Skocz do zawartości

Blanki Seeker

mako

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...
Seeker SP700-S vs SP652-S

Witam.

Zastanawiam się nad wykorzystaniem któregoś z powyższych blanków do wykonania muchóweczki na małe rzeczki - rymło sie ;) Z parametrów katalogowych wg. mnie wynika że SP700 będzie lepszym wyborem ( mniejsza zbieżność, moc i cw) ale właśnie on jest w katalogu opisany jako fast a SP652, mający większą moc, cw i przede wszystkim zbieżność, jako medium. Stąd pytanie do kolegów bardziej oblatanych w temacie lub tych którzy mieli oba modele w łapce o ich zdanie, który będzie lepszym wyborem? W sieci strasznie mało info o tych modelach a już o wykorzystaniu ich do budowy muchówki nawet nie wspominam. Trochę to dziwne bo np o konstrukcjach na Batsonowskich szklakach SPG jest sporo. Może będę pierwszy ;)

Mam nowego czyli zielonego 652 w wersji spinning i nie bardzo widzę go jako muchówkę,- ale może po prostu brak mi wyobraźni - co pisze bez sarkazmu  ;)

SP 700 mam jako muchówkę (stara seria - czarna)

Nowe "zielone" Seekery w stosunku do starych 'czarnych" są sztywniejsze i szybsze i gdybyś nie wiedział, ze to szkło to zorientował byś się dopiero pod rybą o tym, stąd byłbym ostrożny w automatycznym rozumowaniu porównawczym.

Mogę się mylić ale wydaje mi się, że nie znajdziesz na forum osoby, która może porównać to o co pytasz, na znanych mi forach muchowych też raczej wątpię, ale jeśli Panowie Tomkowie w Poznaniu (art - rod) mają jeszcze "miodowe' Lamiglasy ( lub mogą jeszcze sprowadzić) to dobierzesz coś podobnego do starej 700 w Seekerze  :)

Drugim rozwiązaniem jest tel do Zbyszka Kawalca, który zrobił "trochę" Seekerów zarówno starych jak i nowych :)

A najprostszym rozwiązaniem jest szybki zakup jednej ze szklanych  perełek z naszej giełdy :D

http://jerkbait.pl/topic/53637-s-lamiglas-blue-ridge-76-4/#entry1625195

Edytowane przez Rheinangler

Dzięki za wyczerpującą informację. :) Pomysł z tymi Seeker-ami to taki mały akt desperacji, szukam krótkiego max 6'6'' blanku szklanego w #4 klasie, na małe rzeczki jak do tej pory to nie ma efektów. Gdybyś miał jakieś sugestie to bardzo chętnie. :) Co to za propozycje z giełdy, nic nie wypatrzyłem? 

http://jerkbait.pl/topic/53637-s-lamiglas-blue-ridge-76-4/#entry1625195

Sprzedający godny zaufania, wykonawca pod względem fachowości też był godny zaufania,- tylko ta długość  :(  za to 3 składowe kije w muchowych króciakach biją na łeb wszystkie inne pod względem użytkowym :)

Edytowane przez Rheinangler

@Kardiemu można zaufać  :)

Miodowym Lamim w #3 w warunkach zakrzaczonej rzeczki rzucałem nawet DT 5 i wszystko było super tylko to był dłuższy niż 6"6' kij co oznacza , że w krótszej konstrukcji dostaniemy większą "zwartość" i teraz już tylko Ty możesz wiedzieć czy to Ci odpowiada czy nie ;)

Powoli się wyłania obraz dla założyciela wątku  ;) że w ciasnych warunkach szkło czyli wędka praktycznie samoładująca się działa dobrze w różnych długościach w zależności od umiejętności i jak podejrzewam od tego czy łowimy z wody brodząc (tak jak ja i dlatego krótki kij) czy jak podejrzewam Tomek,- z brzegu ;)

Jest dokładnie jak pisze Arek, łowię brodząc, w niektórych miejscach nawet nie da się dojść do brzegu, stąd miękki jak najkrótszy kij, bo czasem nawet te 2 metry to za dużo,  kolei miękki to nie znaczy wcale delikatny, musi pozwolić na wyjęcie czasem sporych pstrągów. Dlatego nie jest łatwo ;)

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...