Skocz do zawartości
  • 0

Przykosa Na Zakręcie?

rivaldo

Pytanie

Jestem początkującym wędkarzem pływającym łódką po rzece. W prasie wędkarskiej ciągle na rzece pokazywane są główki, rafy, przykosy i opaski. A co jeśli tego nie mogę namierzyć na mojej rzece? Moja rzeka to głównie zakręty i prostki. Gdzie tu szukac sandacza, suma?

Czy przykosa to zejście z 2m na 4 metrową rynnę?

post-52197-0-94460100-1349259216_thumb.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jestem początkującym wędkarzem pływającym łódką po rzece. W prasie wędkarskiej ciągle na rzece pokazywane są główki, rafy, przykosy i opaski. A co jeśli tego nie mogę namierzyć na mojej rzece? Moja rzeka to głównie zakręty i prostki. Gdzie tu szukac sandacza, suma?

Czy przykosa to zejście z 2m na 4 metrową rynnę?

Spróbuj zdobyć "Wędkarstwo rzeczne - spinning" Marka Szymańskiego powinno Ci wiele wyjaśnić.

• 0

Jeśli łowisz na górnej Wiśle to rzeczywiście przykos może być niewiele. To tak charakterystyczna struktura że nie mógłbyś jej przeoczyć. Przykosy są tam gdzie jest dużo piachu i nurt nanosi łachy które kończą się ostrym spadkiem. Zawsze na kancie jest różnica głębokości i typowe zarysowania, możliwe że u Ciebie po prostu się nie tworzą. Z tego co pamiętam na np. podkrakowskiej Wiśle nie spotykałem się z nimi. Pojedź na środkową Wisłę to będziesz miał ich w bród. To co pokazujesz to raczej mielizna która schodzi łagodnie w rynnę, ale nie przykosa, choć też może to być interesujące miejsce.

wujek

• 0

Szukaj ryb na zewnętrznych zakretach. Tam tworzy sie zawsze rynna. Szersza, węższa - w zależności od szerokości rzeki.

Skupia wiekszośc gatunków ryb, ze wzgl na glebokość i szybkość nurtu. Dla sandaczy jest to ulubione miejsce. Jesli wystepuja w rzece te ryby, to muszą jakieś osobniki tam czatować.