DP Fishing Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 (edytowane) . Edytowane 21 Listopada 2022 przez DP Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Pamiętam że jak robiłem wywiad z Bobem Loomisem to był dosyć sceptycznie nastawiony do zastosowania materiałów typu Tytan lub Boron w konstrukcji blanków, poświęciliśmy temu zagadnieniu jedno z pytań a cały wywiad można przeczytać tutaj: http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/wywiady/wywiad-z-bobem-loomisem-atc-r170 Natomiast to było (już) 14 lat temu i może od tego czasu technologia poszła naprzód na tyle że faktycznie ma to sens. Pamiętam z końca lat 90-ych szał na wędki z oplotami kevlarowymi, coramidowymi, tytanowymi - nawet w szafie jakieś Garbolilo mi się uchowało stare z takim modnym wówczas oplotem - wtedy to rzeczywiście był głownie marketing. Kilka lat później "Boronowa" wędka japońskiej firmy UFM mnie nie powaliła - pamiętam że była dosyć ciężka i źle wyważona. Na dłużej ostał mi się Lamiglas Titanium-2000 gdzie tytanowa rurka pełni funkcję dolnika - ciężko było wyważyć ten spinning przez to, generalnie chyba byłby ciekawszy wykonany po całości z IM700 ale trzymam go bo to rzadko spotykana konstrukcja na rynku. Restaffine / Thorusami nie łowiłem więc się nie wypowiem na ich temat. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 21 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 Korolu doprecyzuj, że mówisz o wadze całej wędki a nie tylko blanku sam blank waży ok 40 gr i jest w zupełności wykonalne zrobić na nim kij o wadze poniżej 80 gr. Fakt że blank jest warty 2 x takich pieniędzy za które chodzi,ten model to prawdziwa perełkaZgadza się cała wędka. Perełka to dobre określenie mimo że piszemy o blanku prawdziwym mocarzu któremu nie straszny sum ani złe traktowanie. Janusz pokazał co jest w stanie wytrzymać, zaniemówiłem z wrażenia. Żaden inny nowy blank tego by nie przeżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 22 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2022 A feniksy w tytanach poszly w pi..u Sandacza nie idzie ogarnac jedna wedka w takiej samej gramaturze jesli uzywasz kogutow i gum. Jedno drugiemu zaprzecza. Albo imitujesz skaczacego raka albo rybe. Zupelnie inna bajka. Najgorsze co mozna probowac na "kogutowym" zestawie to zaciac na gume kaprysnie dziobiace sandacze. To bywa dopiero wyzwanie tak samo jak lowic kogutem na wedce moderate-fast wraz z zylka Po feniksach w tytanach zostało tylko wspomnienie . Całe życie myślałem, że dwuskładowe sandaczówki są właśnie do ogarniania koguta i gumy...Jak się znudzi "gumowane" to chowasz szczytówkę do pokrowca i dolnikiem ogarniasz cały kurnik...Dobrze myślałeś. Takim CTS-em 2,05m w 2 kawałkach 10-42g 20lb ogarniam gumy na główkach10-30g i koczkodana do 35g bez pierdnięcia i nic lepszego mi nie potrzeba . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Panowie, szukam krótkiego (198-213 cm), dwuczęściowego blanku, który będę zabierał na łajbę jako jeden uniwersalny kij do obsługi jak niżej:Przeznaczenie to słynne „sandacz na lekko z przyłowem szczupaka z możliwością zapolowania na większego okonia” .Łowisko jezioro, głębokość łowienia 2-5m,Przynęty to smukłe gumy 2-3 rzadko 4 cale na główkach 3-8 gram, oraz blaszki 8-12 gram, sporadycznie obrotówki okoniowe wielkości 2-3. Proporcje bardziej 60% do 40% dla gum.Opad to 60 % łowienia, pozostała część delikatne prowadzenie przynęty, łowienie "na węch". Zdarzają mi się sandacze na wolno prowadzonego gnoma rozmiaru 0 dlatego też szukam kija nie za bardzo sztywnego żeby połowić na twarde przynęty.Z tego co poczytałem to w grę wchodzi Noctis, Krag Elite i Thorus Boron, Qualie miałem i szukam czegoś innego. Nie wiem tylko jaką moc blanku i ciężar rzutowy wybrać do tego typu łowienia. Nie mam możliwości pomacania ww. blanków dodatkowo dodam, że jestem zwolennikiem kijów smuklejszych, głębiej pracujących. Budżet na projekt elastyczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 8 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Informacyjnie - żeby się nie rozmieniać temat pociągnięty w wątku FA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi