Skocz do zawartości

Blank na sandacza do łowienia na lekko

DeeMeeD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie. Na przyszły sezon chciał bym zbudować sobie wędeczke w pracowni, na sandacza na lekko z Belly Bouta. I tu moja prośba czy mogli byście doradzić jaki blank wybrać bo jest tego sporo i z uwagi że, będzie to pierwszy mój kij z pracowni to nie wiem dokładnie w "co mam celować".

Wędka do 210cm pod gumy do 21g. Narazie łowie na dragon Proguide-x  2.13m 4-21g. 

Łowi mi się nim całkiem dobrze ale zawsze mogło by być lepiej. 

Kasa raczej nie jest aż tak ważna bo to projekt na przyszły sezon i zawsze mogę cos dozbiera

• Like 1

z uwagi że, będzie to pierwszy mój kij z pracowni to nie wiem dokładnie w "co mam celować".

Jeżeli to Twój pierwszy kij z pracowni, to moim zdaniem nie warto żeby wybierał opcje "z górnej półki" przynajmniej tej cenowej. Zamów sobie raczej coś podstawowego żebyś zobaczył czy w ogóle dogadujesz się z rodbuilderem i czy efekt finalny jest zbliżony do tego którego oczekiwałeś. Pamiętaj że wędka jako finalnyprodukt może (i z reguły tak jest) różnić się od gołego blanku który bierzesz do ręki.

Jeżeli chodzi o wędki na zamówienie to przynajmniej 50% sukcesu polega na tym czy umiesz dobrze sformułować i przekazać rodbuilderowi swoje oczekiwania oraz czy rodbuilder potrafi dobrze Ciebie zrozumieć - czyli od komunukacji.  Procesu zamawiania wędek jak każdego innego trzeba się nauczyć i masz dużą szansę że pierwszy kij nie spełni do końca oczekiwań i za jakiś czas wyląduje na giełdzie - dlatego nie warto iść w koszty.

Na Twoim miejscu poszukałbym blanku np. Qualia który oferuje świetny stosunek jakości do ceny np model 661M  i zorbił go na przelotkach Seaugide / Fuji Alconite. Wyjdzie świetna, dosyć uniwersalna wędka a jak Ci nie podejdzie sprzedasz bez straty.

• Like 7

Witam Panowie. Na przyszły sezon chciał bym zbudować sobie wędeczke w pracowni, na sandacza na lekko z Belly Bouta. I tu moja prośba czy mogli byście doradzić jaki blank wybrać bo jest tego sporo i z uwagi że, będzie to pierwszy mój kij z pracowni to nie wiem dokładnie w "co mam celować".

Wędka do 210cm pod gumy do 21g. Narazie łowie na dragon Proguide-x 2.13m 4-21g.

Łowi mi się nim całkiem dobrze ale zawsze mogło by być lepiej.

Kasa raczej nie jest aż tak ważna bo to projekt na przyszły sezon i zawsze mogę cos dozbiera

Napisz coś więcej odnośnie oczekiwań, zastosowań i preferencji:

-jakiego rodzaju przynęty?

-czy tylko gumy? Jeśli gumy to czy 21g to tylko ołów i jeszcze doliczyć trzeba gume czy może masa całkowita główki wraz z guma? Dodatkowo jaki dolny zakres gramatur ma komfortowo obsłużyć?

-jaka długość i czy 1 kawałek czy 2 czesci?

-jaka akcja/ugiecie

Myślę że bez wcześniejszego sprecyzowania tych podstawowych czynników budowa kija skończy się najprawdopodobniej rozczarowaniem.

• Like 1

A może obserwuj giełdę, pojawiają się tu fajne kije za rozsądną kasę. Trzeba trochę wędek przerobić, żeby wiedzieć czego się szuka. Do tego, w rozmowach czy tu na forum czy w pracowni trzeba mieć kilka punktów odniesienia czyli porównać do tych kijków, które miałeś a których nie chcesz już mieć ;)

• Like 1

Napisz coś więcej odnośnie oczekiwań, zastosowań i preferencji:

-jakiego rodzaju przynęty?

-czy tylko gumy? Jeśli gumy to czy 21g to tylko ołów i jeszcze doliczyć trzeba gume czy może masa całkowita główki wraz z guma? Dodatkowo jaki dolny zakres gramatur ma komfortowo obsłużyć?

-jaka długość i czy 1 kawałek czy 2 czesci?

-jaka akcja/ugiecie

Myślę że bez wcześniejszego sprecyzowania tych podstawowych czynników budowa kija skończy się najprawdopodobniej rozczarowaniem.

