie dało się na torzitach łowić...

Kuba, w wędce można wygenerować drgania własne, np. poprzez branie ryby. Drgania te są oczywiście tłumione, bo nie ma drgań niegasnących. Widocznie te tańsze blanki mniej tłumią drgania, stąd odczuwamy to jako większą czułość. Przy tych samych wymiarach np. blanków (średnica, grubość ścianki, długość, zbieżność) o jego czułości będzie decydować budowa blanku. A na to składa się użyty materiał na włókno i spoiwo, ilość włókien i spoiwa, średnica włókien. Zatem trudno powiedzieć dlaczego jeden blank mniej tłumi drgania niż drugi nie znając jego dokładnej budowy.

Każdy element nałożony na blank np. uchwyt, kołowrotek będzie zmniejszać częstotliwość drgań własnych.

Natomiast, jeśli pomiędzy blank a uchwyt (stopkę kołowrotka) wstawimy element pochłaniający energię drgań to będziemy tłumić drgania. Zatem może być zastosowany sztywny element, który będzie tłumił drgania bo będzie pochłaniać energię drgań, czyli nie musi być podatny. Ale np. sprężyna jest elementem podatnym, a nie tłumi drgań. 

Edytowane przez Banjo

Użyłem złego terminu, zamiast gęste powinno być sztywne.

Ani gęstość ani sztywność ramki nie ma nic wspólnego z  Torzite, który jest spiekiem w niej osadzonym.

Jego zadaniem jest odprowadzenie ciepła.

A , że czyni to lepiej  niż sic ,więc może go być w ramce sporo mniej, co czyni przelotkę lżejszą.

Fakt, niektóre plecionki na torzite słychać bardziej.

Co do braku związku w transmisji sygnałów do łapy , wynikających z sposobu  mocowania uchwytów  jak i ich rodzajów , osobiście się nie zgodzę.

montowałem wędki na tych samych blankach stosują różne uchwyty i z łatwością wyczuwałem różnice w transmisji sygnału.

Osobiście łowię wędkami ,gdzie na tym samym materiale występuje D+D, cast i stałoszpulowiec.

Siła sygnału do łapy w kolejności jak napisałem. To oczywiście moje subiektywne odczucia, choć nie sądzę aby efekt placebo prześladował mnie nagminnie. 

Aaaa ,każdy z powyższych systemów można spierdolić na etapie montażu , stosując zbyt wiele żywicy między arborem a uchwytem.

• Like 6

@Dąbek, strasznie zapętliłeś... jeśli trzymać się nomenklatury to termin Torzite faktycznie dotyczy spieku. Dla uproszczenia i potocznie, całe, kompletne przelotki nazywamy Torzite. Pierścień szybko odprowadza ciepło ale chyba nie szybciej od płytek krzemowych... które być może nie dają się polerować tak dobrze jak spiek Torzite, dlatego właśnie Mitsubishi produkuje ceramikę. Czy zwiększając pojemność cieplną uzyskujemy szybszą utratę ciepła? Tego akurat nie wiem ale nic to nie ma wspólnego ze sztywnością ramek będących stopem tytanu i innych pierwiastków. Stop wykorzystywany przez Fuji jest lekki ale za razem, w swojej klasie, jest też sztywny co przekłada się na transmisję, czy efekt był rykoszetem czy efektem zamierzonym tego nikt z nas nie wie ale każdy czuje czy słyszy...

Jak słusznie, zauważył Sławek, polemika kto co czuje nie ma uzasadnienia w teorii więc nie chcę dalej się na tym koncentrować. Mogę jedynie zwrócić uwagę na fakt, że wędkarski przemysł globalny a nawet krajowy nie "chwycił" delfina co oczywiście można interpretować na wiele sposobów. Tak więc aby było poprawnie, ja testowałem i nie wyczułem najmniejszej poprawy czułości ani przy delfinie ani przy różnych rodzajach tulejek pod uchwyt, rezonansach itp. ulepszaczach. Tak więc ze swojej strony rekomenduję czułe blanki jak panaceum na delikatne brania ;)

Nic nie pętliłem,odniosłem się w pierwszym zdaniu do tego (przeczytaj uważnie , jakbyś nie był autorem )

"Tu zderzymy się z bardzo śmieszną sytuacją, są wędkarze, skarżący się na tzw głośność przelotek Fuji Torzite ale właśnie te przelotki dzięki dużej gęstości ramek i pierścieni bardzo dobrze przenoszą informacje na blank, czuć to w dłoni nawet podczas zawijania samej 4ro splotowej linki."

