Skocz do zawartości

Blank na sandacza do łowienia na lekko

DeeMeeD

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam że jak robiłem wywiad z Bobem Loomisem to był dosyć sceptycznie nastawiony do zastosowania materiałów typu Tytan lub Boron w konstrukcji blanków, poświęciliśmy temu zagadnieniu jedno z pytań a cały wywiad można przeczytać tutaj:

http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/wywiady/wywiad-z-bobem-loomisem-atc-r170

Natomiast to było (już) 14 lat temu  :rolleyes: i może od tego czasu technologia poszła naprzód na tyle że faktycznie ma to sens. Pamiętam z końca lat 90-ych szał na wędki z oplotami kevlarowymi, coramidowymi, tytanowymi  - nawet w szafie jakieś Garbolilo mi się uchowało stare z takim modnym wówczas oplotem - wtedy to rzeczywiście był głownie marketing. Kilka lat później "Boronowa" wędka japońskiej firmy UFM mnie nie powaliła - pamiętam że była dosyć ciężka i źle wyważona. Na dłużej ostał mi się Lamiglas Titanium-2000 gdzie tytanowa rurka pełni funkcję dolnika - ciężko było wyważyć ten spinning przez to, generalnie chyba byłby ciekawszy wykonany po całości z IM700 ale trzymam go bo to rzadko spotykana konstrukcja na rynku. Restaffine / Thorusami nie łowiłem więc się nie wypowiem na ich temat.

• Like 2

Korolu doprecyzuj, że mówisz o wadze całej wędki a nie tylko blanku ;)    sam blank waży ok 40 gr  i jest w zupełności wykonalne zrobić na nim kij o wadze poniżej 80 gr. Fakt że blank jest warty 2 x takich pieniędzy za które chodzi,ten model to prawdziwa perełka

Zgadza się cała wędka. Perełka to dobre określenie mimo że piszemy o blanku prawdziwym mocarzu któremu nie straszny sum ani złe traktowanie. Janusz pokazał co jest w stanie wytrzymać, zaniemówiłem z wrażenia. Żaden inny nowy blank tego by nie przeżył.

A feniksy w tytanach poszly w pi..u :)

Sandacza nie idzie ogarnac jedna wedka w takiej samej gramaturze jesli uzywasz kogutow i gum. Jedno drugiemu zaprzecza. Albo imitujesz skaczacego raka albo rybe. Zupelnie inna bajka. Najgorsze co mozna probowac na "kogutowym" zestawie to zaciac na gume kaprysnie dziobiace sandacze. To bywa dopiero wyzwanie :) tak samo jak lowic kogutem na wedce moderate-fast wraz z zylka :)

Po feniksach w tytanach zostało tylko wspomnienie :lol:  :lol:  :lol:

Całe życie myślałem, że dwuskładowe sandaczówki są właśnie do ogarniania koguta i gumy...Jak się znudzi "gumowane" to chowasz szczytówkę do pokrowca i dolnikiem ogarniasz cały kurnik...

Dobrze myślałeś. Takim CTS-em 2,05m w 2 kawałkach  10-42g 20lb ogarniam gumy na główkach10-30g i koczkodana do 35g bez pierdnięcia i nic lepszego mi nie potrzeba :)  :)  :) .

• Like 1

• 3 miesiące temu...

Panowie, szukam krótkiego (198-213 cm), dwuczęściowego blanku, który będę zabierał na łajbę jako jeden uniwersalny kij do obsługi jak niżej:

Przeznaczenie to słynne „sandacz na lekko z przyłowem szczupaka z możliwością zapolowania na większego okonia” :).

Łowisko  jezioro, głębokość łowienia 2-5m,

Przynęty to smukłe gumy 2-3 rzadko 4 cale na główkach 3-8 gram,  oraz blaszki 8-12 gram, sporadycznie obrotówki okoniowe wielkości 2-3. Proporcje bardziej 60% do 40% dla gum.

Opad to 60 % łowienia, pozostała część delikatne prowadzenie przynęty, łowienie "na węch". Zdarzają mi się sandacze na wolno prowadzonego gnoma rozmiaru 0 dlatego też szukam kija nie za bardzo sztywnego żeby połowić na twarde przynęty.

Z tego co poczytałem to w grę wchodzi Noctis, Krag Elite i Thorus Boron, Qualie miałem i szukam czegoś innego. Nie wiem tylko jaką moc blanku i ciężar rzutowy wybrać do tego typu łowienia. Nie mam możliwości pomacania ww. blanków dodatkowo dodam, że jestem zwolennikiem kijów smuklejszych, głębiej pracujących. Budżet na projekt elastyczny :).