Więc łowie przeważnie na gumy, od czasu do czasu na niewielkie koguty takie do 15g, jakieś jaskółki.

Przeważnie stosuje gramatury 5-12g +guma.

Kija był wolał w 2 kawałkach bo jak się zapakuje do auta z BB to jest troche mało miejsca na tube. Ale nie miałem jeszcze wędki w 1 kawału tak że, nie wiem jak wielka różnica jest w "czuciu" na takim kiju.

Akcja kija na pewno x-fast, ugięcie to raczej tak żeby w dolniku było troche mocy bo trafiały mi się szczupaki po 90cm tak ze było z czym powalczyć.

Edytowane przez DeeMeeD

Poszukaj może dragona HM62X 198cm do 21g w jednoskładzie. Kolega z którym łowię ma ten kijek i te przynęty i gramatury to dla niego najlepszy komfortowy zakres a dodatkowo jest bardzo czuły i z fajnym ugieciem. Można to dorwac w okolicach 900zl z drugiej reki więc nawet jakby nie podpasowala to sprzedasz bez straty.

A co do Thorusa borona - ciężko mi jest sobie wyobrazić na ten moment coś lepszego pod gumę ale i nie tylko. Do przynęt 5-12g plus guma używam wersji 8lb i jest to dla niego najlepszy komfort. Cena jednak nie jest niska

Edytowane przez saitt

Moim zdaniem, kupowanie półśrodków to strata pieniędzy, docelowo każdy chce używać możliwie najlepszego narzędzia, oczywiście jeśli ma to służyć, prawdziwej pasji. Szczególnie jeśli ma to być pierwszy klasowy kij to kupienie topowego produktu, zaspokaja potrzebę "kombinowania" co niejako chroni przed kosztami, "wiem, że lepiej nie będzie" więc jestem zaspokojony tym co mam... Bynajmniej teoretycznie :)

• Like 9

Nie będzie czegoś takiego jak "lepiej nie będzie".

Wiem to po sobie.

Mam naprawdę fajny kijek sandaczowy i naprawdę bardzo dobrze mi się nim łowi.

Jednak wiem że klasowo są podobne inne blanki, to ciekawość jest ciężka do przetrawienia.

"a ciekawie jak ten, a jak tamtym by się łowiło, ciekawe jakie czucie na tym, tamty. TX k2 dobrze kopie, a ciekawie jak Boron przekazuje brania..."

Najgorzej jak się z seryjnych wędek przesiada się na pracownie.

To już jest wtedy koniec.

Edytowane przez cinn
  • Like 1

Ja mam właśnie podobnie. Jak łowię i nie biorą to za dużo czasami myślę. Kombinuje i w głowie mam nadzieję tak, że : jak by się łowiło tym kijem a a jakby ten inny blank użyć, a jakby może coś innego... '' i tak w kółko. Szczerze jak się jedzie na ryby i te ryby biorą doskonale tzw. Dni konia to wedki i sprzęt schodzi na drugi plan. Człowiek sam sobie w głowie wyobraża, że zawsze coś, coś.

Króliczka nigdy się nie złapie, chodzi o to aby go gonić.

Kłamiesz, ja już dawno złapałem :) .

Na lekkie okoniowo - szczupakowo-boleniowo-sandaczowe  łowy  są qualie CD, talon, resstafine.

Na ciężko jest resstafine, cts i no nam.

10 patyków i ogarniam wszystko :) .

Edytowane przez Jozi

Kłamiesz, ja już dawno złapałem :) .

Na lekkie okoniowo - szczupakowo-boleniowo-sandaczowe łowy są qualie CD, talon, resstafine.

Na ciężko jest resstafine, cts i no nam.

10 patyków i ogarniam wszystko :) .

A feniksy w tytanach poszly w pi..u :)

Sandacza nie idzie ogarnac jedna wedka w takiej samej gramaturze jesli uzywasz kogutow i gum. Jedno drugiemu zaprzecza. Albo imitujesz skaczacego raka albo rybe. Zupelnie inna bajka. Najgorsze co mozna probowac na "kogutowym" zestawie to zaciac na gume kaprysnie dziobiace sandacze. To bywa dopiero wyzwanie :) tak samo jak lowic kogutem na wedce moderate-fast wraz z zylka :)

Edytowane przez Bujo
  • Like 1

Zerknij tutaj, może coś Ci podpasuje: http://hlehleblog.pl/category/sprzet/wedki/

Masz tam opinię/recenzję osoby, która przede wszystkim łowi ryby, duuużo ryb i dużo sandaczy.