Edytowane przez Dąbek 111

Tak sobie myślę że w sumie sygnał który dochodzi do ręki łowiącego to ma dwie drogi: blank i linka { jak coś jest jeszcze to mnie poprawcie}. Linka, jak w zabawie z dzieciństwa świetnie przenosi głos  czyli w zasadzie  drgania i  tu nie ma uwag. Natomiast jeśli chodzi o blank to takie sprzeczne wypowiedzi: dobry blank -tak, ale osadzenie uchwytu - niekoniecznie. Nie wie czy ktoś takie  arbory z pełnego grafitu sobie robił, bo ja tak. Mam czym i wiem jak. Czy to wzmacnia sygnał - nie wiem, gdyż nie mam porównania.

@Mc.D ...na drodze jest pierścień przelotki, ramka przelotki, ewentualnie lakier i farba blanku, nieszczęsny uchwyt kołowrotka i później żywica która jest dokoła arborów no i cały szkopuł w tym, że ja twierdzę, że akurat te arbory to nie mają wpływu na odbiór sygnału bo są zwyczajnie niczym powietrze w blanku są tylko po to aby było mniej żywicy i łatwiej było uchwyt zamocować.

@Mc.D ...na drodze jest pierścień przelotki, ramka przelotki, ewentualnie lakier i farba blanku, nieszczęsny uchwyt kołowrotka i później żywica która jest dokoła arborów no i cały szkopuł w tym, że ja twierdzę, że akurat te arbory to nie mają wpływu na odbiór sygnału bo są zwyczajnie niczym powietrze w blanku są tylko po to aby było mniej żywicy i łatwiej było uchwyt zamocować.

Normalnie "Jerkbait sie śmieje"...

Edytowane przez strary

Wystarszy walnąć młotkiem z ogumowanym metalowym trzonkiem w kowadło a następnie zrobić to samo bez ogumienia na trzonku i macie gotową odpowiedź.

Fizyki panowie nie oszukacie...

No przecież napisałem o pochłanianiu energii drgań  ;)  :) .

Edytowane przez Banjo

Otrzymałem od Kuby rysunek mocowania uchwytu oraz arbora na blanku. Jest to rysunek nr 1. 

post-54908-0-42098900-1667943999_thumb.jpg

Kolor różowy to żywica, biały to arbor, czarny to blank, kolor pomarańczowy to uchwyt.

Przy takim rozwiązaniu mocowania arbora oraz uchwytu, rzeczywiście arbor nie ma (jak twierdzi Kuba) praktycznie wpływu na czułość przenoszonych drgań. A dlaczego tak sądzę? Otóż poprzez bezpośredni kontakt uchwytu z blankiem jedynie za pomocą żywicy. Zaznaczyłem zielonymi kółkami na rys.2.

post-54908-0-23200000-1667944193_thumb.jpg

Po prostu drgania przenoszone są poprzez żywice bezpośrednio na uchwyt a potem na stopkę kołowrotka.

Ale, gdy usuniemy żywicę w taki sposób jak pokazałem na rys.3.

post-54908-0-21892400-1667944287_thumb.jpg

Wówczas uchwyt ma kontakt z blankiem poprzez dwie warstwy żywicy i arbor. Zatem arbor ma wówczas wpływ na przenoszone drgania z blanku na uchwyt i jeśli pochłania energię drgań, to je po prostu tłumi. Czyli ma wówczas znaczenie z jakiego materiału wykonany jest arbor.

Cieszę się, że tutaj zaglądnąłem, gdyż:

1. zmusiłem się do przypomnienia sobie troszkę o drganiach

2. wreszcie zapoznałem się z budową dolnika wędki, do tej pory nie interesowało mnie to  ;)

Jutro coś napiszę o tubie rezonansowej.

Edytowane przez Banjo
  • Like 1