Pamiętaj o jeszcze jednej zasadzie: zegarek za milion pokazuje tę samą godzinę, co ten za 100 zł :D.

Friko dobrze mówi, warto się rozejrzeć. Od lat łowię na tzw. wędki z pracowni i raczej unikam wysokomodułowych blanków, po prostu nie pasują mi do mojego łowienia (w większości przypadków). No nie łowiłem jeszcze na borony... ;) 

• Like 1

Gdybyś skusił się na jedno skład weź pod uwagę   Qualia Blanks 198cm 4-18g tylko 77g wagi! XJB661M poradzi sobie z każdą rybą do tego uchwyt delfin i bajka. Jeśli nie daj Bóg złamię swojego tx-a wybór padnie na tą Qualie budżetowo lub z małym szaleństwem finansowym  VEGTER BORON SS7020-1N. 

• Like 2

Porównanie wędki do zegarka jest totalnie niefortunne... Jeśli ktoś nie łowił kijem z boronem to niespecjalnie będzie miał pojęcie o możliwościach tychże blanków. Blanki z boronem były wcześniej wykonywane z użyciem mat o niskim module sprężystości, obecnie jest różnie, niemniej ich sztywność modeluje się za pomocą zbieżności, zatem Vegtery są bardziej uniwersalne a Thorusy bardziej sandaczowe. Konstrukcje z włóknem boronowym mają taką zaletę, że mimo ewentualnej sztywności i szybkości mogą uginać się w bardzo dużym zakresie, wyraźnie większym niż podobne konstrukcje bez włókna. Większość blanków z boronem a wybitnie boronowe blanki Restaffine, charakteryzują się szerokimi zakresami komfortowej obsługi ciężarów przynęt. Trudno odnieść się również do ich realnej wydolności w kontekście zacinania, trudno jeśli nie sprawdzi się tego fizycznie podczas wędkowania. "Na sucho" nie sprawiają wrażenia tak ciętych jak są realnie, można by pokusić się o termin ukrytej, dużej responsywności.

Wracając do genezy porównań, kije sandaczowe są jak dobre i słabe auto, Oba jadą z tym, że słabe nie zawsze dojedzie...

• Like 1

Gdybyś skusił się na jedno skład weź pod uwagę   Qualia Blanks 198cm 4-18g tylko 77g wagi! XJB661M poradzi sobie z każdą rybą do tego uchwyt delfin i bajka. 

Korolu doprecyzuj, że mówisz o wadze całej wędki a nie tylko blanku ;)    sam blank waży ok 40 gr  i jest w zupełności wykonalne zrobić na nim kij o wadze poniżej 80 gr. Fakt że blank jest warty 2 x takich pieniędzy za które chodzi,ten model to prawdziwa perełka

Porównanie wędki do zegarka jest totalnie niefortunne... Jeśli ktoś nie łowił kijem z boronem to niespecjalnie będzie miał pojęcie o możliwościach tychże blanków. Blanki z boronem były wcześniej wykonywane z użyciem mat o niskim module sprężystości, obecnie jest różnie, niemniej ich sztywność modeluje się za pomocą zbieżności, zatem Vegtery są bardziej uniwersalne a Thorusy bardziej sandaczowe. Konstrukcje z włóknem boronowym mają taką zaletę, że mimo ewentualnej sztywności i szybkości mogą uginać się w bardzo dużym zakresie, wyraźnie większym niż podobne konstrukcje bez włókna. Większość blanków z boronem a wybitnie boronowe blanki Restaffine, charakteryzują się szerokimi zakresami komfortowej obsługi ciężarów przynęt. Trudno odnieść się również do ich realnej wydolności w kontekście zacinania, trudno jeśli nie sprawdzi się tego fizycznie podczas wędkowania. "Na sucho" nie sprawiają wrażenia tak ciętych jak są realnie, można by pokusić się o termin ukrytej, dużej responsywności.

Wracając do genezy porównań, kije sandaczowe są jak dobre i słabe auto, Oba jadą z tym, że słabe nie zawsze dojedzie...

To nie było porównanie zegarka do wędki, to tylko sposób podejścia do tematu, sposób dość pragmatyczny i w pewnym wymiarze racjonalny - dla jasności, nie ma nic wspólnego z blankiem boronowym. Na marginesie; najdroższy samochód nie zawsze jest optymalny.

Mam duży dystans do "suchotniczych" opisów wędek ;), jeśli sam sprawdzę to będę wiedział, więc jeśli o mnie chodzi, to cały ten spicz psu na budę.